Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 216 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πα04192024

Last updateΠε, 18 Απρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Νέα Aνάβαση στο Παναχαϊκό όρος - 09/07/2010

Aνάβαση στο Παναχαϊκό όρος - 09/07/2010

Ένα ηλιόλουστο απόγευμα του Ιουλίου,Σκεφτήκαμε να πάρουμε ανάσες δροσιάς,όχι όμως στη θάλασσα, αλλά στο βουνό.

Και έτσι η τριμελής παρέα ξεκίνησε την ανάβαση στο Παναχαϊκό όρος. Νεκ,Άννα και εγώ(Kwstakourta) ξεκινήσαμε από την πόλη της Πάτρας με 29c και καθώς ανεβαίναμε η θερμοκρασία έπεφτε σταδιακά, με αποτέλεσμα αντί να δροσιστούμε.. να κρυώσουμε κιόλας, γιατί συναντήσαμε 12c με αρκετό άνεμο..

Η διαδρομή προς το βουνό ήταν καλή, με αποτέλεσμα σε 1 ώρα να είμαστε στο Παναχαϊκό,και να θαυμάζουμε τη θέα που μας προσέφερε το βουνό...

Ακολουθούν πληροφορίες σχετικά με το βουνό και φωτογραφίες που τραβήξαμε. 

 

P7090930

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Το Παναχαϊκό όρος (επίσης Παναχαϊκός ή Βοδιάς) είναι το βορειότερο βουνό της Πελοποννήσου και βρίσκεται στο κέντρο της Αχαΐας (γι' αυτό Παν-Αχαϊκό). Εκτείνεται περίπου 20 χλμ σε μήκος από το Βορρά ως το Νότο. Ο κύριος όγκος του αρχίζει κατευθείαν ανατολικά της πόλης της Πάτρας. Άλλωστε στους κατοίκους της δυτικής Στερεάς το Παναχαϊκό είναι γνωστό ως βουνό της Πάτρας.Οι χιονοπτώσεις είναι κοινές στις περιοχές άνω των 1.000μ το χειμώνα. Οι κυριότεροι οικισμοί βρίσκονται στους πρόποδες του όρους και γίνονται σπανιότεροι με την άνοδο του υψομέτρου. Υπάρχει περιορισμένη δασοκάλυψη στο δυτικό και νότιο μέρος. Το Παναχαϊκό είναι από τα πιο ασταθή γεωλογικά εδάφη της χώρας. Στην υποβάθμιση της χλωρίδας και της πανίδας του βουνού έχουν συμβάλλει τα μέγιστα η υπερβόσκηση, η λαθροθηρία, οι συνεχείς δασικές πυρκαγιές, η ανεξέλεγκτη διάνοιξη ορεινών δρόμων και η άναρχη εξάπλωση των οικισμών στα χαμηλότερα υψόμετρα. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος του βουνού είναι ή άγονα εδάφη με ποώδη βλάστηση η οποία καλύπτει και ένα μεγάλο μέρος του νότιου μέρους. Τα καλλιεργήσιμα εδάφη καλύπτουν το δυτικό και ανατολικό μέρος. Οι χείμαρροι και τα ρεύματα είναι γύρω από το βουνό. Το κεντρικό μέρος του βουνού είναι το άγονο έδαφος. Τα λιβάδια καλύπτουν το δυτικό μέρος, το κεντροδυτικό, το βόρειο μέρος, και το ανατολικό. Υποβαθμισμένα και αραιά δάση υπάρχουν στο δυτικό μέρος, στο βόρειο μέρος και το ανατολικοκεντρικό μέρος. Τα όρια των δήμων βρίσκονται στο κέντρο της οροσειράς. Τα όρια της Μεσσάτιδας βρίσκονται στο νότο, της Πάτρας στη δύση, του Ρίου στα βορειοδυτικά, της Συμπολιτείας στα βορειοανατολικά, του Ερινεού στα ανατολικά και της κοινότητας Λεοντίου στο νοτιοανατολικό σημείο....Το Παναχαϊκό φιλοξενεί στο βόρειο τμήμα στα σύνορα Πάτρας και Ρίου το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ελλάδας με 40 ανεμογεννήτριες, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2006......   ΟΙ ΚΟΡΥΦΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΧΑΪΚΟΥ                      Παλαβό: Γνωστή και ως «Πύργος του Παλαβού» εξαιτίας του παράτολμου εγχειρήματος κάποιου να χτίσει εκεί ένα σπίτι, η κορυφή Παλαβό, είναι η υψηλότερη εκδοχή του Παναχαϊκού και ανεβάζει το βλέμμα μας στα 1.926 μέτρα........Βοδιάς: Είναι αυτός που έχει πολύ νερό. Η κορυφή αυτή του Παναχαϊκού που είναι η πιο διάσημη, είναι και η πλέον εύκολα προσβάσιμη, αλλά και αυτή που μπορεί να διακρίνει αμέσως κανείς κοιτώντας το Παναχαϊκό από την Πάτρα.
Το χειμώνα είναι γεμάτη χιόνι.το υψόμετρο της είναι 1.836 μ...Βουνό Γιώργη: Η τρίτη ως προς το υψόμετρο κορυφή του Παναχαϊκού, είναι γνωστή με το μικρό της όνομα.
Βρίσκεται στα 1.804 μέτρα και προσεγγίζεται από το χωριό Άνω Καστρίτσι.....Μπάρμπας: Βρίσκεται στην Κοινότητα Λεοντίου στην περιοχή της Ρακίτας και σε υψόμετρο 1.613 μ...

 

 

 

 

P7090939  

 

Aγριολούλουδα                                                                                                    

P7090942

P7090943                                  P7090946

 

P7090953

 

P7090960_copy  

 

 

P7090965_copy   

P7090966_copy  P7090968

Μετεωρολογικός σταθμός

P7090971   

Αυτά τα λίγα από την εμπειρία που ζήσαμε στο βουνό της Πάτρας.

Επιμέλεια: Κώστας Μπαξεβανίδης.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση