Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 131 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πα04192024

Last updateΠε, 18 Απρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Εγκυκλοπαίδεια Η υετική δίαιτα του Δεκεμβρίου στον Ελλαδικό χώρο

Η υετική δίαιτα του Δεκεμβρίου στον Ελλαδικό χώρο

Η ΥΕΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ

 

Η γεωγραφική κατανομή του υετού τον τελευταίο μήνα του έτους, ακολουθεί εν πολλοίς τα πρότυπα του προκατόχου του, του Νοεμβρίου με κάποιες αισθητές ωστόσο διαφοροποιήσεις. Πρώτον, στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας, ο Δεκέμβριος εμφανίζει το πρωτεύον υετικό μέγιστο, με μόνες εξαιρέσεις την πολύ Ν/ΝΑ (νησιωτική) χώρα (Κρήτη/Δωδεκάνησα), όπου εκεί το πρωτεύον μέγιστο μετατοπίζεται στην καρδιά του χειμώνα, τον Ιανουάριο και την υπερβόρεια (ηπειρωτική) Β/ΒΑ χώρα (εσωτερικά & βόρεια τμήματα της κεντροανατολικής Μακεδονίας/Θράκης, όπου το πρωτεύον μέγιστο εμφανίζεται το Νοέμβριο, αλλά με πολύ μικρή διαφορά σε σχέση με το Δεκέμβριο. Πάντως, στο 70-80 % της επικράτειας, ο Δεκέμβριος κρατάει την υετική πρωτιά.

 

yetikos-xartis-dekemvriou

Μέσο ύψος υετού Δεκεμβρίου

Ως γνωστόν, όταν τα υετικά μέγιστα εμφανίζονται το ψυχρό εξάμηνο και μάλιστα κοντά στους ψυχρότερους μήνες του χρόνου (Δεκέμβριος – Ιανουάριος) υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός αμιγώς θαλάσσιου κλίματος και αυτό είναι ξεκάθαρο στην ευρύτερη περιοχή του ελλαδικού χώρου, το οποίο στη δυτική χώρα παίρνει πανηγυρικό χαρακτήρα. Στη δυτική, κεντρονότια και ανατολική χώρα, ο Δεκέμβριος συγκεντρώνει μεταξύ του 11 και 15 %, ήτοι μεταξύ του 1/9 και 1/6 του μέσου ετησίου ύψους υετού. Στην πολύ βόρεια ηπειρωτική χώρα πέφτει κάτω από το 10 %, ενώ αντίθετα στην πολύ νότια νησιωτική χώρα ανεβαίνει πάνω από το 17 %.Το υετικό καθεστώς είναι απλό, ακολουθώντας την τοπογραφία της περιοχής: εμφανίζονται 2 διακριτές προσήνεμες (ομβροπλευρές) και υετοφόρες ζώνες: η πρώτη (και κυρίαρχη) κατά μήκος του δυτικού τόξου (νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά & Δυτική Πελοπόννησος) και η δεύτερη κατά μήκος του δυτικού τόξου της Μικράς Ασίας (Δυτική Τουρκία), όπου στην ομβροπλευρά της βρίσκονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και δη του κεντρονότιου τμήματος αυτού. Το Δεκέμβριο επίσης σχηματίζεται μια τρίτη ζώνη, η οποία φάνηκε να στήνει ο προηγούμενος μήνας, ο Νοέμβριος, αλλά είναι πλέον ευδιάκριτη και εκτείνεται κατά μήκος της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, από το ύψος της Πιερίας έως την Εύβοια (Πελαγονική ζώνη). Οι δύο πρώτες υετοφόρες ζώνες υποδηλώνουν την ύπαρξη ισχυρής υφεσιακής δραστηριότητας (στην 1η ζώνη με ανέμους κυρίως ΒΔ/Δ/ΝΔ & Ν συνιστώσας & στη 2η ζώνη κυρίως ΝΔ/Ν συνιστώσας), ενώ η 3η ζώνη είναι αποτέλεσμα αντικυκλωνικής δραστηριότητας, με επικρατούντες ανέμους Β/ΒΑ/Α συνιστώσας, όπου εμπλουτιζόμενοι με υγρασία κατά το πέρασμά τους από την υδάτινη μάζα του Αιγαίου, την οποία αποθέτουν συμπυκνωμένη, σε μορφή υετού, στην ορεινή ζώνη της Πελαγονίας. Η δυτική Κρήτη (νομός Χανίων), υποβοηθούμενη από την έντονη ορογραφία, καθώς και το ορεινό συγκρότημα της Ροδόπης συμπληρώνουν το σκηνικό των πλέον υετοφόρων περιοχών του ελλαδικού χώρου.

ΤΑ ΥΕΤΙΚΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ:

Α. Πανελλαδική πρωτιά κατέχει το εσωτερικό της Ηπείρου (όρια νομών Άρτας – Ιωαννίων – Θεσπρωτίας), με μέσο μηνιαίο ύψος μεταξύ 330 και 370 mm. Ειδικότερα, στα όρια των νομών Άρτας – Ιωαννίνων και στις δυτικές κλιτύες των Τζουμέρκων, τοπικά αγγίζουν τα 400 mm (ενδεικτικά, το ύψος αυτό αναλογεί στο μέσο ετήσιο υετό του κέντρου της Αθήνας).

Β-Γ. Όρια νομών Αιτωλοακαρνανίας – Ευρυτανίας, με ύψος μεταξύ 300 και 330 mm(σε μεμονωμένες ορεινές νησίδες αγγίζει τα 360 mm. Λευκά Όρη Χανίων, με ύψος ~350 mm.

Δ. Όρια Μεσηννιακής και Λακωνικής Μάνης, με ύψος μεταξύ 280 και 320 mm.

E. Ύψη >200 mm: Σάμος, ορεινή Ροδόπη & ανατολικές κλιτύες Δίρφεως.

ΤΑ ΥΕΤΙΚΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ:

 

Α. Βόρεια τμήματα Κεντρικής Μακεδονίας (νομός Κιλκίς), με ύψη 20 – 40 mm.

B. Τμήματα της εσωτερικής (πεδινής) Θεσσαλίας & Δυτικής Μακεδονίας, με ύψη 30 – 50 mm.

Γ. Κεντρονότια Αττική & Σαρωνικός Κόλπος, με ύψη 40 – 60 mm.

Δ. Κρητικό Πέλαγος, με ύψη 50 – 60 mm.

Ο μέσος υετός του τελευταίου μήνα του έτους υπολογίζεται ότι φθάνει τα 100 mmστο ηπειρωτικό τμήμα της επικράτειας, καθιστώντας τον στον πλέον υετοφόρο μήνα του έτους. Οι υετικές αντιθέσεις του Δεκεμβρίου –όπως και των υπολοίπων μηνών του ψυχρού εξαμήνου άλλωστε– είναι μεγάλες: κυμαίνονται από ~400 mm (ΒΔ ορεινή χώρα) έως ~25 - ~30 mmσε μεμονωμένες περιοχές της εσωτερικής κεντρικής Μακεδονίας. Οι ισόθερμοι που διέρχονται από τη χώρα μας το μήνα αυτό κυμαίνονται από 7 C(Β/ΒΑ ηπειρωτική μεθόριος) έως 15.5 C(νότια Κρήτη), ήτοι μια μέση τιμή των 11.5 C (αναγωγή σε μηδενικό υψόμετρο). Αν συνυπολογίσουμε το μέσο σταθμικό υψόμετρο, η μέση θερμοκρασία Δεκεμβρίου στην επικράτεια πέφτει στους 8.5 C. Με τα παραπάνω δεδομένα μπορούμε να υπολογίσουμε το δείκτη ξηρότητας/υγρότητας του DeMartonne, σύμφωνα με τον οποίο πολλαπασιάζουμε τον μέσο μηνιαίο υετό με το 12 και ακουλούθως το διαιρούμε με τη μέση θερμοκρασία του μήνα προσθέτοντας το 10, ήτοι: 100 x12 (1200) / 8.5 + 10 (18.5) = 64.8. Μέση μηνιαία τιμή >60.0 σύμφωνα με το δείκτη DeMartonneχαρακτηρίζεται ως ‘υπερβολικά υγρός’.

Τέλος, ο Δεκέμβριος κατέχει επίσης την πρώτη θέση όσον αφορά το πλήθος των υετίσιμων ημερών: Σε όλη την επικράτεια –λαμβάνοντας ως υετίσιμη ημέρα το κατώφλι των 0.1 mm– τότε το πλήθος υετίσιμων ημερών κυμαίνεται από 8 – 9 ημέρες στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας έως τις 20 – 23 ημέρες στη ΒΔ ορεινή χώρα. Με κατώφλι το ύψος του 1.0 mm, οι ημέρες υετού διαμορφώνονται σε 7 – 8 και 17 – 19 αντίστοιχα.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ιωάννης Γιαλαμάς (Weerman)

Σχόλια   

 
+2 #1 kronos- 20-11-2014 14:22
;-) ευγε
Παράθεση
 
 
+1 #2 ringo2 20-11-2014 20:26
ετσι γιαννη δινε μας τα φωτα σου
Παράθεση
 
 
+1 #3 michail 20-11-2014 21:18
Εύγε φίλε Γιάννη! Σε ευχαριστούμε πολύ!!!
Παράθεση
 
 
+1 #4 Nick-Stormlover 21-11-2014 10:04
Φιλε Γιαννη ,δεν εχω λογια.Μπραβο σου :-)
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση