Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 118 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Τρ04232024

Last updateΔε, 22 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις Ασυνήθιστη μετάβαση προς το Φθινόπωρο

Ασυνήθιστη μετάβαση προς το Φθινόπωρο

gfs T850a eu 22-21-09-2018

Λίγες ημέρες πριν πούμε το οριστικό "αντίο" στο καλοκαίρι του 2018 και απολαύσουμε τα τελευταία καλοκαιρινά μπάνια στην Ελλάδα , η μακροπρόθεσμη εκτίμηση του καιρού για το επόμενο 10-15ήμερο μας βάζει αρκετά απότομα σε ένα Φθινοπωρινό μοτίβο που ναι μεν έχει επαναληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν αρκετές φορές στο διάστημα από 20 Σεπτεμβρίου έως και 10 Οκτωβρίου , όχι όμως με τέτοια εμμονή όπως αποτυπώνεται (μέχρι και αυτή τη στιγμή) από τα μοντέλα καιρού.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του Σεπτεμβρίου , αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στη βόρεια , ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη της τάξεως των 10-15 βαθμών Κελσίου μέσα σε 24 ώρες. Η αλλαγή αυτή προέρχεται από τον συνδιασμό των υψηλών πιέσεων στη κεντροδυτική Ευρώπη σε συνδιασμό με τις αρκετά ψυχρές αέριες μάζες της Σκανδιναβίας και θα εκτοπιστούν σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη. Στη χώρα μας , η απότομη πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αντιληπτή από το βράδυ της Τρίτης 25 Σεπτεμβρίου, πρώτα στα βόρεια και μέχρι το τέλος της Τετάρτης έως τη νότια Ελλάδα. Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι της τάξεως των 8 με 13/14 βαθμούς Κελσίου.
Παράλληλα από την Τετάρτη έως και το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου αναμένονται σημαντικές βροχοπτώσεις κυρίως στη κεντρονότια Ελλάδα.

gfs T850a eu 53-21-09-2018b

Με τα σημερινά δεδομένα , οι πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου φαίνεται να πως θα δείξουν τα δόντια τους από νωρίς με διαδοχικές διαταραχές (κακοκαιρίες) στα Βαλκάνια διατηρώντας σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τη θερμοκρασία, αλλά και την συνεχή κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών από το ύψος της Σκανδιναβίας και νοτιότερα σε κεντρική και νότια Ευρώπη.


Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση