Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 208 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Πα04192024

Last updateΠε, 18 Απρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Εγκυκλοπαίδεια Πόσο ευάλωτη θα μπορούσε να είναι η πόλη σας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ;

Πόσο ευάλωτη θα μπορούσε να είναι η πόλη σας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ;

 

105582main GlobalWarming 2060 lg

 

Χάρτη με τα κύματα καύσωνα που θα σαρώσουν την Ευρώπη τα επόμενα 60 χρόνια, αν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς, κατάρτισε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Όπως προκύπτει από τον διαδραστικό χάρτη, στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν από σφοδρά κύματα καύσωνα, συγκαταλέγεται η Ελλάδα, η νότια Γαλλία, η νότια Ισπανία, η Ιταλία, η Σερβία και η Δυτική Τουρκία, με περισσότερες από 50 ημέρες εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών ετησίως. Ειδικότερα για τις συγκεκριμένες περιοχές προβλέπονται τουλάχιστον 50 ημέρες τον χρόνο με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τη νύχτα η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από 20 βαθμούς.

Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τις πόλεις της Ευρώπης με διαφορετικούς τρόπους. Για να δώσει μία συνολική αποτύπωση της πρόκλησης για τις Ευρωπαϊκές πόλεις, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) έχει δημοσιεύσει μία σειρά λεπτομερών διαδραστικών χαρτών, επιτρέποντας στους χρήστες να εξερευνήσουν τα στοιχεία από περισσότερες από 500 πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αυξήσει τη συχνότητα και την ένταση των πλημμυρικών υδάτων και τα ακραία θερμοκρασιακά γεγονότα σε πολλά μέρη τής Ευρώπης.  Αν οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκαλέσουν τη στάθμη των ποταμών να αυξηθεί κατά ένα μέτρο, ποιές Ευρωπαϊκές πόλεις θα μπορούσαν να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τις πλημμύρες ;

Ποιές πόλεις θα μπορούσαν να προσφέρουν ανακούφιση κατά τη διάρκεια θερμών κυμάτων με ευρείς χώρους πρασίνου και ποιά πόλη θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την επίδραση των κυμάτων καύσωνα ; Ποιές είναι οι δυνατότητες των διαφόρων Ευρωπαϊκών πόλεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε μελλοντικές αλλαγές ;

Η προσφάτως δημοσιευμένη έκθεση του ΕΟΧ "Αστική προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη" παρέχει αρχικές απαντήσεις σε αυτά κι άλλα παρόμοια ζητήματα. Αρκετοί χάρτες που περιλαμβάνονται στήν έκθεση διατίθενται τώρα, επίσης, στη διαδραστική υπηρεσία πληροφορών "Eye on Earth". Οι διαδραστικοί χάρτες επιτρέπουν στους χρήστες να εξερευνήσουν τα στοιχεία από περισσότερες από 500 πόλεις στην Ευρώπη και να πάρουν μία γρήγορη εντύπωση μερικών εκ των προκλήσεων προσαρμογής στις Ευρωπαϊκές πόλεις. Για παράδειγμα, ο παρακάτω χάρτης δείχνει μορφές της ευπάθειας των θερμών κυμάτων.

Για το χάρτη θα κλικάρετε εδώ κι θα σύρετε το ποντίκι σας προς τη μέση της σελίδας.

http://web.mit.edu/12.000/www/m2011/finalwebsite/graphics/climate/tempmap1.png

Κίνδυνος θερμού κύματος: Ο διαδραστικός χάρτης  δείχνει 3 τύπους :

1) Το μερίδιο τού πρασίνου στις πόλεις που θα μπορούσε να παρέχει δροσιά κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

2) Η πυκνότητα του πληθυσμού ανά πόλη η οποία συνδέεται με μεταβλητές όπως η έλλειψη χώρων πρασίνου, ευρύχωρο κτίριο αποθήκευσης θερμότητας και ανθρωπογενή παραγωγή θερμότητας που δύναται να εντείνει την επίδραση τής "αστικής θερμικής νησίδας".

3) Υπολογισμούς/προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή σχετικά με τον αριθμό συνδυασμένων τροπικών νυχτών και θερμών ημερών για τήν περίοδο 2071-2100.

Τον χάρτη με τις πολλαπλές μεταβλητές θα τον αναζητήσετε κλικάροντας εδώ: Eye on Earth

Περισσότερες διαδραστικές λειτουργίες για αυτόν τον χάρτη μπορούν να βρεθούν στο διαδικτυακό τόπο "Eye on Earth". Εδώ, οι χρήστες δύνανται να συνδυάσουν διαφορετικά σύνολα δεδομένων από τήν έκθεση, για παράδειγμα συνδυάζοντας το χάρτη κυμάτων καύσωνα με πληροφορίες που δείχνουν το ποσοστό τών ηλικιωμένων ανθρώπων που είναι γενικά περισσότερο ευάλωτοι στή θερμότητα. Οι χρήστες μπορούν επίσης να επιλέξουν να ενσωματώσουν σύνολα δεδομένων που διατίθενται από άλλες οργανώσεις ή άτομα μέσω του "Eye on Earth".

Ο ΕΟΠ φιλοξενεί επίσης το "Climate-ADAPT" σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το "Climate-ADAPT" πρόκειται για τήν πιο προηγμένη πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τήν ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών σχετικά με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.


 

Περισσότερα από την More from the Eye Earth map collection for urban adaptation to climate change in Europe

Εκθεση του ΕΟΠ 2/2012 Urban adaptation to climate change in Europe

European Climate Adaptation Platform CLIMATE-ADA

Θέματα που σχετίζονται με τα νεότερα καιρικά στοιχεία στον πλανήτη Γη θα αναζητήσετε εδώ κι θέματα που σχετίζονται με εγκυκλοπαιδικές γνώσεις εδώ


 

Πηγές: 1) http://www.eea.europa.eu

           2) www.geodifhs.com

Πηγή φωτογραφίας: http://www.keepbanderabeautiful.org/

 


 

Eπιμέλεια/μετάφραση: Σεμερτζίδης Δημήτρης (Meteojim) για το Meteoclub.gr


 

Σχόλια   

 
#1 Zeus 10-09-2012 00:20
Συγχαρητήρια Δημήτρη για το άρθρο σου. Πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο!
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση