Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 265 καιρόφιλοι και 21 ερασιτέχνες μετεωρολόγοι σε εγρήγορση

Σα04202024

Last updateΠα, 19 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Στατιστικά σταθμών Έρευνα για τα θερμά ρεκόρ Ελλάδας

Έρευνα για τα θερμά ρεκόρ Ελλάδας

wmo
 UPDATED:Μάρτιος 2022

Άλλος ένας Ιούλιος έφτασε και στο πνεύμα του θερμότερου μήνα του έτους παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα θερμά ρεκόρ στην επικράτεια από τότε που έχουμε αξιόπιστες καταγραφές για τον Ελλαδικό χώρο.Η έρευνα μας αφορά μόνο σταθμούς που βρίσκονται υπό την αιγίδα κρατικών φορέων.Σε ότι αφορά τους σταθμούς του Ε.Α.Α οι οποίοι δεν ανήκουν στο δίκτυο του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (Π.Μ.Ο) οι τιμές δίνονται : α) μόνο στις περιπτώσεις όπου παρουσιάζουν υψηλότερες τιμές από το δίκτυο των Ελληνικών σταθμών του Π.Μ.Ο β) περιλαμβάνονται στα κλιματικά δελτία του οργανισμού και γ) ώστε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Υπενθυμίζεται πως ο όρος  « επίσημο ρεκόρ (official record»  στη διεθνή βιβλιογραφία αφορά μονάχα σταθμούς που ανήκουν στην Εθνική αρχή μετεωρολογίας της κάθε χώρας ή σε σταθμούς κωδικοποιημένους από τον Π.Μ.Ο .Σε ότι αφορά την Ελλάδα σήμερα αυτοί είναι :  α) όλοι οι σταθμοί της Ε.Μ.Υ β) οι σταθμοί Θησείου και Πεντέλης του Ε.Α.Α και γ) ο σταθμός του Α.Π.Θ στη Θεσσαλονίκη.

Παρακάτω βρείτε τον πίνακα με τις σημαντικότερες παραμέτρους σε ότι αφορά τις υψηλότερες τιμές σε Εθνικό επίπεδο

Screenshot 2022-03-27 at 2.30.09 PM

 

HEAT RECORDS

Όπως παρατηρούμε το 2012 και το 2021 ήταν μια σημαντική χρονιά για τη θερμή κλιματολογία της Ελλάδας. Η Λίνδος Ε.Α.Α τον Αύγουστο του 2021 κατάφερε ρεκόρ θερμότερου μήνα όλων των εποχών στην Ευρώπη. Σημαντική θέση στη μετεωρολογική ιστορία της χώρας, αν και όχι αμιγώς θερμό ρεκόρ αποτελεί και η υψηλότερη απόλυτα ελάχιστη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί σε Ελληνικό μετεωρολογικό σταθμό και πρόκειται για την απόλυτα ελάχιστη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στον σταθμό της Κάσου (Ε.Μ.Υ), οπού από το 1989 που υπάρχει ο σταθμός η θερμοκρασία δεν έχει πέσει ποτέ κάτω από 2.8 βαθμούς κελσίου (2.7 ο σταθμός του Ε.Α.Α στη Κάσο) !

Επίσης πρέπει να υπογραμμίσουμε πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (2011) σε ότι αφορά τις απόλυτα μέγιστες ,σήμερα δεν υπάρχει σχεδόν κανένα επίσημο εθνικό ρεκόρ ανά χώρα το οποίο δεν αμφισβητήται είτε από εγχώριους είτε από ξένους μετεωρολόγους ή άλλους τρίτους φορείς και οργανισμούς.Aναφορικά με την αμφισβήτηση του ρεκόρ της Ελευσίνας και Τατοιου έχει προταθεί η θεωρία πως η φωτιά της 10ης Ιουλίου 1977 στην Πάρνηθα ενδεχομένως να επηρρέασε τις μετρησεις. Παρόλα αυτά σύμφωνα με το αρχείο Καταγραφής Στοιχείων Πυρκαγιών από το Δασαρχείο της Πάρνηθας η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στις 7.00 μμ αρκετές ώρες μετά την εκδήλωση των θερμοκρασιακών ρεκόρ στην Αττική. Επίσης σε σχετικό του άρθρο ο κ. Καντερές που ήταν μετεωρολόγος βάρδιας εκείνη την ημέρα στην Ε.Μ.Υ επιβεβαιώνει για την Ελευσίνα πως οι άνεμοι ήταν ΒΔ καταβατικοί και έρχονταν από τα Γεράνεια και όχι την Πάρνηθα την ώρα που σημειώθηκε η μέγιστη.Προκειμένου να αποφύγουμε λοιπόν αυτή τη μεγάλη ευκολία αμφισβήτησης που δυστυχώς από τη φύση τους έχουν τα ρεκόρ μέγιστων θερμοκρασιών οι ερευνητές προτρέπονται να χρησιμοποιούν τα συμπεράσματα της διεθνούς επιτροπής του Π.Μ.Ο η οποία και είναι υπεύθυνη για την αρχειοθέτηση των διεθνών επίσημων ρεκόρ σε συνεργασία με τους εθνικούς φορείς μετεωρολογίας ανά χώρα.

Τέλος, εαν κάποιος αναγνώστης θεωρεί πως γνωρίζει αξιόπιστα υψηλότερο ρεκόρ στην Ελλάδα σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω παραμέτρους ( ή οποιαδήποτε άλλη παράμετρο θερμής κλιματολογίας που δεν αναφέρουμε στο πίνακα) ειδικά σε ότι αφορά σταθμούς εκτός δικτύου του Π.Μ.Ο , παρακαλούμε να αφήσει ένα σχόλιο στο κάτω μέρος του άρθρου.

ΠΗΓΕΣ

 - Δασαρχείο Πάρνηθας - Αρχείο Καταγραφής Στοιχείων Πυρκαγιών 

-Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ). Διεύθυνση Κλιματολογίας-Εφαρμογών.Τμήμα Μελέτης-Εφαρμογών Κλίματος.

-Κλιματικά δελτία Ε.Μ.Υ

-Μηνιαία μετεωρολογικά δελτία Ε.Α.Α

- W.M.O (2013) .Committee Record Assessment

- W.M.O (2011). Meeting of presidents of technical commissions. Geneva


Επιμέλεια: Alexandros-Filadelfia

Σχόλια   

 
+2 #1 Zeus 08-07-2013 18:29
Άψογο το άρθρο σου Αλέξανδρε . Χρειάζονται πάντα τέτοια ιστορικά αρχεία καθότι όποιος γνωρίζει την ιστορία γνωρίζει το μέλλον. Μπράβο .
Παράθεση
 
 
+1 #2 Χρήστος Καλλιθέα 08-07-2013 20:47
Πολύ ωραίο άρθρο,με πολύ σημαντικά στοιχεία.
Παράθεση
 
 
#3 Alexandros-Filadelfeia 18-01-2015 06:27
Nα ενημερώσω πως το ρεκόρ της υψηλότερης ελάχιστης των 27.8 βαθμών κελσίου από τον σταθμό του Ε.Α.Α στον Νέο Κόσμο τον Ιούλιο του 2012 ισοφαρίστηκε τον Aύγουστο του 2014 από τον σταθμό του Ε.Α.Α στην Λίνδο της Ρόδου. Επίσης το ρεκόρ απόλυτα ελάχιστης Τ στη Κάσο (ΕΜΥ) για όλη τη χρονοσειρά του σταθμού ήταν 4.6 βαθμοι το 2017.
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση