Πα04192024

Last updateΠε, 18 Απρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Αφιερώματα Το χρονικό του τυφώνα Γκονζάλο από την αρχή έως το τέλος του.

Το χρονικό του τυφώνα Γκονζάλο από την αρχή έως το τέλος του.

 

Το χρονικό μιας κακοκαιρίας…

Όλα ξεκίνησαν την 12η Οκτωβρίου 2014… Στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, μια αποδυναμωμένη ψυχρή λίμνη, δίνει τις τελευταίες ανάσες δροσιάς, προτού ένα κύμα ζέστης κινηθεί προς την Ανατολική Μεσόγειο. Την ώρα λοιπόν που η χώρα μας βρίσκεται στο θερμό τομέα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, στην αντίπερα όχθη, στον Ατλαντικό, ένας τυφώνας γεννιέται. Ο τυφώνας αυτός θα σηματοδοτήσει την πρώτη ουσιαστική φθινοπωρινή κακοκαιρία στη χώρα μας, για το μήνα Οκτώβριο.

Ας δούμε τα πράματα από την αρχή όμως…

tyfonas-gonzalo

Εικόνα 1: Οι πρώτες στιγμές του σχηματισμού του τυφώνα.

 

 

 

Ο εν λόγω τυφώνας, άρχισε να σχηματίζεται Νοτιοανατολικά των Μικρών Αντιλλών, με κέντρο 16.4 Β 58.4 Δ. Χαρακτηριστική η παρακάτω εικόνα (εικόνα 2) από το NOAA, όπου διακρίνεται το κέντρο σχηματισμού.

gonzalo-tracking

 

 

Η αρχή…

Ο τυφώνας Gonzalo, όπως επονομάστηκε, εξελίχθηκε από τροπική καταιγίδα σε τυφώνα κατηγορίας 4.Η τροπική αυτή καταιγίδα, αρχικά «χτύπησε» τις Μικρές Αντίλλες,με ανέμους μέγιστης έντασης περίπου 70mph και καταιγίδες συνοδευόμενες από μεγάλη ηλεκτρική δραστηριότητα. Η καταιγίδα ήταν κοντά στο να σχηματίσει «μάτι», γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυροποίησή και αναβάθμισή της. 

gonzalo-reflectivity

Στην παραπάνω εικόνα,η ένταση των ανέμων της τροπικής καταιγίδας Gonzalo.

 

 

 

gonzalo-13-10-2014

Εικόνα 4: Η κατάσταση του τυφώνα την Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014, από το δορυφόρο της NASA.

 

Στη συνέχεια κινήθηκε προς τις Παρθένες Νήσους και τα ανοιχτά του Πουέρτο Ρίκο, όπου και ισχυροποιήθηκε, φθάνοντας στη κατηγορία 1 και πολύ γρήγορα στην κατηγορία 2. Οι άνεμοι που καταγράφονταν συνεχώς εξέπλητταν, καθώς πλέον άγγιζαν τα 85-110 mph τοπικά. Έντονες ήταν και οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν, όπως διακρίνεται και στην εικόνα 5. Στη συγκεκριμένη εικόνα, είναι εύκολα διακριτό και το «μάτι» που σταδιακά αναπτυσσόταν, υποδηλώνοντας την περαιτέρω ισχυροποίηση του τυφώνα.

Οι συνέπειες του πρώτου «χτυπήματος»…

Στο πέρασμα από τις Αντίλλες, τις Παρθένες νήσους και το Πουέρτο Ρίκο, ο τυφώνας άφησε πίσω του εκτεταμένες υλικές ζημιές, τοπικές πλημμύρες και διακοπές ρεύματος και τροφοδοσίας νερού σε πολλά νοικοκυριά.Υπολογίζεται ένας νεκρός άνδρας στον Άγιο Μαρτίνο και 2 ακόμη αγνοούμενοι. Στο ίδιο νησί, πολλά δένδρα ξεριζώθηκαν, υπάρχουν εκατοντάδες αναφορές για πτώση του ρεύματος και καταστροφές παρατηρήθηκαν σε στέγες, πόρτες και παράθυρα κτηρίων ανά την επικράτεια . Στην Αντίγκουα και τα νησιά της Καραϊβικής, παρόμοιες ήταν οι υλικές συνέπειες του τυφώνα, ενώ τουλάχιστον 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια της ευρύτερης περιοχής (Μ. Αντίλλες, Παρθένοι Νήσοι, Πουέρτο Ρίκο) τα μαθήματα αναβλήθηκαν, ενώ το ίδιο συνέβη και για πολλά δρομολόγια πλοίων και αεροπλάνων.

 

 

gonzalo-bermudas

Εικόνα 5: Ένταση βροχόπτωσης στην περιοχή του τυφώνα κατηγορίας 2, την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014.

 

Ο τυφώνας Gonzalo, αναβαθμίστηκε σε τυφώνα κατηγορίας 3 καθώς συνέχισε την πορεία του προς τις Βερμούδες, την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου. Οι άνεμοι άγγιξαν τα 130mphκαθώς ο τυφώνας διερχόταν Δυτικά από τις Μπαχάμες. Ωστόσο, η ισχυροποίηση του τυφώνα, εκείνη τη στιγμή, παρεμποδίστηκε καθώς το κέντρο του είχε μικρή διάμετρο, περίπου 6 μίλια, ένα κέντρο που σταδιακά κατέρρεε, και τη θέση του ως το κέντρο του τυφώνα πήρε το ομόκεντρο «μάτι» με διάμετρο περίπου 28 μίλια. Η διαδικασία αυτή, επιβράδυνε την αναβάθμιση του τυφώνα στην κατηγορία 4, ωστόσο υπήρχαν σημάδια γρήγορης ανάκαμψης.

 

gonzalo-tracking2

Εικόνα 6: Η κίνηση του τυφώνα προς τις Βερμούδες.

 

 

Το αποκορύφωμα…

gonzalo-category4

Εικόνα 7: Φωτογραφία του τυφώνα Gonzalo κατηγορίας 4, στο αποκορύφωμά του.

 

Ήταν πλέον Πέμπτη 16 Οκτωβρίου και ο τυφώνας Gonzaloκινούμενος Βόρεια ελαφρά Βορειοανατολικά, προσέγγιζε τις Βερμούδες, όπως προκύπτει από την εικόνα 6. Αγγίζε την κατηγορία 4, δεδομένου πως παρατηρήθηκαν μέγιστες ριπές ανέμου στα 145 mph (κοντά στα 200χλμ/ώρα).

Ο τυφώνας αντεπεξήλθε επιτυχώς τη διαδικασία αντικατάστασης του κέντρου του (eyewall replacement cycle), και δημιουργώντας νέο «μάτι», διαμέτρου 20 μιλίων με τη μορφή αδιάσπαστου δακτυλιδιού, κατάφερε να ισχυροποιηθεί φθάνοντας στην κατηγορία 4. Πλέον βρισκόταν στο αποκορύφωμά του, με εξαιρετικά χαμηλές πιέσεις της τάξεως των 940 – 943 mb και πολύ υψηλή ηλεκτρική δραστηριότητα δίνοντας πολλές και σφοδρές καταιγίδες.

Ισχυρό «χτύπημα» δέχθηκαν οι Βερμούδες την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014. Αν και εξασθενημένος, καθώς κινούταν προς όλο και ψυχρότερα νερά, ο τυφώνας Gonzalo κατηγορίας 2, με ανέμους μέγιστης έντασης 110 mph, κατάφερε να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Βερμούδων. Σχολεία παρέμειναν κλειστά, δρομολόγια πλοίων και αεροπλάνων αναβλήθηκαν,ενώ δύο ξενοδοχεία στη νότια ακτή εκκενώθηκαν προληπτικά. Στην εικόνα 8 φαίνεται το βόρειο τμήμα του τυφώνα να χτυπά τις νότιες ακτές των Βερμούδων.

 

gonzalo-category2

Εικόνα 8: Ο υποβαθμισμένος στην κατηγορία 2 τυφώνας Gonzalo χτυπά τις Βερμουδες την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014.

 

 

 

 

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση των κατοίκων των νησιών. Στην κάτω εικόνα, ένα μικρό αγόρι αγοράζει προμήθειες για τον ερχομό του τυφώνα.

bermudas-people

 

 

doppler-radar-bermudas

Εικόνα 9: Ρυθμοί βροχόπτωσης, όπως αυτοί καταγράφηκαν από ραντάρ στις Βερμούδες


Μπορεί ο τυφώνας
Gonzaloνα ήταν ιδιαίτερα ισχυρός, και ο πρώτος τυφώνας κατηγορίας 4 στον Ατλαντικό μετά από το 2011, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός στο πέρασμά του από τις Βερμούδες. Ευχάριστο είναι πως δεν υπήρξαν απώλειες ζωών, παρά μόνο υλικές ζημιές. Αυτές εστιάζονται στο διεθνές αεροδρόμιο του νησιωτικού συμπλέγματος, με ζημιές στην οροφή και μερικές πλημμύρες, ενώ μεγάλα οδικά δίκτυα κατέρρευσαν λόγω ξεριζωμένων δένδρων, βράχων και άλλων εμποδίων (εικόνα 10).Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των ξεριζωμένων δένδρων στη επικράτεια των Βερμούδων. Επίσης, 35.700 νοικοκυριά από τα συνολικά 36.000 του νησιού έμειναν χωρίς ρεύμα κατά το πέρασμα του τυφώνα.

Συνεχίζοντας την βορειοανατολική πορεία του, ο τυφώνας, εξασθενώντας περαιτέρωαλλά μένοντας στην κατηγορία 1, χτύπησε την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014 τις Βορειοανατολικές ακτές του Καναδά, και πιο συγκεκριμένα την περιοχή Newfoundland. Χαρακτηρίστηκε όμως περισσότερο σαν τροπική καταιγίδα παρά σαν τυφώνας, καθώς οι άνεμοι έφτασαν τα 80-85 mph, όπως φαίνεται και στην εικόνα 11.

 

zhmies-vermoudes1    zhmies-vermoudes2
Εικόνα 10:
Αριστερά: εργάτες προσπαθούν με αλυσοπρίονο να αφαιρέσουν δέντρο από τη μέση του δρόμου. Δεξιά: βράχια που μεταφέρθηκαν στη μέση του δρόμου από τις υψηλές ριπές των ανέμων.

 

gonzalo-tracking3

Εικόνα 11: Η τροχιά της τροπικής, πλέον, καταιγίδας Gonzalo. Το κέντρο χτυπά την περιοχή Newfoundland του Καναδά, και κινείται στη συνέχεια Βορειοανατολικά προς τον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και το Ηνωμένο Βασίλειο.

 


Διατηρώντας περίπου τα χαρακτηριστικά της, η τροπική καταιγίδα πλησίασε σταδιακά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο σημείο αυτό όμως, συνάντησε εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων, εγκατεστημένο Βορειοδυτικά του Ην. Βασιλείου.

Έτσι, ένα εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων, που εμπεριείχε τα απομεινάρια του τυφώνα Gonzalo, δημιουργήθηκε Βορειοδυτικά του Ην. Βασιλείου, και ένα τμήμα αυτού, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση και τη σχετική άνοδο του Αντικυκλώνα των Αζόρων, κινήθηκε Νότιοανατολικά (εικόνα 12).

gonzalo-gfs1

Εικόνα 12: Ο Αζορικός αντικυκλώνας εισχωρεί ανάμεσα στα δύο συστήματα και ωθεί το ExGonzalo σε νοτιοανατολική τροχιά.

 

Έτσι, το αποκομμένο νέο σύστημα Εx-Gonzalo, κινήθηκε προς την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής-Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διασχίζοντας με τη σειρά τη Σκανδιναβική χερσόνησο, τις Κάτω χώρες, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Αυστρία και την Ελβετία, την Ιταλία και τις χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου.

Στην πορεία του στην Ευρώπη, το σύστημα προκάλεσε σοβαρή αλλαγή στον καιρό των προαναφερθεισών περιοχών. Πιο συγκεκριμένα, ισχυρές βροχές και τοπικές πλημμύρες σημειώθηκαν στο Ην. Βασίλειο, σε συνδυασμό με θυελλώδεις ανέμους που ξερίζωσαν δέντρα και προκάλεσαν ελαφρές υλικές ζημιές, κυρίως σε αυτοκίνητα.Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Αγγλία λόγω των ισχυρότατων ανέμων, και υπάρχουν αρκετές αναφορές για τραυματισμούς. Φυσικά, πάνω από 100 πτήσεις - στο αεροδρόμιο του Heathrowπρος πολλούς δημοφιλείς προορισμούς σε Ην. Βασίλειο και Ευρώπη - και πολλά δρομολόγια πλοίων ακυρώθηκαν, ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν και στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.Διακοπές παρατηρήθηκαν και στην ηλεκτροδότηση, καθώς σύμφωνα με το BBC, περίπου 150.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα την Πέμπτη.

 

europe-gonzalo-zimies1europe-gonzalo-wind-aeroplane

Ενδεικτική είναι η παρακάτω εικόνα από τον Αμερικανικό Οργανισμό NOAA,για την πιθανότητα ανέμων επιφανείας που θα αγγίζουν τα επίπεδα τυφώνα, ιδιαίτερα στη Σκωτία, λίγο πριν η τροπική καταιγίδα χτυπήσει το Ην. Βασίλειο.

 

noaa-tropical-wind-forecast

Επιπλέον, οι ισχυροί άνεμοι οδήγησαν στη δημιουργία στροβίλων ξηράς, όπως αυτός που παρατηρήθηκε το πρωινό της 21ης Οκτωβρίου στο Burtonτου Ην. Βασιλείου.

 

tornado-uk

 

Δίπλα, σφοδρότατα τεράστια κύματα χτυπούν τις ακτές του Ην. Βασιλείου, με τους ανέμους να φτάνουν κατά μέσο όρο τα 80-90mph. Ωστόσο, αρετά μεγλύτερης έντασης ήταν οι μέγιστες ριπές που κατά τόπους έφτασαν τα 165mph (CairngormSummit)!

 

waves-uk

Επίσης, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και στη Δανία, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Κάτω Χωρών και του κόλπου του Kattegat, παρατηρήθηκαν ισχυρές ριπές των ανέμων, και αξιοσημείωτος υετός με κατά τόπους έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, που οδήγησε σε πλημμυρικά επεισόδια σε ορισμένες παράκτιες περιοχές. Στη Σκανδιναβική χερσόνησο, σημειώθηκαν ισχυρές καταιγίδες και πολύ ισχυροί άνεμοι, ενώ στην ενδοχώρα, όπως είχε προβλεφθεί, παρατηρήθηκαν ισχυρές χιονοπτώσεις. Στην εικόνα 13, φαίνεται το σύστημα ExGonzaloνα χτυπά τη Σκανδιναβική χερσόνησο και τις Κάτω Χώρες.Χαρακτηριστική η δυναμική του συστήματος, καθώς αυτό χτυπά τις νοτιοδυτικές ακτές της Νορβηγίας, όπως προκύπτει από την αμέσως παρακάτω εικόνα.

 

norway-gonzalo

 

 

 -------------------------------

 

 

satellite-europe-gonzalo 

Εικόνα 13: Δορυφορική εικόνα των νεφώσεων του συστήματος, καθώς αυτές ετοιμάζονται να εισβάλλουν στην Βόρεια ακτογραμμή της Ευρώπης.

Κατά την κίνησή του Νοτιοανατολικά, το εν λόγω σύστημα βάθυνε περισσότερο, με αποτέλεσμα τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα, ιδιαίτερα στην Κεντρική Ευρώπη. Χαρακτηριστική είναι η επόμενη εικόνα, που καταγράφει τις ηλεκτρικές εκκενώσεις στον χώρο της Αυστρίας και των γύρω συνοριακών περιοχών. Παρατηρείται μεγάλη ηλεκτρική δραστηριότητα, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την ισχυροποίηση του μετώπου.

 

lightning-gonzalo

Επίσης, το σύστημαμετέφερε ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης και άλλαξε άρδην τον καιρό της ηπειρωτικής Ευρώπης προς τον χειμερινό. Έτσι, σε Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία παρατηρήθηκαν, εκτός από την σημαντική πτώση της θερμοκρασίαςκαι τους ισχυρούς ανέμους, βροχοπτώσεις αξιόλογης έντασης, και χιονοπτώσεις σε υψηλότερα υψόμετρα, μάλιστα κυρίως στη Βόρεια πλευρά των Άλπεων. Ειδικά σε Αυστρία και Ελβετία, καταγράφηκαν ισχυρές χιονοπτώσεις, που κατά τόπους έφταναν το 1 μέτρο! Εντυπωσιακή η παραπάνωφωτογραφία της χιονοκαταιγίδας στις Αυστριακές Άλπεις.

 

Επίσης, παρατίθενται μερικές εικόνες από τις συνέπειες του ExGonzalo στην Κεντρική Ευρώπη.

Ολλανδία

netherlands-gonzalo-lightning


Multi-Lightning bolt Alkmaar, NED

 

Βέλγιο

belgium-gonzalo

Το πέρασμα του ExGonzalo, όπως καταγράφηκε στο Oret του Βελγίου, στις 21 Οκτωβρίου.

 

 

Γερμανία

 germany-gonzalo1germany-gonzalo2

germany-gonzalo3 germany-gonzalo4

 Θυελλώδεις άνεμοι στις ακτές της Βόρειας Γερμανίας.

 

Άλπεις

snow-cover-alps

 

Εντυπωσιακές εικόνες από το πέρασμα του συστήματος πάνω από τις Άλπεις. Η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας επέτρεψε, σε συνδυασμό με τα μεγάλα ποσά υετού, να σημειωθούν ισχυρές χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις.

snow-alps2

 

 

ΒόρειαΙταλία

 north-italy-gonzalo

 LaTerazzadelPirovano, 2757m

 

 



waterspout-gonzalo-north-italy

Εκπληκτικός υδροσίφωνας που παρατηρήθηκε στην περιοχή Gabicce Monte, στη Βόρεια Ιταλία.

 

 

 satellite-snow-alps

 Δορυφορική εικόνα από τη NASA, μετά το πέρασμα του συστήματος στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ιταλίας. Διακρίνονται τα χιονοσκεπή εδάφη των Άλπεων, ενώ το κέντρο του συστήματος έχει μετατοπιστεί πάνω από την Κεντρική και Ανατολική Ιταλία και τη δυτική Βαλκανική χερσόνησο.

 


Βαλκάνια

gonzalo-gfs-europe1

Δυνατό και παρατεταμένο ήταν το πέρασμα του συστήματος από τη Βαλκανική χερσόνησο. Το ExGonzalo εισχώρησε στην εν λόγω περιοχή τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες της Τετάρτης 22 Οκτωβρίου 2014. Το σύστημα πλέον είχε ολοκληρωτικά αποκοπεί από το κυρίως σύστημα χαμηλών πιέσεων που παρέμενε στα Βόρεια του Ην. Βασιλείου. Ακολούθησε κυκλογέννεση και δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού εντός της Αδριατικής, όπως φαίνεται και στην διπλανή εικόνα.

gonzalo-gfs-precipitation-balkans

Έτσι, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης βροχοπτώσεις πολύ ισχυρής έντασης (βλ. πάνω) και πολύ ισχυροί άνεμοι σάρωσαν τις περιοχές της κεντρικής και δυτικής Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Ουγγαρίας, καθώς και των Βορείων και Βορειοδυτικών τμημάτων της Βοσνίας και της Σερβίας. Φαινόμενα άρχισαν να καταγράφονται και σε περιοχές της Ανατολικής ακτογραμμής της Ιταλίας, αλλά κυρίως στα ανοιχτά αυτής και μέσα στην Αδριατική. Παράλληλα, η πτώση της θερμοκρασίας δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για χιονοπτώσεις κυρίως στον ηπειρωτικό τομέα των Βορειοδυτικών Βαλκανίων. Μέσα στην Πέμπτη, τα φαινόμενα κινήθηκαν νοτιοανατολικότερα, με τον κύριο όγκο των φαινομένων να εντοπίζεται αρχικά στον άξονα Ιόνιο-Αλβανία-Σερβία-Δυτική Ρουμανία. Αργότερα, τα φαινόμενα ακολούθησαν μια σπειροειδή τροχιά, όπως ακριβώς φαίνεται και στην εικόνα 14. Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε όλα τα ορεινά τμήματα άνω των 1200-1600 m. στην κεντρική και βορειοδυτική χερσόνησο και άνω των 2000 mπερίπου στα υπόλοιπα τμήματα.

gonzalo-sat24-23-10-2014

Εικόνα 14: Νεφώσεις στα Βαλκάνια τις απογευματινές-πρώτες βραδινές ώρες της Πέμπτης, όπως αυτές διακρίνονται από την δορυφορική εικόνα υπερύθρων.

Ακολουθούν εικόνες από την κακοκαιρία που έπληξε τις χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου, επιμένοντας σε αυτές μέχρι και τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 25 Οκτωβρίου.

 

Σερβία

serbia-wall-cloud

Εντυπωσιακό shelfcloud που παρατηρήθηκε στο Bogatić της Σερβίας στις 23/10/2014.

 

Κροατία

croatia-lightnings

Καταιγίδα ανοιχτά της πόλης Dubrovnik, στην Κροατία, το βράδυ της Παρασκευής 24 Οκτωβρίου 2014.

 

Σλοβενία

slovenia-damages slovenia-damages2

slovenia-damages4 slovenia-damages3

Εντυπωσιακές εικόνες καταγράφηκαν το διήμερο Τετάρτη 22 και Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπιάνα, και γενικά σε όλη τη χώρα. ΟΙ έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και οι πολύ ισχυροί άνεμοι πολλές υλικές ζημιές, καθώς και καταστροφές στο οδικό δίκτυο.

 

 

 

 temp-balkans-24-10-2014

 

Σταδιακά, και όσο κύλαγε η Παρασκευή, η κακοκαιρία μετατοπιζόταν προς τον Ελλαδικό χώρο. Έτσι, από την Παρασκευή, τη σκυτάλη πήρε η χώρα μας και οι γειτονικές περιοχές, ενώ βελτίωση παρουσίασε ο καιρός σταδιακά από τα Βόρεια Βαλκάνια, με το κρύο όμως να παραμένει τσουχτερό, ειδικά τις νυκτερινές ώρεςκαι πάνω από τα χιονοσκεπή εδάφη. Χαρακτηριστικές οι επόμενες εικόνες το βράδυ της Παρασκευής και το πρωινό του Σαββάτου…

 bulgaria-snow

Έτσι, στη γειτονική μας Βουλγαρία, εκτός από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τα βράδια της Πέμπτης και της Παρασκευής, πολύ χιόνι έπεσε αρχικά στα δυτικά ορεινά άνω των 1400m περίπου, και στη συνέχεια, με την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και το ανατολικό streamπου έφερνε υγρασία από τα ζεστά νερά της Μαύρης Θάλασσας (lakeeffect), και σε όλα τα ορεινα και ημιορεινά.

 

Παρόμοια ήταν η εξέλιξη του καιρού και στην Αλβανία και στα Σκόπια, όπου σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις που μετατράπηκαν σε χιονοπτώσεις λόγω της ραγδαίας πτώσης της θερμοκρασίας, ενώ η Τουρκίαεπηρεάστηκε με ισχυρά φαινόμενα και σφοδρούς ανέμους, από τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες της Παρασκευής.

 

 

Στην Ελλάδα…

 Η κακοκαιρία εισήλθε στον Ελλαδικό χώρο την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014. Ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης, η υψηλή υγρασία σε όλα τα στρώματα της τροπόσφαιρας και οι αυξημένοι δείκτες αστάθειας, οδήγησαν στη δημιουργία των πρώτων πυρήνων καταιγιδών στο Ιόνιο… Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Πέμπτη, υπήρξε παράλληλη ανάπτυξη πυρήνων και Νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και στην Κρήτη. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα τόξο που έδωσε αξιόλογο υετό στη Δυτική και Νότια παράκτια χώρα. Με το streamνα είναι Νοτιοδυτικό, οι πυρήνες αυτοί κινήθηκαν πράγματι με αυτή την κατεύθυνση. Όμως σταδιακά εξασθενούσαν, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ηλεκτρική δραστηριότητα και εν τέλει να σταματά. Πάντως, οι βροχοπτώσεις προωθήθηκαν και επηρέασαν περισσότερες περιοχές στην Ηπειρωτική αλλά και νησιωτική χώρα. Λίγο πριν το μεσημέρι όμως, οι νεφώσεις άρχισαν και πάλι να πυκνώνουν στη Δυτική Ελλάδα, και καταιγίδες σχηματίστηκαν πάλι στις περιοχές αυτές. Μάλιστα, και στην Ανατολική Θεσσαλία και την Εύβοια, αναπτύχθηκαν πολλά υποσχόμενοι πυρήνες που επηρέασαν τις εν λόγω περιοχές αλλά και την Κεντρική Μακεδονία και τις Σποράδες, ενώ συγχωνευτήκαν αργότερα και κινήθηκαν προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη, όπου σημειώθηκε αξιόλογος υετός. Γενικά, την Πέμπτη παρατηρήθηκαν φαινόμενα σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο.Επίσης, η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας επέτρεψε να πέσουν τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Ακολουθούν εικόνες από την κακοκαιρία της Πέμπτης.

kerkyra-keravnos    ioannina-plikati-xioni

Αριστερά: Κεραυνός στην Κέρκυρα. Δεξιά: Αξιόλογη χιονόπτωση και χιονόστρωση στο Πληκάτι Ιωαννίνων.


Το κέντρο του συστήματος είχε μετατοπιστείμέχρι τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες της Πέμπτης νοτιοανατολικά, αρχικά στην Κεντρική Μακεδονία, με πίεση περίπου 998mbκαι αργότερα στο Βορειοδυτικό Αιγαίο με κέντρο περίπου στα 995mb.

Μέσα στη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, και ενώ το προηγούμενο κέντρο εξασθένησε σημαντικά, νέο κέντρο δημιουργήθηκε στο Ιόνιο, με βάθος περίπου 1005mb, που έμελλε να καθορίσει την εξέλιξη του καιρού στον Ελλαδικό, κυρίως, χώρο.Ήδη από τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Δυτικής ηπειρωτικής Ελλάδος και Ιταλίας είχε γεμίσει ηλεκτρικά, όπως φαινόταν και από τη δορυφορική εικόνα. Το σύστημα είχε ενεργοποιηθεί δημιουργώντας πυρήνες καταιγιδών, οι οποίοι ακολουθούσαν πορεία προς τα Ανατολικά-Βορειοανατολικά, με Νοτιοδυτικό stream. Έτσι, πολύ ισχυρές καταιγίδες με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, ισχυρούς ανέμους και κατά τόπους χαλάζι επηρέασαν τα Δυτικά τμήματα, και επεκτάθηκαν στη συνέχεια προς την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Παράλληλα, σε μεγαλύτερα υψόμετρα σημειώθηκαν χιονοπτώσεις που έδωσαν αξιόλογες χιονοστρώσεις σε τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.

Στον παρακάτω δορυφορικό χάρτη, είναι ευδιάκριτο το κέντρο του χαμηλού στο Ιόνιο το πρωί της Παρασκευής 24 Οκτωβρίου, καθώς είναι σημειωμένοι και οι άνεμοι επιφανείας που παρατηρήθηκαν, οι οποίοι είναι σφοδρότατοι με θυελλώδεις ριπές.

satellite-wind-24-10-2014

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η καταγραφή ανέμων εντάσεως 10 bf (93,3 km/h) στην Καλαμάτα!

H συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή… Η θέση του χαμηλού ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για έντονα φαινόμενα αρχικά στην Δυτική Ελλάδα και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα.

Το πρωινό της Παρασκευής 24 Οκτωβρίου ισχυρές καταιγίδες σημειώθηκαν στο Ιόνιο, την Αδριατική, την Σικελία και στο Τυρρηνικό πέλαγος. Παράλληλα, έντονα φαινόμενα σημειώνονταν και στις Παράκτιες περιοχές της Μικράς Ασίας, της Νοτιοδυτικής Τουρκίας και της Ανατολικής Κρήτης.

 gonzalo-sat24-24-10-2014
Ακολουθούν με τη σειρά, εικόνα πολλαπλών ηλεκτρικών εκκενώσεων στην Κεφαλλονιά τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες της Παρασκευής, και νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης στη Ρόδο, την ίδια μέρα.

 kefallonia-keravnosrodos-anaptykseis

 

Η συνέχεια της Παρασκευής ήταν άκρως ενδιαφέρουσα. Η λαίλαπα καταιγιδών που σχηματίστηκε στο Ιόνιο και επηρέασε με πολύ έντονες καταιγίδες και ισχυρές χιονοπτώσεις τη Δυτική Ελλάδα, από Βορρά ως Νότο, εισχώρησε Ανατολικότερα στον Ελλαδικό χώρο και επηρέασε σταδιακά, το σύνολο της Πελοποννήσου, της Αττική και στη συνέχεια την Εύβοια, τις Σποράδες και με την είσοδό της στο Αιγαίο το βράδυ της Παρασκευής, αναζωπυρώθηκε και επηρέασε με πολύ έντονα φαινόμενα την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Παράλληλα, ένα τμήμα της αρχικής λαίλαπας κινήθηκε τις απογευματινές και βραδινές ώρες προς την Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου.Στη συνέχεια, ο καιρός ήταν άστατος στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα, με καταιγίδες να επηρεάζουν κατά τόπους την Δυτική Πελοπόννησο, την Κρήτη και τις γύρω περιοχές.

Στις παρακάτω εικόνες φαίνεται με χρονολογική σειρά η εξέλιξη της κακοκαιρίας, από την οπτική δορυφορική εικόνα του Sat24.com

sat-24-10-2014-gonzalo sat-24-10-2014-gonzalo2

sat-24-10-2014-gonzalo3

Στην τελευταία εικόνα διακρίνονται οι καταιγίδες που επηρέασαν την Αττική με θυελλώδεις ανέμους και πλημμυρικά επεισόδια, να κινούνται προς το Αιγαίο. Συνάμα, η Κρήτη φαίνεται να επηρεάζεται από παρόμοια φαινόμενα όπως επίσης και τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες. Παράλληλα, το σύστημα είχε ήδη εισέλθει στο Αιγαίο, με πυκνή νέφωση να έχει καλύψει την Μακεδονία και το Βόρειο Αιγαίο, ενώ σημειώνονταν και οι πρώτες καταιγίδες.

athina-keravnos-24-10-2014

Πάνω: Εικόνες από την καταιγίδα που επηρέασε την Αθήνα και τον Πειραιά το βράδυ της Παρασκευής, με χαλάζι κατά τόπους.

 

 

 limnos-keravnos

Πάνω: Κεραυνός κατά τη διάρκεια καταιγίδας το ίδιο βράδυ στα ανοιχτά της Λήμνου.

 

Το πρωινό της Παρασκευής επιφύλασσε έκπληξη στους κατοίκους των ορεινών περιοχών της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Η ακόλουθη φωτογραφία είναι από τη Σαμαρίνα Γρεβενών.

samarina-xioni

Έτσι, η Παρασκευή ήταν μια ημέρα με ποικιλία καιρικών φαινομένων στον Ελλαδικό χώρο. Σημειώθηκαν ισχυρές καταιγίδες με σφοδρότατους ανέμους και χαλάζι κατά τόπους στην Δυτική νησιωτική χώρα, την Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά και την Εύβοια και την Κεντρική Μακεδονία. Αξιόλογες βροχοπτώσεις, χωρίς όμως ιδιαίτερη ηλεκτρική δραστηριότητα σημειώθηκαν και στην Ήπειρο και τη Θράκη, όπου όμως οι χαμηλές θερμοκρασίες επέτρεψαν κυρίως να παρατηρηθούν χιονοπτώσεις πάνω από τα 900-1000mυψόμετρο (εικόνες 19, 20, 21).

ilion-plymmires

Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκαν πλημμυρικά επεισόδια κυρίως στα Δυτικά Προάστια του Λεκανοπεδίου Αττικής (πάνω εικόνα) και υπήρχαν πολλές αναφορές για υδροστρόβιλοι στις θαλάσσιες περιοχές του Σαρωνικού (εικόνα 16) και του Αιγαίου (εικόνα 17, 18).

 

ydrostrovilos-saronikos

ydrostrovilos-saronikos2 ydrostrovilos-saronikos3

 

Εικόνα 16: Υδροστρόβιλος στον Πειραιά το βράδυ της 24ης Οκτωβρίου 2014

ydrostrovilos-santorini

Εικόνα 17: Υδροστρίβιλος στα ανοιχτά της Σαντορίνης.

 

 

ydrostrovilos-nisyros

Εικόνα 18: Ακόμη ένας υδροστρόβιλος που παρατηρήθηκε στη Νίσυρο.

 

 

funnel-astypalaia

Εντυπωσιακή απόπειρα στην Αστυπάλαια για δημιουργία funnelcloud. Η ένταση των ανέμων στο Αιγαίο πέλαγος την Παρασκευή ήταν πολύ ισχυρή, εώς θυελλώδεις.

 

olympos-2650m-26-10-2014

Εικόνα 19: Όλυμπος, 2650m, την Κυριακή 26 Οκτωβρίου.

ipeiros-xionismena-vouna

Εικόνα 20: Χιονισμένα βουνά στην Ήπειρο. Στο βάθος διακρίνεται ο Σμόλικας μέσα στα σύννεφα.

 

falakro-xioni
Εικόνα 21: Το όρος Φαλακρόν στη Δράμα.

 

Επίσης, είναι σημαντικό να τονιστεί πως πολλά Χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας χώρας, άνοιξαν τις πύλες τους για τους λάτρεις του χιονιού, τις τελευταίες μέρες της προηγούμενης εβδομάδος (19-26 Οκτωβρίου).

Ο παρακάτω χάρτης, είναι χαρακτηριστικός για τα ποσά υετού που έπεσαν στον Ελλαδικό χώρο την Παρασκευή.

metar-imerisios-yetos-24-10-2014

 

***Να σημειωθεί πως δεν γίνεται εκτενέστερη αναφορά στα φαινόμενα της Αττικής, καθώς υπάρχουν ήδη αναρτημένα άρθρα που καλύπτουν το θέμα.***

 

 

Το παρόν άρθρο επιχειρεί να παρουσιάσει λεπτομερώς τον τυφώνα Gonzalo, από την ώρα της δημιουργίας του, καθώς και όλη την πορεία του και τις συνέπειές του μέχρι και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα απομεινάρια του κινήθηκαν ως σύστημα χαμηλών πιέσεων «ExGonzalo» προς την Κεντρική, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπηκαι επηρέασαν μεγάλο μέρος της ηπείρου..

 

 

 

Πηγές:

  • Severe weather Europe(Facebook page)
  • Severe Weather Belgium (Facebook page)
  • Severe weather Scandinavia (Facebook page)
  • Severe weather Greece (Facebook page)
  • Weather Underground.com
  • Μετεωρολογικός σταθμός Καλαμάτας (ΝΟΚ)
  • The Weather Channel.com
  • Usatoday.com
  • Bbc.co.uk
  • Dailymail.co.uk
  • Theguardian.com
  • Independent.co.uk
  • Meteoclub.gr
  • Metar.gr
  • Sat24.com - EUMETSAT
  • Infoclimat.fr
  • Meteoclei.fr
  • NOAA.gov
  • NASA – EOSDIS programme
  • Cyclone Of Rhodes Weather team(Facebook)

**Για οποιαδήποτε σφάλματα ή λανθασμένα δεδομένα που παρέχονται στο συγκεκριμένο άρθρο, είναι δεκτή η όποια διόρθωση και συμβουλή.**


Επιμέλεια-σύνταξη: Μιχαήλ Καρδαμάκης (michail)

Για το Meteoclub.gr

 

Σχόλια   

 
+3 #11 Marios.P 31-10-2014 17:37
Πολύ αναλυτικό άρθρο!ωραίος!
Παράθεση
 
 
+4 #12 dim7 31-10-2014 19:55
αξιεπαινη η προσπαθεια σου!μπραβο σου μιχαηλ
Παράθεση
 
 
+5 #13 Kostas_Salonica 01-11-2014 00:29
Πολύ αναλυτικό και κατατοπιστικό το άρθρο σου Μιχάλη!Συγχαρητ ήρια!
Παράθεση
 
 
+1 #14 perian 01-11-2014 07:33
αρθρο για αρχειο εξαιρετικη δουλεια συγχαρητηρια
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση