Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 221 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Σα04202024

Last updateΠα, 19 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Μετεοτεχνολογία Πως να μεταφέρουμε την εγκατάσταση του Cumulus σε άλλο υπολογιστή

Πως να μεταφέρουμε την εγκατάσταση του Cumulus σε άλλο υπολογιστή

Eίναι αργά το βράδυ.. και μόλις κατάφερα να κάνω να δουλέψει η εγκατάσταση του cumulus στο δεύτερο υπολογιστή μου. Είναι ένας παλιός υπολογιστής 12ετίας που όμως καίει κάτι λιγότερο από 100watt την ώρα οπότε σύντομα θα δουλεύει εκεί ο σταθμός μου συνδεμένος 24 ώρες το 24ωρο. Περιμένω ακόμα μια ασύρματη κάρτα δικτύου που έχω παραγγείλει και ο μετεοserver μου είναι έτοιμος.

Λοιπόν το σταθμό μου μέχρι τώρα τον λειτουργούσα από το λάπτοπ από τις 7/7/2010. Και ήθελα να μεταφέρω στο μετεοσερβερ όλα τα δεδομένα και τις ρυθμίσεις ftp και γενικά όλο το customization πχ χρώματα γραφημάτων-ρυθμίσεις εμφάνισης κτλ. όλες οι παρακάτω οδηγίες αφορούν αποκλειστικά Windows Xp (home ή pro). για άλλη έκδοση δυστυχώς δεν διαθέτω για να δοκιμάσω.

Για να γίνει σωστά η μεταφορά και να μη βγάζει το cumulus το κλασσικό σφάλμα με την εκκίνηση του οπού ζητάει restart application πρέπει να κάνουμε μια συγκεκριμένη σειρά ελέγχων και ρυθμίσεων στο νέο υπολογιστή. Tον παλιό δεν τον πειράζουμε , μιας και εκεί όλα λειτουργούν έτσι και αλλιώς ρολόι.

Tο θέμα είναι να δουλέψουν ρολόι και στο νέο υπολογιστή και να αναγνωριστούν και να μεταφερθούν σωστά όλα τα δεδομένα.

Aπό εδώ και πέρα για να μη μπερδεύεστε όταν λέω "παλιός υπολογιστής" εννοώ τον υπολογιστή με την έγκυρη εγκατάσταση και νέο υπολογιστή το pc οπού θέλουμε να τη μεταφέρουμε και να δουλέψει και εκεί σωστά.

Αρχικά θα ήταν πολύ χρήσιμο να έχουμε ένα στικάκι usb όπου το συνδέουμε στον παλιό υπολογιστή με την έγκυρη και σωστή εγκατάσταση του cumulus. Αντιγραφούμε στο στικάκι όλη την εγκατάσταση του cumulus. αν δεν έχουμε στικάκι τη γραφούμε σε ένα cd.

Στη συνέχεια στο νέο pc φτιάχνουμε ένα νέο φάκελο στην επιφάνεια εργασίας και μέσα σε αυτόν αντιγράφουμε όλο το φάκελο του cumulus που αντιγράψαμε από το παλιό pc.

Να τονίσω ότι ακόμα στο νέο υπολογιστή δεν έχουμε εγκαταστήσει cumulus. αν το έχουμε ήδη εγκαταστήσει.. το απεγκαθιστούμε και δεν ξεχνάμε να διαγράψουμε το φάκελο cumulus από τη διαδρομή C:/Program files/Cumulus ,  καθώς δεν διαγράφεται κατά την απεγκατάσταση. Ο σταθμός (πάνελ) θα πρέπει να μην είναι συνδεμένος με τον υπολογιστή καθ'όλη τη διαδικασία μεταφοράς/εγκατάστασης.

Τώρα πάμε στο σημαντικότερο σημείο. Μπορεί να μη χρειαστεί να πειράξουμε κάτι επιπλέον, αλλά αν δεν ισχύουν τα παρακάτω δε θα δουλέψει η μεταφορά.

-Αρχικά πρέπει και οι 2 υπολογιστές να έχουν ίδια διανομή win.xp-xp. Δεν παίζει ρόλο για το αν είναι Professional ή Home edition , αρκεί να είναι Windows Xp.

-Πηγαίνουμε στον πίνακα ελέγχου/τοπικές ρυθμίσεις. Ανοίγουμε την ίδια καρτέλα και στους 2 υπολογιστές. Φροντίζουμε στην 1η καρτέλα να έχουν ίδια χώρα επιλεγμένη. Προσοχή. Δεν πειράζουμε απολύτως τίποτα στον παλιό υπολογιστή. εκεί όλα δουλεύουν οκ. Αλλάζουμε τις ρυθμίσεις του νέου υπολογιστή για να ταυτίζονται με τον παλιό. Έτσι αν στην πρώτη καρτέλα στις τοπικές ρυθμίσεις έχουμε επιλέξει Ελλάδα το ίδιο ρυθμίζουμε και στο νέο.

-Ακολούθως πάλι στην ίδια καρτέλα δίπλα στη χωρά που ρυθμίσαμε να ταυτίζεται βλέπουμε ένα κουμπάκι που γράφει προσαρμογή. Το ανοίγουμε και στους 2 υπολογιστές. εκεί θα δούμε τις 2 τελευταίες καρτέλες. time/date. ελέγχουμε να ταυτίζεται ο νέος υπολογιστής και εκεί.

Συγκεκριμένα πολύ σημαντικό στην καρτέλα date να έχουν ίδιες ρυθμίσεις στο ''short time date'' και ''date separator''

Κλείνουμε την προσαρμογή και πάμε στην τελευταία καρτέλα των τοπικών ρυθμίσεων-για προχωρημένους. αν στον παλιό υπολογιστή είχαμε επιλέξει ελληνική κωδικοποίηση θα πρέπει να την επιλέξουμε και στον νέο, αλλιώς θα μας δείχνει τίτλους και μενού που είχαμε στα ελληνικά...σαν κινέζικα.

Επιλέγουμε λοιπόν την ελληνική κωδικοποίηση. Δεν πατάμε οκ, γιατί θα μας ζητήσει το cd των Win Xp. Βάζουμε το cd στο drive (ένα οποιοδήποτε cd των xp θα είναι οκ  (όχι απαραίτητα αυτό που κάναμε την εγκατάσταση) και πατάμε εφαρμογή και όταν μας ζητήσει επανεκκίνηση, την κάνουμε.

Μετά την επανεκκίνηση κάνουμε διπλό κλικ στο ρολόι του υπολογιστή. φροντίζουμε τα εξής:

1ον Και οι 2 υπολογιστές να έχουν την ίδια ζώνη ώρας. Αφού είναι οκ...(αν ο παλιός είχε ζώνη UTC' Αθήνα-Kων/πολη το ίδιο να έχει και ο νέος)

2ον ρυθμίζουμε τον νέο υπολογιστή να έχει όσο το δυνατόν ίδια ώρα/ημερομηνία με τον παλιό. Είναι ορθότερο να πατήσουμε στο 2ο υπολογιστή στην 3η καρτέλα/ώρα ίντερνετ και να επιλέξουμε συγχρονισμό μέσω ίντερνετ με ένα time server. (δε κάνουμε συγχρονισμό αν πρώτα δεν έχουμε ρυθμίσει τη ζώνη ώρας!).

Τώρα αρχίζει το εύκολο μέρος.

- Eγκαθιστούμε το cumulus στο νέο υπολογιστή με την διαδικασία του Setup.

- Συνδέουμε μια φορά την κονσόλα του μετ.σταθμού στο usb και κάνουμε τις ρυθμίσεις (Fine offset , εαν πρόκειται για μοντέλο National Geographic 265ne ή κάποιο άλλο μοντέλο σταθμού που δεν αναγράφεται στις αντίστοιχες επιλογές του Configuration - Station) για να βρει την κονσόλα. Αφήνουμε για 2 με 3 λεπτά να διαβάσει τα δεδομένα από την κονσόλα.

- Κλείνουμε το cumulus εντελώς. Προσέχουμε μην έχει γίνει minimize στο ρολόι και δεν έχει κλείσει.

- Περνούμε από την επιφάνεια εργασίας από το φάκελο που είχαμε αντιγράψει από τον παλιό υπολογιστή το αρχείο cumulus.ini

είναι το αρχείο με όλες τις ρυθμίσεις στον παλιό υπολογιστή. Επίσης περιέχει την ημερομηνία εκκίνησης του cumulus στον παλιό υπολογιστή

το κάνουμε αντιγραφή και μετά επικόλληση στο φάκελο εγκατάστασης του cumulus στο νέο υπ (C:\Program Files\Cumulus). Επιβεβαιώνουμε την αντικατάσταση.

- Επιστρέφουμε στην επιφάνεια εργασίας στον φάκελο που έχουμε σώσει εκεί και αντιγράφουμε το φάκελο data όπως είναι. Επιλέγουμε επικόλληση και αυτόν στο C:\Program Files\Cumulus με αντικατάσταση.

-Ανοίγουμε το cumulus και είμαστε έτοιμοι. Ολες οι ρυθμίσεις-εμφάνιση-ρυθμίσεις ftp-δεδομένα-τιμές ρεκόρ λογικά είναι αναγνώσιμα και οκ. για επιβεβαίωση ότι όλα είναι οκ ελέγχουμε:

*Να έχουν μπει τα ρεκόρ today/yesterday και να αναγνωρίζονται σωστά όπως στο παλιό υπολογιστή.

*Στο μενού "View-all time records" να εμφανίζονται τα σωστά ρεκόρ.

*Στο "select-a-graph" επιλεγούμε ένα πολύ παλιό γράφημα και ελέγχουμε αν το εμφανίζει. Συγκρίνουμε και με παλιό υπολογιστή αν είναι ίδιο.

*Στην καρτέλα ίντερνετ πρέπει να έχει βάλει όλες τις παραμέτρους ftp και username όπως στον παλιό υπολογιστή.

Επίσης αν δεν έχουμε ακόμα συνδεθεί στο ίντερνετ στην καρτέλα ιντερνετ ξετσεκάρουμε το auto update για να μη μας βγάζει error επειδή δε συνδέεται με ftp. Όταν συνδέσουμε το ιντερνετ το ξαναβάζουμε στο auto update. Οσον αφορα τους web φακέλους στο φάκελο εγκαταστασης αν στον παλιό υπολογιστη δεν ειχαμε αλλάξει το default template της ιστοσελίδας που φτιάχνει το cumulus παταμε απλα web update και μετα η ιστοσελίδα μας θα κάνει update μεσω ftp ανάλογα το interval ου ορίσαμε. Αν όμως είχαμε αλλάξει το default template σε δικό μας ή πχ ειχαμε χρησιμοποιήσει το ''meteoclub template'' πρεπει πριν κανουμε οτιδήποτε είτε:

1. να ξανακατεβάσουμε το template μας οποιο ειναι αυτο και να αντικαταστησουμε τα αντιστοιχα αρχεία στο φάκελο web (όπως δλδ είχαμε κανει και στον παλιό υπολογιστή οταν αλλάξαμε το default template ή

2. Να αντιγράψουμε αυτούσιους τους φακέλους web και web files από την παλιά εγκατάσταση και να τους επικολλήσουμε με αντικαταστασή στη νεα. (και τα 1. 2. πάντα νε κλειστό το cumulus)

στη συνεχεια ανοιγουμε το cumulus κανουμε web update και ελέγχουμε στο url της ιστοσελιδας μας αν εμφανίζεται σωστά

Να είστε καλά και ελπίζω να σας φανεί χρήσιμος ο οδηγός.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση