Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 223 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Σα04202024

Last updateΠα, 19 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Εγκυκλοπαίδεια Οριο χιονόπτωσης: Ετσι προσδιορίζουμε το που πέφτει χιόνι

Οριο χιονόπτωσης: Ετσι προσδιορίζουμε το που πέφτει χιόνι

nifada-eksagono
 
ΟΡΙΟ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ: ΕΤΣΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΧΙΟΝΙ
 
Το όριο χιονόπτωσης και όριο των 0 C: η ειδοποιός διαφορά.
Ως όριο χιονόπτωσης ορίζουμε το ύψος πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, πάνω από το οποίο ο υετός τουλάχιστον κατά το ήμισυ πέφτει με τη μορφή καθαρού χιονού. Κάτω από αυτό το όριο ο υετός πέφτει με τη μορφή της βροχής.

Στην καθημερινότητα, τείνουμε να ταυτίζουμε το όριο του χιονιού με το όριο των 0 C, κάτι όμως δεν είναι απολύτως ακριβές, αφού αυτό το όριο δεν είναι κάπιο απόλυτο επίπεδο, γύρω από το οποίο το χιόνι μετατρέπεται ταχέως σε βροχή. Πως διαχωρίζονται όμως αυτές οι δύο παράμετροι και πως μπορεί κανείς να υπολογίσει και να προσδιορίσει μόνος του το όριο αυτό;
Στην μετεωρολογία, όταν μιλάμε για όριο χιονόπτωσης, εννοούμε ότι κάτω από αυτό το όριο παρατηρείται το σταδιακό λιώσιμο της χιονιφάδας, το οποίο –χονδρικά– βρίσκεται κάτω από το όριο των 0 C. Αυτό το σταδιακό λιώσιμο έχει συχνά ένα πάχος ή στρώμα αν θέλετε, μερικών εκατοντάδων μέτρων. Εντός αυτού του στρώματος αρχίζουν οι χιονοκρύσταλλοι να λιώνουν με ταχεία διαδικασία, όπου βλέπουμε την ταυτόχρονη παρουσία χιονόλυτου/χιονόνερου ή βροχής. Εκεί που ο υετός μετατρέπεται από την στερεά (χιόνι) στην υγρή του μορφή (βροχή), βρίσκεται το όριο χιονόπτωσης.
Προκειμένου να προσδιοριστεί το όριο χιονόπτωσης, άρα και το όριο της τήξης/λιωσίματος, πρέπει πρώτα να υπολογιστεί το όριο των 0 C, με τη βοήθεια ενός ειδικού μετεωρολογικού χάρτη θερμοκρασίων καθ΄ύψος. Με τη βοήθεια του χάρτη, μπορούμε να προσδιορίσουμε τόσο τη θερμοκρασία, όσο και το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται αυτή για μια συγκεκριμένη περιοχή. Για να υπολογίσουμε το όριο των 0 C (όριο παγοποίησης/υγροποίησης) πρέπει να προσδιορίσουμε την μείωση της θερμοκρασίας (Τ) με την αύξηση του υψομέτρου. Χρησιμοποιούμε κατά προσέγγιση τη μείωση της Τ κατά 0.65 C ανά 100 m αύξησης του υψομέτρου (–6.5 C/1000 m).
 
Για να υπολογίσουμε πότε μια νιφάδα χιονιού θα είναι εντελώς λιωμένη κατά τη διαδρομή της μέχρι το έδαφος, πρέπει προηγουμένως να γνωρίζουμε το βαθμό της σχετικής υγρασίας (RH) του αέριου στρώματος κάτω από το σημείο παγοποίησης (0 C). Σε μια σχετική υγρασία 100 %, το χιόνι π.χ. τήκεται αμέσως όταν κατέλθει κάτω από το όριο της παγοποίησης. Όσο όμως μειώνεται η RH, τόσο πιο αργά λιώνει η νιφάδα, επειδή κατά την πτώση του κινείται εντός ενός πιο ξηρού στρώματος αέρα (οι θερμοκρασίες εντός του οποίου βρίσκονται >0 C). Σ΄αυτήν την περίπτωση, οι νιφάδες πέφτουν αρκετές εκατοντάδες μέτρα κάτω από το όριο της παγοποίησης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις –και σε συνθήκες πολύ χαμηλής RH– έχουν παρατηρηθεί νιφάδες χιονίου σε περιβάλλον 7 C.
Προκειμένου να γίνει εκριβής πρόγνωση του περιβάλλοντος εντός του οποίου εμφανίζεται η διαδικασία της τήξης, πρέπει να έχουμε πλήρη ενημέρωση, της υπό εξέταση περιοχής, σχετικά με την κάθετη κίνηση της Τ (θερμοβαθμίδα) και τη διανομή της RH εντός του υπερκείμενου αερίου στρώματος. Μια τέτοια πρόγνωση είναι εκ των πραγμάτων αδύνατη σε μεσοπρόθεσμες προγνώσεις και είναι εφικτές μόνο σε βραχυπρόθεσμες προγνώσεις (εντός 24, το πολύ 48 ωρών). Χωρίς τους ακριβείς υπολογισμούς των αριθμητικών προγνωστικών μοντέλων, μπορεί κανείς να εκτιμήσει την παρουσία νιφάδων από 200 έως 300 m κάτω από το όριο της παγοποίησης των 0 C.
 
topio
 
Προσδιορίστε μόνοι σας το όριο χιονόπτωσης με τον ακόλουθο τρόπο:
Για να υπολογιστεί το επίπεδο της παγοποίησης (0 C) χρησιμοποιούμε τα δεδομένα ενός μετεωρολογικού χάρτη, ο οποίος απεικονίζει την κατανομή της θερμοκρασίας στο ύψος των 850 hPa (mb). Ένας τέτοιος χάρτης δείχνει και τις καμπύλες των θερμοκρασιών (ισόθερμοι). Κατά μέσο όρο και σε συνθήκες σταθερής ατμόσφαιρας, το επίπεδο των 850 hPa βρίσκεται στο ύψος των 1.460 m πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην πραγματικότητα όμως, το ύψος των 850 hPa μπορεί να βρίσκεται λίγο υψηλότερα ή λίγο χαμηλότερα των 1.460 m, ανάλογα με την παρουσία υψηλών ή χαμηλών πιέσεων αντίστοιχα.

Στον παρακάτω προγνωστικό χάρτη (1) βλέπουμε τις ισόθερμους στο ύψος των 850 hPa ανά 2 C.Τα διαφορετικά ύψη, στα οποία υπάρχει η hPa επίπεδο 850 σημειώνονται με μαύρες γραμμές, γνωστές στη μετεωρολογία ως ‘γραμμές σταθερού γεωδυναμικού ύψους’ Το ύψος αυτού του ισοϋψείς καμπύλες είναι στη μονάδα «gpdam» (γεωδυναμικού δεκάμετρου), όπου η τιμή αυτή πολλαπλασιάζεται με δέκα, ώστε να προδιοριστεί το υψόμετρο. Π.χ. ο χάρτης (1) δείχνει ότι από την Αττική διέρχεται το γεωδυναμικό ύψός των 142 gpdm, συνεπώς 142 x 10 m = 1.420 m. Άρα, το ύψος των 850 hPa βρίσκεται στα 1.420 m πάνω από την Αττική. Επιπλέον, μας δείχνει ότι στο ύψος αυτό, η Τ βρίσκεται σους 4,5 – 5.0 C.
 gfs-850temp
Χάρτης 1: Γεωδυναμικό ύψος (gpdm) & T στα 850 hPa.
Αν λοιπόν ένας προγνωστικός μετεωρολικός χάρτης δείξει την Αττική Τ περί τους –6.0 C στο ύψος των 850 hPa (στην πραγματικότητα –6.5 C λαμβάνοντας το μέσο σταθμικό υψόμετρο του κέντρου της πόλεως των Αθηνών (~80 m), σε συνδυασμό με γεωδυναμικό ύψος μεταξύ 138 και 139 gpdm, τότε, πολλαπλασιάζοντας το gpdm x 10 m = 1.385 m, που σημαίνει ότι στο ύψος αυτό βρίσκεται η Τ των –6.5 C. Στην περίπτωση που πέσει μια νιφάδα χιονιού προς το έδαφος, λαμβάνουμε υπόψη ότι ο υπερκείμενος αέρας θερμαίνεται κατά +0.65 C ανά 100 m μείωσης του υψομέτρου, συνεπώς ύστερα από μια πτώση 1.000 m η θερμοκρασία αέρος θα έχει ανέλθει στους 0 C. Αυτό σημαίνει ότι το όριο παγοποίησης (0 C) θα βρίσκεται περί το ύψος των 385 m (1.385 m – 1.000 m) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.  Πάνω λοιπόν από το όριο της παγοποίησης (0 C), ο υετός πέφτει σε καθαρά στερά μορφή (χιόνι), ενώ μεταξύ 285 και 385 m αρχίζει η αργή (ξηρή ατμόσφαιρα) ή ταχεία (υγρή ατμόσφαιρα) υγροποίησή της. Υπ΄αυτήν την έννοια –και πάντα ανάλογα με την υπάρχουσα σχετική υγρασία– μπορούν αρκετά συχνά να παρατηρηθούν νιφάδες ή χιονόνερο μέχρι και 300 m κάτω από το όριο της παγοποίησης, ήτοι από υψόμετρο >85 m.
 
Πηγή: Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Deutscher Wetterdienst, DWD)
(υποσημείωση: στο παραπάνω κείμενο έγινε αντικατάσταση του παραδείγματος του Βερολίνου με της Αθήνας)
 

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Yannis1 (Weerman)

Σχόλια   

 
+9 #1 snowlover 26-01-2015 21:30
Πολύ σημαντικό άρθρο, Γιάννη! Μας εξηγεί πολλά γύρω από τα υψόμετρα χιονόπτωσης. Μπράβο!
Παράθεση
 
 
+6 #2 Saos 27-01-2015 00:04
MΠΡΑΒΟ!!!!
Παράθεση
 
 
+5 #3 Kolokithas 27-01-2015 09:11
Μπραβο Γιαννη για το αρθρο.Θα προτεινα να βαζετε κι αλλα τετοια αρθρα μας βοηθουν να μαθουμε πραγματα για τον καιρο.Και παλι μπραβο!!!!
Παράθεση
 
 
+2 #4 michail 29-01-2015 08:21
Άψογος και διδακτικός!!! Εύγε Γιάννη!!!
Παράθεση
 
 
#5 panagiotis7 19-01-2016 10:57
πολυ ωραιο αρθρο και κατανοητο!! μπραβο
Παράθεση
 
 
#6 Βούλα 10-12-2016 23:36
Πολύ διαφωτιστικό!ευ χαριστώ πολύ!!
Παράθεση
 
 
#7 Penteli.nt 10-01-2017 23:27
Ευχαριστούμε Γιάννη. Πολύ κατανοητά όλα.
Παράθεση
 
 
#8 Kwstas 05-01-2019 16:24
To 142gpdm apo pou to kseroume?
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση