Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 204 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Σα04202024

Last updateΠα, 19 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Εγκυκλοπαίδεια Οι αεροχείμαρροι της Αρκτικής πίσω από ακραία κλιματικά φαινόμενα

Οι αεροχείμαρροι της Αρκτικής πίσω από ακραία κλιματικά φαινόμενα

 

jet stream enlarged

Πηγή Φωτογραφίας:

http://www.merrittcartographic.co.uk

Ed Merritt
 
 

 

Την κλιματική αλλαγή κατονομάζουν πλέον ανοιχτά ως πηγή των ακραίων καιρικών φαινομένων που εκδηλώνονται στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η υπερθέρμανση της Αρκτικής επηρεάζει άμεσα τα μεγάλα δυτικά ρεύματα ανέμων τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν τον καιρό στη βόρεια Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προαγωγή της Επιστήμης (AAAS) που πραγματοποιείται από τις 13 ως τις 17 Φεβρουαρίου στο Σικάγο των ΗΠΑ, τα αέρια ρεύματα της Αρκτικής ίσως ακολουθούν μια μακρύτερη και ελικοειδή πορεία.

Αποτέλεσμα αυτού είναι τα έντονα καιρικά φαινόμενα να επιμένουν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Η αλλαγή στους αεροχειμάρρους, όπως ονομάζονται, μπορεί να είναι αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας που παρατηρείται στην Αρκτική. Όπως εξηγεί στο BBC η Τζένιφερ Φράνσις, καθηγήτρια στο Rutgers University του Νιου Τζέρσεϊ, οι  αεροχείμαρροι δημιουργούνται εν μέρει από τη θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στην ατμόσφαιρα της Αρκτικής και εκείνης σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη.

Όταν η θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα σε βόρειες και νοτιότερες περιοχές μειώνεται, λόγω της θερμότερης Αρκτικής, τότε ο αεροχείμαρρος επιβραδύνεται και αντίστοιχα με ένα ποτάμι που κυλάει στο έδαφος, η πορεία του γίνεται μακρύτερη και ελικοειδής.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μετεωρολογικά συστήματα να παραμένουν σταθερά επί μακρύτερα χρονικά διαστήματα. Σημαίνει επίσης, ότι ψυχρότερος καιρός παρατηρείται νοτιότερα και θερμότερος καιρός βορειότερα.

«Αυτό φαίνεται να σημαίνει ότι τα καιρικά μοτίβα αλλάζουν και οι άνθρωποι παρατηρούν ότι ο καιρός στις περιοχές τους δεν είναι όπως πριν» πρόσθεσε η Φράνσις.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι είναι ακόμα νωρίς να συνδέσουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα ψύχους στο Βόρειο Ημισφαίριο και καύσωνα στην Αυστραλία με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

—Αμερικανικός δάκτυλος στην Αρκτική

Την ώρα που οι ενδείξεις πληθαίνουν για το ρόλο της υπερθέρμανσης της Αρκτικής στην κλιματική αλλαγή, μετά από Ρώσους, Καναδούς και Σκανδιναβούς ήρθε η σειρά των Αμερικανών να διεκδικήσουν κομμάτι στην πίττα της πιο “παρθένας” περιοχής του πλανήτη.

«Η περιοχή της Αρκτικής είναι το τελευταίο σύνορο του πλανήτη , μια περιοχή που έχει για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο, τεράστιο και αυξανόμενο ενδιαφέρον από γεωστρατηγική άποψη, για την οικονομία, το κλίμα το περιβάλλον και την εθνική ασφάλεια» δήλωσε την Παρασκευή (14/2) ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και επιβεβαίωσε ότι η υπερδύναμη θα δημιουργήσει θέση ειδικού απεσταλμένου για την Αρκτική.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αποφάσισε ότι «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα έχει σύντομα ειδικό εκπρόσωπο για την Αρκτική, έναν ανώτερο αξιωματούχο ο οποίος θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών», συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της Αρκτικής, η οποία θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον το 2015.

Hadley cell

 

Από το 2013 και για δύο χρόνια, είναι ο Καναδάς, που προεδρεύει του Συμβουλίου της Αρκτικής, ενός διακυβερνητικού φόρουμ που συγκεντρώνει τις χώρες της Αρκτικής ( Καναδάς, Δανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ρωσία και Σουηδία). Το όργανο αυτό προωθεί τη συνεργασία στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, του πετρελαίου, των ορυχείων, της ναυτιλίας, της αλιείας και του τουρισμού.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν αποκάλυψε ποιος θα είναι ο απεσταλμένος του, προτιμώντας να δώσει έμφαση «στις μεγάλες προκλήσεις της Αρκτικής (που) είναι πολύ σημαντική για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα στο βαθμό που επηρεάζει την κοντινή Αλάσκα».

Ο αρκτικός κύκλος από το λιώσιμο των πάγων, απόρροια των αυξανόμενων θερμοκρασιών, ανοίγει νέες θαλάσσιες διαδρομές, καθιστώντας ευκολότερη την εκμετάλλευση των έως τώρα απρόσιτων πρώτων υλών που είναι στα βάθη της θάλασσας.

Στον πυθμένα αυτής της αποκαλούμενης «λευκής ερήμου» μπορεί να περιέχεται το 22 % των άγνωστων αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο, σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: econews.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση