Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 176 καιρόφιλοι και 2 ερασιτέχνες μετεωρολόγοι σε εγρήγορση

Πε04182024

Last updateΠε, 18 Απρ 2024 1pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Εγκυκλοπαίδεια Η Patricia, ένα τέρας που κάνει ρεκόρ

Η Patricia, ένα τέρας που κάνει ρεκόρ

hurricane-patricia-nasa
 
 
Σε 30 ώρες, η Patricia έχει αναβαθμιστεί από μια τροπική θύελλα στον ισχυρότερο τυφώνα που καταγράφήκε ποτέ. Και η περαιτερω ενδυνάμωση της είναι ακόμη εφικτή.
Το πρωί της Παρασκευής, η θύελλα με τους ανέμους να ειναι στα 200 mph αναμένοταν   να προσεγγίσει  το  Μεξικό ως «εξαιρετικά επικίνδυνη» κατηγορίας 5 θύελλα, σύμφωνα με το εθνικό κέντρο τυφώνα (NHC). Η Patricia θα προκαλέσει τεράστιες καταστροφές  στις παράκτιες κοινότητες έντονες βροχές και κατολισθήσεις λάσπης στα εσωτερικά μέρη του Μεξικού και θα συμβάλει ακόμη και στις σημαντικότερες βροχές που επηρεάζουν το Τέξας και άλλα μέρη του νότου.
Εδώ ότι πρέπει να ξέρετε για τη Patricia:
Η Patricia είναι μια θύελλα που εκανε ρεκορ. Η θύελλα κραταει πλεον  διάφορα ρεκορ. Για αρχη έχει τη χαμηλότερη -μετρημένη πίεση οποιουδήποτε τυφώνα στον Ανατολικο Ειρηνικο ή Ατλαντικους Ωκεανους. Η πίεση είναι ένα μέτρο να μετραμε τη δυναμη και γενικά οσο χαμηλότερη τοσο,  ισχυρότερο. Το πρωί της Παρασκευής, η Patricia έφθασε επίσημα σε 880 millibars.Ο τυφώνας Tip κραταει ακομη το ρεκορ, με την κεντρική πίεση να ειναι  870 millibars το 1979. Το ρεκορ στον  Ατλαντικό το διατηρει ακομη ο τυφώνας Wilma, ο οποίος έφθασε σε 882 millibars κατά τη διάρκεια της εποχής τυφώνων  το 2005.
 
patricia black
Ο τυφώνας Patricia όπως εμφανίζεται σε το πρωί της Παρασκευής.
Πηγή: CIMSS
 
Πηγή ΝΑΣΑ
Με τους συνεχείς ανέμους  στα 200 mph, η Patricia είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που διαμορφώθηκε ποτε όταν μετριέται με βαση  τη ταχύτητα ανέμου. Η μόνη θύελλα που θα μπορούσε να τον “κοντραρει” είναι θανάσιμος έξοχος τυφώνας Haiyan, ο οποίος κατάστρεψε τις Φιλιππίνες το 2013. Οι άνεμοι του Haiyan υπολογίστηκαν να φτανουν τα 205 mph. Εντούτοις, εκείνες οι εκτιμήσεις προέρχονται από τους δορυφόρους ενώ οι άνεμοι της Patricia μετρήθηκαν άμεσα με ένα αεροσκάφος κυνηγών τυφώνα,το οποιο ειναι ένα ακριβέστερο μέτρο.
Η Patricia ξεπερνά  επίσης όλες τις άλλες θύελλες που διαμορφώθηκαν στον Ανατολικο Ειρηνικο ή στον Ατλαντικο Ωκεανο,που και οι δύο από είναι κάτω υπο την επιβλεψη του NHC. Αυτός περιλαμβάνει τις αξιοπροσεκτες θύελλες όπως τη Katrina, το Andrew, το Gilbert και τη Wilma.
Αυτό που είναι ακόμα πιό τρελλό για τη Patricia είναι ότι θα μπορούσε να ενισχύθει ακόμα περισσότερο πριν από την προσέγγιση της σε ξηρά, σύμφωνα με το NHC.
Και η θύελλα είναι επίσης μια από την πιό πρόσφατη διαμορφωμενη κατηγορίας 5 θύελλα στον ανατολικό Ειρηνικό και μια από τις  πάρα πολύ γρήγορα εντεινώμενη θύελλα στην ιστορία επίσης. Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους που η  Patricia  καταγραφεται στα αρχεία.
Το ζεστό νερό τροφοδοτεί τη γρήγορη ενίσχυση της Patricia. Ο Ανατολικός Ειρηνικός είναι παρα πολυ ζεστος αυτή τη στιγμή, με τις θερμοκρασίες θαλασσης τόσο θερμές όσο 86°F. Αυτό είναι 3°F επάνω από το  κανονικό και αυτό δινει στη Patricia μια σημαντική ώθηση.
 Το Ελ Νίνιο παίζει βεβαίως ένα σημαντικό ρόλο. Το τελευταίο ισχυρο Ελ Νίνιο το 1997-98  ενισχυσε τον τυφώνα Linda, (κρατουσε το ρεκορ από την άποψη της έντασης).
 
katrina patricia

Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου συσσωρεύει επίσης θερμότητα στους ωκεανούς. Παγκοσμιως , οι ωκεανοί είναι θερμότεροι  απο ποτε και το  Ελ Νίνιο προσθέτει επιπλέον θερμότητα, δημιουργοντας συνθηκες ικανες να δημιουργησουν έναν ισχυρό τυφώνα όπως τη Patricia

Στο μέλλον, η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι πιθανό να σημάνει το ίδιο πράγμα ή ακόμα και λιγότερους τυφώνες αλλά ολοι τους να ειναι ισχυροι.

Οι άνθρωποι στη δυτική ακτή του Μεξικού είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις  πιο απειλητικές συνθήκες για τη ζωή τους. Με τη θύελλα να αναμένεται  να χτυπησει στην ξηρά ως κατηγορία 5, οι άνεμοι απο μόνοι τους θα κάνουν τις συνθηκες του να εισαι εξω εξαιρετικα θανάσιμες. Η κλίμακα Saffir Simpson, που χρησιμοποιείται για να μετρήσει τη ταχύτητα ανέμου ενος τυφώνα, περιγράφει τον αντίκτυπο της κατηγορίας 5 άνεμων ως εξηςς:
«Ένα υψηλό ποσοστό  σπιτιών θα καταστραφεί, με  συνολικό ξηλωμα στεγών και  κατάρρευση τοίχων. Τα πεσμένα δέντρα και οι στηλες ρευματος θα απομονώσουν τις κατοικήσιμες περιοχές. Οι διακοπές ρεύματος θα διαρκέσουν για  εβδομάδες ενδεχομένως για μήνες. Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής θα είναι ακαταλληλο για να ζησει καποιος για  εβδομάδες ή  μήνες.»

Το πεδιο ανεμων της Patricia είναι σχετικά μικρό, με την κατηγορία 5 άνεμων να επεκτεινονται εως 15 μίλια προς  κάθε κατεύθυνση από το κέντρο του, γεγονός το οποίο είναι ίσως το μονο θετικο σχετικά με τη θύελλα. Αλλά οι κοντινες περιοχές στην ακτή του Μεξικού, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού Puerto Vallarta , είναι στην εμβελεια για να αισθανθούν την οργή των ανέμων της θύελλας με κάποια μορφή.

Κατά μήκος της ακτής, το NHC προειδοποιεί για το «εξαιρετικά επικίνδυνο κύμα » που θα μπορούσε να φθάσει στα ύψη 20 ποδιών σε μερικές περιοχές.
«Θα συγκρίνω (Patricia) με τον τυφώνα Kenna του 2002,»  δηλωσε ο Hal Needham, ένας εμπειρογνώμονας τυφωνων στο κρατικό πανεπιστήμιο της Λουιζιάνας. «Αυτό είχε παραγάγει προηγουμένως το υψηλότερο κύμα 5 μέτρων (16.5 πόδια), αλλά η Patricia είναι εντονότερη και θα  προσεγγίσει νοτιοτερα. Μπαινουμε σε ανεξερεύνητες περιοχές.»

Και αν και η θύελλα θα αποδυναμώθει αρκετά γρήγορα μόλις κινήθει στο εσωτερικό, οι ισχυρες βροχοπτωσεις στις απότομες πλαγιες της περιοχής θα είναι μια αιτία για τις κατολισθήσεις λάσπης και την περαιτέρω ζημία. Μέχρι 20 ίντσες της βροχής προβλεπονται για τις μεξικάνικες περιοχες Nayarit, Jalisco, Colima και Michoacán, σύμφωνα με την CONAGUA, υδρομετεωρολογική υπηρεσία του Μεξικού.

Το Τέξας θα αισθανθεί την οργή της Patricia, επίσης. Ακόμα και αφού αποδυναμώθει η θύελλα και χάσει τα τροπικά χαρακτηριστικά της πέρα από το Μεξικό, οι ΗΠΑ θα δουν ακόμα μερικές επιδράσεις αυτό το Σαββατοκύριακο. Η Patricia είναι μέρος των καιρικών συστατικών ενδεχωμένος στο νότο να δωσει μέχρι 11 ίντσες  βροχής στην περιοχή καθ' όλη τη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου.
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση