Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 235 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Πε04252024

Last updateΠε, 25 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Με 2 λόγια

Με 2 λόγια

Σχόλια και απόψεις απο τα μέλη του Meteoclub.gr

Ερώτηση: Ποιό είδος κυκλοφορίας θα επικρατήσει στην Ευρώπη από 1η Οκτωβρίου 2016;

Ανοιχτά σενάρια ως προς την εξέλιξη του καιρού από τη 1η Οκτωβρίου και μετά δίνουν τα παγκόσμια μοντέλα καιρού.
"Ποιός τύπος κυκλοφορίας πιστεύετε ότι θα επικρατήσει στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου; Ζωνική ή μεσημβρινή"
Παρακάτω δίνονται και τα 2 πιθανά σενάρια από τα μοντέλα ECMWF - GEM - GFS , και το σύνολο των σεναρίων από το μοντέλο GFS.
Η αφορμή της ερώτησης πηγάζει από την σχετικά απρόβλεπτη πορεία μετατόπισης του πεδίου υψηλών πιέσεων μεταξύ της δυτικής Ισπανίας - Πορτογαλίας και των Αζόρων νήσων.
 
 
 
ECM1-168-500hPa-29-09-2016


gem-0-216-500hPa-01-10-2016


gfs-0-192-500hPa-30-09-2016

MT8 Athen ens-22-09-2016


Σχετική επεξήγηση περί της ζωνικής και μεσημβρινής κυκλοφορίας , μπορείτε να διαβάσετε στο ακόλουθο άρθρο:
http://www.meteoclub.gr/themata/egkyklopaideia/7133-meridional-zonal-flow

"Σίγησε" ο μετ.σταθμός στο Βαθύ της Ιθάκης.

 
 
penthos
 
 
 
 
stathmos-vathi-ithakis
 
 
Από την ομάδα του Meteoclub.gr που φιλοξένησε τον μετεωρολογικό σταθμό του Μάκη Ράπτη στο Βαθύ της Ιθάκης, εκφράζουμε τα θερμά συλληπητήρια στην οικογένεια του.

Καλό ταξίδι ΦΙΛΕ Μάκη. Ευχαριστούμε για τη προσφορά σου.
 
 

Η κακοκαιρία στην Αττική που ποτέ δεν ήρθε ......

panselinos-stin-attiki
Μιας ήπιας μορφής καταιγίδα με πολύ λίγα αστραπόβροντα σε άλλους τόπους και χρόνους απ αυτούς που είχαν προβλεφτεί., και μία lightrain (ποτιστική βροχή) στις περισσότερες περιοχές της Αττικής, ονομάσθηκε υπερκαταιγίδα ,απόγονος του κυκλώνα Κλεοπάτρα !!!!και ότι πιο ευφάνταστο από τα ΜΜΕ και τα social media. Η ΕΜΥ έβγαλε έκτακτο και όχι μόνο !!!! η πολιτική προστασία σε επαγρύπνηση, οι μετεωρολόγοι στην τσίτα και εμείς οι ερασιτέχνες λάτρεις του καιρού από νωρίς το απόγευμα στα "κάγκελα" . Και όσο πέρναγε η ώρα και τα φαινόμενα λιγόστευαν  εμείς περιμέναμε μετά τα μεσάνυχτα τον χαμό που έταζαν τα μοντέλα με τα πιο σκούρα χρώματα που διέθεταν.
Για μια ακόμα φορά φίλοι μου η Αττική "φαιό νταμάρι " τι λέω εγώ μας πήρε πάλι τις ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ.
Καλημέρα σας . 
Lion_54 (Γιάννης Πουλιδάκης)

Live οι σεισμοί στην Ελλάδα

Οι σεισμοί στον Ελλαδικό χώρο με ανανέωση λίγων λεπτών. Εάν δεν σας εμφανίζει τον χάρτη σημαίνει ότι οι υπηρεσίες των επιστημονικών φορέων δεν λειτουργούν προσωρινά λόγω traffic.

Εάν δεν σας φορτώνει ο παρών χάρτης προστέθηκε 2ο back up link KANTE ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Πλανητικά Μετεωρολογικά Μοντέλα: Σκέψεις και παραινέσεις

ecmwf-gfs-jan

Σαν σήμερα πάνω-κάτω, πριν από ένα χρόνο, αναρτήθηκε στο ιστολόγιο που διατηρώ ένα κείμενο (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ) που επειχειρούσε να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά σε ό,τι αφορά στις προγνώσεις των πλανητικών μοντέλων αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος ένα χρόνο μετά, είναι μάλλον προφανές πως το "πάθημα" του περσινού χειμώνα (π.χ. "κωλοτούμπα το GFS", "τα μάζεψε το ECMWF", "ό,τι να ναι το UKMO" κ.α.) δεν μας έγινε "μάθημα". Επανέρχομαι στο συγκεκρίμενο ζήτημα, επιθυμώντας πλέον να μοιραστώ τη δική μου προσωπική εμπειρία με τα πλανητικά μετεωρολογικά μοντέλα και τον τρόπο με τον οποίο αυτά είναι φρόνιμο να αξιοποιούνται στην πρόγνωση του καιρού.

Βήμα Πρώτο: Καθορίζοντας τον "προγνωστικό ορίζοντα"

Δύο είναι κατά τη γνώμη τα πιο ενδιάφεροντα "προγνωστικά παράθυρα". Το πρώτο αφορά στην αριθμητική πρόγνωση για τις επόμενες 6 ημέρες (Τ0 - Τ0+144, όπου Τ0 η ημέρα "εκκίνησης"), παρέχοντας πληροφορίες για την βραχυπρόθεσμη (1-3) και την μεσοπρόθεσμη (4-6) εξέλιξη του καιρού. Το δεύτερο καλύπτει προγνωστικά τις ημέρες 7-10 (Τ0+168 - Τ0+240) και χρησιμοποιείται κυριότερα για την ανίχνευση των μακροπρόθεσμων τάσεων του καιρού. Κάθε αριθμητική πρόγνωση που υπερβαίνει τις 10 ημέρες (Τ0+240) χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας και πρέπει να χρησιμοποιείται με πάρα πολύ προσοχή.

Βήμα Δεύτερο: Καθορίζοντας τον "προγνωστικό κύκλο"

Κάθε μετεωρολογικό μοντέλο εφαρμόζεται ("τρέχει") σε αυστηρώς καθορίσμενους "προγνωστικούς κύκλους". Ο συγκεκριμένος όρος αναφέρεται στην ώρα (σε UTC/Z) αρχικοποίησης ("εκκίνησης") του μοντέλου. Οι "προγνωστικοί κύκλοι" κάθε ημέρας είναι τέσσερις (4), ένας κάθε έξι (6) ώρες: 00Ζ, 06Ζ, 12Ζ και 18Ζ.
Κριτήριο για την επιλογή του "προγνωστικού κύκλου" πρέπει να αποτελεί η μεγαλύτερη δυνατή διαθεσιμότητα προγνωστικών χαρτών. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατή η αύξηση της αξιοπιστίας των όποιων συμπερασμάτων εξάγονται, αφού δίνεται η δυνατότητα του ελέγχου του βαθμού συνέπειας (ομοιότητες) μεταξύ των αποτελεσμάτων διαφορετικών μοντέλων. Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει πως οι πλέον κατάλληλοι "προγνωστικοί κύκλοι" είναι αυτοί των 00Ζ και 12Ζ, οι οποίοι παρουσιάζουν την μεγαλύτερη δυνατή διαθεσιμότητα προγνωστικών στοιχείων.

Βήμα Τρίτο: Καθορίζοντας το "προγνωστικό μοντέλο"

Η επιλογή του προγνωστικού μοντέλου είναι μια διαδικασία μάλλον υποκειμενική, εξαρτώμενη από τις "προτιμήσεις" του καθενός και την προσωπική του εμπειρία. Παρόλα αυτά, ο κανόνας λέει πως όταν τα εξεταζόμενα μοντέλα ξεπερνούν σε πλήθος τα 3, τότε ο κίνδυνος της σύγχυσης μεγαλώνει. Για το λόγο αυτό, είναι φρόνιμο να περιοριζόμαστε σε 2, το πολύ 3, μετεωρολογικά μοντέλα. Από την προσωπική μου εμπειρία, θεωρώ πως τα πλέον αξιόπιστα πλανητικά μετεωρολογικά μοντέλα είναι (κατά σειρά υποκειμενικής αξιολόγησης) αυτά του ECMWF (ECM/CEP), του NCEP (GFS) και του UK Met Office (UKMO).

Η κατάληξη ...
Ακολουθώντας τα παραπάνω απλά βήματα, είναι βέβαιο πως η διαδικασία της "ανάγνωσης" των προγνωστικών δεδομένων θα απλοποιηθεί σημαντικά. Στόχος μας πρέπει να είναι η "προσκόλληση" σε 2 (οριακά 3) το πολύ αριθμητικά μοντέλα, τα οποία να παρουσιάζουν τουλάχιστον έναν ταυτόσημο "προγνωστικό κύκλο". Με τον τρόπο αυτό, θα είμαστε σε θέση να πραγματοποιούμε συγκρίσεις, να ελέγχουμε το βαθμό συνέπειας και τελικά να εξάγουμε πιο σωστά "προγνωστικά συμπεράσματα". Θα καταφέρουμε, με άλλα λόγια, να ξεφύγουμε από το "σκοτσέζικο ντουζ" στο οποίο μας υποβάλλει η καθημερινή, διαρκής παρακολούθηση των αποτελέσματων κάθε μοντέλου, κάθε προγνωστικού κύκλου.

Η δική μου αντιμετώπιση ...
Προσωπικά, έχω επιλέξει να εξετάζω 2 πλανητικά μετεωρολογικά μοντέλα και αυτά δεν είναι άλλα από εκείνα των ECMWF (ECM/CEP) και NCEP (GFS). Με δεδομένο πως το ECM/CEP "τρέχει" στις 00Ζ και στις 12Ζ, εξετάζω τα χρονικά ταυτόσημα αποτελέσματα τους για τους δύο παραπάνω "προγνωστικού κύκλους". Ο βασικός "οδηγός" μου είναι οι προγνώσεις του 00Ζ, με τις αντίστοιχες του 12Ζ να δρουν συμπληρωματικά. Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις και όποτε το κρίνω αναγκαίο, "συνεξετάζω" και τα αντίστοιχα αποτελέσματα του UKMO.

Η παραίνεση ...
Η εξέταση των αριθμητικών προγνωστικών στοιχείων είναι μια διαδικασία που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επίπονη για όποιον την πραγματοποιεί. Απαιτεί δε καθαρό μυαλό και απόλυτα ψυχρή λογική, απαλλαγμένη εντελώς από προσωπικές επιθυμίες και εμμονές. Χρειάζεται ωστόσο προσωπική κρίση και ισχυρή διαίσθηση, στοιχεία που αποκτώνται με την παρέλευση του χρόνου. Πιστεύω ακράδαντα πως η εφαρμογή των παραπάνω απλών βημάτων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε αυτή την κατεύθυνση: ανάπτυξη προγνωστικής διαίσθησης, κριτική ικανότητα, καίριες εκτιμήσεις.

Κλείνοντας ...
Η συγκεκρίμενη ανάρτηση δεν έχει στόχο να "κουνήσει το δάχτυλο" σε κανέναν. Θεωρώ άλλωστε πως είμαι πολύ "μικρός" για κάτι τέτοιο. Αποτελεί περισσότερο μία εξωτερίκευση των δικών μου σκέψεων και πρακτικών, η οποία γίνεται με την ελπίδα να αποτελέσει βοήθημα για όσους πραγματικά αγαπούν την Μετεωρολογία και τον καιρό, και μαγεύονται από την προσπάθεια πρόγνωσής του.


Επιμέλεια - Σύνταξη: Θοδωρής Μ. Γιάνναρος (thgian82)

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ!!! Tυχαίο???

 

 

Χρόνια τώρα διαβάζουμε άρθρα, ανακοινώσεις μελέτες για την κλιματική αλλαγή που έρχεται. Οι επιστήμονες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μας μιλάνε για 40-50 χρόνια μετά και όμως η κλιματική αλλαγή έχει έρθει είναι εδώ. Οι μόνοι που τους άκουσαν ήταν οι σεναριογράφοι του Hollywood που φρόντισαν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας να αποτυπώσουν τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είτε με το"Η επόμενη μέρα " είτε με το ¨2012¨.Οι κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα με ρυθμό χελώνας ενώ οι κλιματικές αλλαγές δεν περιμένουν.

Το φετινό καλοκαίρι τα έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν τον πλανήτη με αμείωτη ένταση, και αυτά δεν είναι σενάρια είναι η θλιβερή πραγματικότητα. Η Ρωσία πλήττεται από καύσωνα διαρκείας με θερμοκρασίες ρεκόρ για την περιοχή .Η ξηρασία και η υψηλές θερμοκρασίες είχαν ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν εκατοντάδες πυρκαϊές , που δημιούργησαν ένα θάλαμο αερίων από τέφρα και μονοξείδιο , αφανίζοντας την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής μιλάμε για μια απίστευτη οικολογική καταστροφή.Τυχαίο? Πολωνία και Τσεχία μετρούν τις πληγές τους από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες. Στο Πακιστάν οι μουσώνες αυτή την εποχή είναι σύνηθες φαινόμενο όμως φέτος οι καταστροφές από τις πλημμύρες είναι απίστευτες.

 Οι χειρότερες των 80 τελευταίων ετών. Στην Ινδία την Κίνα τα ίδια. Τυχαίο? Από τον παγετώνα Πίτερμαν ένα τεράστιο παγόβουνο 260 τετραγωνικών χιλιομέτρων αποκολλήθηκε. Τυχαίο? Το 1998 είχε καταγραφεί ως το θερμότερο έτος, το πρώτο εξάμηνο του 2010 καταγράφεται ως το θερμότερο του αιώνα. Τυχαίο? Καταστρέψαμε και συνεχίζουμε να καταστρέφουμε την Φύση και η Φύση εκδικείται. Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον εδώ και τα χειρότερα έρχονται δυστυχώς δεν είμαστε στο παρά πέντε αλλά στο και πέντε.

Επιμέλεια: Γιάννης Πουλιδάκης ( Lion_54)