Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 154 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Τρ04162024

Last updateΤρ, 16 Απρ 2024 8am

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Νέα Βόρειος Ατλαντικός: Μεγάλη ψυχρή «λίμνη» προβληματίζει τους επιστήμονες

Βόρειος Ατλαντικός: Μεγάλη ψυχρή «λίμνη» προβληματίζει τους επιστήμονες

k1 photo

 

Αν και η χρονιά που διανύουμε είναι θερμότερη απ’ τα κανονικά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ωστόσο υπάρχουν και περιοχές που ψύχονται. Μια τέτοια περιοχή εντοπίσθηκε στο Βόρειο Ατλαντικό, κοντά στη Γροιλανδία και την Ισλανδία, όπου τα νερά είναι ασυνήθιστα ψυχρά.
Από την αρχή του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, η επιφανειακή θερμοκρασία στο μεγαλύτερο μέρος του Ατλαντικού ωκεανού είναι υψηλότερη από τα κανονικά επίπεδα. Μάλιστα τα νερά είναι θερμότερα σε επίπεδα ρεκόρ, σε μια περιοχή από την Καραϊβική μέχρι τα κεντρικά τμήματα του Ατλαντικού.

Αντίθετα όμως, λίγο βορειότερα, σε μία περιοχή κοντά στη Γροιλανδία, σημειώνονται ρεκόρ χαμηλότερων θερμοκρασιών. Αρκετοί κλιματολόγοι αποδίδουν τα αίτια της ψύξης των νερών στην περιοχή στην έλευση ψυχρού και “γλυκού” νερού από το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας.

Το ζήτημα που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι ότι τα ψυχρά και λιγότερο αλμυρά νερά μπορεί να προκαλέσουν εξασθένηση ή και διακοπή στα θερμά ρεύματα του ωκεανού που επικρατούν για χιλιετίες στην περιοχή. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τόσο άμεσα όπως στα κινηματογραφικά σενάρια, ωστόσο μπορεί να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον καιρό και στο κλίμα, τόσο στις περιοχές γύρω από τον Ατλαντικό όσο και ευρύτερα.

12189350 10205280004785005 6329155151468866572 o

(Θερμοκρασιακές αποκλίσεις επιφάνειας υδάτων 1982-2015)

 

12191199 10205280005305018 3255523963505513980 o

 

(θερμοκρασιακές αποκλίσεις επιφάνειας υδάτων 2000-2015)

 

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ

 

Ενώ αυτή η ψυχρή “λίμνη” με λιγότερο αλμυρό νερό μπορεί να αποτελεί μια εξισορρόπηση στο πολύπλοκο κλίμα της Γης, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει και εξασθένηση της ροής του θερμού ρεύματος του Κόλπου του Μεξικού.

Το Ρεύμα του Κόλπου είναι ένα ισχυρό ωκεάνιο ρεύμα που μεταφέρει θερμά νερά από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ προς Βορά, με διακλαδώσεις ρευμάτων προς τις ακτές της Δυτικής Ευρώπης. Αν η ροή των ρευμάτων αυτών εξασθενήσει, αυτό θα προκαλέσει αλλαγή στις θερμοκρασίες στις χώρες γύρω από τον Ατλαντικό. Επίσης ανύψωση της στάθμης της θάλασσας.

Για παράδειγμα, το κλίμα του Λονδίνου, του Άμστερνταμ, του Παρισιού και της Λισαβόνας θα γίνει μερικούς βαθμούς ψυχρότερο. Άλλες περιοχές μπορεί επίσης να ψυχθούν ή και θερμανθούν, όπως η Ισλανδία, ο Ανατολικός Καναδάς και οι Ανατολικές ΗΠΑ. Στις περιοχές γύρω από τον Ατλαντικό μπορεί επίσης να αλλάξει η συχνότητα και η ένταση των τυφώνων και των καταιγίδων, αλλά και οι βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις. Αλυσιδωτές αλλαγές θα επέλθουν και στον καιρό και στο κλίμα κι άλλων περιοχών του πλανήτη.

 

 


 


Πηγή: www.makthes.gr / Μιχάλης Σιούτας

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση