Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 221 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πα04192024

Last updateΠε, 18 Απρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Aνακοινώσεις Θέματα - Ειδήσεις Νέα Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" του Στέλιου Φουρτουλάκη

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" του Στέλιου Φουρτουλάκη

Στέλιος Φουρτουλάκης, ερασιτέχνης μετεωρολόγος

«Κυνηγάμε περίεργα φαινόμενα»

 

Οι περισσότεροι, για να μάθουμε τις καιρικές προβλέψεις, συμβουλευόμαστε την ΕΜΥ. Αλλοι διαβάζουν τα «ημερομήνια». Και κάποιοι τρίτοι απλά συμβουλεύονται τον μετεωρολογικό σταθμό της... ταράτσας τους! Μια από τις πιο πρόσφατες, επιτυχημένες προβλέψεις, μάλιστα, την έχει «χρεωθεί» μια ερασιτεχνική ομάδα μετεωρολογίας: το meteoclub.gr. Στο ξέσπασμα του μεγάλου χιονιά τον Φεβρουάριο του 2008, με τη συνεχή χιονόπτωση μέσα στο Λεκανοπέδιο, η ομάδα είχε υποψία για τον «χαλασμό» περίπου 10-11 ημέρες πιο πριν! «Ωστόσο, για να κάνουμε επαλήθευση των προγνωστικών μοντέλων, το ανακοινώσαμε στην ιστοσελίδα μας μια βδομάδα νωρίτερα!».

Ο Στέλιος, ερασιτέχνης μετεωρολόγος -μιας και το επάγγελμά του δεν έχει ουδεμία σχέση με... βαρομετρικά χαμηλά- άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για τη μετεωρολογία από πιτσιρίκι. «Στηνόμουν στο παράθυρο και χάζευα με τις ώρες κάποιο μετεωρολογικό φαινόμενο- βροχές, καταιγίδες... Αργότερα, συνάντησα τον Θοδωρή Γκέσουρα, που μοιραζόταν την ίδια... καιρική τρέλα και, τελικά, καταλήξαμε να δημιουργήσουμε το Meteoclub.gr, μια μετεωρολογική κοινότητα και ιστοσελίδα που μετρά 2,5 χρόνια λειτουργίας».

Οι ερασιτέχνες του καιρού δεν έρχονται να αντικαταστήσουν την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, υποστηρίζει ο Στέλιος. «Κάνουμε προβλέψεις και τις "ανεβάζουμε" στη σελίδα, αλλά συνήθως κυνηγάμε "περίεργα" φαινόμενα: τις ξαφνικές τοπικές αλλαγές, παρότι η ατμόσφαιρα μπορεί να προϊδεάζει για μια ηλιόλουστη ανοιξιάτικη ημέρα!». Η ιστοσελίδα δέχεται καθημερινά από 1.000 έως 1.500 επισκέψεις, όμως όταν υπάρχουν σοβαρές κακοκαιρίες, αγγίζουν και τους 5.000! «Η ομάδα αριθμεί 1.400 μέλη πανελλαδικά και μέσα στην ιστοσελίδα φιλοξενούνται 46 υποσελίδες με μετεωρολογικούς σταθμούς από διάφορα σημεία».

Κάποιος που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το χόμπι της μετεωρολογίας δεν χρειάζεται γερό πορτοφόλι: το κόστος είναι σχετικά χαμηλό. «Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούν οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι είναι οι μετεωρολογικοί σταθμοί για την καταγραφή των δεδομένων του καιρού στην εκάστοτε περιοχή. Το κόστος ενός απλού σταθμού είναι 150-500 Α και περιλαμβάνει ανεμόμετρο-ανεμοδείκτη, βροχόμετρο, θερμόμετρο, βαρόμετρο και υγρόμετρο. Σε κάθε σταθμό υπάρχει η κονσόλα καταγραφής των δεδομένων, μέσω της οποίας γίνεται η διασύνδεση και τα δεδομένα προβάλλονται σε υπολογιστή ή σε ιστοσελίδα στο Ιντερνετ. Οι βασικές γνώσεις γύρω από τη μετεωρολογία, ωστόσο, είναι το καλύτερο εργαλείο για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση