Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 130 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πα04192024

Last updateΠε, 18 Απρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Καιρικά νέα εξωτερικού Καταστροφικές πλημμύρες στο Τέξας και την Οκλαχόμα

Καταστροφικές πλημμύρες στο Τέξας και την Οκλαχόμα

Αλλάξαμε θέμα από το τελευταίο άρθρο για την τεράστια ημερήσια βροχόπτωση στις 6 Μαΐου στη πόλη της Οκλαχόμα με μια υπόσχεση ότι θα εξηγούσα τι σημαίνει ένα στα-100 ή 500-χρονια γεγονός πραγματικά. Συγκεκριμένα, επρόκειτο να απαντήσω πως μπορούμε ακόμη και να ισχυριστούμε τέτοια πράγματα όταν τα αρχεία ξεκινούν πριν από 100 χρόνια.

Επρόκειτο να κάνω αυτό, αλλά δεν έχει σταματήσει η βροχή στην Οκλαχόμα και το Τέξας, και το ίδιο το γεγονός αξίζει μια ανανέωση των δεδομένων. Μια σταθερή παράδοση των απαραίτητων συστατικών για δυνατές βροχές σημαίνει νέο ρεκόρ βροχοπτώσεων και πλημμύρων οι οποίες εξαπλώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες

oklaxoma1

Συνολικές βροχοπτώσεις στις νότιες πεδιάδες το Μάιο του 2015. Χάρτης NOAA το Climate.gov.

 

Ενώ καμία ημέρα στην πόλη της Οκλαχόμα δεν έχει πλησιάσει τις 7 ίντσες (177,8mm) βροχής που έπεσαν μέσα σε 24 ώρες, η πόλη επανειλημμένα έχει δεχθεί επαναλαμβανόμενες βαριές βροχοπτώσεις για ένα μεγάλο μέρος του μήνα, συμπεριλαμβανομένων 3.73 ιντσών στις 23 Μαΐου (94,7mm) . Η πόλη μάζεψε συνολικά 19.48 ίντσες βροχής (494,7mm) κατά τη διάρκεια του μήνα Μαΐου, σπάζοντας όχι μόνο το ρεκόρ του περασμένου Μάιου ρεκόρ 14.52 ιντσών (το 2013), αλλά και όλων των εποχών του υγρότερου μήνα, το οποίο ήταν 14.66 ίντσες τον Ιούνιο του 1989. Εν ολίγοις, η πόλη έχει καταγράψει σχεδόν 5 ίντσες περισσότερη βροχή από ότι είχε καταγράψει σε ένα μήνα. Η πόλη μαζεύει μόνο 4.65 ίντσες (118,1mm) το Μάιο κατά μέσο όρο.

Αυτό δεν είναι ακριβώς μια υγρή περίοδος για την πόλη της Οκλαχόμα, ολόκληρη η πολιτεία έχει καταγράψει μεγάλα ποσά βροχής. Οι βροχοπτώσεις Μαΐου είναι τουλάχιστον 200% παραπάνω από το κανονικό για την πολιτεία, με τη νότια Οκλαχόμα να βλέπει βροχές 400% επάνω από το μέσο όρο (πάνω από 20 ίντσες της βροχής). Για την ιστορία, το συνολικό ποσό βροχής (2-31 Μαΐου) με πάνω από 23 ίντσες βροχής κοντά στην πόλη της Οκλαχόμα σύμφωνα με έναν μετεωρολογικό σταθμό συμβαίνει 1 φορά στα1000 έτη. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο υπάρχει μόνο 0.1% πιθανότητα που οποιαδήποτε περίοδος 30 ημερών θα κατέγραφε τόση πολλή βροχή.

 

oklaxoma2

Μάιος του 2015 βροχοπτώσεις έναντι κανονικού (1981-2010). Χάρτης NOAA

Ο υγρός καιρός δεν ήταν απλά μια υπόθεση της Οκλαχόμα. Το Τέξας έχει δεχθεί επίσης και το δικό του αξιόλογο μέρισμα αυτών των βροχών κατά τη διάρκεια του μήνα Μαΐου, και ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων. Από το Χιούστον στο Ώστιν στο Ντάλας, τρομερές βροχοπτώσεις 4-12 ιντσών έχει δημιουργήσει χάος. Στην πραγματικότητα, στα προάστια του Χιούστον έπεσαν μέχρι 11 ίντσες της βροχής μέσα ακριβώς 24 ώρες στις 26 Μαΐου. Σύμφωνα με το κρατικό κλιματολογικό του Τέξας, η πολιτεία δέχθηκε κατά μέσο όρο 7.54 ίντσες βροχής το Μάιο, το οποία είναι σχεδόν μια ίντσα υψηλότερη από τον προηγούμενο ρεκόρ υγρού μήνα (τον Ιούνιο του 2004).

Το Ώστιν έχει δεχθεί 17.59 ίντσες της βροχής ήδη, σπάζοντας έτσι το ρεκόρ του περασμένου Μάιου κατά 3.49 ίντσες πιο πολύ, ενώ το Ντάλας έχει θέσει επίσης τα θεμέλια για τον βροχερότερο Μάιο με πάνω από 3 ίντσες. Συνολικά, το μήνα Μάιο, ένα έως δύο πόδια βροχής έχουν πέσει στο Τέξας και την Οκλαχόμα, 200% πάνω από το κανονικό. Οι στάθμες των ποταμών ανέβηκαν γρήγορα από την ξαφνική εισροή νερού. Και ακριβώς όπως η πόλη της Οκλαχόμα στις 6 Μαΐου, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο πλημμύρων για τις περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο.

Κατά μήκος του ποταμού Blanco στο Wimberley του Τέξας, κατά προσέγγιση στα μισά του δρόμου μεταξύ του Ώστιν και του Σαν Αντονιο, οι νεροποντές της βροχής οδήγησαν προς τα πάνω τα επίπεδα των ποταμών κατά 35 πόδια σε μόνο 3 ώρες στις 23-24 Μαΐου, φτάνοντας τουλάχιστον τα 40.21 πόδια, όταν και ο μετρητής σταμάτησε να μετρά. Αυτό ήταν 14 πόδια επάνω από το σημαντικότερο επίπεδο πλημμύρων και εντυπωσιακά 7 πόδια υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ. Οι ποταμοί ξεχειλίζουν σε όλη την πολιτεία με επεισόδια πλημμύρων να συμβαίνουν σε σημαντικές μητροπολιτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Ώστιν, του Χιούστον, του Σαν Αντονιο, και του Ντάλας.  Τουλάχιστον 28 άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους, ενώ υπάρχουν και άλλοι αγνοούμενοι

 

oklaxoma3

Επίπεδα ποταμών στο Buffalo Bayou (αριστερά) στο Χιούστον και τον ποταμό Blanco (δεξιά) στο Wimberley, Τέξας, τέλη Μαΐου του 2015. Το Blanco καταχώρησε 40.21 πόδι-7 πόδια υψηλότερα από προηγούμενα αρχείο-πριν πήγε ο μετρητής σβήσει

Συνδυασμένα μαζί, αυτά τα μεμονωμένα καιρικά γεγονότα έχουν δημιουργήσει τις βάσεις για μια κλιματική καταστροφή και μια σοβαρή περίπτωση καιρικού χτυπήματος. Αυτή η περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών έπασχε από ξηρασίας για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 4 ετών.  Όλη η ξηρασία αναμένεται να εξαφανιστεί λόγω των πρόσφατων βροχών.

Ο ένοχος για αυτά τα γεγονότα είναι μια παρέλαση των αργών κινούμενων καταιγίδων και μια πολύ υγρή μάζας, ευγενική χορηγία του Κόλπου του Μεξικού.

 

usa-winds

Μέση ταχύτητα ανέμου (χρώμα) και κατεύθυνση (βέλη) στο 300 millibar (ατμοσφαιρικό επίπεδο πίεσης) για τις 5-26 Μαΐου 2015. Το αεριωθούμενο ρεύμα οδήγησε διαρκώς το σύνολο των καταιγίδων φουλ σε υγρασία στις νότιες πολιτείες του Τέξας και της Οκλαχόμα. Χάρτης NOAA το Climate.gov από τον HunterAllen.

Σε ένα εποχιακό χρονοδιάγραμμα κλίματος, οι άνω του μετρίου βροχές κατά τη διάρκεια της άνοιξης πέρα από τη νότια σειρά των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Τέξας και της Οκλαχόμα, είναι ένα μοτίβο που παρατηρείτε συχνά κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο. Κατά τη διάρκεια του Ελ Νινιο, το πηδαλιούχο ρεύμα (τζετ στριμ) (μια περιοχή γρήγορων κινούμενων ανέμων ψηλά στην ατμόσφαιρα) μπορεί να επεκταθεί έως τις νότιες ΗΠΑ, βοηθώντας να εντοπιστούν καταιγίδες, συμπεριλαμβανομένου και του τύπου καταιγίδας ικανή να παραξη τις ακραίες καταιγίδες που έβρεξαν την περιοχή. Κατά τη διάρκεια του Μαΐου, αυτό ήταν ακριβώς που συνέβη, αφήνοντας το Τέξας και την Οκλαχόμα σε μια πρωταρχική θέση για βροχερό καιρό

Φυσικά, το Ελ Νίνιο από μόνο του δεν μπορεί να αποτελέσει την αιτία για το ρεκόρ βροχόπτωσης. Δεν μπορούμε να απορρίψουμε την επιρροή της μεταβλητότητας της ατμόσφαιράς μας (ακραία καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν μερικές φορές), καθώς επίσης και κάποια επιρροή από τη κλιματική αλλαγή, δεδομένου ότι οι ακραίες βροχοπτώσεις είναι πιθανό να αυξηθούν και έχουν αυξηθεί καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται και η ατμόσφαιρα παίρνει υγρότερη μορφή.

Ανεξάρτητα από όποια πλευρά και να το εξετάσουμε, τα πρόσφατα γεγονότα στην Οκλαχόμα και το Τέξας δεν είναι σπάνια. Από 7-11 ίντσες της βροχής σε μια ημέρα, στα μηνιαία ποσά βροχοπτώσεων που δεν έχουν σημειωθεί ποτέ πριν, δεν έχει υπάρξει μια έλλειψη σε 1 ανά 25, 50,100,1000 ετών γεγονότα.

Πηγή:

http://climate.gov/news-features/event-tracker/flood-disaster-texas-and-oklahoma

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση