Τε04242024

Last updateΤε, 24 Απρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Αφιερώματα Αφιέρωμα: 6 Ιουνίου 1944 - Η απόβαση στη Νορμανδία - Σύμμαχική δύναμη ...ο καιρός.

Αφιέρωμα: 6 Ιουνίου 1944 - Η απόβαση στη Νορμανδία - Σύμμαχική δύναμη ...ο καιρός.

 apovasi-normandia-paralia
Πιθανότατα μία από τις πιο σημαντικές , δύσκολες και προκλητικές προγνώσεις καιρού που έγιναν ποτέ παγκοσμίως από μετεωρολόγους ήταν εκείνη της 6ης Ιουνίου 1944, μια κοσμοϊστορική ημέρα που σημάδεψε την αρχή του τέλους του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
Πρόκειται για την απόβαση των συμμάχων κατά των γερμανικών δυνάμεων στη περιοχή της Νορμανδίας , βόρεια της Γαλλίας.
Η σημαντική νίκη των συμμάχων όμως δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα της άρτιας μαχητικής κατάστασης των βρετανών και αμερικανών στρατιωτών , του ανεπτυγμένου (για την εποχή) εξοπλισμού που διέθεταν , αλλά πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι καιρικές συνθήκες εκείνων των ημερών αφού ήταν το άλφα και το ωμέγα για να παρθεί η απόφαση της επιχείρησης.
Πώς όμως ο καιρός βοήθησε τόσο σε αυτή τη νίκη των συμμάχων;
Την 4η Ιουνίου του 1944 , ο ανώτατος αρχηγός των συμμαχικών δυνάμεων , αμερικάνος Στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ (μετέπειτα διετέλεσε Πρόεδρος των Ηνωμένων πολιτειών της Αμερικής) συναντήθηκε με δύο ομάδες μετεωρολόγων από τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία (Met.Office) και την μετεωρολογική υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας. Ζήτησε τη πρόβλεψη του καιρού για τις επόμενες 72 ώρες καθώς ο αρχικός σχεδιασμός για την επιτυχημένη επιχείρηση , ήταν να επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες στα παράλια της βόρειας Γαλλίας για την εισβολή των συμμαχικών δυνάμεων και το πόλεμο κατά των γερμανικών στρατευμάτων του Χίτλερ. Συγκεκριμένα το ιδανικό σενάριο για τον Αϊζενχάουερ και η τακτική επίθεσης θα ήταν να συμπέσει η πανσέληνος εκείνων των ημερών με υποπνέοντες έως ασθενείς ανέμους , αραιή νεφοκάλυψη και χαμηλή στάθμη του επιπέδου της θάλασσας. Αυτό θα βοηθούσε ιδιαίτερα τους στρατιώτες να εντοπίσουν αλλά και να αποφύγουν με τη βοήθεια του φωτός της πανσελήνου τις τοποθετημένες νάρκες των γερμανών στην ακτή από μεγάλη απόσταση προτού πραγματοποιήσουν την απόβαση.

Επικεφαλής των προγνώσεων καιρού εκείνη την εποχή ήταν ο Τζέιμς Μάρτιν Στάγκ (διοικητής της βασιλικής πολεμικής αεροπορίας της Μ.Βρετανίας) ο οποίος μαζί με τις 2 ομάδες του είχαν να επιτελέσουν και να φέρουν εις πέρας μια από τις πιο δύσκολες προγνώσεις της ζωής τους.
Η απόβαση ήταν προγραμματισμένη αρχικά να γίνει την 5η Ιουνίου, όμως ματαιώθηκε λόγω της σύμφωνης πρόβλεψης των βρετανών μετεωρολόγων για ιδιαίτερα άσχημο καιρό. Συγκεκριμένα είχαν προβλέψει για δυτικούς - νοτιοδυτικούς ανέμους 5 έως 6 μποφώρ , πυκνή χαμηλή νεφοκάλυψη και αρκετή βροχή , κάτι που θα καθιστούσε την πλεύση και την απόβαση μέσω της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Αγγλίας - Γαλλίας (Αγγλικό κανάλι) αλλά και τη πτώση των αλεξιπτωτιστών σε προκαθορισμένα σημεία , αδύνατη.

Υπήρξε πραγματική σύγχυση για το τι καιρικές συνθήκες θα επικρατούσαν μεταξύ της 5ης και 6ης Ιουνίου. Για αυτό το λόγο η επιχείρηση σταμάτησε έως ότου παρθεί μία υπεύθυνη απόφαση μεταξύ των τριών εμπλεκομένων μετεωρολογικών ομάδων. Οι διοικητές των μεραρχιών των συμμαχικών δυνάμεων ρωτούσαν ξανά και ξανά για να μάθουν ποιά θα ήταν η ιδανικότερη ημέρα της επιχείρησης , όμως οι βρετανοί μετεωρολόγοι αρνούνταν κατηγορηματικά να ρισκάρουν μια πρόγνωση πέρα των 48 ωρών διαβεβαιώνοντας τους διοικητές οτι τέτοιες προβλέψεις είναι σχεδόν αβέβαιες και επιπροσθέτως ...επικίνδυνες ιδιαίτερα για τέτοια απόφαση. Την ίδια ημέρα εμφανίστηκε μια αμερικάνικη ομάδα προγνωστών - μετεωρολόγων και εξήγησαν στους επικεφαλείς της επιχείρησης πως η 5η Ιουνίου θα ήταν μια πολύ καλή ημέρα για τη πραγμάτωση της , όμως από την άλλη πλευρά οι βρετανοί δεν ήταν καθόλου σύμφωνοι για την πρόγνωση των αμερικανών μετεωρολόγων. Οι 2 βρετανικές μετεωρολογικές ομάδες ήταν εξαιρετικά απαισιόδοξες για την 5η Ιουνίου , ενώ δεν ήταν ακόμα σίγουροι για τον καιρό της 6ης Ιουνίου.


Εν τέλει ιστορικά , επικράτησαν στην ακριβή πρόγνωση του καιρού για τη 5η Ιουνίου. Ο καιρός ήταν όντως ιδιαίτερα άσχημος και δεν επέτρεπε καμία είδους επιχείρηση , ειδικά με τη βροχή , τη χαμηλή νέφωση αλλά και τους δυνατούς ανέμους. Η μέθοδος που χρησιμοποίησαν την εποχή εκείνη ήταν η συλλογή μετρήσεων για τη θερμοκρασία , την ατμοσφαιρική πίεση και την υγρασία από τους μετεωρολογικούς σταθμούς που ήταν εγκατεστημένοι σε στεριά και σε πολεμικά πλοία στη θάλασσα, αλλά και με μετρήσεις μέσω της ραδιοβόλησης. Παράλληλα είχαν στη κατοχή τους και δεδομένα από τα γερμανικά υποβρύχια (U-Boats) καθώς είχαν βρει και είχαν ήδη σπάσει τον κώδικα με αποτέλεσμα τα κρυπτογραφημένα δεδομένα να καταλήγουν στους συμμάχους. Με τα δεδομένα που διέθεταν οι βρετανοί μετεωρολόγοι προσπαθούσαν να χαρτογραφήσουν με απόλυτη ακρίβεια τις θέσεις των βαρομετρικών συστημάτων στη περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας ώστε να αποφασιστεί η ακριβής ημέρα της απόβασης.
Θα καλυτέρευε ο καιρός;
 
apovasi-normandia-paralia2
 
 
Αργά το βράδυ της 4ης Ιουνίου , ο επικεφαλής των βρετανικών μετεωρολογικών ομάδων Τζέιμς Στάγκ συναντήθηκε με τον Στρατηγό Αϊζενχάουερ και του επιβεβαίωσε πως οι προβλέψεις για την 6η Ιουνίου θα ήταν καλές για καλές καιρικές συνθήκες, όχι όμως και ιδανικές κυρίως για τα αεροσκάφη που θα περνούσαν πάνω απο την ακτογραμμή της βορειοδυτικής Γαλλίας και θα έριχναν τους αλεξιπτωτιστές στη περιοχή.
Οι βρετανοί μετεωρολόγοι είχαν συμφωνήσει, μετά από πολύωρες μελέτες και καταγραφές σε επιφανειακούς χάρτες ατμοσφαιρικής πίεσης, πως ο καιρός την 6η Ιουνίου θα βελτιωνόταν σημαντικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είχαν σχεδιάσει με ακρίβεια το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού βόρεια της Μ.Βρετανίας το οποίο θα κινούταν αργά ανατολικά και με τις μετρήσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης μέσω των βαρόμετρων κατέληξαν στο γεγονός οτι η πίεση θα ανέβαινε από το ξημέρωμα της 6ης Ιουνίου και ο καιρός θα καλυτέρευε. Μάλιστα είχαν εντοπίσει και το πέρασμα του θερμού και κατ'ακολουθία του ψυχρού μετώπου από το ίδιο βαρομετρικό σύστημα αλλά η πιο ουσιαστική πληροφορία που θα έδινε τη βελτίωση του καιρού , ήταν η άνοδος του Αζορικού αντικυκλώνα και με τη μορφή "Ridge - Ράχη" σε βορειότερο γεωγραφικό πλάτος όπου θα έδινε τον ευνοημένο -υπέρ των συμμάχων- και βελτιωμένο καιρό.
xartis-metopa-06-06-2014
Χάρτης επιφανειακών μετώπων - 06/06/1944
Ξημερώματα της 5ης Ιουνίου (04.30), ο Στρατηγός Αϊζενχάουερ συναντήθηκε με τους διοικητές των μεραρχιών... και τότε... δώθηκε το πράσινο φως για την επιχείρηση.
Το πρωί της 5ης Ιουνίου τα πολεμικά πλοία , τα αρματαγωγά και τα μεταγωγικά σκάφη των στρατιωτών στήθηκαν μερικά μίλια μακριά από την ακτογραμμή και περιμέναν την εντολή για την απόβαση.

Το κλειδί της επιχείρησης, ήταν ο καιρός.
 
apovasi-normandia-paralia3
Η ιστορική ημέρα....
Τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου , ξεκίνησαν τα πολεμικά αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων την επιχείρηση τους. Δεν περίμεναν όμως οτι θα συναντήσουν διάσπαρτες χαμηλές πυκνές νεφώσεις κατά την προσέγγιση τους στο προκαθορισμένο σημείο ρίψης των αλεξιπτωτιστών. Αυτό οδήγησε αρκετούς αλεξιπτωτιστές κατά τη πτώση τους να προσγειωθούν σε λάθος σημεία από αυτά που έπρεπε να προσγειωθούν. Παράλληλα οι πιλότοι των αεροσκαφών C-47 έσπασαν το σχηματισμό V λόγω των πυκνών νεφώσεων κατά διαστήματα ώστε να μην υπάρξει πιθανή σύγκρουση μεταξύ αυτών. Κάποιοι πιλότοι ανέβασαν τα αεροσκάφη τους σε μεγαλύτερο υψόμετρο , ενώ κάποιοι άλλοι δέχτηκαν πολλά πυρά από τα γερμανικά αντι-αεροπορικά με αποτέλεσμα να συντριβούν στο έδαφος. Τα υπολείμματα του βαρομετρικού συστήματος από το πέρασμα του επιφανειακού ψυχρού μετώπου , είχαν μείνει στην ατμόσφαιρα και η αυξημένη υγρασία στα χαμηλά επίπεδα της τροπόσφαιρας οδήγησε στο σχηματισμό νεφών όπως στρωματοσωρείτες , σωρείτες και υψισωρείτες αλλά σε διάσπαρτη διάταξη.
Η απόβαση ξεκίνα...
Οι άνεμοι είχαν ήδη γυρίσει σε βορειοδυτικούς με ένταση 4 έως 5 μποφώρ. Τα πολεμικά πλοία μαζί με τα μεταγωγικά σκάφη οπού μετέφεραν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κατευθύνονταν προς την ακτή της Νορμανδίας. Το ύψος της θάλασσας ήταν κατά 2 μέτρα υψηλότερο από το προβλεπόμενο και αρκετά μεταγωγικά σκάφη αναποδογύρισαν ή έπαθαν σοβαρές ζημιές κατά τη προσέγγιση τους στην ακτή. Πολλοί στρατιώτες πνίγηκαν , ενώ άλλοι σκοτώθηκαν από τα γερμανικά πυροβόλα κατά την απόβαση τους.
Οι στρατιώτες εμφανίστηκαν σαν τη ξαφνική καταιγίδα στις ακτές της Νορμανδίας και πολέμησαν με σθένος και δύναμη τους γερμανούς. Η μάχη ήταν πραγματικά σκληρή , εκτεταμένη αλλά με σύμμαχο το καιρό. Από τους συνολικά 150.000 - 160.000 στρατιώτες που πολέμησαν , συνολικά σκοτώθηκαν 10.000 μόνο τη πρώτη ημέρα της απόβασης.
Μέσα στη διάρκεια της ημέρας , ο καιρός βελτιώθηκε σημαντικά , με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου , οι άνεμοι να παραμένουν βορειοδυτικοί με ένταση έως 4 μποφώρ. Οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν ήδη καταλάβει την ακτογραμμή της Νορμανδίας.
Για ποιό λόγο οι Γερμανοί ξαφνιάστηκαν;
 
apovasi-normandia-paralia4
 
Οι Γερμανοί γνώριζαν από πληροφορίες της δικής τους μετεωρολογικής υπηρεσίας πως ο καιρός εκείνες τις ημέρες θα ήταν ιδιαίτερα άσχημος. Πιθανότατα να μην είχαν τόσο αναλυτικά δεδομένα σε αντίθεση με τις συμμαχικές δυνάμεις και γι'αυτό το λόγο , παρά το γεγονός οτι γνώριζαν πως μια τέτοια εισβολή των συμμαχικών δυνάμεων ήθελε το φως της Πανσελήνου , δεν συνυπολόγισαν τον παράγοντα της γρήγορης βελτίωσης του καιρού όπως ορθά πρόβλεψαν οι βρετανοί μετεωρολόγοι κάτι που διέφυγε από τον επικεφαλής της μετεωρολογικής ομάδας της Γερμανίας , Χάινς Λετό.
Ο ίδιος πίστευε επίσης πως ακόμα και οι άνεμοι εντάσεως 4 έως 5 μποφώρ θα δημιουργούσαν προβλήματα στους συμμάχους για την επικείμενη απόβαση , διότι εξ'αρχής θα είχε αποβεί καταστροφική για εκείνους.

Σε αντίθεση με τις τρεις συμμαχικές μετεωρολογικές ομάδες , τα μέλη της γερμανικής μετεωρολογικής ομάδας με τον επικεφαλής τον Χάινς Λετό δεν είχαν την αρμοδιότητα της δημοκρατικής διαδικασίας μέσω της ψήφου έτσι ώστε να συμφωνηθεί μία και μόνο ακριβής πρόγνωση καιρού και δεν είχαν το προνόμιο του αντίλογου ή της διαφορετικότητας στην άποψη. Ακόμα και στο γεγονός οτι οι τρεις συμμαχικές μετεωρολογικές ομάδες δεν συμφωνούσαν , καθώς η κάθε μία εξ'αυτών έβλεπε από της δική της σκοπιά τη πρόγνωση του καιρού για την ημέρα της απόβασης , η δημοκρατική λύση της ψήφου κατέληξε στο αποτέλεσμα όπου εν συνεχεία οδήγησε τον Αϊζενχάουερ να πάρει μία απο τις σημαντικότερες αποφάσεις της ζωής του.
Ο επίλογος...
Οι σύμμαχοι κέρδισαν τον πόλεμο , επειδή λειτούργησαν όπως ο καιρός , προβλέποντας τον. Εγιναν έναν με τον καιρό. Αφουγκράστηκαν την ατμόσφαιρα και κατέληξαν σε μια από τις πιο επιτυχημένες και σημαντικές προγνώσεις όλων των εποχών χωρίς τα προηγμένα τεχνολογικά εργαλεία της σύγχρονης εποχής μας , χωρίς την ύπαρξη δορυφόρων και χωρίς την ανάλυση προγνωστικών μετεωρολογικών μοντέλων.
Επειτα από ασυμφωνίες , κόντρες , προσπάθειες να πείσει η μία ομάδα την άλλη για τη "σωστότερη" πρόβλεψη και να επικρατήσει η μία εξ'αυτών, η κατάληξη μέσω της δημοκρατικής οδού της ψηφοφορίας έδωσε και τη νίκη , μία νίκη μέσα από το ομαδικό πνεύμα συνεργασίας , σεβασμού και αλτρουισμού.
Αυτή είναι η μετεωρολογία..
Δείτε το βίντεο με την αναφορά των καιρικών συνθηκών εκείνης της ημέρας:
Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)
Βιβλιογραφία: The Restless Shaper of the World (William Bryant Logan)
Πηγή: Wikipedia - Normandy Landings

Σχόλια   

 
+2 #1 Con T.-Fthiotida 19-06-2014 11:52
Ένα πραγματικά εξαιρετικό και ενδιαφέρον άρθρο. Ο ορισμός της μετεωρολογίας.. !!
Παράθεση
 
 
+1 #2 TASMPALAF 20-06-2014 00:56
Εξαιρετικο Στελιο!
Παράθεση
 
 
+2 #3 gdravilas 06-06-2015 14:43
Συγχαρητήρια Στέλιο! Εξαιρετικό άρθρο και απόλυτη ακρίβεια!
Παράθεση
 
 
+1 #4 Μιχάλης1980 06-06-2015 16:10
Μόνο που και καιρικά αλλά και ιστορικά μεγαλύτερο και πιο καθοριστικό ενδιαφέρον στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν οι μάχες της Μόσχας και του Στάλινγκραντ... Η απόβαση στη Νορμανδία έγινε για να μην κερδίσει μόνη της η ΕΣΣΔ τον πόλεμο στην Ευρώπη και για να κάτσουν ΗΠΑ- Μεγάλη Βρετανία στο τραπέζι των νικητών...
Παράθεση
 
 
#5 Stelios_F 07-06-2015 11:14
Θα φτιάξω σχετικό αφιέρωμα και γι'αυτό Μιχάλη.
Ευχαριστώ
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση