Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 183 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Σα04202024

Last updateΠα, 19 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Νέα Ελ Νίνιο, εξήγηση: Ένας οδηγός για τη μεγαλύτερη καιρική ιστορία του 2015

Ελ Νίνιο, εξήγηση: Ένας οδηγός για τη μεγαλύτερη καιρική ιστορία του 2015

Ελ Νίνιο, εξήγηση: Ένας οδηγός για τη μεγαλύτερη καιρική ιστορία του 2015

 
eikona1

Το προηγούμενο έτος, οι επιστήμονες είχαν παρακολουθήσει στενά μια σημαντική δρεπανιά του Ειρηνικού Ωκεανού, ακριβώς κατά μήκος του ισημερινού. Όταν οι συνθήκες ειναι κατάλληλες , ένα Ελ Νίνιο μπορεί να διαμορφώθει — προκαλώντας χάος στις καιρικές συνθήκες σε όλη την υδρόγειο

Τώρα μοιάζει να οδεύουμε για ένα τέρας. Το Ελ Νίνιο που δημιουργείται αυτήν την περίοδο στον Ειρηνικό ,αναμένεται   να είναι ένα από το ισχυρότερα που έχει ποτέ καταγραφεί. Αυτό το φαινόμενο αναμένεται να οξυνθεί μεταξύ του Οκτωβρίου και του Ιανουαρίου, με εκτεταμένες επιδράσεις όλο το χειμώνα και την άνοιξη. Με βάση τη προηγούμενη εμπειρία, το Ελ Νίνιο θα μπορούσε ενδεχομένως να φέρει την αναγκαία βροχή σε Καλιφόρνια, αλλά και την ξηρασία στην Αυστραλία, καταστρεπτικές πλημμύρες στο Περού, και ούτω καθεξής.Το Ελ Νίνιο έχει συμβάλλει ήδη να κάνει το 2015 το πιο ζεστό έτος καταγεγραμένο — και πιθανών να κάνει το ίδιο πράγμα για το 2016.

Ως εκ τούτου, τα φαινόμενα του Ελ Νίνιο είναι συχνά απρόβλεπτα και με πολλές εκπλήξεις. Έτσι αυτό που ακολουθεί είναι ένας οδηγός το πώς το Ελ Νίνιο λειτουργεί, τι ξέρουμε για το γεγονός του 2015, και στο πώς ενδεχομένως ένα τεράστιο Ελ Νίνιο θα μπορούσε να επηρρεάσει τον παγκόσμιο καιρό κατά τη διάρκεια των ερχόμενων μηνών

Ένας πολύ βασικός καθορισμός Ελ Νίνιο

  • Το Ελ Νίνιο είναι ένα καιρικό φαινόμενο που εμφανίζεται ακανόνιστα στον ανατολικό τροπικό Ειρηνικό κάθε δύο έως επτά έτη. Όταν οι άνεμοι που φυσούν συνήθως από την ανατολή προς τη δύση αποδυναμώνονται, οι θερμοκρασίες επιφάνειας θάλασσας αρχίζουν να αυξάνονται πυροδοτώντας μια αλυσίδα ατμοσφαιρικών επιδράσεων.
  • Το Ελ Νίνιο μπορεί να είναι ισχυρό ή αδύνατο. Τα ισχυρά γεγονότα μπορούν προσωρινά να αναστατώσουν τα καιρικά μοτίβα σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας χαρακτηριστικά ορισμένες περιοχές υγρότερες (Περού ή Καλιφόρνια, ) και άλλων ξηρότερες (Νοτιοανατολική Ασία). Κατά συνέπεια μερικές χώρες υφίστανται σημαντική ζημιά.
  • Το Ελ Νίνιο μεταφέρει επίσης τη θερμότητα που αποθηκεύεται στα βαθύτερα στρώματα του ωκεανού στην επιφάνεια. Όταν συνδυάζεται με την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, μπορεί να οδηγήσει σε θερμά έτη , όπως το 1998
  • Το Ελ Νίνιο πήρε το όνομά του γύρω στο 1800 από έναν Περουβιανό ψαρά, ο οποίος παρατήρησε αρχικά ένα μυστήριώδες θερμό ρεύμα που εμφανιζόταν γύρω στα Χριστούγεννα. Το κάλεσαν το «μικρό παιδί» ή «παιδί Χριστού.».
 
 

Γιατί το φετινό Ελ Νίνιο είναι ένα τεράστιο γεγονός

Το τελευταίο πραγματικά τεράστιο Ελ Νίνιο εμφανίστηκε το 1997 - 98 και οδήγησε σε μια ζημία κατ' εκτίμηση $35 δισεκατομμύριων και 23.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο. (Ενέπνευσε επίσης εκείνο το διάσημο σκίτσο του Chris Farley.) Τώρα είμαστε στα πρόθυρα ενός ομοίως τεράστιου γεγονότος:

 

eikona2

Τέλη –Οκτώβριου το 1997 και 2015 γεγονότα Ελ Νίνιο από την άποψη των δορυφορικών στοιχείων που παρουσιάζουν αναχώρηση από το μέσο ύψος επιφάνειας θάλασσας για μια δεδομένη εποχή του χρόνου, η οποία συσχετίζεται με τη ζεστασιά στον ανώτερο ωκεανό. (NASA/JPL)

Αυτό, από μόνο του, είναι μια έκπληξη. Το Μάρτιο, το κέντρο πρόβλεψης κλίματος (NOAA) ανήγγειλε ότι ένα αδύνατο Ελ Νίνιο είχε διαμορφώθει στον Ειρηνικό, αλλά πολλοί εμπειρογνώμονες σκέφτηκαν αρχικά ότι θα εξασθενούσε μέχρι το καλοκαίρι. Αντ' αυτού, το Ελ Νίνιο συνέχισε, με τις ωκεάνιες θερμοκρασίες στον ανατολικό τροπικό Ειρηνικό να συνεχίζουν να αυξάνονται. Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, οι θερμοκρασίες σε ένα κρίσιμο μέρος του ωκεανού,την περιοχή Niño 3.4 , έτρεχαν ακόμα πιο θερμές από αυτές που ήταν το 1997:

 

eikona3

«Αυτή τη στιγμή σκεφτόμαστε ότι πρόκειται πραγματικά να είναι ένας από τους τρεις ισχυρότερους,» δήλωσε ο Michel Jarraud, ο Γενικός Γραμματέας της παγκόσμιας μετεωρολογικής οργάνωσης, ο οποίος το σύγκρινε με τις εκδηλώσεις Ελ Νίνιο του 1997-98, του 1982-83, και του 1972-73. «Μπορεί να είναι ένα από τα δύο? Δεν το ξέρουμε ακόμα. Αλλά σίγουρα είναι ήδη πολύ ισχυρό.»

Οι χώρες σε όλη την υδρόγειο θα πρέπει να ενισχυθούν δεδομένου ότι αυτό το γεγονός θα οξύνθει αυτόν τον χειμώνα και θα διαρκεσει μέχρι την άνοιξη.Το  Ελ Νίνιο έχει προκαλέσει ήδη τις πιό μακροχρόνιες ξηρασίες στην Ινδονησία, επιτρέποντας στις τεράστιες προκαλούμενες από τον άνθρωπο πυρκαγιές να είναι εκτός ελέγχου, δημιουργώντας την τοξική ελαφριά ομίχλη που έχει διαδωθεί μέχρι τη Σιγκαπούρη. Οι θερμότερες ωκεάνιες θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει επίσης ένα σημαντικό γεγονός λεύκανσης κοραλλιών, που βλάπτει τους σκοπέλους σε όλο τον κόσμο.

Και το Ελ Νίνιο μπορεί τώρα να ξεκινά: Στο παρελθόν, μεγάλα γεγονότα έχουν φέρει ασυνήθιστο καυτό, ξηρό καιρό στην Αυστραλία που μπορεί να περιορίσει τις παραγωγές σίτου και να προκαλέσει πυρκαγιές. Μπορεί να φέρει καυτότερο, ξηρότερο καιρό στην Ινδία που βλάπτει τη γεωργία. Μπορεί να φέρει δυνατές βροχές και καταστρεπτικές πλημμύρες στο Περού,καταστρέφοντας σπίτια και τη διάδοση της χολέρας.

Παρόλο αυτά το Ελ Νίνιο δεν είναι κακό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε να φέρει κάποια αναγκαία βροχή αυτός ο χειμώνας για να διευκολύνει την ξηρασία της Καλιφόρνιας (εν τούτοις επίσης θανάσιμες κατολισθήσεις λάσπης και πλημμύρα). Ιστορικά,το Ελ Νίνιο έχει εξυπηρετήσει επίσης σε ηπιότερους Αμερικανικούς χειμώνες και λιγότερους Ατλαντικούς τυφώνες.

Μια σημαντική προειδοποίηση, εντούτοις, είναι ότι κάθε Ελ Νίνιο ξεδιπλώνεται λίγο διαφορετικά — και μερικές φορές έχει απροσδόκητες επιδράσεις. Η Emily Becker από το NOAA επισημαίνει, τα ισχυρά γεγονότα Ελ Νίνιο φέρνουν συνήθως τη βροχή στην Καλιφόρνια το χειμώνα (όπως το 1982 - 83), αλλά περιστασιακά όχι (όπως το 1965 -66):

 

eikona4

Μια άλλη βασική παράμετρος είναι πώς ένα ισχυρό Ελ Νίνιο μπορεί να ωθήσει προς τα επάνω τις θερμοκρασίες παγκοσμίως. Οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες ανεβαίνουν ήδη με τον καιρό, χάρη στο διοξείδιο του άνθρακα που προσθέτουμε στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τη NASA, το 2014 ήταν το πιο ζεστό έτος. Αλλά δεν υπήρξε κανένα Ελ Νίνιο εκείνο το έτος — και τα έτη Ελ Νίνιο τείνουν να είναι λίγο πιο ζεστά απο τον μέσο όρο, καθώς η θερμότητα μεταφέρεται από τον ωκεανό στην επιφάνεια.

Ο συνδυασμός Ελ Νίνιο και του CO2 βοηθά ήδη το 2015 να συνθλίψει κάθε ρεκόρ ζέστης. Η μεγάλη ερώτηση τώρα είναι εάν θα κάνει το ίδιο πράγμα για το 2016:

eikona5

Παγκ’οσμιες θερμοκρασιακές ανωμαλίες,Ιανουάριος-Δεκέκμβριος

Συμπέρασμα: Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτηματικά για το πώς αυτό θα εξελιχθεί. Αλλά το Ελ Νίνιο θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη καιρική ιστορία των επόμενων έξι μηνών, με τα αποτελέσματα σε όλο τον κόσμο.

Πώς το Ελ Νίνιο λειτουργεί πραγματικά, βήμα βήμα

Για να δει κανείς πώς το Ελ Νίνιο λειτουργεί, βοηθά να καταλάβει πως ο Ισημερινός Ειρηνικός μοιάζει κάτω από τις κανονικές ή ουδέτερες συνθήκες

1) Ουδέτερες συνθήκες στον ισημερινό Ειρηνικό Ωκεανό

Κανονικά, ο τροπικος Ειρηνικός δημιουργεί ισχυρούς ανεμούς που μεταφέρουν το θερμό ωκεάνιο νερό από την ανατολή στη δύση, όπου συσσωρεύεται κοντά στην Ινδονησία. Εν τω μεταξύ κατά μήκος της Νότιας Αμερικής,το ψυχρό νερό βαθιά στον ωκεανό ανεβαίνει πιό κοντά στην επιφάνεια, ψυχραίνοντας την περιοχή γύρω από το Περού. Εδώ είναι ένα διάγραμμα:

eikona6

Σαν αποτέλεσμα αυτών των «ουδέτερων» συνθηκών, οι στάθμες της θάλασσας είναι μισό υψηλότερες κοντα στην Ινδονησία από ότι είναι στο Περού. Και η θερμοκρασία του νερους κοντά στην Ινδονησία είναι 8°C (14.4°F) πιο ζεστό από αυτό κοντά στο Περού. Αυτή η διαφορά θερμοκρασίας δημιουργεί δυνητικά μια κυκλική επανάληψη στην ατμόσφαιρα που, με τη σειρά του ενισχύει τους ανατολικούς ανέμους.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρρεάζει πολλά περισσότερα, από αυτό το κομμάτι του ωκεανού. Επειδή ο Ειρηνικός είναι τόσο απέραντος, αυτό το σύστημα είναι μια σημαντική κινητήρια δύναμη στο παγκόσμιο κλίμα Το θερμό νερό κοντά στην Ινδονησία αναγκάζει τον αέρα να ανέλθει, δημιουργώντας τις βροχοπτώσεις στην περιοχή. Και αυτό το σύστημα διαμορφώνει τα αεριωθούμενα ρεύματα που δημιουργούν τον καιρό και τις καταγίδες σε όλο τον κόσμο

Έτσι λειτουργεί κάτω από κανονικές συνθήκες. Αλλά τα πράγματα αλλάζουν όταν έρχεται το Ελ Νίνιο

2) Τώρα έρχεται το Ελ Νίνιο

Κάθε λίγα χρόνια, αυτοί οι Ειρηνικοί ανατολικοί άνεμοι που φυσούν μπορούν να αποδυναμώθουν. (Οι επιστήμονες συζητούν ακόμα ακριβώς γιατί αυτό συμβαίνει.)

Όταν οι άνεμοι αποδυναμώθουν, όλο αυτό το θερμό νερό που συσσωρεύθηκε κοντά στην Ινδονησία αρχίζει να κινείται προς τα ανατολικά, ενώ τραβιέται προς τα κάτω από τη βαρύτητα. Επιπλέον , το υποβρύχιο στρώμα γνωστό ως thermocline αρχίζει και βουλίαζει. Κατά συνέπεια, λιγότερο κρύο νερό ανεβαίνει απο τα νερά του Ωκεανού κοντά στη Νότια Αμερική — έτσι τα νερά κοντά στο Περού αρχίζουν και θερμάινονται. Εδώ είναι ένα άλλο διάγραμμα:

eikona7

Αυτό αναγκάζει τις θερμοκρασίες επιφάνειας θάλασσας στον κεντρικό και Ανατολικό Ειρηνικό να αυξηθούνης και τους ανέμους για να αποδυναμώθούν ακόμα περαιτέρω. Επιπλέον οι βροχοπτώσεις ακολουθούν αυτή τη θερμή μάζα νερού καθώς κινείται ανατολικά. Γίαυτό το Ελ Νίνιο συνδέεται συνήθως με ξηρότερο καιρό σε περιοχές όπως την Ινδονησία και την Αυστραλία, καθώς επίσης και σε πιο δυνατές βροχές σε περιοχές όπως το Περού (ή Καλιφόρνια). Η βροχή κινείται ουσιαστικά ανατολικά.

Οι επιστήμονες δηλώνουν επίσημα ένα Ελ Νίνιο όταν οι θερμοκρασίες επιφάνειας θάλασσας στην ισημερινή Ειρηνικο Ωκεανον (γνωστό ως Niño 3.4 η περιοχή) αυξάνεται κατά 0.5 βαθμούς Κελσίου επάνω από τη βα΄ση δεδομένων για τρεις συνεχόμενους μήνες— και μόλις μετατοπιστούν αναλόγως οι ατμοσφαιρικές συνθήκες και οι βροχοπτώσειες.

Πάλι, επειδή ο Ειρηνικός είναι τόσο απέραντος, ένα Ελ Νίνιο μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στον παγκόσμιο καιρό σε όλο τον κόσμο, ειδικά κατά τη διάρκεια των χειμωνιάτικων μηνών. Παρακάτω ένα διάγραμμα των τυπικών επιπτώσεων του Ελ Νίνιο κατά τη διάρκεια του χειμώνα

eikona8

Ένα ισχυρό Ελ Νίνιο μπορεί να αποδυναμώσει τους μουσώνες στον Ινδικό Ωκεανό, παραδείγματος χάριν. Μπορεί επίσης να αναγκάσει το αεριωθούμενο ρεύμα  να επεκταθεί από τον ανατολικό Ειρηνικό έως τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες,φέρνοντας βροχοπτώσεις και καταιγίδεςτο. Παρόλα αυτα πολλά εξαρτώνται απο το πόσο ισχυρό είναι το Ελ Νίνιο πραγματικά — και περιστασιακά υπάρχουν παρεκκλίσεις και εξαιρέσεις στον κανόνα. Περισσότερα για αυτό παρακάτω

Επιστροφή Ελ Νίνιο το 2015 — και γιατί οι επιστήμονες έχουν μιλήσει για ένα γεγονός «Godzilla»

Από τις αρχές του 2014, οι επιστήμονες περίμεναν αυτό το Ελ Νίνιο να διαμορθωθεί.Αλλά σαν απόδειξη για το πόσο περίπλοκο είναι το σύστημα το Ελ Νίνιο απέρριπτε αύτες τις θεωρίες και δεν εμφανιζόταν

Τέλος, το Μάρτιο του 2015, μετά από δίαφορους λάθους συναγερμούς, οι επιστήμονες στο κέντρο πρόβλεψης κλίματος NOAA ήταν έτοιμοι να δηλώσουν ότι ένα αδύνατο Ελ Νίνιο ήταν εν εξελίξει. Συγκεκριμένα, οι θερμοκρασίες επιφάνειας θάλασσας στην περιοχήο Niño 3.4 (κατά προσέγγιση στο κέντρο του διαγράμματος κατωτέρω) ήταν τουλάχιστον 0.5°C επάνω από δεδομένα από το Σεπτέμβριο. Και, επιπλέον οι ατμοσφαιρικές συνθήκες αποκρίνονταν με τη σειρά τους, με περισσότερη βροχή πέρα από τον κεντρικό Ειρηνικό και λιγότερη βροχή πέρα από την Ινδονησία:

 

eikona9

Θερμοκρασίες επιφάνειας θάλασσας από το μέσο όρο (που βασίζεται το 1981-2010 )και τέλη Φεβρουαρίου του 2015. Χάρτης NOAA από τη Emily Becker, κέντρο πρόβλεψης κλίματος.

Εκείνη την περίοδο, εντούτοις, οι ειδικοί στις προβλέψεις του NOAA είπαν ότι αυτό το Ελ Νίνιο φαινόταν «αδύνατο,» με ενδεχομένως ελάχιστες επιπτώσεις στον παγκόσμιο καιρό , και είχε μόνο μια πιθανότητα 50 έως 60 τοις εκατό να αντέξεις έως το καλοκαίρι

Κατόπιν, κάπως απροσδόκητα,το Ελ Νίνιο συνεχίζε να γίνεται ισχυρότερος και ισχυρότερος. Και ισχυρότερος. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, οι θερμοκρασίες επιφάνειας θάλασσας είχαν εκτοξευθεί περισσότερο από 2°C επάνω από τα δεδομένα στην περιοχή Niño 3.4, και οι επιστήμονες έβλεπαν ισχυρές αποκαλυπτικές ατμοσφαιρικές αλλαγές. Παρατηρήστε πώς η ανώμαλη θερμή περιοχή έχει κινήθει προς την ανατολή και είναι πολύ, πολύ θερμότερο από το συνηθισμένο:

eikona10

Μέση θερμοκρασία επιφάνειας θάλασσας από το μέσο όρο του 1981-2010 κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων που τελειώνουν στις 7 Νοεμβρίου. Γραφικά από το climate.gov

Οι ειδικοί στις προβλέψεις αναμένουν τώρα αυτό το Ελ Νίνιο να ισχυροποιηθεί μεταξύ του Οκτωβρίου και του Ιανουαρίου, και όταν το κάνει , είναι πιθανό να ταξινομήθει μεταξύ των ισχυροτέρων δύο ή τριών (μαζί με 1997- 98, 1982- 83, και 1972- 73.) Μερικοί ειδικοί στις προβλέψεις το έχουν ονομάσει αυτό ένα πιθανό «Godzilla.»

Αρχίζουμε ήδη για να βλέπουμε μερικές σημαντικές επιδράσεις του Ελ Νίνιο σε όλο τον κόσμο. Μια παύση των βροχοπτώσεων στην Ινδονησία επέτρεψε στις προκαλούμενες από τον άνθρωπο πυρκαγιές των δασών να είναι εκτός ελέγχου, πνίγοντας την περιοχή σε μια παχιά τοξική ομίχλη. Και τα θερμότερα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού έχουν ενθαρρύνει μια ασυνήθιστη ενεργή τροπική εποχή κυκλώνων, μια σφραγίδα του Ελ Νίνιο. Από την άλλη πλευρά, εντούτοις, το γεγονός αυτό έχει περιορίσει τη δραστηριότητα των τυφώνων στον Ατλαντικό Ωκεανό

Το Ελ Νίνιο θα μπορούσε να φέρει τη βροχή σε Καλιφόρνια — αλλά μπορεί να μην τελειώσει την ξηρασία

Όπως σημειώνεται παραπάνω, το Ελ Νίνιο τείνει να συνδεθεί με τις αλλαγές στα καιρικά μοτίβα σε όλο τον κόσμο, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο. Μια αποπλανητική πιθανότητα είναι ότι ένα ισχυρό Ελ Νίνιο θα φέρει περισσότερη βροχή στην Καλιφόρνια, που θα ανακουφίσει την πολιτεία από την ξηρασία.

Αλλά ακόμα και εδώ, τίποτα δεν είναι σίγουρο.Το Ελ Νίνιο έχει επιπτώσεις μόνο στον αμερικανικό καιρό έμμεσα, με την αλλαγή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και τη μετατόπιση του βόρειου ειρηνικού αεριωθούμενου ρεύματος. Αυτό είναι μια περίπλοκη αλυσίδα των γεγονότων, και οι μικρές περιπλοκές σε ορισμένα σημεία μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην τελευταία έκβαση.

Ως τέτοια,η Becker προειδοποιεί τους ανθρώπους να σκεφτούν όχι από την άποψη των βεβαιοτήτων αλλά από την άποψη των πιθανοτήτων. Εδώ είναι ένα παράδειγμα για το πώς το Ελ Νίνιο μπορεί να μετατοπίσει τις πιθανότητες ενός υγρότερου απο τον μέσο όρο χειμώνα για Καλιφόρνια (σημειώνει ότι αυτό δεν είναι μια πρόβλεψη, είναι μια απεικόνιση):

eikona11

Ένα παράδειγμα για το πώς ένα ισχυρό Ελ Νίνιο θα μπορούσε να μετατοπίσει τις πιθανότητες για το ποσό εποχιακής βροχόπτωσης. Οι επίσημες προοπτικές από το κέντρο πρόβλεψης κλίματος είναι διαθέσιμες εδώ.

Με άλλα λόγια, χάρι στο Ελ Νίνιο,η Καλιφόρνια έχει μια μεγαλύτη πιθανότητα ενός υγρότερου χειμώνα, αλλά όχι 100 τοις εκατό πιθανότητα.

Παρόλα αυτα , ακόμα κι αν η βροχή έρθει, μπορεί να μην είναι αρκετές να σβήσει εντελώς το ογκώδες έλλειμμα νερού που Καλιφόρνια έχει χτίσει κατά τη διάρκεια των προηγούμενων πέντε ετών. Η πολιτεία χρειάζεται ρεκόρ βροχοπτώσεων για να τελειώσουν την ξηρασία, και χρειάζεται επίσης το σωστή ποσότητα βροχής (για να ξαναγεμίσει τις δεξαμενές) και του χιονιού στην οροσειρά βουνά της Νεβάδας (για να λειώσουν κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού).

Επίσης, προειδοποιείται: Η δυνατή βροχή μετά από μια ξηρασία μπορεί να φέρει τις πλημμύρες και κατολισθήσεις λάσπης. Η Νότια Καλιφόρνια πήρε μια πιθανή προεσκόπιση στα μέσα Οκτωβρίου, όταν μια σύντομη έκρηξη έντονων βροχών οδήγησε σε σημαντικές λασποπλυμμήρες που παγίδεψαν εκατοντάδες αυτοκινήτα.Έτσι οι άνθρωποι πρέπει να είναι έτοιμοι.

Το Ελ Νίνιο τείνει να βλάψει κάποια χώρες και να οφελήσει άλλες

Δεν έιναι σωστο να λέμε ότι τα φαινόμενα του Ελ Νίνιο έχουν καλά ή κακά αποτελέσματα.Τείνει να έχει διαφορετικές επιπτώσεις σε διαφορετικές περιοχές

Μια πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο, τα γεγονότα του Ελ Νίνιο έβλαψαν τη οικονομική δραστηριότητα στην Αυστραλία, τη Χιλή, την Ινδονησία, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, και τη Νότια Αφρική. Οι λόγοι ποίκιλαν: ξηρασία και μειωμένες παραγωγές συγκομιδών στην Αυστραλία και την Ινδία, δασικές πυρκαγιές στην Ινδονησία, λιγότερο παραγωγική αλιεία στο Περού.

Αλλά εκείνη η μελέτη επίσης διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο, το Ελ Νίνιο έτεινε να ωθήσει τις οικονομίες στην Αργεντινή, τον Καναδά, το Μεξικό, και ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον στο πολύ βραχυπρόθεσμο.Και πάλι, πολλοί παράγοντες ήταν στο παιχνίδι: Εκτός από να φέρει την αναγκαία βροχή στην Καλιφόρνια και το Τέξας,το Ελ Νίνιο συνδέθηκε με τη λιγότερη δραστηριότητα ανεμοστροβίλου στις μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και λιγότερους τυφώνες στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Εδώ είναι ένας πίνακας των κατ' εκτίμηση οικονομικών επιδράσεων σε μια ευρεία επιλογή χωρών:

eikona12

Και πάλι κάθε μεγάλο Ελ Νίνιο είναι διαφορετικό και έχει τις ιδιοσυγκρασίες του.Επομένως θεωρήστε τον πίνακα σαν ένα γενικό οδηγό

Υπάρχουν επίσης δύο σημαντικές συστροφές εδώ. Όπως ο Michel Jarraud του WMO τόνισε στη διάσκεψη ειδήσεων Οκτωβρίου του, πολλές χώρες έχουν μάθει από το παρελθόν και και έχουν εφαρμόσει μέτρα για να προφυλαχθούν απο τις επιπτώσεις τους Ελ Νίνιο. (Το Μεξικό, για παράδειγμα, ήταν πανέτοιμο για έναν τυφώνα-ρεκόρ δύναμης- που χτύπησε το κράτος τον περασμένο μήνα.)

Επιπροσθέτως, αυτό το Ελ Νίνιο παίζει επίσης στα πλαίσια των θερμών ωκεάνιων θερμοκρασιών (που είναι και ρεκόρ), έτσι θα μπορούσε να ασκήσει απρόβλεπτες επιδράσεις. Η « κατανόηση του Ελ Νίνιό απο επιστημονικής πλευράς έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Εντούτοις, αυτό το γεγονός παίζει σε ανεξερεύνητο έδαφος,» δήλωσε ο Jarraud. «Αυτό το φυσικό γεγονός το Ελ Νίνιο και η ανθρώπινη προκληθείσα κλιματική αλλαγή μπορούν να αλληλεπιδράσουν και να τροποποιήσουν η μια την άλλη σε τρόπους που δεν έχουμε ποτέ πριν βιώσει»

Το Ελ Νίνιο βοηθά να κάνει το 2015 ένα ζεστό έτος-ρεκόρ. Τι θα γίνει το 2016;

Χάρη στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, η θερμοκρασία της γήινης μέση επιφάνειας έχει ανεβει με τον καιρό. Αλλά υπάρχει εναλλαγή από χρονία σε χρονιά. Τα έτη Ελ Νίνιο τείνουν να είναι λίγο πιο θερμά από τον μέσο όρο. Τα έτη Λα Niña (όταν ενισχύονται οι ανατολικοί άνεμοι παρά να αποδυναμώθουν) τείνουν να είναι λίγο πιό δροσερά από τον μέσο όρο.Κάπως έτσι:

eikona13

(NASA)

Τι συμβαίνει εδώ;Καθώς οι άνθρωποι επιβαρύνουν περισσότερα με αέρια θερμοκηπίων την ατμόσφαιρα, παγιδεύουμε όλο και περισσότερη θερμότητα στη γήινη επιφάνεια. Αλλά περισσότερα από 90 τοις εκατό αυτής της πρόσθετης θερμότητας απορροφώνται από τους ωκεανούς. Οι τόσο λεπτές αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ωκεανού και της ατμόσφαιρας μπορούν να κάνουν μια μεγάλη διαφορά για τις θερμοκρασίες επιφάνειας.

Όταν οι συνθήκες στον Ειρηνικό είναι ουδέτερες,το μεγαλύτερο μέρος αυτής της θερμότητας είναι παγιδευμένος κάτω από την ωκεάνια επιφάνεια. Όταν ένα ισχυρό Ελ Νίνιο δημιουργείται, το μεγαλύτερο ποσό αυτής της θερμότητας μεταφέρεται στην επιφάνεια. Γίαυτό ο μέσος όρος θερμοκρασίας έφθασε σε υψηλές τιμές το 1998: Είχατε το συνδυασμό παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου και ενός εξαιρετικά ισχυρού Ελ Νίνιο.

Αυτό που ήταν αξιοπρόσεκτο για το 2014 είναι ότι ήταν πιθανώς το πιο θερμό έτος ακόμη και χωρίς ένα γεγονός Ελ Νίνιο — ένα σημάδι οτι η γη συνεχίζει να θερμένεται συνολικά. Εν τω μεταξύ, το 2015 είναι εγγυημένο  να είναι ακόμα θερμότερο από το 2014.

Τώρα ρίξτε ένα τέρας Ελ Νίνιο στο μίγμα, και εξετάζουμε μια πιθανή «ανακατατάξη»ρεκόρ. Τον Ιανουάριο, ο Gavin Schmidt της NASA εξήγησε σε μια συνέντευξη τύπου ότι οι θερμοκρασίες φτάνουν στο μέγιστο τους περίπου τρεις μήνες μετά από ένα γεγονός Ελ Νίνιο. Δεδομένου ότι οι ειδικοί στις προβλέψεις αναμένουν αυτό το τρέχον Ελ Νίνιο να διαρκέσει μέχρι την επόμενη άνοιξη, είναι πολύ πιθανό το 2016 να δημιουργήσει νέα ρεκόρ. Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε.

Πηγη http://www.vox.com/2015/8/17/9164499/el-nino-2015

Επιμέλεια: Γιώργος Κυπραίος (Γιωργος77)

Σχόλια   

 
+2 #1 ringo2 28-11-2015 11:37
ωραιο αρθρο γιωργο
Παράθεση
 
 
+2 #2 eraldο_zen 28-11-2015 12:50
Δηλαδή φέτος ο χειμώνας θα είναι αρκετά πιο ήπιος από άλλες χρονιές. πολύ ωραίο άρθρο!!
Παράθεση
 
 
+1 #3 gdravilas 28-11-2015 12:55
Συγχαρητήρια, κατατοπιστικότα το!
Παράθεση
 
 
#4 alejandros 29-11-2015 12:49
Συγχαρητήρια.
Παράθεση
 
 
#5 Nick-Stormlover 02-12-2015 01:22
Δε θα μπορουσε να υπαρξει πιο περιεκτικο και ουσιαστικό άρθρο για το El Nino,το οποίο οπως φαίνεται είναι ένα παγκοσμίου βεληνεκούς φαινόμενο.Και αν επαληθευτούν τα όσα λέγονται,δυστυχ ώς,οπως λες,πάμε για εκ νέου άνοδο της μέσης θερμοκρασίας στη γη το 2016,πράγμα που πρέπει να αρχίζει να ανησυχεί όλους μας!!
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση