Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 110 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Σα04202024

Last updateΠα, 19 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Εγκυκλοπαίδεια Αθηναϊκή Ριβιέρα: Η θερμότερη περιοχή στην ηπειρωτική Ευρώπη

Αθηναϊκή Ριβιέρα: Η θερμότερη περιοχή στην ηπειρωτική Ευρώπη

Edem
 
Πόσοι γνωρίζουμε ότι η Αθηναϊκή Ριβιέρα παρουσιάζει μια πολύ ιδιαίτερη κλιματολογική πρωτιά σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ευρώπη; Η Αθηναϊκή Ριβιέρα που αρχίζει από τον Πειραιά και καταλήγει στο Σούνιο, με το θερμό και ξηρό κλίμα της (BSh hot semi-arid σύμφωνα με τη κλιματική ταξινόμηση Köppen), ιδανικά προστατευμένη από το κρύο σε σχέση με το κέντρο της Αθήνας και πολύ περισσότερο σε σχέση με τα βόρεια προάστια, καταφέρνει ειδικά τα τελευταία χρόνια να σημειώνει εξαιρετικά υψηλές μέσες ετήσιες θερμοκρασίες. Τις υψηλότερες μάλιστα σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ευρώπη! 

 Σε προηγούμενη μελέτη μας είχαμε παρουσιάσει τα κλιματικά στοιχεία του Πειραιά για τη περίοδο 1981-2010 όπως θα δείτε παρακάτω. Στα στοιχεία αυτά λοιπόν βλέπουμε πως ο Πειραιάς σημειώνει μια μέση ετήσια θερμοκρασία στους 19.4 βαθμούς κελσίου τιμή η οποία από την έρευνα μας είναι η υψηλότερη μέση ετήσια θερμοκρασία για την ίδια περίοδο όχι μόνο σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ευρώπη! Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (ΑΕΜΕΤ) μόνο η περιοχή της Σεβίλλης, στην Ισπανία φαίνεται πως πλησιάζει τις μέσες ετήσιες του Πειραιά σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη με 19.2 βαθμούς κελσίου για την ίδια περίοδο.

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1981 ΜΕ 2010

Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε μια άμεση σύγκριση σε πιο πρόσφατα μετεωρολογικά δεδομένα μεταξύ της Σεβίλλης και της νότιας Αθήνας και το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά πως η νότια Αθήνα παρουσιάζει όντως τις υψηλότερες μέσες ετήσιες θερμοκρασίες σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ευρώπη. Εξετάζοντας λοιπόν, τα στοιχεία και άλλων όμορων σταθμών στην Αθηναϊκή Ριβιέρα όπως το σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου (Ε.Α.Α) στη Νέα Σμύρνη παρατηρούμε πως η μέση ετήσια θερμοκρασία στη περιοχή της Νέας Σμύρνης είναι πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου (!) ενώ ο θερμότερος από τους αντίστοιχους αξιόπιστους σταθμούς ( Davis) στο κέντρο της Σεβίλλης για την ίδια ακριβώς περίοδο σημειώνει μέση ετήσια θερμοκρασία 19.7 βαθμούς. Έτσι βλέπουμε πως οι διαφορές υπέρ της νότιας Αθήνας γίνονται ακόμα μεγαλύτερες για την ίδια περίοδο δεδομένων και με τον ίδιο τύπο μετεωρολογικού σταθμού (DAVIS) σε σχέση με το κέντρο της Σεβίλλης. Αντίστοιχα, και άλλοι μετεωρολογικοί σταθμοί ίδιου τύπου από το Εθνικό Αστεροσκοπείο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και στη νότια Αθήνα όπως ο σταθμός του Ε.Α.Α στο Φάληρο και στο Νέο Κόσμο εμφανίζουν θερμότερες μέσες ετήσιες θερμοκρασίες για τη περίοδο παράλληλης λειτουργίας με τον παραπάνω σταθμό στην Σεβίλλη. Είναι εντυπωσιακό πάντως ότι ο συγκεκριμένος σταθμός της Νέας Σμύρνης από το Εθνικό Αστεροσκοπείο γίνεται ετησίως ο θερμότερος επίσημος μετεωρολογικός σταθμός σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ευρώπη την τελευταία δεκαετία.

 

Screenshot 2023-01-31 at 10.10.26 PM
 
 
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα στοιχεία της Γλυφάδας από τον αξιόπιστο μετεωρολογικό σταθμό Davis που ανήκει στο δίκτυο της WeatherLink. Ο σταθμός αυτός βρίσκεται πλησίον του Γκόλφ της Γλυφάδας σε υψόμετρο 53 μέτρων. Παρακάτω παρατηρούμε οτι η Γλυφάδα για μια περίοδο 5 ετών σημειώνει μέση ετήσια θερμοκρασία στους 20.6 βαθμούς κελσίου κάτι που την καθιστά τη θερμότερη περιοχή της ηπειρωτικής Ευρώπης για αυτή τη περίοδο ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει θερμό ημίξηρο κλίμα (BSh hot semi-arid σύμφωνα με τη κλιματική ταξινόμηση Köppen). Φυσικά αν και τα στοιχεία είναι μόνο ενδεικτικά καθώς αφορούν 5 έτη δεδομένων είναι άλλη μια ένδειξη του πόσο θερμή περιοχή είναι η Αθηναϊκή Ριβιέρα ετησίως.

 Screenshot 2023-01-31 at 10.09.51 PM

 

Γενικά πάντως λόγω της μεγάλης έκτασης της η μητροπολιτική Αθήνα παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία κλίματος. Στο μεγαλύτερο μέρος της η μητροπολιτική Αθήνα παρουσιάζει θερμό Μεσογειακό κλίμα ενώ οι νότιες περιοχές της εμφανίζουν θερμό ημίξηρο κλίμα. Σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι βόρειες περιοχές είναι αρκετά υγρότερες και έχουν πιο κρύους χειμώνες (πχ Διόνυσος 9°C μέση μέγιστη θερμοκρασία Ιανουαρίου με 4°C μέση ελάχιστη και Πάρνηθα 3°C μέση μέγιστη Ιανουαρίου με -1°C μέση ελάχιστη θερμοκρασίαενώ οι νότιες εμφανίζουν αρκετά ήπιους χειμώνες (πχ. Νέα Σμύρνη 15°C μέση μέγιστη Ιανουαρίου με 9°C μέση ελάχιστη θερμοκρασία Ιανουαρίου). Το καλοκαίρι οι υψηλότερες μεσημεριανές θερμοκρασίες παρατηρούνται συνήθως στο εσωτερικό του Λεκανοπεδίου (πχ. Νέα Φιλαδέλφεια) και στη Σαλαμίνα με 35°C μέση μέγιστη θερμοκρασία Ιουλίου και Αυγούστου. Οι υψηλότερες καλοκαιρινές μέσες ελάχιστες θερμοκρασίες παρατηρούνται στη ζώνη του Πειραιά με μέση ελάχιστη θερμοκρασία Αυγούστου κοντά στους 27°C. Οι υψηλότερες μέσες ετήσιες θερμοκρασίες σημειώνονται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με την Γλυφάδα να έχει τα τελευταία χρόνια μέση ετήσια θερμοκρασία 20.6°C. Οι χαμηλότερες μέσες ετήσιες θερμοκρασίες παρατηρούνται στην Πάρνηθα με κάτω από 11.0°C. Οι λιγότερες βροχές πέφτουν στα νότια προάστια, με τον σταθμό του ΣΕΦ από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών να καταγράφει μέσο ετήσιο υετό τα τελευταία έτη κάτω από 340 χιλιοστά. Οι περισσότερες βροχές παρατηρούνται στα βόρεια με τον σταθμό της Πάρνηθας να σημειώνει μέσο ετήσιο υετό τα τελευταία έτη γύρω στα 760 χιλιοστά. Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει παρατηρηθεί στη μητροπολιτική Αθήνα είναι 48.0°C στην Ελευσίνα και το Τατόι στις 10/07/1977 (επίσημο ρεκόρ Ευρώπης) και η χαμηλότερη είναι -12.0°C στην Πάρνηθα (υψόμετρο 1230μ) στις 9/01/2017. Σε ότι αφορά ολόκληρη την Αττική ο χαμηλότερος μέσος ετήσιος υετός παρατηρείται στον μετεωρολογικό σταθμό της Αναβύσσου με μόλις 315 χιλιοστά και ο υψηλότερος στον μετεωρολογικό σταθμό της Ιπποκρατείου Πολιτείας (μέση μέγιστη Ιανουαρίου 9°C και μέση ελάχιστη 1°C) με πάνω από 870 χιλιοστά. Επιπρόσθετα, το Λαύριο είναι η μοναδικη περιοχή στην Αττική που η θερμοκρασία δεν έχει πέσει ποτέ κάτω από το μηδέν από τότε που υπάρχουν δεδομένα (2008).

 Που οφείλεται όμως το τόσο θερμό κλίμα της Αθηναϊκής Ριβιέρας και νότιας Αθήνας γενικότερα; Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν τα νότια προάστια της Αθήνας και ειδικά ο Πειραιάς εμφανίζουν το φαινόμενο της απόγειας αύρας ειδικά κατά τις καλοκαιρινές νύχτες και έτσι πραγματικά οι θερμοκρασίες κατά το θερινό τρίμηνο και κατά τη διάρκεια όλου του καλοκαιριού είναι αυξημένες. Αυτό δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και τη νότια Αθήνα σε σχέση με τη Σεβίλλη και έτσι διαμορφώνεται στην περιοχή μια πολύ υψηλή μέση ετήσια θερμοκρασία η οποία μάλιστα είναι η υψηλότερη σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη! 

 
[Το άρθρο επικαιροποιήθηκε για τα στοιχεία που παρουσιάζει μέχρι τις αρχές του 2023]

 

ΠΗΓΕΣ

-Ε.Μ.Υ Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

-AEMET ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

-Ε.Α.Α ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΑΘΜΟΥ DAVIS ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

(http://penteli.meteo.gr/stations/neasmyrni/ , http://meteosearch.meteo.gr/ )

-ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ Ι.Μ.Σ ΣΕΒΙΛΛΗΣ DAVIS

-Davis WeatherLink Γλυφάδας

Σχόλια   

 
#1 Mike1975 19-06-2019 09:59
Η λεγόμενη "Αθηναϊκή Ριβιέρα", εκτείνεται από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο - όπως και εσύ ανέφερες στο άρθρο σου.
Τα στοιχεία που παραθέτεις είναι μόνον από τον Πειραιά.

Θεωρείς πως το μικροκλίμα του Πειραιά είναι αντιπροσωπευτικ ό ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του παραλιακού μετώπου στο οποίο αναφέρεσαι;
Παράθεση
 
 
#2 Alexandros-Filadelfeia 19-06-2019 15:27
Αναλύω και τα στοιχεία της Νέας Σμύρνης με μια μέση ετήσια στους 20 βαθμούς. Σίγουρα τα στοιχεία μόνο του Πειραιά δεν αποδίδουν ας πούμε το κλίμα στο Σούνιο αλλά σε γενικές γραμμές πέρνουμε μια ιδέα για το πόσο θερμό και ξηρό είναι το κλίμα της νότιας Αττικής. Μάλιστα νομίζω είναι αρκετά θερμότερο από αυτό που πιστεύαμε πριν μερικά χρόνια καθώς οι σταθμοί του Ε.Α.Α σε ολόκληρη τη νότια Αθήνα μας δείχνουν οτι η περιοχή πλέον ξεπερνάει τους 19 βαθμούς και τοπικά προσεγγίζει ακόμα και τους 20 βαθμούς σε μέσες ετήσιες. Τιμές που εμείς οι παλιοί συνήθως διαβάζαμε για περιοχές εκτός Ευρώπης
Παράθεση
 
 
+1 #3 Mike1975 19-06-2019 18:32
Αν υπάρχει η δυνατότητα συλλογής στοιχείων από σταθμούς σε όλο αυτό το παραλιακό μέτωπο (πχ Γλυφάδα, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα, Αγια Μαρίνα, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο κλπ), θεωρώ θα βγάζαμε πιο σαφή συμπεράσματα.

Παρόλα αυτά, η αίσθηση αλλά και οι μετρήσεις κάποιων πιο απομακρυσμενων σταθμών σε αυτό το μέτωπο, συνηγορούν σε αυτό που λες. Όντως δηλαδή αισθάνεσαι περισσότερη ζέστη σε αυτές τις περιοχές, κάτι όμως απόλυτα φυσιολογικό δεδομένων των αυξημένων επιπέδων υγρασίας.
Πριν χρόνια υπήρχε ένας σταθμός στην Σαρωνίδα, όπου θυμάμαι έδειχνε αρκετά τσιμπημένες τιμές. Νομίζω δεν λειτουργεί πια. Το ίδιο συνέβαινε και με τον σταθμό της Βάρκιζας. Παλαιότερα θυμάμαι τους κοίταγα. Τώρα έχω σκουριάσει...
Τέλος να πω πως τις πρωινές ώρες από πλευράς αίσθησης και μόνο, με το που μπαίνεις στην Βάρκιζα (ερχόμενος από Λαγονήσι) κάνει "μπαμ" το φαινόμενο της αστικής θερμονησιδας.
Παράθεση
 
 
#4 Alexandros-Filadelfeia 19-06-2019 22:01
Ναι αυτό που λες για τη Βάρκιζα το έχω προσέξει και γω τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Ο Πειραιάς όμως είναι πραγματικά αφόρητος ειδικά τα καλοκαιρινά βράδια που εκεί καταλαβαίνεις οτι όλη η πύρινη ''λαίλαπα'' του πολεοδομικού συγκροτήματος κατεβαίνει στον Πειραιά και σε όλα τα νότια προάστια λόγω της απόγειας αύρας. Γίνεται πραγματικά αποπνικτική η ατμόσφαιρα
Παράθεση
 
 
#5 ClimateData 07-07-2019 00:54
Η Ελληνική Ριβιέρα απέχει πολύ από τις χειμερινές θερμοκρασίες της Αλμερίας ή της νότιας Ισπανίας, καθώς έχει πολύ πιο δροσερές χειμερινές μέγιστες θερμοκρασίες και παγώνει κάθε λίγα χρόνια, σε αντίθεση με τη νότια Ισπανία ή την Πορτογαλία. Τα στοιχεία της Σεβίλλης και της Αλμερία που συγκρίνετε με τα επίσημα δεδομένα, αντίθετα με τα παραπάνω στοιχεία (το Meteoclub δεν είναι επίσημο, αλλά το HMS είναι) και χρησιμοποιείτε σταθμούς στις στέγες σε πολύ πυκνούς περιοχές UHI (Urban Heat Island), ενώ για παράδειγμα στην Αλμερία έχει το σταθμό στο αεροδρόμιο, ευθεία κοντά στη θάλασσα αεράκι και χωρίς κανένα κτίριο κοντά. Το κέντρο Almeria έχει κατά μέσο όρο περίπου 20 ° C ετησίως, αλλά είναι ανεπίσημα στοιχεία, όπως και το MeteoClub. Επίσης, ο επίσημος σταθμός της Σεβίλλης βρίσκεται επίσης στο αεροδρόμιο.
Παράθεση
 
 
#6 Noteworthy 09-07-2019 07:45
Το άρθρο αυτό δεν αναφέρει τη Μούρθια (Ισπανία), η οποία είναι η θερμότερη θέση στην Ευρώπη. Ο μετεωρολογικός σταθμός Alcantarilla (επίσημος) έχει κατά μέσο όρο 20,73 ° C κατά την περίοδο 2009-2018 (τελευταία 10 χρόνια) ή 20,68 κατά την περίοδο 2004-2018 (τα τελευταία 15 χρόνια), που είναι πολύ θερμότερος από οπουδήποτε στην Ελλάδα. Μπορείτε να ελέγξετε αυτά τα δεδομένα στην ισπανική ιστοσελίδα TuTiempo, αναζητήστε τη σελίδα για το κλίμα εκεί.
Παράθεση
 
 
+1 #7 Alexandros-Filadelfeia 14-07-2019 10:04
@ClimateData ο σταθμός της ΕΜΥ στον Πειραιά είναι επίσημος σταθμός και έχει μια μέση ετήσια για τα τελευταία 30 χρόνια στους 19.35.Πιο ψηλά δηλαδή από την τιμή του αντίστοιχου θερμότερου επίσημου σταθμού στην Ιβηρική που είναι το αεροδρόμιο της Σεβίλλης με 19.2 βαθμούς (η Αλμέρια έχει 19.1 βαθμούς) για το ίδιο χρονικό διάστημα (1981-2010). Αρα από επίσημους σταθμούς ο Πειραιάς είναι η θερμότερη περιοχή στην ηπειρωτική ευρώπη. Προκειμένου λοιπόν να τονίσω αυτό το σημείο έκανα σύγκριση και με 3 DAVIS σταθμούς , οι 2 από την Ριβιέρα και ο ένας από το κέντρο της Σεβίλλης με αντίστοιχα αποτελέσματα αλλά για πιο πρόσφατο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς για την Αλμέρια δεν βρήκα κάποιον DAVIS σταθμό αλλά θα δείτε οτι σύγκρινω μόνο επίσημους με επίσημους σταθμούς ή Davis με Davis σταθμούς. Σίγουρα οι σταθμοί DAVIS δεν είναι επίσημοι αλλά είναι αρκετά αξιόπιστοι ώστε να μας δώσουν μια καλή εικόνα.

Φυσικά οι χειμώνες είναι λίγο πιο δροσεροί στη Ριβιέρα της Αθήνας σε σχέση με τη νότια Ιβηρική αλλά τα καλοκαίρια σε μέσες θερμοκρασίες είναι πολύ θερμότερα στην Αθήνα με αποτέλεσματα το έτος να βγαίνει θερμότερο. Ενδεχομένως να έχετε δίκιο για το UHI, αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός οτι η Αθηναική Ριβιέρα λόγω πολλών παραγόντων (μεταξύ των οποίων και το UHI) είναι ετήσια κατά μέσο όρο η θερμότερη περιοχή στην ηπειρωτική Ευρώπη. Eπίσης ο σταθμός Davis του κέντρου της Σεβίλλης που συγκρίνω εδώ, επηρρεάζετε αντίστοιχα από το UHI οπότε θα δείτε οτι έχω συγκρίνει το κέντρο της Σεβίλλης με το κέντρο του Περαιά και το κέντρο της Νέας Σμύρνης.

@Noteworthy τα στοιχεία του Tutiempo δεν είναι ασφαλή και συνήθως έχουν πολλά λάθη και στρογγυλοποιήσε ις. Η μοναδική αξιόπιστη πηγή για τα Ισπανικά δεδομένα είναι η ΑΕΜΕΤ, το Ogimet (όπου αντλεί τα δεδομένα απευθείας από την ΑΕΜΕΤ) ή κάποιος αξιόπιστος σταθμός DAVIS. Αμφιβάλω οτι η Murcia μπορεί να έχει μεγαλύτερες μέσες ετήσιες θερμοκρασίες από τη Σεβίλλη. Κάποιο από τα συνηθισμένα λάθη του Tutiempo είναι.Επίσης οι μέσες θερμοκρασίες που αναφέρετε είναι απλές μέσες ( min+max/2)
Παράθεση
 
 
#8 Noteworthy 15-07-2019 06:23
Αλέξανδρος, θα συμφωνούσα μαζί σου λόγω των καλοκαιριών. Αλλά λάβετε υπόψη ότι το TuTiempo είναι πραγματικά ακριβές όταν πρόκειται για τις περισσότερες ισπανικές θερμοκρασίες επειδή παίρνουν τα δεδομένα από το AEMET. Η Μούρθια είναι πράγματι η πιο ζεστή τοποθεσία στην Ισπανία και επομένως στην Ευρώπη, αλλά είναι ένας σταθμός που φιλοξενείται από την Aemet χωρίς μακροπρόθεσμους μέσους όρους, οπότε δεν εμφανίζεται στο OGIMET όπως άλλοι ισπανικοί σταθμοί της AEMET, οι οποίοι είναι μόνο παρατηρητικοί σταθμοί, χωρίς μακροπρόθεσμους μέσους όρους. Πιθανότατα οι εγγραφές του TuTiempo κάνουν λήψη της ημερήσιας έκθεσης από την AEMET

Τέλος πάντων, επιστρέφοντας στη Μούρθια: ο μέσος όρος του ψυχρότερου μήνα, τον Ιανουάριο, είναι γύρω στις 18/7 και ο καλοκαιρινός τους μέσος όρος είναι περίπου 34/22, το Μάρτιο το μέσο ύψος τους είναι ήδη 21 ° C. Μπορείτε να ανοίξετε την Google, είναι η μόνη περιοχή στην Ευρώπη που αναπτύσσεται με ανανά σε μεγάλης κλίμακας, όχι απομονωμένα δείγματα.
Παράθεση
 
 
#9 Alexandros-Filadelfeia 26-07-2019 00:56
@Noteworthy. Δεν ισχύει αυτό. Το ΤuTiempo έχει πολλά λάθη και για Ισπανικούς σταθμούς με μεγάλες αποκλίσεις. Η Murcia είναι στατιστικά αδύνατον να είναι θερμότερη ετησίως από τη Σεβίλλη.

Παρακάτω σας παραθέτω ενδεικτικά τις μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες της Alcantarilla από το Ogimet για το 2018
https://www.ogimet.com/cgi-bin/gclimat?lang=en&mode=0&ind=08429&ord=DIR&year=2018&mes=12&months=12


https://web.archive.org/web/20190728093136/https://www.ogimet.com/cgi-bin/gclimat?lang=en&mode=0&ind=08429&ord=DIR&year=2018&mes=12&months=12

Οπως βλέπετε το Ogimet δίνει 18.98 μέση ετήσια για την Alcantarilla για το 2018 ενώ το Tutiempo δίνει μέση ετήσια 20.7C

https://en.tutiempo.net/climate/ws-84290.html

Όπως καταλαβαίνετε τα λάθη του Tutiempo είναι τραγικά. Δεν κοίταξα για άλλα έτη αλλά πάλι φαντάζομαι τα ίδια λάθη θα έχει το TuTiempo.


Όπως βλέπετε η πιο ζεστή περιοχή στην ηπειρωτική Ευρώπη είναι η Αθηναική Ριβιέρα και συγκεκριμένα ο Πειραιάς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ενώ σύμφωνα με νεότερα στοιχεία είναι πασιφανές οτι δεκάδες DAVIS σταθμοί στη νότια Αθήνα δίνουν συστηματικά πολύ υψηλές μέσες ετήσιες θερμοκρασίες, κάτι που που δε συμβαίνει σε καμία Ισπανική πόλη στην Ιβηρική χερσόνησο τουλάχιστον από τους DAVIS σταθμούς που κοίταξα.

Επίσης πέρα από την Ηπειρωτική Ευρώπη η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες μέσες ετήσιες θερμοκρασίες και σε ολόκληρη τη γεωγραφική Ευρώπη με την Λίνδο (ΕΑΑ) στη Ρόδο να σημειώνει μέσες ετήσιες θερμοκρασίες σχεδόν στους 22 βαθμούς κελσίου τα τελευταία χρόνια.

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα παλιότερο άρθρο μας για τις μέσες ετήσιες θερμοκρασίες από τον DAVIS σταθμό στη Λίνδο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

http://www.meteoclub.gr/themata/statistika-metstathmon/7510-klimatika-dedomena-peiraias-emy
Παράθεση
 
 
#10 Alexandros-Filadelfeia 27-07-2019 17:04
Από περιέργεια κάθησα τελικά και έβγαλα τη μέση ετήσια της Alcantarilla για τη περίοδο 2009-2018 σύμφωνα με το Ogimet η οποία είναι 18.84C

Παρακάτω τα λινκ για κάθε έτος από το Ogimet

https://postimg.cc/YL11qFtV

https://postimg.cc/dDB2X8Sk

https://postimg.cc/mt1rM4ML

https://postimg.cc/0zf1KXt5

https://postimg.cc/NLTVrPFh


https://postimg.cc/9RPnsrvm

https://postimg.cc/hfN1bK5p

https://postimg.cc/TpbDxgtJ

https://postimg.cc/F7XKjqx0

https://postimg.cc/Y4T7tGnQ

Όπως βλέπετε τα λάθη του Tutiempo είναι μεγάλα, σοβαρά και πολλά και θα σας συνιστούσα να μη το χρησιμοποιήτε. Είναι εμφανές λοιπόν οτι για τη περίοδο 2009-2018 στην Ιβηρική χερσόνησο η Σεβίλλη είναι η θερμότερη περιοχή όπως γράφω και στο άρθρο μου αλλά φυσικά η Αθηναική Ριβιέρα είναι σταθερά και συστηματικά η θερμότερη περιοχή της Ηπειρωτικής Ευρώπης.
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση