Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 134 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πα04192024

Last updateΠε, 18 Απρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Εγκυκλοπαίδεια Ονομασίες νεφών

Ονομασίες νεφών

 


 

Θύσανοι - Cirrus: βρίσκονται ψηλά και είναι πολύ αραιά, λευκά σύννεφα. Μοιάζουν με λοφία ή φτερά. Εμφανίζονται όταν υπάρχει καλοκαιρία. Συνήθως όταν εμφανίζοντα αυτά τα νέφη υποδηλώνουν ανεμώδη καιρό για τις επόμενες 1-2 ημέρες.Το ύψος τους καθορίζεται περίπου 5 με 11 χιλιόμετρα. Αποτελούνται κυρίως από παγοκρυστάλλους.

100_2607

 

Θυσανοστρώματα - Cirrostratus: Είναι αραιά λευκά σύννεφα. Είναι τα μόνα που δημιουργούν ένα φωτοστέφανο γύρω από τον ήλιο και το φεγγάρι. Αν το φωτοστέφανο αυτό μεγαλώσει σημαίνει καλοκαιρία. Αν μικρύνει τότε σημαίνει βροχή. Αν ο ουρανός είναι καλυμμένος με Cirrus και από πάνω αρχίζει να σκουραίνει, ενώ από κάτω αρχίζουν τα σύννεφα να μετατρέπονται σε Cirrostratus, είναι μια ένδειξη ότι θα βρέξει ή θα χιονίσει. Ύψος 5 με 9 χιλιόμετρα. Αποτελούνται κυρίως από παγοκρυστάλλους.Τα θυσσανοστρώματα συνήθως εμφανίζονται σε 2 περιπτώσεις:

1) Λίγο πριν την έλευση ενός θερμού μετώπου πάνω απο μια γεωγραφική περιοχή

2) Οταν κατά την δημιουργία ενός "αμονιού" , ο πολύ ισχυρός αέρας στα μέσα στρώματα της ατμόσφαιρας παρασύρει την κορυφή και την απλώνει σαν πέπλο πάνω απο μια γεωγραφική περιοχή.

 

Θυσανοσωρείτες - Cirrocumulus: Είναι μικρές κυκλικές μάζες που μοιάζουν με αυλάκια άμμου ή ένα κοπάδι πρόβατα . Δεν είναι προβληματικά κι εμφανίζονται συνήθως μετά από καταιγίδες. Γρήγορα όμως εξαφανίζονται κι αφήνουν έναν καταγάλανο ουρανό. Ύψος 5 με 8 χιλιόμετρα.



 

 

 


Σωρείτες - Cumulus: είναι πολύ εύκολο ν' αναγνωριστούν. Αφράτα, άσπρα σύννεφα, που μοιάζουν με κουνουπίδι. Αν είναι μακριά το ένα από το άλλο, τότε προμηνύουν καλό καιρό. Όταν όμως μαζευτούν πολλά και οι κορφές τους πολλαπλασιαστούν, τότε μπορεί να φέρουν ξαφνική και δυνατή βροχή. Αν υπάρχουν τα σύννεφα αυτά πάνω από θάλασσα, τότε είναι ένδειξη ότι από κάτω τους υπάρχει στεριά. Ύψος 2 με 5 χιλιόμετρα και χαμηλότερα. Αποτελούνται από κρυστάλλους πάγου.

STRATUS

Στρώματα - Stratus: είναι τα χαμηλότερα σύννεφα και δημιουργούν ένα στρώμα που θα μπορούσαμε να πούμε ότι μοιάζει με χαμηλή ομίχλη. Δεν είναι σύννεφα βροχής, αλλά καμιά φορά μπορεί να ψιχαλίσουν. Όταν το βράδυ αρχίσουν να πυκνώνουν και νωρίς το πρωί καλύπτουν τον ουρανό, τότε θ' ακολουθήσει μια θαυμάσια ημέρα. Ύψος λιγότερο από τα 2,5 χιλιόμετρα. Αποτελούνται από σταγονίδια νερού.

NIMBUS

Μελανίες - Nimbus: Απλώνοντασι σε παχιά στρώματα χωρίς μορφή. Είναι γκριζόμαυρα. Είναι σύννεφα χαμηλού επιπέδου και σχηματίζονται σε ύψος 1,5 χιλιομέτρου πάνω από το έδαφος. Συνήθως φέρνουν βροχή ή χιόνι. Αποτελούνται από σταγονίδια νερού ή κρυστάλλους πάγου.

 

Σωρειτομελανίες - Cumulonimbus: είναι τα καταιγιδοφόρα νέφη. Σκοτεινά και τρομακτικά στη θέα, φτάνουν μέχρι και τα 10 χιλιόμετρα ύψος και η κορυφή τους πλαταίνει και μοιάζει με άκμονα. Αυτό είναι κι ένα χαρακτηριστικό σημάδι της καταιγίδας. Τα σύννεφα αυτά περιέχουν χαλάζι, δυνατούς ανέμους, κεραυνούς κι αστραπόβροντα. Μαζί τους εμφανίζονται λίγα Cirrus από πάνω και λίγα Nibostratus από κάτω. Ύψος 1 με 10 χιλιόμετρα. Τα υψηλά στώματα αποτελούνται από κρυστάλλους πάγου και τα χαμηλά από σταγονίδια νερού.

Στρωματομελανίες - Nimbostratus: είναι χαμηλά νέφη, σκούρα, που σκεπάζουν τα πάντα. Η εμφάνιση τους σημαίνει βροχή ή χιόνι, που κρατάει για πολλές ώρες. Ύψος 1,5 με 5 χιλιόμετρα. Αποτελούνται από σταγονίδια νερού.

LENTICULAR

Φακοειδή σύννεφα - Lenticular: Έχουν σψήμα φακών κα μοιάζουν σαν τηγανίτες σε πολλαπλά επίπεδα. Μερικές φορές ειναι στρογγυλεμένα και τα όριά τους καλοσχηματισμένα και μοιάζουν σαν ιπτάμενοι δίσκοι. Τα σύννεφα αυτά είναι αποτέλεσμα δυνατού ανέμου που φυσά πάνω από ανώμαλο έδαφος. Η δυνατή ροή του ανέμου παράγει ένα διακριτό κυματοειδές μοντέλο που ακολουθεί την υπήνεμη πλευρά του βουνού ή του μεγάλου λόφου και τα φακοειδή σύννεφα τείνουν να σχηματίζονται στις κορυφές αυτών των κυμάτων. Αποτελούνται από σταγονίδια νερού.

 

 

Υψηλοσωρείτες - Altocumulus: είναι νέφη καλοκαιρίας. Μοιάζουν με τα Cirrocumulus, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερα, πιο παχιά κι όχι τόσο άσπρα. Έχουν και μερικές σκιές. Συνήθως εμφανίζονται κι αυτά μετά από καταιγίδα. Ύψος 1,5 με 6 χιλιόμετρα.

 

Στρωματοσωρείτες - Stratocumulus: είναι μια αραιή μάζα από στρογγυλά συννεφάκια, που συνήθως καλύπτουν όλο τον ουρανό, αλλά επιτρέπουν στις ακτίνες του ήλιου να τα διαπερνούν. Μπορεί να έχουν και λίγη βροχή, αλλά το απόγευμα διαλύονται για να δώσουν τη θέση τους σ' έναν ξάστερο ουρανό. Κάτω από τα 2,5 χιλιόμετρα.

FOG

Ομίχλη - Fog: Χαμηλά στρώματα σε επαφή με το έδαφος    


Πηγή :http://gym-ammoch.flo.sch.gr

Σχόλια   

 
#1 Lamprini Kaklamani 05-10-2015 19:32
υπέροχες πληροφορίες για όσους κοιτάζουν προς τον ουρανό ..και μαγεύονται από τα στολίδια του...μου αρέσει πολύ το κεφάλαιο σύννεφα..και ευχαριστώ για τις κατατοπιστικές απαντήσεις..πλη ροφορίες...με τ' αστέρια ,,,ζητώ πληροφορίες από το...Σύμπαν.... ευχαριστώ σας...
Παράθεση
 
 
#2 Lamprini Kaklamani 05-10-2015 19:38
[fv]ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες σας ..σχετικά με την ονομασία των νεφών..καλό βράδυ...[/fv]
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση