Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 599 καιρόφιλοι και 5 ερασιτέχνες μετεωρολόγοι σε εγρήγορση

Πα05252018

Last updateΠα, 25 Μαϊ 2018 9pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Εγκυκλοπαίδεια Είδη νεφών

Είδη νεφών

 Τα νέφη όπως όλοι ξέρουμε,δεν είναι ίδια.Χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες,ανάλογα με το ύψος στο οποίο σχηματίζονται,το σχήμα τους και το πάχος τους.Μερικές αντιπροσωπευτικές κατηγορίες είναι οι παρακάτω:

 YΨΗΛΑ ΝΕΦΗ

 

cirrus3.jpg  ΘΥΣΣΑΝΟΙ ( CIRRUS Ci) Αποτελούνται εξ ολοκλήρου από πάγο καθώς στο ύψος που σχηματίζονται  ( >6000μέτρα)  οι θερμοκρασίες είναι πολύ κάτω των oC.H εμφάνιση τους συνήθως προμινήει την έλευση θερμού μετώπου ή ενώς βαρομετρικού χαμηλόυ με την προυπόθεση οτι η εμφάνιση τους θα συνοδεύεται από πτώση του βαρομέτρου.Πολλές φορές,λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν σε αυτό το υψόμετρο,τα σύννεφα αυτά σχηματίζουν μακριές ΄'αλογοουρές'.Ο Ηλιος φαίνεται σχεδόν καθαρά από μέσα τους.

 

 

 

 

 

 cirrus.jpg

 ΘΥΣΣΑΝΟΣΤΡΩΜΑΤΑ (cirrostratus Cs)

 5000-6000μέτρα

Νέφη πάρόμοια με τους θύσσανους,αποτελούνται εξ ολοκλήρου απο πάγο.Συνήθως καλύπτουν μεγάλο τμήμα- ή όλον τον ουρανό δίνοντας του μία γαλακτώδη όψη.Τα νέφη αυτά οφείλονται και για τα φαινόμενα hallo.Η εμφάνιση τους πολλές φορές σημάινει πως πλησιάζει μέτωπο κακοκαιρίας. Ο Ηλιος διακρίνεται έντονα από μέσα τους.

 

 

 

 

 altokoumoulous.jpg

 ΘΥΣΣΑΝΟΣΩΡΕΙΤΕΣ ( cirrocumulus Cc)

4000-5000μέτρα

Nέφη που αποτελούνται επίσης απο παγοκρυσταλίδια,στην όψη τους μοιάζουν σαν μικρά λέπια στον ουρανό.Είναι παρόμοια με τους υψισωρείτες,όμως σχηματίζονται πολύ ψηλότερα απο αυτούς.Η εμφάνιση τους συνήθως προμηνύει καταιγίδα.Ο Ηλιος φαίνεται απο μέσα τους.

 

                                                      

 

 

 

 

ΜΕΣΑΙΑ ΝΕΦΗ

 

altocu.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ΥΨΙΣΩΡΕΙΤΕΣ (  altocumulus,Ac)

 2000-6000μέτρα

 Νέφη σχηματιζόμενα από υδροσταγονίδια,σχηματίζονται με ήπιες ανοδικές κινήσεις αέρα στα ενδιάμεσα στρώματα της ατμόσφαιρας.Η παρουσία τους συνδέεται με την ευστάθεια της ατμόσφαιρας το χειμώνα Ομως όταν εμφανίζονται τα καλοκαιρινά πρωινά,συνήθως τα απογεύματα ακολουθούν καταιγίδες.Κρύβουν μερικώς τον ήλιο.

 peplo.jpg                                                                                                           

 

 

 

ΥΨΙΣΤΡΩΜΑΤΑ( altostratus,As)

Nέφη τα οποία συνήθως τα συναντάμε σε ατμοσφαιρικές διαταραχές,προκαλούν ένα πολύωρο ψιχάλισμα ή μέτριας έντασης βροχη-χιόνι.Χαρακτηριστικό τους είναι οτι καλύπτουν ομοιόμορφα τον ουρανό με ένα γκρίζο πέπλο οπου ο ήλιος μπορέι να φαίνεται αμυδρά. 

 

 

 mamatus.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΑΜΑΤΟΕΙΔΗ ΝΕΦΗ ( mamatus)

Eντυπωσιακά σε όψη νέφη,συνήθως τα συναντάμε σε αρχές μιας μεγάλης σε έκταση καταιγίδας ή σύμπλεγματα καταιγίδων. Σχηματίζονται κατα την 'εξάπλωση' του καταιγιδοφόρυ νέφους οπου ο αέρας ανεβοκατεβαίνει στο ύψος που σχηματίζονται τα νέφη αυτά.Μπορούν να δώσουν χοντρές ψιχάλες.

 

 vigra.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vouno_lenticularis.jpg 

 

 

 

 

 

 

ΦΑKΟΕΙΔΗ ΝΕΦΗ (Lenticularis)

 Ιδιόμορφα νέφη,τα οποία σχηματίζονται πάνω από βουνά,και είναι ένδειξη πολύ ισχυρών ανέμων στην μέση ατμόσφαιρα.Η εμφάνιση τους συνήθως σημαίνει οτι ακολουθεί μεγάλο διάστημα καλοκαιρίας.Σχηματίζονται καθώς ο άνεμος ανεβοκατεβαίνει τα βουνά.Δεν δίνουν υετό.

 

                                                                    

 

 

 

 

 

ΧΑΜΗΛΑ ΝΕΦΗ

  aithrios_cu.jpg
 

 

 

 

 

 

 

ΣΩΡΕΙΤΕΣ mediocris ( cumulus mediocris,Cum)

600-2000μέτρα 

 Nέφη τα οποία έχουν την μορφή βαμβακιού,σχηματίζονται  κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας καθώς ο ζεστός αέρας του εδάφους ανέρχεται σε ψυχρότερα στρώματα και συμπικνώνεται σε υδρατμούς.Η εμφάνιση τους συνήθως συνδιάζεται με καλό καιρό και καλή διαύγεια.

 

 

astatheia_cu.jpg  

 

 

 

 

 

 

ΣΩΡΕΙΤΕΣ (cumulus,cu)

  Nέφη τα οποία σχηματίζονται όπως και τα προηγούμενα,όμως είναι αρκετά ποιο παχιά και έχουν σκούρη βάση.Ενδέχεται να αφήσουν μερικές ψιχάλες.Η παρουσία τους συνδέεται με την εμφάνιση ασταθών αερίων μαζών κυρίως τους θερμούς μήνες του έτους.Μπορούν να εξελιχθούν σε Πυργοσωρείτες.

 

 

48.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΥΡΓΟΣΩΡΕΙΤΕΣ( Towercumulus,Tcu)

Nέφη κατακόρυφης ανάπτυξης,συνδέονται άμεσα με ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφιαρα.Σχηματίζονται καθώς ισχυρά ανοδικά ρεύματα ζεστού αέρα ανυψονονται και συναντάνε τα ψυχρότερα σττρώματα.Προκαλούν ισχυρές μπόρες,σύντομες,ενώ δεν αποκλείεται να δώσουν και χαλάζι.Σπάνια μπορούν να παρατηρηθούν και ηλεκτρικά φαινόμενα. 

 

 

broxi_salonica.jpg 

 

 

 

 

 

 

ΜΕΛΑΝΟΣΤΡΩΜΑΤΑ (Nimbostratus,Ns)

 Nέφη χαμηλά, με πολύ σκούρα όψη,οπου δίνουν βροχή ή και χίονι,συνεχόμενης διάρκειας και σταθερής έντασης. 

 

 

 

 

wallcloud.jpg       

 

 

 

 

 

 

WALL CLOUD

 Nέφη τα οποία σχηματίζονται κατα την έλευση ψυχρών μετώπων,ή σε μέτωπα καταιγίδων.Συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχες μαζί με αστραπόβροντα. (μπουρίνια). Μετα την έλευσή τους,η θερμοκρασία πέφτει σημαντικά.

 

 

kairos_031.jpg

 

 

 

 

 

 

 

ΣΩΡΕΙΤΟΜΕΛΑΝΙΕΣ (CUMULONIMBUS,Cb)

 Nέφη κατακόρυφης ανάπτυξης πιάνουν όλη την κλίμακα των νεφών.Κατ εξοχή καταιγιδοφόρα νέφη,φέρνουν καταρρακτώδεις βροχές και χαλάζι σε συνοδεία έντονων αστραπόβροντων.

 

 

 

omixli_korifes.jpg

 

 

 

 

 

 

ΣΤΡΩΜΑΤΑ (Stratus)

  Xαμηλά νέφη,τα οποία σχηματίζουν την ομίχλη.Σπάνια δίνουν υετό,με την μορφή ψεκάδας.Συνήθως,κάτω από αυτά τα νέφη,η θερμοκρασία παραμένει χαμηλή. 

 

 

Επιμέλεια: Xωρινός Φωκίων 


Sponsored linksΠροσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση