Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 210 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πε04252024

Last updateΤε, 24 Απρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Νέα Ιστορική ημέρα με ακραία ύψη / ρεκόρ βροχόπτωσης στην Αττική

Ιστορική ημέρα με ακραία ύψη / ρεκόρ βροχόπτωσης στην Αττική

foto-anemostrovilos-psyxiko
Ημέρα βγαλμένη από σενάριο καιρικής επιστημονικής φαντασίας , σαν εκείνες τις Χολιγουντ-ιανές υπερπαραγωγές των Η.Π.Α που σε καθηλώνουν με τα εντυπωσιακά και υπερβολικά τρισδιάστατα γραφικά που λες "Πόση καταστροφή πια....;".  Σαν ένα μείγμα από "Twister" και "The day after tomorrow".
Θα μπορούσε κάποιος άνθρωπος που ζει στην Αθήνα να σκεφτεί , εάν είναι δυνατόν να εμφανιστεί ένας ανεμοστρόβιλος στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ελλάδας. Μέχρι και σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες , κανένας λογικός πολίτης και πόσο μάλλον ένας φανατικός καιρόφιλος της Αθήνας θα σκεφτόταν πως αυτό μπορεί να είναι εφικτό.
Κι'ομως ... εκεί που νομίζαμε ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στις ταινίες , η πραγματικότητα απέδειξε πως τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα , δεν κάνουν διακρίσεις τύπου "Πόλη / Κωμόπολη / Χωριό". Οταν ο άνθρωπος είναι ένας κόκκος άμμου σε μια απέραντη χαοτική παραλία , και το κύμα είναι ο καιρός , τότε δεν έχεις τίποτα άλλο να κάνεις από το να αφεθείς στη κυριαρχία και το έλεος του.

Συνέβη και αυτό ... ένα από τα πιο σπάνια και βίαια καιρικά φαινόμενα , τον ανεμοστρόβιλο.
Παλαιότερα δεν υπήρχε η τεχνική δυνατότητα καταγραφής αυτών , μέσω κινητών τηλεφώνων , καμερών κ.τ.λ , όμως γνωρίζουμε πως η βιαιότητα αυτού του φαινομένου , τόσο σε μορφή υδροστρόβιλου όσο και ανεμοστρόβιλου , είναι υπαρκτή και στην Ελλάδα.
Τα τελευταία χρόνια δείχνει να εντυπωσιάζει το ευρύ κοινό με τις συχνές εμφανίσεις των σιφώνων , όμως όπως προανέφερα σε αυτό βοήθησε η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να διαδωθεί ευρέως.
Τις τελευταίες 48 ώρες, όπως έχει ήδη γραφτεί εδώ και αρκετές ημέρες με προγνώσεις / αναλύσεις στο Meteoclub.gr , η χώρα μας θα δεχόταν μία σοβαρή και ισχυρή κακοκαιρία που θα έπλητε αρκετές περιοχές της με κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ έντονες βροχοπτώσεις και τις καταιγίδες. Αντίστοιχα και ο εθνικός φορέας μετεωρολογικών προγνώσεων , η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε σχετικά έκτακτα δελτία προειδοποιώντας το κόσμο για την επερχόμενη κακοκαιρία. Πολλά μοντέλα καιρού έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο εκρηκτικό μίγμα αστάθειας , τη σύγκρουση θερμών και ψυχρών αερίων μαζών με αποτέλεσμα όλα αυτά να αναλυθούν όσο το δυνατόν γινόταν καλύτερα.
Η Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 θα μείνει χαραγμένη στις μνήμες μας τόσο για την απώλεια 2 συνανθρώπων μας (μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το κείμενο υπήρχε η φήμη και για αγνοούμενους) στη περιοχή του Μενιδίου , όσο και για τα πρωτοφανή ύψη / ρεκόρ  βροχόπτωσης στα δυτικά και βόρεια προάστια της Αθήνας , και φυσικά για τουλάχιστον 4 αναφορές εμφάνισης ανεμοστρόβιλου.

Μοιάζει σαν επανάληψη της περσυνής κακοκαιρίας , στις 24 Οκτωβρίου του 2014 με τις τρομερές πλημμύρες από το Μενίδι μέχρι και τον Πειραιά κατά μήκος των δυτικών προαστίων του λεκανοπεδίου. Η αντίφαση της τότε κακοκαιρίας με την τωρινή , είναι ότι ο σημερινή βροχόπτωση στις περιοχές των δυτικών και βορείων προαστίων ήταν σχεδόν 2 φορές περισσότερη απ'ότι πέρσυ , όμως φέτος δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα πλημμυρικά επεισόδια παρά μόνο στη περιοχή του Μενιδίου και ελάχιστα επεισόδια στις γύρω περιοχές. Η ομοιότητα των 2 κακοκαιριών ήταν η εμφάνιση σιφώνων με την εκπληκτική δημιουργία υδροστρόβιλου στη μαρίνα Φλοίσβου το βράδυ της 24ης Οκτωβρίου 2014 , και τώρα με την εμφάνιση ανεμοστρόβιλου στο κέντρο της Αθήνας.


Από αργά το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη , η κακοκαιρία ξεκίνησε δειλά δειλά να επηρεάζει την Αττική.
Πολύ γρήγορα και από τις πρωινές ώρες , μετά την ολιγόωρη παύση των φαινομένων , η εκρηκτική σύγκρουση των ψυχρών αερίων μαζών με τις θερμές αέριες μάζες δημιούργησε τερατώδη καταιγιδοφόρα νέφη τα οποία μερικά εξ'αυτών δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες αστάθειας και σχημάτισαν ανεμοστρόβιλους στη περιοχή της Κυψέλης / Γαλατσίου , στο όρος Αιγάλεω / Χαϊδάρι , στο Λαύριο , στο Αγκυροβόλιο του Πειραιά , τη Κέρκυρα και τη Σαγιάδα Θεσπρωτίας.
Τα ύψη βροχόπτωσης σπάνε τα ρεκόρ.
184,4 χιλιοστά βροχής στο πρώτο μετεωρολογικό σταθμό του Μενιδίου
179,6 χιλιοστά βροχής στο δεύτερο μετεωρολογικό σταθμό του Μενιδίου , 3 χιλιόμετρα μακριά
138,6 χιλιοστά βροχής στο μετεωρολογικό σταθμό της Νέας Κηφισιάς.

112,8 χιλιοστά βροχής στο μετεωρολογικό σταθμό των Άνω Λιοσίων
105,3 χιλιοστά βροχής στους μετεωρολογικούς σταθμούς Κηφισιάς και Αγίων Αναργύρων
101,8 χιλιοστά βροχής στο μετεωρολογικό σταθμό του Διονύσου
Και κατά μέσο όρο οι υπόλοιποι μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν ύψος βροχόπτωσης 45 - 50 χιλιοστά , με μερικούς να ξεπερνάνε τα 60-70 χιλιοστά.

Παρακάτω αναγράφονται τα συνολικά ύψη υετού από το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του Meteoclub.gr
Βόρεια προάστια:
Ανω Βριλήσσια - 64,2mm
Γέρακας - 34,5mm
Κηφισιά - 105,3mm
Μελίσσια - 88,8mm
Νέο Ηράκλειο - 112,4mm
Νέα Κηφισιά - 138,6mm
Νέα Φιλαδέλφια - 106mm
Χαλάνδρι - 45,9mm
 
Κέντρο Αθήνας:
Ανω Ηλιούπολη - 21,3mm
Βύρωνας - 39,8mm
Γαλάτσι - 38,4mm
Γαλάτσι (Davis) - 52mm
Κολωνός - 36,9mm
Παγκράτι - 35,1mm
 
Ανατολικά / Νότια προάστια:
Αγιος Δημήτριος - 35,1mm
Πειραιάς - 47,6mm
 
Δυτικά προάστια:
Αγιοι Ανάργυροι - 105,3mm
Αιγάλεω (Davis) - 66,2mm
Αιγάλεω 2 - 71,5mm
Ανω Κορυδαλλός - 100,3mm
Νεάπολη Νίκαια - 76,2mm
Νίκαια Περιβολάκι - 49,5mm
Νίκαια (Davis) - 48,4mm
Πέραμα - 59,1mm
 
Υπόλοιπο Αττικής:
Αλεποχώρι - 18,3mm
Ανω Λιόσια - 112,8mm
Αυλώνας - 39,9mm
Διόνυσος - 101,8mm
Κρυονέρι - 68,1mm
Λαγονήσι - 27,3mm
Λαύριο - 39,4mm
Μαρκόπουλο Ωρωπού - 69,4mm
Μενίδι 1 - 184,4mm
Μενίδι (Davis) - 179,8mm
Νέα Μάκρη / Αγία Μαρίνα - 61,8mm
Φυλή - 35mm
 
 
 
Τι σημαίνει πρακτικά 184,4 χιλιοστά βροχής μέσα σε μερικές ώρες;
 
1 χιλιοστό βροχής σε εμβαδόν ενός τετραγωνικού μέτρου , ισούται με ποσότητα ενός λίτρου νερό.
Αν λοιπον ένα χιλιοστό βροχής πέσει σε εμβαδόν ενος τετραγωνικού χιλιομέτρου , τότε η ποσότητα του νερού φτάνει τα 1.000.000 λίτρα , δηλαδή 1000 τόνοι νερoύ.
Ενημερωτικά λοιπόν στο Μενίδι , για μερικές ώρες έπεσαν πάνω από 150.000 τόνοι νερού.
 
 
 Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης
 

Πηγή φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση