Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 248 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Τρ04232024

Last updateΤρ, 23 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Νέα Φλέγεται ο Βόρειος Πόλος - Πρώιμος χειμώνας στην Ευρώπη

Φλέγεται ο Βόρειος Πόλος - Πρώιμος χειμώνας στην Ευρώπη

image-fokion


Όλο και συχνότερα, κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία έτη, το δίπολο < Καυτή Αρκτική-Κρύα Ευρώπη> . Κατά το φαινόμενο αυτό, οι περιοχές γύρω απο τον Β.Πόλο, παρουσιάζουν μια θεαματική θετική θερμοκρασιακή απόκλιση, της τάξεως των +10 με +20c πάνω απο τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. (!) Οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες, με την σειρά τους, – υπάρχουν ενδείξεις- ευνοούν την ανάπτυξη υψηλών πιέσεων σε πολύ μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, αποδομόντας τον Πολικό Στρόβιλο και κατεβάζοντας < κομάτια> του στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη,όπως η Ελλάδα. Αυτό το βλέπουμε πολύ έντονα να συμβαίνει απο Σεπτέμβρη, οπου στην βόρεια Ευρώπη, διαδοχικοί αντικυκλώνες και ridge αναπτύσονται ο ένας μετά τον άλλον, δίνοντας εκεί ένα ασυνήθιστα ζεστό και ξηρό Φθινόπωρο. Αντίθετα η νότια Ευρώπη, δέχθηκε Αξιόλογες κακοκαιρίες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένα προβλήματα.

Οι επιστήμονες, μέσα απο σειρά ερευνών οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, φαίνεται να συμφωνούν στο οτι αυτό το φαινόμενο θα εμφανίζεται όλο και συχνότερα επιρεάζοντας ποικιλοτρόπως τον καιρό πάνω απο το βόρειο Ημισφαίριο, δίνοντας αύξηση των ακραίων καιρικών γεγονότων κατά την διάρκεια του έτους. Οι ψυχρές καταβάσεις ενδέχεται να γίνουν πολύ ισχυρότερες και βιαιότερες, φέρνοντας ακραίες χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές οπου η εμφάνιση χιονιού είναι ιδιαίτερα σπάνια, ενώ ταυτόχρονα, ο ζεστός υποτροπικός αέρας, θα φτάνει μέχρι τον Αρκτικό Κύκλο μέσω κάποιου ιδιαίτερα ισχυρού Ridge που θα έχει αναπτυχθεί στην Β.Ευρώπη.

Rrea00220080217

Rrea00219560202

Για παράδειγμα βάζουμε τους 2 παραπάνω χάρτες, στους οποίους είχαμε ακραία κατάβαση αρκτικού αέρα στην Ευρώπη. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται < χαλάρωση> του Πολικού Στροβίλου, τόση ωστε οι αντικυκλώνες, να καταφέρουν να διεισδύσουν μέσα του και να τον σπάσουν σε μικρά κομάτια, διοχετεύοντας το ψύχος νότια, ενώ αντίστοιχα μεταφέρουν ” καυτές” αέριες μάζες στην Αρκτική. Η Ραγδαία αύξηση θερμοκρασίας στον Β.Πόλο , έχει συνδεθεί απο αρκετούς επιστήμονες με το παραπάνω φαινόμενο, δηλαδή την συχνότερη < χαλάρωση> του Στροβίλου, άρα πολύ εντονότερος ο Κυματισμός Rosby και κατά συνέπεια, συχνότεροι και εντονότεροι αυλώνες ( αρα κακοκαιρίες) στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη. Αρκετές επίσης έρευνες, καταλήγουν στο οτι τα επισόδεια ψυχρών εισβολών, τείνουν να συμβαίνουν το δευτερο μισό του Χειμώνα, και κυρίως Φλεβάρη-Μάρτη, χωρίς βέβαια να υπάρχουν απτές αποδείξεις γι αυτό.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα και τους Χειμώνες της στο Μέλλον?

Απο πολλά έως και τίποτε, μιας και μιλάμε για ένα χαοτικό σύστημα, άρα όλα τα παραπάνω ενδέχεται να αλλάξουν με πολλούς τρόπους και εκφάνσεις. Αλλά αν πάρουμε αυτές τις μελέτες ως έχουν, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να έχει αξιοσημείωτα έντονες ψυχρές καταβάσεις, γενικά μια σταθερή αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, είτε αυτά είναι βροχοπτώσεις, είτε ξηρασία, είτε καύσωνας ή και χιονοπτώσεις.

Πηγή: http://www.northmeteo.gr

Επιμέλεια: Φωκίων Χωρινός

Σχόλια   

 
+1 #1 snowlover 30-10-2016 10:14
Χρόνια και ζαμάνια , Φωκίων. Χαίρομαι που σε ξαναδιαβάζω
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο που πρέπει να διαβαστεί ολόκληρο και όχι τμηματικά για να μην έχουμε λιποθυμίες ...
Παράθεση
 
 
#2 gw 30-10-2016 18:34
Πολύ ωραίο άρθρο!
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση