Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 143 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πε04252024

Last updateΤε, 24 Απρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Καιρικά νέα εξωτερικού Ερευνα: Σύνδεση μεταξύ Αρκτικής Θέρμανσης και Ακραίων καιρικών φαινομένων

Ερευνα: Σύνδεση μεταξύ Αρκτικής Θέρμανσης και Ακραίων καιρικών φαινομένων

Έρευνα πρέπει να επιλύσει τις συνδέσεις μεταξύ της αρκτικής θέρμανσης και των ακραίων καιρικών φαινομένων


Είναι πάρα πολύ σύντομο να ξέρουμε εάν ο πρόσφατος ακραίος κρύος καιρός όπως οι τελευταίοι δύο χειμώνες της Ανατολικής Ακτής συνδέεται με τη θέρμανση του Αρκτικού κλίματος , σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Climate από το James Overlandτου NOAA, και άλλους συντάκτες από τη Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη.

«Είμαστε στο πρώιμο στάδιο μιας θεωρίας ότι υπάρχουν συνδέσεις μεταξύ της γρήγορης θέρμανσης της Αρκτικής και μερικών ακραίων καιρικών γεγονότων από το 2007,» διατυπώνει ο James Overland , συγγραφέας «The melting Arctic and Mid-latitude weather patterns: Are they connected?”»
Πρόσθεσε ότι οι «νέες μελέτες για την μεταβαλλόμενη Αρκτική μαζί με τις πρόσθετες Αρκτικές παρατηρήσεις θα βελτιώσουν τη δυνατότητά μας να κάνουμε μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τα μέσα πλάτη, που θα βοηθούν τα εκατομμύρια ανθρώπων καλύτερα για το μέλλον και να λάβουμε μέτρα που θα είναι πιο αποτελεσματικά σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
 
arctic-warm1
 
Οι αρκτικές θερμοκρασίες αυξάνουν δύο έως τρεις φορές γρηγορότερα από εκείνες στα μέσα πλάτη. Μερικοί επιστήμονες έχουν θεωρητικολογήσει ότι οι Αρκτικές θερμοκρασίες θέρμανσης και ο λιωμένος πάγος καθώς και το χιόνι συμβάλλουν σε πιο ασθενείς δυτικούς ανέμους στα ανώτερα επίπεδα και σε ένα πιο κυματιστό αεριωθούμενο ρεύμα σε μερικά έτη. Αυτή η πιο κυματιστή πορεία μπορεί να κρατά το κρύο στην Ανατολικά ακτή και τις μεσοδυτικες Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια των πρόσφατων χειμώνων, σύμφωνα με αυτές τις θεωρίες.
Είναι ακόμα μια σκιώδης περιοχή από την Αρκτική θέρμανση στο αποσταθεροποιημένο ή πιο κυματιστό αεριωθούμενο ρεύμα και τα ακραία κρύα ξεσπάσματα. Στο νέο έγγραφο, οι επιστήμονες λένε ότι οι παρατηρήσεις που προτείνουν τις πιθανές συνδέσεις μεταξύ της Αρκτικής θέρμανσης και των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν έχουν συλλεχθεί για μια αρκετά μεγάλη περίοδο, λιγότερο από 10 έτη, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η Αρκτική θέρμανση είναι μια κύρια αιτία.  Ένας συνδυασμός δυνάμεων συμπεριλαμβανομένης της τροπικής ενέργειας, οι ποικίλες θερμοκρασίες επιφάνειας θάλασσας παίζουν επίσης κύριο ρόλο
Το έγγραφο παρουσιάζει στοιχεία των καιρικών συνδέσμων Αρκτικής/μέσου πλάτους στην ανατολική Ασία. Η απώλεια θαλάσσιου πάγου και οι θερμότερες θερμοκρασίες βόρεια της κεντρικής Ασίας αυξάνουν την ένταση του σιβηρικού υψηλού συστήματος. Αυτό το σύστημα, είναι με τη σειρά η περιοχή πηγής για τις κρύες θύελλες που μπορούν να φθάσουν στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, και τα μέρη της Κίνας. Αντίθετα ένα πιο κυματιστό αεριωθούμενο ρεύμα πέρα από τη Βόρεια Αμερική μπορεί να έχει τις πολλαπλάσιες αιτίες, αλλά η έντασή της μπορεί να ενισχυθεί από μια θερμή Αρκτική.
 
arctic-warm2
Ο τρόπος να μεταβληθούν αυτές οι θεωρίες από ένα πρώιμο στάδιο είναι να αυξηθούν οι έρευνες για τα θεμελιώδη ατμοσφαιρικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα κυκλοφορίας όπως το αεριωθούμενο ρεύμα που ελίσσεται, και η σύνδεση μεταξύ της θερμότερης Αρκτικής και αρνητικής φάσης της αρκτικής ταλάντωσης (Arctic Oscillation)
«Είμαστε στο σημείο όπου άλλες σημαντικές θεωρίες όπως η τεκτονική των πλακών καθώς και το φαινόμενο Ελ Νίνιο ήταν, πριν γίνουν αποδεκτές,» σημειώνει ο James Overland. «Χρειαζόμαστε μια μεγάλη πρόκληση της επιστήμης με περισσότερες παρατηρήσεις και έρευνα για να βελτιώσουμε τις ικανότητες προβλέψεις. Αυτό θα βοηθήσει ο NOAA να δώσει στις κοινότητες, τόσο μέσα όσο και έξω από της Αρκτική, τις βελτιωμένες πληροφορίες ώστε να είναι έτοιμες, σε ακραία καιρικά φαινόμενα και τη μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική αλλαγή.»
Πηγή:
http://research.noaa.gov/News/NewsArchive/LatestNews/TabId/684/ArtMID/1768/ArticleID/11184/Research-needed-to-resolve-connections-between-Arctic-warming-and-severe-weather.aspx

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση