Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 344 καιρόφιλοι και 3 ερασιτέχνες μετεωρολόγοι σε εγρήγορση

Πα04192024

Last updateΠα, 19 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Νέα Οι υψηλότερες θερμοκρασίες του 2011 + Ρεκόρ εποχών

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες του 2011 + Ρεκόρ εποχών

Το καλοκαίρι πέρασε και όπως φαίνεται δεν είχαμε κάποιο αξιοσημείωτο ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ευρώπη για το 2011.
Η υψηλότερη θερμοκρασία στην Ευρώπη φέτος παρατηρήθηκε στην Ευρωπαική Ρωσία και στην Ιβηρική Χερσόνησο με 44.3°C στο Montoro της Κόρδοβας και στο Divnoe της Ευρωπαικής Ρωσίας. Μάλιστα αυτή η θερμοκρασία αποτελεί ρεκόρ Ρωσίας όλων των εποχών αν και ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ρωσίας. Το προηγούμενο ρεκόρ Ρωσίας ήταν 44.0°C στο Jaskul πάλι στην Ευρωπαική Ρωσία και σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2010.
Σε ότι αφορά τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί ποτέ στην μετεωρολογική ιστορία της Ευρωπαικής Ηπείρου η Ελλάδα φαίνεται να έχει την τιμητική της καθώς οι 3 από τις 6 υψηλότερες θερμόκρασιες που έχουν σημειωθεί ποτέ επίσημα ήταν επί Ελληνικού εδάφους. Συγκεκριμένα από το δίκτυο σταθμών του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί ποτέ ήταν :

48.0°C      ΕΛΕΥΣΙΝΑ,ΑΤΤΙΚΗΣ (ΙΟΥΛΙΟΣ 1977)
48.0°C      ΤΑΤΟΙ,ΑΤΤΙΚΗΣ (ΙΟΥΛΙΟΣ 1977)
47.5°C       ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ,ΑΤΤΙΚΗΣ (ΙΟΥΝΙΟΣ 2007)
47.4°C       ΑMARELEJA , ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ (ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2003)
47.2°C       ΜURCIA, ΙΣΠΑΝΙΑΣ (ΙΟΥΛΙΟΣ 1994)
47.0°C       AMENDOLA,ΙΤΑΛΙΑΣ (ΙΟΥΝΙΟΣ 2007)

Σημειωτέον οτι οι τιμές στην Ελευσίνα και στο Τατόι τον Ιούλιο του 1977 αποτελούν σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό το επίσημο ρεκόρ Ευρώπης. Επίσης, σε ότι αφορά την Ισπανία να σημειώσουμε πως η Ισπανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Α.Ε.Μ.Ε.Τ) έχει απορρίψει επίσημα διάφορες ακραίες τιμές που σημειώθηκαν στα τέλη του 19ο αιώνα εξαιτίας προβληματικών καταγραφών και μή σωστής έκθεσης των θερμομέτρων. Παρόλα αυτά η Α.Ε.Μ.Ε.Τ φαίνεται πως δέχεται μια μέτρηση των 47.8°C στο Αστεροσκοπείο της Murcia στα τέλη του 19ο αιώνα μιας και το θερμόμετρο του Αστεροσκοπείου κατά τα λέγομενα της Α.Ε.Μ.Ε.Τ ήταν μάλλον αξιόπιστο ακόμα και εκείνη την περίοδο. Ακόμα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αναφέρει πως το καλοκαίρι του 2003 ενδέχεται κάποιες περιοχές της Ισπανίας να σημείωσαν 48.0°C χωρίς ωστόσο αυτό να επιβεβαιώνεται από κάποιον επίσημο σταθμό του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.
Τέλος να σημειωθεί οτι οι παραπάνω θερμοκρασίες αφορούν τιμές που έχουν καταγραφεί αποκλειστικά από το δίκτυο σταθμών του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και δεν αποκλείεται τοπικά να έχουν σημειωθεί υψηλότερες τιμές όπου δεν υπήρχε κάλυψη από το δίκτυο.

ΠΗΓΕΣ

Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (W.M.O)
Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ)
Α.Ε.Μ.Ε.Τ (Agencia Estatal de Meteorologia)
A.M (Aeronautica Militare)
IP Portugal (Instituto de Meteorologia)

Επιμέλεια:
Αλέξανδρος Νασιάκος ,Ερευνητής-Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση