Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 188 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πε04252024

Last updateΤε, 24 Απρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Εγκυκλοπαίδεια Κλιματικές αλλαγές: Επιπτώσεις

Κλιματικές αλλαγές: Επιπτώσεις

Κλιματικές αλλαγές: Επιπτώσεις

Ανεμοστρόβιλοι ή Σίφωνες (Tornadoes)

Ο ανεμοστρόβιλος ή σίφωνας (Tornado) είναι ένα φαινόμενο τοπικό και μικρής κλίμακας και από τα πιο βίαια ατμοσφαιρικά φυσικά φαινόμενα. Σχηματίζεται στις ίδιες ατμοσφαιρικές συνθήκες όπως και οι καταιγίδες.

Εμφανίζεται με τη μορφή έντονα στροβιλιζόμενης στήλης αέρα η οποία κατά κανόνα σχετίζεται με καταιγιδοφόρο νέφος. Σίφωνες σχηματίζονται και πάνω από τη θάλασσα, οι λεγόμενοι σίφωνες θάλασσας (waterspouts), οι οποίοι όμως είναι λιγότεροι ισχυροί συγκριτικά με τους σίφωνες ξηράς (landspouts).

ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ, όπου γίνεται συστηματική καταγραφή των ανεμοστρόβιλων, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.
Κατά μέσο όρο, στις ΗΠΑ, σημειώνονται περίπου 1200 ανεμοστρόβιλοι το χρόνο, προξενώντας ζημιές της τάξης του 1δις δολαρίων.
Η μεγαλύτερη συχνότητα των ανεμοστρόβιλων, έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στη Βόρεια Αμερική και πιο συγκεκριμένα στις πολιτείες της κοιλάδας του Μισισιπή.

Ευρώπη
Στην Ευρώπη, οι ισχυροί ανεμοστρόβιλοι είναι φαινόμενο με μικρότερη συχνότητα συγκριτικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην Αγγλία, σημειώνονται περίπου 35 ανεμοστρόβιλοι ετησίως κατά μέσο όρο, συχνότητα που είναι σχετικά μεγάλη, αναλογικά προς την έκταση της χώρας.
Στον Ευρωπαϊκό χώρο, με βάση τα μέχρι σήμερα καταγραμμένα δεδομένα, ανεμοστρόβιλοι σημειώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στην Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία και Ιταλία και σε μικρότερο βαθμό στο Βέλγιο και στη Ρωσία.

Ελλάδα
Σύμφωνα με έρευνα του μετεωρολόγου Μιχάλη Σιούτα, (Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών-ΕΛΓΑ-Θεσσαλονίκη-εκπρόσωποςτης Ελλάδας στον ευρωπαϊκό οργανισμό Torro), στην Ελλάδα σημειώνονται ανεμοστρόβιλοι σε διάφορες περιοχές και το φαινόμενο δεν είναι τόσο σπάνιο φαινόμενο όσο εθεωρείτο μέχρι σήμερα.
Οι ανεμοστρόβιλοι πολλές φορές συνοδεύουν τις σφοδρές καταιγίδες και ανάλογα με την έντασή τους και τις τυχόν ζημιές που προξενούν, μερικές φορές φθάνουν σαν αξιοσημείωτο ειδησεογραφικό συμβάν και στα μαζικά μέσα (εφημερίδες, τηλεόραση, κλπ.).

Στο χάρτη που ακολουθεί εμφανίζονται οι περιοχές που επλήγησαν από Ανεμοστρόβιλους (ή Σίφωνες ξηράς και Σίφωνες θάλασσας) τα τρία τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Η έντασή τους υπολογίσθηκε με βάση την κλίμακα ΤΟRRO. Το σύμβολο WS αφορά την εμφάνιση θαλάσσιων Σιφώνων.

 

 

Περιοχές της Ελλάδας που επλήγησαν από Ανεμοστρόβιλους (ή Σίφωνες)
Ξηράς και θάλασσας τα τρία τελευταία χρόνια (2000-2002)

Μιχάλης Σιούτας

Στο διάστημα των τριών τελευταίων χρόνων που άρχισε η παρούσα έρευνα, έχουν σημειωθεί κατά μέσο όρο, περίπου 8 Ανεμοστρόβιλοι (Σίφωνες ξηράς) το χρόνο, και 10 Σιφώνες θάλασσας, κάθε χρόνο.
Μήνας σιφώνων για τη Β. Ελλάδα είναι κυρίως ο Ιούλιος ενώ για τη Νότια Ελλάδα, μήνες ανεμοστρόβιλων είναι οι Σεπτέμβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος.

Αξιοσημείωτες περιπτώσεις και ρεκόρ Ανεμοστρόβιλων το 2002

Ρεκόρ Ανεμοστρόβιλων (Σιφώνων ξηράς και θάλασσας) σημειώθηκε στην Ελλάδα το έτος 2002.

Συνολικά καταγράφηκαν 40 περιπτώσεις, οι 13 ήταν περιπτώσεις Ανεμοστρόβιλων και οι 27 ήταν περιπτώσεις Σιφώνων θάλασσας, σε διάφορες περιοχές.

Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση της 5ης Σεπτεμβρίου 2002, όπου σε διάστημα 90 λεπτών παρατηρήθηκαν 13 Σίφωνες θάλασσας στο Κρητικό πέλαγος, στις βόρειες ακτές της Κρήτης μεταξύ Ρεθύμνου και Ηρακλείου.

Άλλα αξιοσημείωτα φαινόμενα που οφείλονται στην εμφάνιση Ανεμοστρόβιλων είναι η "βροχή ψαριών" στην Αλώνα της Φλώρινας στις 13-15 Οκτωβρίου 1951. Παρόμοιο φαινόμενο "βροχής ψαριών" που μεταφέρθηκαν με Ανεμοστρόβιλο από τη γειτονική λίμνη Δοϊράνη σημειώθηκε και στις 7 του περασμένου Δεκεμβρίου 2002, στην Κορώνα Κιλκίς.

Η έρευνα του μετεωρολόγου Μ.Σιούτα, δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Atmospheric Research το 2003

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση