Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 131 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Πα03292024

Last updateΠε, 28 Μαρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Εγκυκλοπαίδεια Γιατί ο καιρός επηρεάζει τα αεροπλάνα;

Γιατί ο καιρός επηρεάζει τα αεροπλάνα;

Καθοριστικό παράγοντα για το ποια πορεία θα ακολουθήσουν τα αεροσκάφη είναι ο καιρός καθώς πολλές φορές βλέπουμε ότι αποφεύγουν αρκετές καταιγίδες με διάφορους τρόπους και αυτό γιατί ίσως ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους .

Αυτήν την εποχή μάλιστα που διανύουμε έχουμε έντονες μεταβολές του καιρού ,αυξημένη αστάθεια καθ’ύψος , συγκλίσεις θερμών και ψυχρών αερίων μαζών που έχουν μεγάλες θερμοκρασίες διαφορές καθ’ύψος . Αυτό έχει ως συνέπεια τα φαινόμενα να είναι ισχυρά και πολλές φορές ακραία καθώς οι καταιγίδες που δημιουργούνται αυτήν την εποχή έχουν αρκετά επικίνδυνα χαρακτηριστικά. 

Συνέπειες των καταιγίδων είναι τα πολύ έντονα καθοδικά ρεύματα που δημιουργούνται κατά την διάρκεια των καταιγίδων(downdrafts) κάτι που είναι αρκετά επίφοβο για τις αεροπορικές πτήσεις καθώς συνέπεια των καθοδικών ρευμάτων είναι και τα λεγόμενα ‘’downbursts’’ τα οποία είναι οι στροβιλισμοί του αέρα που προκαλούνται από τα καθοδικά ρεύματα μιας καταιγίδας.

timthumb

Όπως βλέπετε στο παραπάνω σχήμα διακρίνουμε ένα σύννεφο καταιγιδοφόρο το οποίο έχει στην μέση την λεγόμενη «βροχοκουρτίνα» για εμάς τους ερασιτέχνες μετεωρολόγους ,δηλαδή εκεί που σημειώνεται ο ισχυρός υετός. Σε εκείνο το σημείο ο ισχυρός υετός δημιουργεί και αυτός με την σειρά του σε συνδυασμό με το πρώτο καθοδικό ρεύμα που θα συναντήσει το αεροπλάνο καθώς μπει μέσα στην καταιγίδα(στο κέντρο της βροχοκουρτίνας).  Πολλές φορές αυτό έχει ως συνέπεια έντονες αναταράξεις στην πτήση, απώλεια ύψους ,ενδεχομένως κάποιες φορές λόγω ακραίων φαινομένων ακόμα και πτώσης του αεροπλάνου.

Αρκετές φορές έχουν προκληθεί προβλήματα ακόμα και στις προσγειώσεις αεροσκάφων καθώς παρ’όλο τα σύγχρονα μέσα που υπάρχουν ,χιλιάδες μετεωρολογικοί σταθμοί και μετρητές πάνω στους αεροδιαδρόμους , προκαλούνται έντονοι στροβιλισμοί του αέρα κατά την κάθοδο του αεροσκάφους ως συνέπεια της καταιγίδας η οποία δεν είναι απαραίτητο να είναι σε πολύ κοντινή ακτίνα ,καθώς τα καθοδικά ρεύματα πολλές φορές τα συναντάει κανείς καθώς πλησιάζει η καταιγίδα το αεροσκάφος. Τα λεγόμενα ‘’downbursts’’ έχουν προκαλέσει και αεροπορικές τραγωδίες καθώς είναι δύσκολο να προβλέψεις τους μηχανισμούς που δημιουργούνται μέσα στο ίδιο το καταιγιδοφόρο νέφος.

downbursts211

Οι απότομοι αυτοί στροβιλισμοί αέρα προσεγγίσουν θυελλώδεις εντάσεις-ριπές ανέμων για λίγα δευτερόλεπτα . Μπορεί να οι άνεμοι να είναι ασθενείς έως μέτριοι και ξαφνικά λόγω της καταιγίδας να έχουμε απότομες αυξομειώσεις της έντασης του ανέμου που προκαλούν προβλήματα στις αεροπορικές πτήσεις.

Oι 2 εικόνες είναι από το meteoweb.eu 

Eπιμέλεια: Ιάσων Καραβάς(Jason)

Σχόλια   

 
+7 #1 PanosRadio 16-05-2015 09:48
Ωραίος! Ευχαριστούμε για την ανάλυσή σου :-)
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση