Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 161 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Τε04242024

Last updateΤρ, 23 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Aνακοινώσεις Παγκόσμια ημέρα Μετεωρολογίας 2017

Παγκόσμια ημέρα Μετεωρολογίας 2017

poster 2007-emy

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ (ΕΜΥ)
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ
23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

 

 

Η ΕΜΥ, ιδρυτικό μέλος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) και επίσημος εκπρόσωπος της χώρας μας σε αυτόν, συνδιοργανώνει με την Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία (ΕΜΤΕ) τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας. Για την ημέρα αυτή ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, επιλέγει ένα επίκαιρο και ενδιαφέρον, για την ανθρωπότητα, θέμα. Για τον φετινό εορτασμό του 2017 επέλεξε το:

Κατανοώντας τα νέφη: Ο ρόλος τους στην διαμόρφωση του καιρού και του κλίματος.

Στο πέρασμα των αιώνων, λίγα φυσικά φαινόμενα έχουν απασχολήσει τόσο πολύ την επιστημονική σκέψη και εμπνεύσει τον καλλιτεχνικό προβληματισμό και αυτά δεν είναι άλλα από τα νέφη. Πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια ο Αριστοτέλης μελέτησε τα νέφη και έγραψε μια πραγματεία για τον ρόλο τους στον υδρολογικό κύκλο. Σήμερα οι επιστήμονες έχουν κατανοήσει σε μεγάλο βαθμό ότι τα νέφη διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της ενεργειακής ισορροπίας της Γης, το κλίμα και τον καιρό. Το να κατανοήσουμε καλύτερα τα νέφη είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να κάνουμε ακριβέστερη πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών και μοντελοποίηση των επιπτώσεων της μελλοντικής αλλαγής του κλίματος, αλλά και ορθότερη πρόβλεψη της διαθεσιμότητας των υδατικών πόρων. Οι διαφορετικοί τύποι νεφών, το μέγεθος, ο τρόπος σχηματισμού τους, η πυκνότητά τους, η θέση τους στην ατμόσφαιρα είναι σημαντικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τις καιρικές συνθήκες σε ένα τόπο. Σήμερα έχει δημιουργηθεί ειδικός κλάδος στη Μετεωρολογία, που καλείται Φυσική των Νεφών και αντίστοιχα υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες.

 

Διαχρονικά, η επίσημη Μετεωρολογία οφείλει πολλά στους παρατηρητές του καιρού και των νεφών, που τους περασμένους αιώνες ορισμένοι από αυτούς συνέβαλαν στην οικοδόμησή της επιστήμης. Για παράδειγμα, ο Άγγλος φαρμακοποιός Λιουκ Χάουαρντ ήταν αυτός που το 1803 έκανε την πρώτη ταξινόμηση των νεφών η οποία χωρίς μεγάλες αλλαγές χρησιμοποιείται και σήμερα. Από το 1950 που δημιουργήθηκε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και κυρίως την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει μεγάλα άλματα στην Επιστήμη της Μετεωρολογίας και κυρίως στην μελέτη των νεφών με τα σύγχρονα μέσα τηλεπισκόπισης όπως είναι οι Μετεωρολογικοί Δορυφόροι και τα Ραντάρ καιρού.

 

Για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση στις 10:00 πμ στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Υπηρεσίας της ΕΜΥ, ενώ από το μεσημέρι μέχρι και τις 4 το απόγευμα το προσωπικό της Υπηρεσίας μας, θα περιμένει το κοινό και τα ΜΜΕ στα Κεντρικά Γραφεία της ΕΜΥ, στη διεύθυνση Ελευθερίου Βενιζέλου 14, Ελληνικό, για να το ενημερώσει για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στη Μετεωρολογία.

Ταξχος (ΜΤ) Νικόλαος Βογιατζής
Διοικητής ΕΜΥ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - 23η Μαρτίου 2017

09:50 πμ

Πέρας προσέλευσης προσκεκλημένων

10:00 πμ

Έναρξη εκδηλώσεων

10:00 πμ -10:10 πμ

Χαιρετισμός από τον Διοικητή της ΕΜΥ Ταξίαρχο (ΜΤ) Νικόλαο Βογιατζή

10:10 πμ -10:20 πμ

Χαιρετισμός από τον Υποδιοικητή της ΕΜΥ κ. Θεόδωρο Κολυδά

10:20 πμ - 10:30 πμ

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της ΕΜΤΕ Καθηγητή κ. Παναγιώτη Νάστο.

10:30 πμ - 10:40 πμ

<<Τα χρώματα των νεφών από φυσικές πηγές>>

Ομιλητής Καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός

10:40 πμ - 10:50 πμ

Λοιποί Χαιρετισμοί

10:50 πμ -11:10 πμ

<<Νέφη και τηλεπισκόπηση>>

Ομιλητής

Επισμηναγός (ΜΤ) Χαράλαμπος Καρβέλης

Τμηματάρχης Μετεωρολογικών Δορυφόρων-RADAR της EMY

11:10 πμ - 11:30 πμ

Κλείσιμο εκδηλώσεων από τη Συντονιστική Επιτροπή

11:30 πμ

Δεξίωση





Πηγή: Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία - emy.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση