Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 95 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πα03292024

Last updateΠε, 28 Μαρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Στατιστικά σταθμών 30ετή θερινά στατιστικά Νέας Φιλαδέλφειας (Ε.Μ.Υ)

30ετή θερινά στατιστικά Νέας Φιλαδέλφειας (Ε.Μ.Υ)

Καθώς το καλοκαίρι τελείωσε θεωρήσαμε πως θα ενδιαφέρουν πολλούς τα καλοκαιρινά στατιστικά της τελευταίας τριακονταετίας στη Νέα Φιλαδέλφεια από τους σταθμούς της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Για την περίοδο 1991-2005 έχουν χρησιμοποιηθεί τα στατιστικά του μετεωρολογικού σταθμού Stevenson Screen στο ΄Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας ενώ για την περίοδο 2006-2020 αυτά του επαγγελματικού αυτόματου.

 1991-2020 NF both

Ενώ παρακάτω βλέπουμε τις τιμές ολόκληρης της χρονοσειράς του ΑΜΣ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

NF 2006-2023


Όπως παρατηρούμε από τα παραπάνω στατιστικά η τελευταία τριακονταετία στη Νέα Φιλαδέλφεια (όπως εξάλλου και το μεγαλύτερο μέρος της πεδινής Αττικής) χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη αύξηση των μέσων μέγιστων καλοκαιρινών θερμοκρασιών.Κάτι το οποίο αποδίδεται κυρίως στο μπαράζ των πολύ θερμών καλοκαιριών από το 2000 και μετά. Βλέπουμε τα τελευταία 30 χρόνια η μέση μέγιστη θερμοκρασία του Ιουνίου στη Νέα Φιλαδέλφεια φτάνει τους 32.6°C, τον Ιούλιο μάλιστα αγγίζει ακόμα και τους 34.9°C(!) ενώ τον Αύγουστο διαμορφώνεται στους 34.6°C.

Είναι εντυπωσιακό λοιπόν πως πλέον η κλιματική τιμή του Ιουλίου, του πιο θερμού μήνα στο εσωτερικό του λεκανοπεδίου της Αθήνας  (το οποίο είναι παραδοσιακά το θερμότερο μέσα στο καλοκαίρι από άποψη μέγιστων θερμοκρασιών σε ολόκληρη την Αττική) τα τελευταία χρόνια φτάνει τους 35.4 βαθμούς κελσίου.
 
Παρακάτω πως διαμορφώνονται τα κλιματικά για όλο το έτος στον ΑΜΣ της Ν. Φιλαδέλφειας από τον Ιανουάριο του 2006. Υπάρχουν αρκετά κενά στη χρονοσειρά ως προς τις απόλυτα μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες και δεν υπάρχουν δεδομένα υετού.
 
Screenshot 2024-03-28 at 1.00.08 AM

Υπογραμμίζουμε πως επειδή τα στοιχεία έχουν προκύψει από 2 διαφορετικούς σταθμούς (στην ίδια όμως ακριβώς τοποθεσία στο Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας) δεν διαμορφώνεται μια ενιαία χρονοσειρά. Θεωρούμε όμως οτι οι τιμές μας δίνουν μια καλή ιδέα για το πως περίπου έχει η κατάσταση τα τελευταία 30 χρόνια στην περιοχή. Για παραπάνω στοιχεία παρακαλούμε συμβουλευτήτε παρακάτω:

http://www.meteoclub.gr/themata/nea/5288-nea-filadelfia-h-larisa-poia-poli-einai-thermoteri

ΠΗΓΕΣ

-Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ). Διεύθυνση Κλιματολογίας-Εφαρμογών.Τμήμα Μελέτης-Εφαρμογών Κλίματος.

-Κλιματικά της Ε.Μ.Υ. Διεύθυνση παροχής δεδομένων.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση