Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 268 καιρόφιλοι και 5 ερασιτέχνες μετεωρολόγοι σε εγρήγορση

Σα04202024

Last updateΠα, 19 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Νέα Οι ανεμοστρόβιλοι «χτυπούν» τα μεσάνυχτα

Οι ανεμοστρόβιλοι «χτυπούν» τα μεσάνυχτα

Φωτογραφία
Ερευνητές κατέγραψαν τις εμφανίσεις του φαινομένου στον ελληνικό χώρο από το 1910 μέχρι σήμερα
Νυχτερινές ώρες και με προτίμηση στη Δυτική Ελλάδα «χτυπούν» οι ανεμοστρόβιλοι στη χώρα μας και μάλιστα με ιδιαίτερη συχνότητα καθώς, όπως προκύπτει από μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 2000 μέχρι και τον Μάιο του 2009, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας το φαινόμενο καταγράφηκε 185 φορές.
O αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Νάστος, μαζί με τον κ. Γιάννη Ματσαγγούρα που είναι σμηναγός, μετεωρολόγος στην Πολεμική Αεροπορία, ανέτρεξαν σε όλα τα διαθέσιμα μετεωρολογικά δεδομένα και τις μαρτυρίες που έχουν διασωθεί από τις αρχές του 20ού αιώνα, με στόχο να διαπιστώσουν τους λόγους για τους οποίους εμφανίζονται τόσο συχνά οι ανεμοστρόβιλοι στη χώρα μας.
Στη διάρκεια της έρευνάς τους που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη- και τα πρώτα της αποτελέσματα θα τα παρουσιάσουν σε διεθνές συνέδριο στην Ισπανία για ακραία καιρικά φαινόμενα στη Μεσόγειο- διαπίστωσαν ότι από το 1910 μέχρι και το 1999, είχαν εκδηλωθεί 32 ανεμοστρόβιλοι που συνολικά είχαν προκαλέσει τον θάνατο 4 ανθρώπων, τον τραυματισμό 40 και αμέτρητες καταστροφές σε σπίτια και καλλιέργειες.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στη διάρκεια του περασμένου αιώνα, ο αριθμός των ανεμοστρoβίλων ήταν πολύ μεγαλύτερος, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό τους, όχι μόνο επειδή οι μαρτυρίες είναι ελάχιστες αλλά και επειδή δεν υπήρχε ο κατάλληλος εξοπλισμός μελέτης και παρατήρησής τους», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Παναγιώτης Νάστος. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι ανεμοστρόβιλοι εκδηλώνονται ξαφνικά στη χώρα μας εξαιτίας των ιδιαίτερων μετεωρολογικών συνθηκών που δημιουργούνται σε κάποιες περιοχές και μάλιστα απ΄ ό,τι δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, οι μικρές «Κατρίνες» έχουν αποκτήσει και έμμονες συνήθειες...
Από Οκτώβριο έως Μάρτιο
«Οι περισσότεροι από αυτούς δημιουργούνται συγκεκριμένους μήνες και συγκεκριμένες ως επί το πλείστον ώρες». Εμφανίζονται στον ουρανό τις ψυχρές εποχές του έτους, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο με ιδιαίτερη προτίμηση τον Νοέμβριο. Πολλοί ανεμοστρόβιλοι δημιουργούνται επίσης τον Δεκέμβριο, τον Οκτώβριο και τέλος τον Σεπτέμβριο. Τους μήνες αυτούς παρατηρείται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας μια... μυστήρια διελκυστίνδα του καιρού που ανοίγει την πόρτα στους ανεμοστρόβιλους σε ειδικές ώρες, όπως μετά τις 12 τα μεσάνυχτα και μετά τις 12 το μεσημέρι. Ο ανεμοστρόβιλος είναι μια στήλη αέρα που στροβιλίζεται με βίαιο τρόπο αγγίζοντας το έδαφος και προκαλώντας καταστροφές σε σπίτια και αυτοκίνητα. Ενίοτε προκαλεί μετακινήσεις αεροσκαφών που βρίσκονται στους διαδρόμους προσγείωσης απογείωσης και «αερομεταφορά» ψαριών από τη θάλασσα στην ενδοχώρα. Ορισμένοι ανεμοστρόβιλοι δεν φθάνουν στο έδαφος και απλώς κρέμονται κάτω από σωρειτόμορφα σύννεφα τα οποία έχουν κατακόρυφη ανάπτυξη, δηλαδή εκτείνονται σε ύψος και όχι σε πλάτος.
Αστάθεια στην ατμόσφαιρα
Για να δημιουργηθούν τέτοια φαινόμενα θα πρέπει πρώτα να σημειωθεί μια αστάθεια στην ατμόσφαιρα, να συντρέξουν δυναμικοί μετεωρολογικοί παράγοντες. Η πίεση του αέρα πέφτει αρκετά και συνεπικουρούμενη από θερμές μάζες και υδρατμούς οδηγεί τα αέρια ρεύματα σε μια δυναμική ανοδική πορεία όπου αρχίζουν να περιδινίζονται δημιουργώντας τον ανεμοστρόβιλο ή τον υδροσίφωνα όπως λέγεται, όταν το ίδιο φαινόμενο δημιουργείται πάνω από τη θάλασσα και όχι στην ξηρά.
Από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το 1910 μέχρι σήμερα, προκύπτει ότι στη Δυτική και Νότια Ελλάδα υπάρχουν ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη δημιουργία ανεμοστρόβιλων και μάλιστα οι περιοχές αυτές εντοπίζονται στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και τις ακτές της Βόρειας Κρήτης.

Μπορούν να προβλεφθούν
ΤΡΙΑΝΤΑ ΔΥΟ ανεμοστρόβιλοι καταγράφηκαν από το 1910 μέχρι το 1999. Από αυτούς οι 13 σχηματίστηκαν στην ξηρά, οι 10 στη θάλασσα (ήταν υδροσίφωνες και στη συνέχεια εισήλθαν στην ενδοχώρα προκαλώντας ζημιές) και οι 9 ήταν σύννεφα «χωνιά» όπου η στήλη περιδινιζόμενου αέρα δεν έφθανε στο έδαφος. Τη χρονική αυτή περίοδο σημειώθηκαν (με βάση όσα στοιχεία ήταν διαθέσιμα) τρεις ανεμοστρόβιλοι κάθε δέκα χρόνια. Από τους 32 οι 18 ήταν εκείνοι που προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές. Αντιθέτως από το 2.000 και μετά, όπου η καταγραφή των ανεμοστροβίλων ήταν πιο συστηματική εξαιτίας του καλύτερου εξοπλισμού και της άμεσης ενημέρωσης, οι 185 ανεμοστρόβιλοι που καταγράφηκαν, εκδηλώθηκαν σε χρονικό διάστημα 110 ημερών. Ο αναπληρωτής καθηγητής Παναγιώτης Νάστος λέει στα «ΝΕΑ» ότι το πανεπιστήμιο προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την εμφάνιση ανεμοστροβίλων, καθώς τα φαινόμενα αυτά μπορούν να προβλεφθούν με μετεωρολογικά όργανα τα οποία ανιχνεύουν τις συνθήκες αστάθειας στην ατμόσφαιρα που ευνοούν τον σχηματισμό τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέφανος Κρίκκης

Πηγή:www.tanea.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση