Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 148 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πε03282024

Last updateΠε, 28 Μαρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Εγκυκλοπαίδεια Μετεωρολογικά+Ιστορικά στοιχεία για τον Νοέμβριο

Μετεωρολογικά+Ιστορικά στοιχεία για τον Νοέμβριο

Ο Νοέμβριος ή Νοέμβρης είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους και ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου. Ο Νοέμβριος ξεκινά κάθε χρόνο την ίδια ημέρα που αρχίζουν ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, με εξαίρεση τα δίσεκτα έτη.


22-23/11/2008:
Αξιόλογες βροχοπτώσεις εκδηλώθηκαν το Σάββατο 22/11/2008 στα δυτικά ηπειρωτικά και στην Κρήτη. Μάλιστα στην Ανδρίτσαινα Ηλείας καταγράφηκαν 116.6 mm βροχής, τιμή ιδιαίτερα μεγάλη. Οι σημαντικότερες καταγραφές από τους υπόλοιπους μετεωρολογικούς σταθμούς του ΕΑΑ έχουν ως εξής: Ιεράπετρα 74 mm, Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς 61 mm, Καρπενήσι (Ποταμιά Βουτύρου)


Iσχυρές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στα βουνά. Οι παρακάτω φωτογραφίες από το Καιμακτσαλάν και από Παρνασσό..



4/11/2003:Ισχυρή νεροποντή προκάλεσε στο λεκανοπέδιο πλημμύρες σε σπίτια καθιζήσεις και κατολισθήσεις σε πολλούς δρόμους. Προβλήματα και στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος λόγω των κεραυνών και των ισχυρών βροχοπτώσεων τέθηκε εκτός λειτουργίας το σύστημα ενόργανης προσγείωσης αεροσκαφών. Τα ύψη βροχής που σημειώθηκαν: Αστεροσκοπείο (Θησείο) 50,0mm Ελληνικό(ΕΜΥ) 60,0mm και Ζωγράφου 41,8mm.

20/11/1998: Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στην Αττική και τα ύψη βροχής ήταν τα υψηλότερα που κατεγράφησαν στο νομό τα τελευταία 20 χρόνια. Στο Ελληνικό μέσα σε 12 ώρες έπεσαν 94mm βροχής ενώ στο Αστεροσκοπείο Αθηνών (Θησείο) έπεσαν 70,0mm βροχής. Πολλά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κυρίως στις οδικές αρτηρίες. Εκατοντάδες κλήσεις στην πυροσβεστική για πλημμυρισμένα υπόγεια και ισόγεια στα Νότια προάστια.

29/11/1978: Κακοκαιρία σε ολόκληρη την χώρα με χιόνια στα ορεινά, βροχές στα πεδινά, πτώση της θερμοκρασίας και δυσχέρειες στις συγκοινωνίες. Πυκνό χιόνι καλύπτει την Πίνδο και στην Κατάρα το ύψος του χιονιού φτάνει το μισό μέτρο. Χαλάζι σημειώνεται σε πολλές περιοχές και πολλά είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα. Νότιοι άνεμοι εντάσεως 9 Beaufort καθηλώνουν τα πλοία στα λιμάνια. Ανεμοστρόβιλος εμφανίζεται στην περιοχή της Ξάνθης και προξενεί υλικές ζημιές σε 20 σπίτια.

1/11/1978:Τέσσερις κυνηγοί βρίσκουν φριχτό θάνατο από το κρύο παγιδευμένοι στα χιόνια στην Πιερία και στα Τρίκαλα. Σε όλες τις ορεινές διαβάσεις εθνικών και επαρχιακών δρόμων η συγκοινωνία γίνεται με αλυσίδες και σε πολλά χωριά της Βορειοδυτικής Μακεδονίας έχουν διακοπέι οι τηλεπικοινωνίες  και η ηλεκτροδότηση.

2/11/1977: H καταιγίδα της 2ας Νοεμβρίου 1977
Η μητέρα όλων των καταιγίδων ,σύμφωνα με πολλούς, ήταν αυτή της 2ας Νοεμβρίου του 1977 που έπληξε την Αθήνα και τον Πειραιά. Περισσότερο επλήγησαν περιοχές του Πειραιά όπου σημειώθηκαν βιβλικές καταστροφές. Η φοβερή νεροποντή κράτησε από τις 6 το απόγευμα εέως λίγο πρίν τα μεσάνυχτα. Σε πολλές συνοικίες πλημμύρισαν καταστήματα και αναρίθμητα υπόγεια και ισόγεια.

http://nifada.com/Temp/uetos_1977_athina_map.jpg

φωτό: nifada.com

1/11/1972: Mεγάλη θεομηνία πλήττει περιοχές της Μαγνησίας και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται η Καρδίτσα λόγω των ραγδαίων βροχοπτώσεων. Ποτάμια υπερχείλισαν πλημμυρίζοντας μεγάλη έκταση γής.


22/11/1961:Κύμα ψύχους προερχόμενο από την βόρεια Ευρώπη ρίχνει κατακόρυφα την θερμοκρασία στην χώρα μας. Στην Αθήνα μέσα σε 48 ώρες η θερμοκρασία κατρακυλά 15 βαθμούς κελσίου ενώ στην Θεσσαλονίκη 17 βαθμούς κελσίου. Λόγω του απότομου ψύχους 18 άτομα υπέστησαν καρδιακή προσβολή και μεταφέρθηκαν στον σταθμό Α' Βοηθειών. Στην Φλώρινα τα θερμόμετρα καθόλη την διάρκεια της ημέρας έδειχναν θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

5-6/11/1961: Η τρομερή καταιγίδα της Αθήνας στις 5-6/11/1961
Μία από τις χειρότερες καταιγίδες που έπληξε ποτέ την Αθήνα και τον Πειραιά ήταν αυτή στις 5 και 6 Νοεμβρίου του 1961. 44 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους 300 τραυματίστηκαν ενώ 3700 έμειναν άστεγοι μετά από τις έντονες βροχές οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεχιλίσει ο Κηφισός ποταμός με αποτέλεσμα τα Λιόσια το Περιστέρι το Μπουρνάζι και το Μοσχάτο να γίνουν μία στάμπα λάσπης στον χάρτη της Αττικής. Η ξαφνική νεροποντή φέρνει την καταστροφή αφού χείμαροι νερού προερχόμενοι από την Πάρνηθα πιάνουν τον κόσμο στον ύπνο και ισοπεδώνουν τα πάντα στo πέρασμα τους.

φωτό: "Ελευθεροτυπία"
Επιμέλεια: Χρήστος Βαρατάσης (kairikaxristos) - meteo-news.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση