Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 184 καιρόφιλοι και 2 ερασιτέχνες μετεωρολόγοι σε εγρήγορση

Πα03292024

Last updateΠε, 28 Μαρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Νέα Κώστας Μενούνος: Ο μετεωρολόγος της Καλαμάτας

Κώστας Μενούνος: Ο μετεωρολόγος της Καλαμάτας

menounos
 
 
Ο καθημερινός ανταποκριτής του Meteoclub.gr από τη Καλαμάτα , Κώστας Μενούνος , παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα της Μεσσηνίας "Θάρρος". Η συνέντευξη έχει δημοσιευθεί τόσο στην έντυπη , όσο και στη διαδικτυακή μορφή της εφημερίδας "Tharrosnews.gr" και ο Κώστας μέσα από τη συνέντευξη του ξετυλίγει τις όμορφες και συναρπαστικές εμπειρίες της ενασχόλησης του με τη Μετεωρολογία.
 
Διαβάστε τη συνέντευξη:

 
 
 
"Ο λόγος της καθημερινής πρόγνωσης είναι για να ενημερωθεί ο κόσμος και να προγραμματίσει ανάλογα τις δουλειές του"
 
Ο περισσότερος κόσμος έχει ένα χόμπι για να περνά τον ελεύθερο χρόνο του. Αυτό συνήθως γίνεται για την προσωπική ευχαρίστηση του καθενός.
Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Κώστας Μενούνος, ένας νέος που το 2009 αποφάσισε να ασχοληθεί με την πρόγνωση του καιρού. Κάθε απόγευμα, ανεξαρτήτως ημέρας, μελετά στοιχεία, στατιστικά, αλλά και δεδομένα, και κάνει τη δική του πρόγνωση για τον καιρό της επόμενης ημέρας στην Καλαμάτα.
Επίσης, στην πόλη και σε πιο μακρινά σημεία έχει τοποθετήσει κάμερες- μετεωρολογικούς σταθμούς, που τον βοηθούν στη συγκέντρωση χρήσιμων στοιχείων.
Το «Θάρρος» μίλησε μαζί του για αυτή την ασχολία:
 
-Πώς και πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με την πρόγνωση του καιρού;
Από μικρό με μαγνήτιζαν τα φυσικά φαινόμενα, κυρίως η βροχή και οι καταιγίδες. Το 2009, ψάχνοντας για περισσότερες γνώσεις, «έπεσα» στο www.meteoclub.gr, μια μετεωρολογική κοινότητα που μου πρόσφερε ό,τι αναζητούσα. Μελετώντας κάποια βιβλία και με τη βοήθεια των παιδιών από το meteoclub, άρχισα να πειραματίζομαι με προγνώσεις και να τις λέω σε φίλους. Βλέποντας ότι τα πάω καλά και με την παρότρυνση άλλων ερασιτεχνών μετεωρολόγων του club, στα τέλη του 2011 άρχισα να δημοσιεύω δοκιμαστικά την καθημερινή αυριανή πρόγνωση, που τελικά καθιερώθηκε.
 
-Πόσο δύσκολο είναι κάποιος να κάνει αυτή την πρόγνωση και τι γνώσεις πρέπει να έχει;
Για να βγει μια πρόγνωση πρέπει να υπάρχει γνώση ανάλυσης του χάρτη των βαρομετρικών συστημάτων, των χαρτών με τα ευρωπαϊκά μοντέλα και τα περιοχικά, χαρτών ανέμου και υγρασίας. Επίσης, σε τοπική πρόγνωση μεγάλο ρόλο παίζει η γνώση της περιοχής και πώς συμπεριφέρεται, ανάλογα με τις κάθε συνθήκες, κάτι το οποίο είναι μοναδικό για κάθε μέρος.
Ο βαθμός δυσκολίας, κυρίως όταν τα μετεωρολογικά μοντέλα δε συμφωνούν μεταξύ τους, είναι μεγάλος, ακόμα και για έναν επαγγελματία μετεωρολόγο, πολύ περισσότερο για έναν ερασιτέχνη.
 
-Καθημερινά κάνεις την αυριανή πρόγνωση και τη δημοσιοποιείς. Ο λόγος;
Ο λόγος της καθημερινής πρόγνωσης είναι για να ενημερωθεί ο κόσμος και να προγραμματίσει ανάλογα τις δουλειές του. Επίσης, να ενημερωθεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ώστε να αποφύγει να κινδυνέψει ο ίδιος και η περιουσία του.
Την πρόγνωση θα τη βρείτε στη σελίδα http://kalamata.meteoclub.gr στο κάτω μέρος, πάνω από τις δορυφορικές εικόνες.
 
-Στα κανάλια αλλά και σε πολλά site βλέπουμε πρόβλεψη για περισσότερες ημέρες, εσύ γιατί δεν το κάνεις;
Ο λόγος που δε βγάζω μακροπρόθεσμη πρόγνωση είναι διότι ο καιρός είναι ευμετάβλητος. Γι’ αυτό, άλλωστε, τα καιρικά μοντέλα ανανεώνονται 4 φορές τη μέρα, κάθε 6 ώρες. Ενημερώνω, όμως, αναφέροντας την τάση του καιρού.
 
-Τελικά, ο καιρός μπορεί να αλλάζει από ώρα σε ώρα;
Μια απλή μετακίνηση ενός βαρομετρικού υψηλού ή χαμηλού, μια αλλαγή στη διεύθυνση του ανέμου, μπορεί να αλλάξει όλους τους υπολογισμούς.
 
-Μέχρι σήμερα στην πόλη συνεργάζεται με κάποιες υπηρεσίες που τους αφορά ο καιρός;
Συνεργάζομαι με το Δήμο Καλαμάτας, την Πολιτική Προστασία Καλαμάτας και Μεσσηνίας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και ανταλλάσω δεδομένα με μετεωρολόγους σε άλλες πόλεις για σύγκριση και ερμηνεία φαινομένων.
 
-Πώς ήταν το φετινό καλοκαίρι;
Το φετινό καλοκαίρι ήταν αρκετά ήπιο και δροσερό, με τη μέση θερμοκρασία σε νορμάλ έως χαμηλές τιμές και κάποιες μικρές και λίγες θερμοκρασιακές εξάρσεις. Μέση θερμοκρασία Ιουνίου 24.5c, Ιουλίου 26.7c, Αυγούστου 28.0c.
Όσον αφορά στον υετό, ο Ιούνιος και ο Ιούλιος ήταν αρκετά πάνω από το μέσο όρο, αντίθετα ο Αύγουστος ήταν αρκετά άνυδρος και πολύ κάτω από το μέσο όρο.
 
-Έχεις τοποθετήσει σταθμούς και κάμερες σε διάφορα σημεία της πόλης και του νομού, είναι μεγάλο το κόστος;
Η τοποθέτηση μετεωρολογικών σταθμών και καμερών έχει γίνει σε συνεργασία με άλλους ερασιτέχνες μετεωρολόγους, όπως τον Γιάννη Καραμήτσο, που έχει τοποθετήσει τους περισσότερους σταθμούς και κάμερες στο δίκτυο της Μεσσηνίας. Επίσης, έχει βοηθήσει το Εθνικό Αστεροσκοπείο με την τοποθέτηση κάποιων σταθμών. Το κόστος αγοράς των σταθμών είναι υψηλό, γιατί είναι επαγγελματικοί και είναι οι ίδιοι που χρησιμοποιούνται από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο.
Όσον αφορά στις κάμερες, οι usb είναι πιο χαμηλού κόστους, αλλά χρειάζονται υπολογιστή για να λειτουργήσουν. Οι IP είναι πιο ακριβές, αλλά έχουν καλύτερη εικόνα και τρέχουν απευθείας σε σύνδεση με ένα router.
 
-Πες μας λίγα λόγια για το δίκτυο της Μεσσηνίας.
Το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών της Μεσσηνίας αποτελείται από 16 σταθμούς σε όλη την επικράτειά της, οι οποίοι τοποθετήθηκαν είτε από ιδιώτες είτε από το ΕΑΑ. Επίσης, αποτελείται από πολλές κάμερες που βοηθούν στη μελέτη του καιρού. Οι 3 μετεωρολογικοί σταθμοί της Καλαμάτας είναι ο http://kalamata.meteoclub.gr που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ο www.weather-messinia.gr/weather που βρίσκεται στο Νησάκι και ο http://penteli.meteo.gr/stations/kalamata που βρίσκεται στο Λιμάνι της Καλαμάτας, στο ΝΟΚ.
 
-Μίλησέ μας για την ιστοσελίδα που βάζει τις προγνώσεις σου και τι δίκτυο είναι αυτό.
Το www.meteoclub.gr είναι μια πανελλήνια κοινότητα ερασιτεχνών μετεωρολόγων που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα, την αγάπη τους για τον καιρό. Η ιστοσελίδα προσφέρει καιρικές προγνώσεις για πολλές περιοχές της Ελλάδας, live δεδομένα από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, Live Chat για άμεση καιρική ενημέρωση και ανάλυση, καθώς, επίσης, εργαλεία με δορυφορικές εικόνες, χάρτες και ανιχνευτές κεραυνών, εγκυκλοπαιδικά μετεωρολογικά θέματα και θέματα μετεοτεχνολογίας, καιρικά και timelapse video.
 
 
Πηγή: tharrosnews.gr

Σχόλια   

 
+2 #1 Alex_Penteli 10-09-2014 07:57
Αυτα ειναι..μπραβο Κωστα!!
Παράθεση
 
 
+2 #2 michail 10-09-2014 11:51
Ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ (από Αθήνα μέχρι Καλαμάτα) ΜΠΡΑΒΟ στον Κώστα, που καταφέρνει να συνδυάζει την αγάπη του για τον καιρό με σοβαρότητα και ευθύνη... Εύγε Κώστα! :-)
Παράθεση
 
 
+1 #3 Κώστας Καλαμάτα 10-09-2014 16:12
Ευχαριστώ :-)
Παράθεση
 
 
+2 #4 kronos- 12-09-2014 04:10
κωστα αξιολογη η συνεντευξη σου μπραβο σου και σου ευχομαι καλη συνεχεια :-)
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση