Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 176 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πα04192024

Last updateΠε, 18 Απρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Αναφορές Απρόσμενος ή προβλέψιμος;

Απρόσμενος ή προβλέψιμος;

PC111780-meteoclub

...Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα , η ουσία είναι ότι ο καιρός μπορεί να προσφέρει απίστευτες και συναισθηματικά φορτισμένες συγκινήσεις για τους λάτρεις των καιρικών φαινομένων και τους ερασιτέχνες μετεωρολόγους. Η εβδομάδα που πέρασε ήταν κάτι παραπάνω από κουραστική (για τον συγγραφέα), όπου οι αναλύσεις χαρτών από τα μετεωρολογικά μοντέλα , έδιναν και έπαιρναν κάθε εξάωρο , και οι ώρες ύπνου μειώθηκαν δραματικά...όμως άξιζε η κούραση, γιατι το αποτέλεσμα δικαίωσε τους ερασιτέχνες προγνώστες μετεωρολόγους, όπου μέσα απο αναλύσεις χαρτών (βλέπε εδώ) η εμπειρία αλλά και το συναίσθημα που προσέφερε ο καιρός από το απόγευμα/βράδυ της Παρασκευής και για ένα ολόκληρο 24ωρο στην Αττική, ήταν κάτι παραπάνω από μοναδική και συναρπαστική.

Αλλοι ίσως πουν οτι ο χιονιάς στην Αττική, κατατάσσεται στη σειρά των προηγούμενων (ζυγών) χιονιάδων 2002 - 2004 - 2006 - 2008 - 2010 , λόγω στο οτι, το μοτίβο του καιρού έμοιαζε αρκετά με αυτών των προηγούμενων ετών, αλλά και λόγω της χιονόπτωσης έως και το λιμάνι του Πειραιά.

Αλλοι όμως θεωρούν οτι ο συγκεκριμένος χιονιάς δεν κατατάσσεται σε αυτή τη "σερί ανα 2 χρόνια" ροή του χειμώνα, λόγω του ότι δεν υπήρξε χιονόστρωση απο άκρη σ'άκρη μέσα στο λεκανοπέδιο.

Θεωρώ πως η απάντηση βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο, πιστεύοντας οτι το συγκεκριμένο πέρασμα του χιονιά θα μπορούσε να θυμίσει εκείνη την μετεωρολογική βόμβα της Τσικνοπέμπτης του (14/02)2004 , λόγω και της δυναμικής υποστήριξης στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας , όπως επίσης και κάποιες παράμετροι που έμοιαζαν κατά προσέγγιση τόσο με τον χιονιά στην Αττική το 2004. Η παρούσα κακοκαιρία όμως , είχε το χαρακτηριστικό της μετάβασης μιας ή δύο εποχών μέσα σε 12 ώρες. Ο "ανοιξιάτικος" καιρός που προηγήθηκε την Πέμπτη με 22-23c , αλλά και μέχρι τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής με 19-20c , μεταπήδησε σε λιγότερο από 12 ώρες στο χειμώνα , χωρίς να υπάρξει "φθινόπωρο" στο ενδιάμεσο. Οι αναφορές για χιονόνερο, και αμέσως μετά για χιονόπτωση , έλαβαν χώρα τις πρώτες βραδυνές ώρες στα βόρεια του νομού. 

Εντυπωσιακή ηταν η πτώση της θερμοκρασίας τη Παρασκευή 10/12/2010 στην Αττική. Μέσα σε 6 ώρες σημείωσε κατακόρυφη πτώση , με ρυθμό -2 με -2,5c ανά ώρα , και έφτασε το απόγευμα στους 5 με 7 βαθμούς κελσίου.

Χαρακτηριστικό το γράφημα απο τον σταθμό του Αλεποχωρίου:

Thumbnail image

Η μέγιστη θερμοκρασία που σημειώθηκε ήταν 17,6c , και η ελάχιστη στον 1,6c

Ηταν προβλέψιμο ή απρόβλεπτο αυτό το ψυχρό πέρασμα πάνω απο την Ελλάδα , που έφερε και αρκετές χιονοπτώσεις στην Αττική;

Θεωρούμε πως ήταν κατά 90%.

Η επαλήθευση των δεδομένων ημέρα με την ημέρα , όπως περιγράφεται στο άρθρο που συντάχθηκε εδώ , έδειχναν πως όλα συνηγορούσαν οτι κάτι καλό θα συνέβαινε καιρικά...όπως και συνέβει. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα οτί η προβλεψιμότητα ενός φαινομένου είναι ακριβής. Η χαοτική συμπεριφορά του καιρού μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα απο την μια στιγμή στην άλλη , και οι προβλέψεις μπορούν κάλλιστα να χάσουν την αξία τους, μπροστά στο μεγαλείο της Μητέρας φύσης που ονομάζουμε ..καιρός.


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση