Πε04252024

Last updateΠε, 25 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Καιρικές αναλύσεις Το φιλί της Σιβηρίας

Το φιλί της Σιβηρίας

Σε γενικές γραμμές δεν μπορούμε να πούμε ότι στη χώρα μας βιώσαμε έντονο Χειμώνα. Πολύ περισσότερο θα λέγαμε ότι ήταν ήπιος και βροχερός με αρκετές χιονοπτώσεις στα ορεινά
.
Μία από τις τελευταίες αλλά ιδιαίτερα δυνατές παραστάσεις έρχεται αυτές τις ημέρες με την κατάβαση πολικού ψύχους από τη Σιβηρία, η οποία θα απλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης με εξαίρεση τη νότια Ευρώπη.
Ήδη αυτές τις ώρες , πολλές περιοχές στις χώρες της κεντρικής - ανατολικής και βόρειας Ευρώπης βρίσκονται αρκετούς βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν και θα συνεχίσουν να βρίσκονται τουλάχιστονγια τις επόμενες 3-4 ημέρες .

europe-temp-25-02-2018
"Χάρτης θερμοκρασιών - 25/02/2018 - 09.00"

Η πολιορκία του πολικού ψύχους από τα βορειοανατολικά έχει ήδη ξεκινήσει και απλώνεται στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.

500hpa-23me28-02-2018

Ένα από τα κύρια αίτια αυτής της κατάβασης είναι όπως βλέπουμε και στα animation των χαρτών (500hPa height - 850hPa temp) η ξαφνική αποκοπή του αζορικού αντικυκλώνα στη δυτική Ευρώπη και η ταχεία ανύψωση του στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη και τον βόρειο Ατλαντικό ωκεανό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλέσει την κατάρρευση του ενός εκ των δυο πολικών στροβίλων εντός του αρκτικού κύκλου από τη Σιβηρία και να εισχωρήσει νοτιοδυτικά προς την Ευρώπη.  Παρόμοιες περιπτώσεις έχουμε συναντήσει στο παρελθόν με βίαιες καταβάσεις πολικών αερίων μαζών, όμως η διάταξη που παίρνει ο αντικυκλώνας , ουσιαστικά αποτρέπει την όποια ψυχρή κατάβαση να εισέλθει στα νότια Βαλκάνια. Μέρος των Βαλκανίων και κυρίως των χωρών που βρίσκονται στα βόρεια τμήματα , θα χτυπηθούν από το πολικό ψύχος.

temp850-23me28-02-2018

Ένα πολύ μικρό τμήμα αυτής της πολικής μάζας θα επηρεάσει "ξόφαλτσα" την βόρεια Ελλάδα και θα δώσει ικανοποιητικές χιονοπτώσεις μέχρι και τα χαμηλά υψόμετρα την Δευτέρα και την Τρίτη.
Το μεγαλύτερο ποσοστό χιονοπτώσεων θα το δεχτούν οι Βαλκανικές χώρες , οι χώρες της βόρειας και βορειοδυτικής Ευρώπης. Το δε πολικό ψύχος θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής - κεντρικής και βορειοδυτικής - βόρειας Ευρώπης με θερμοκρασίες που αναμένεται να πέσουν έως τους -20C

temp500-23me28-02-2018



Στους ακόλουθους χάρτες παρατηρείται η έντονη και βίαια στρατοσφαιρική θέρμανση τις προηγούμενες εβδομάδες. Η συγκεκριμένη αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση ουσιαστικά ήταν ο προάγγελος της ξαφνικής αλλαγής της κυκλοφορίας στην Ευρώπη.

  gfsnh-10-6  gfsnh-10-6-b
gfsnh-10-6-c  gfsnh-10-6-d
gfsnh-10-6-e  gfsnh-10-6-g




Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση