Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 216 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Τε04242024

Last updateΤρ, 23 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Εγκυκλοπαίδεια Πώς γεννιέται μία καταιγίδα ;

Πώς γεννιέται μία καταιγίδα ;

storm-develop

Ένας τυφώνας είναι μια τεράστια καταιγίδα! Κάθε τυφώνας συνήθως διαρκεί για πάνω από μία εβδομάδα. Έχουμε όλοι ακούσει ότι οι τυφώνες είναι μία από τις πιο ισχυρές και καταστροφικές δυνάμεις πάνω στη Γη. Αλλά, έχετε ποτέ αναρωτηθεί από πού αντλούν την δύναμη τους;
  Ο σχηματισμός ενός τυφώνα είναι περίπλοκος, αλλά ουσιαστικά εξαρτάται από 3 παράγοντες: Πρώτον, χρειαζόμαστε  ζεστό νερό, τουλάχιστον 26 βαθμούς Κελσίου. Το δεύτερο συστατικό είναι υγρός αέρας. Και τέλος, χρειάζεται να συγκλίνουν άνεμοι  για να σχηματίσουν τυφώνα.
  Η πραγματική διαδικασία αρχίζει από μια συστάδα καταιγίδων που κινούνται σε όλη την επιφάνεια του ωκεανού. Όταν το επιφανειακό νερό είναι ζεστό, η καταιγίδα απορροφά τη θερμική ενέργεια από το νερό, όπως ακριβώς και ένα καλαμάκι ρουφάει ένα υγρό. Αυτό δημιουργεί υγρασία στον αέρα. Εάν οι συνθήκες του ανέμου το επιτρέψουν, η καταιγίδα τότε γίνεται ένας τυφώνας.

  Έτσι η αέρια μάζα που θερμαίνεται έχει ως συνέπεια να ανυψώνεται αφού είναι πιο ζεστή και επομένως πιο ελαφριά από ότι ο περιβάλλων αέρας της. Έτσι συνεχίζει να ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα. Ένας άλλος εξίσου σημαντικός παράγοντας για την δημιουργία μίας καταιγίδας, είναι η ύπαρξη αυξημένης υγρασίας στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, κοντά στο έδαφος. Και για να αρχίσει να ανεβαίνει η υγρή και θερμή αέρια μάζα χρειάζεται ένα «σπρώξιμο» προς τα πάνω. Αυτό το σπρώξιμο συνήθως είναι η ηλιακή ενέργεια ή ενδέχεται, συμπληρωματικά, και ένα βουνό.

Picture

  Η θερμική ενέργεια είναι το καύσιμο για την καταιγίδα. Και θερμότερο το νερό, σημαίνει  περισσότερη υγρασία στον αέρα. Και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερους και ισχυρότερους τυφώνες.
  Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τα δεδομένα της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας από δορυφόρους για να βοηθήσουν την πρόβλεψη της έντασης των καταιγίδων. Ο τυφώνας Κατρίνα, ο οποίος ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος που έπληξε την ξηρά στις ΗΠΑ, πέρασε πάνω από τα ύδατα του Κόλπου που είχαν θερμοκρασίες μεταξύ δύο και τρεις βαθμούς υψηλότερους από τους κανονικούς. Αυτό γέννησε συνεχείς ανέμους με πάνω από 140 μίλια/ώρα, που εξαπλώθηκαν  100 μίλια από το μάτι του κυκλώνα. Και με μεγαλύτερη ένταση, υπάρχει μια υψηλότερη πιθανότητα για το θάνατο και την καταστροφή.
  Αυτός είναι ο λόγος που οι θερμοκρασίες της θέρμανσης των ωκεανών είναι σημαντικές. Είναι σαν να ρίχνεις λάδι στη φωτιά και να δημιουργείς θύελλα.

Δείτε σε βίντεο πώς δημιουργείται ένας τυφώνας ...

 

Στο άμεσο μέλλον θα αρθρογραφηθεί ένα επιπλέον κείμενο, μεταφρασμένο, για μεγαλύτερη κατανόηση του φαινομένου της καταιγίδας.

Υ.Γ.: Για επιπρόσθετο πλούσιο κι εμπεριστατωμένο υλικό περί των καταιγίδων μπορείτε να μεταβείτε στους ακόλουθους συνδέσμους τoυ Meteoclub, οι οποίοι περιέχουν άρθρα του φυσικού Θεόδωρου Γιάνναρου:

 


      Πηγές:

 

Σχόλια   

 
#1 Zeus 22-09-2012 18:41
Καταπληκτικό άρθρο Δημήτρη μπράβο !
Παράθεση
 
 
#2 snowlover 13-05-2014 10:40
Συγχαρητήρια, Δημήτρη!
Παράθεση
 
 
-1 #3 ssbk23_wrwpos 14-05-2014 20:55
Δημήτρη σε ευχαριστούμε για τις γνώσεις που μοιράζεσαι!!
Παράθεση
 
 
-1 #4 ΕΛΑΣΜΑΤΟΥΡΓΟΣ 15-05-2014 07:33
Μπραβο
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση