Σα04202024

Last updateΠα, 19 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Αφιερώματα Καιρική ανασκόπηση 2017: Μέρος A' - "Αριάδνη"

Καιρική ανασκόπηση 2017: Μέρος A' - "Αριάδνη"

ariadni-sat

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ ΤΟ 2017

Το 2018 μπήκε ήδη και με μια κυκλοφορία η οποία δεν είναι ότι καλύτερο για όσους λατρεύουν τον χειμώνα. Άσχετα όμως με την νοσταλγία που είναι επακόλουθη της φετινής κατάστασης, δεν μπορούμε αντικειμενικά να αναφερθούμε σε τρία καιρικά γεγονότα που δεσπόζουν μέσα στην χρονιά που μόλις μας αποχαιρέτησε. Η κακοκαιρία με κωδικό όνομα "Αριάδνη" 7 – 10 Ιανουαρίου 2017, ο ισχυρότατος καύσωνας με κωδικό όνομα "Χουλ" 30 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2017 και φυσικά η φθινοπωρινή κακοκαιρία με κωδικό όνομα "Ευρυδίκη" 14 -17 Νοεμβρίου η οποία σκόρπισε την καταστροφή, αφήνοντας πίσω της 23 νεκρούς συμπολίτες μας στην Δυτική Αττική και συγκεκριμένα Μάνδρα και Νέα Πέραμος. Για λόγους ευνόητους θα υπάρχουν τρεις ενότητες ξεχωριστές ώστε να δώσουμε κάποιες πτυχές παραπάνω του κάθε προαναφερόμενου γεγονότος.
Πάμε λοιπόν.


Μέρος Πρώτο: Αριάδνη, μια ιδιότροπη προγνωστικά κακοκαιρία.


archives-2017-1-7-0-0-07-01-2017  archives-2017-1-8-0-0-08-01-2017  archives-2017-1-9-0-0-09-01-2017


Ήδη από την Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2017, τα προγνωστικά μοντέλα είχαν πάρει ήδη φωτιά δείχνοντας αρχικά έναν αυλώνα να αλλάζει θέση μεταξύ Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας με τα προσήνεμα Ανατολικά. Η τελική εκδοχή ήταν αποκοπή της through σε ψυχρή λίμνη, αποκοπή η οποία έλαβε χώρα 7/1 στην Δυτική Ελλάδα με μια κίνηση αργή προς τα ανατολικά η οποία ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 9/1 στο Αιγαίο. Την Κυριακή 8/1 (μια άπραγη μέρα καιρικά εκτός από την Εύβοια), είχε ξεκινήσει μια αργή περιστροφή της λίμνης επάνω στον ηπειρωτικό κορμό, η οποία ενίσχυσε και άλλο το νοτιοδυτικό stream στα 700 hPa(νότια και ανατολική Πελοπόννησο και από ‘κει στην Αττική) αλλά με Βορειοδυτικούς επιφανειακούς ανέμους. Το Σάββατο 7/1 με την έλευση του συστήματος με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω χιονίστηκαν μέρη της Δυτικής Ελλάδας που είχαν να δουν χιονοπτώσεις από το 1987 (κυρίως στα Επτάνησα) ενώ δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το κλείσιμο της Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου από τις έντονες χιονοπτώσεις. Η Αθήνα είδε κάποιες νιφαδοπτώσεις επιλεκτικού χαρακτήρα, επιλεκτικότητα η οποία άγγιζε τα όρια της υπερβολής γειτονιές πολύ κοντά η μια στην άλλη δεν έβλεπαν νιφαδόπτωση μαζί. Για παράδειγμα χιόνιζε Καλλιθέα και Ταύρο, σταματούσε Πετράλωνα και Κουκάκι. Τα φαινόμενα σταμάτησαν το απόγευμα νωρίς και άφησαν την θέση τους στο πολύ κρύο.
Η Κυριακή 8/1 όπως είπαμε ήταν μεν μια μέρα άπραγη αλλά η Εύβοια και οι Σποράδες είχαν αρχίσει να γράφουν ιστορία. Μια από τις σημαδιακές φωτογραφίες ήταν εκείνη από το υποκατάστημα Εθνικής Τράπεζας στην Κύμη, όπου το μηχάνημα ΑΤΜ είχε καλυφθεί εξολοκλήρου από το χιόνι. Φανταστείτε λοιπόν το ύψος του χιονιού. Η Εύβοια και οι Σποράδες δοκιμάστηκαν και από διακοπές ηλεκτροδότησης, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση για τους εκεί κατοίκους. Επίσης και η Ανατολική Θεσσαλία ευνοήθηκε από την πρώτη φάση της ψυχρής αυτής εισβολής αφού είδε χιονόπτωση αρκετά αξιόλογη.
Σημαδιακή εικόνα ωστόσο ήταν και της παγωμένης ακρογιαλιάς του Θερμαϊκού. Μια εικόνα που δεν βλέπουν όλες οι γενιές. Αιτία οι πολύ χαμηλές διψήφιες θερμοκρασίες στην βόρεια Ελλάδα ένεκα της ψυχρής μάζας -16° στο πάχος στρώματος των 850 hPa. Η συμπρωτεύουσα είδε διακυμάνσεις -3 έως -8°Cενώ 9/1 και 10/1 είδε και διψήφιες αρνητικές τιμές.



Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017: Μέρα λύτρωσης.
Έχοντας επικρατήσει μεγάλη απογοήτευση στους καιρόφιλους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη λόγω έλλειψης υετού, Κυριακή το βράδυ, αναπτερώνονται οι ελπίδες καθώς στα προγνωστικά μοντέλα κάνει την εμφάνιση ένα χαμηλό από της ακτές της Λιβύης. Οι αρχική ελπίδα ήταν σε μια συνέχιση της περιστροφής της ψυχρής λίμνης στο Αιγαίο, ώστε να ευνοήσει την έναρξη ενός στοιχειώδη lakeeffect. Η προοπτική του επιφανειακού χαμηλού ωστόσο ήταν Μάννα εξ ουρανού, καθώς το προαναφερόμενο σενάριο ήταν και αυτό ένα ρίσκο προγνωστικό μέσα σε μια ψυχρή εισβολή γρίφος.

 

Την Δευτέρα το πρωί πλέον η αισιοδοξία είχε επιστρέψει. Η προσδοκία ήταν χαμηλή, έστω μιας απλής νιφαδόπτωσης.
Στις 17:00 το απόγευμα ο καιρός άρχισε ήδη να κλείνει από τα δυτικά – νοτιοδυτικά στο Λεκανοπέδιο Αθηνών, θυμίζοντας αναμονή φθινοπωρινής καταιγίδας παρά χιονιά. Στην Καλλιθέα όπου διαμένει ο γράφων, φυσούσε αρχικά νοτιοδυτικός άνεμος ο οποίος άρχισε να εξασθενεί γύρω στις 19:00 οπότε δειλά δειλά έκαναν την εμφάνιση οι πρώτες νιφάδες. Βγαίνοντας έξω μια ώρα μετά, επικρατούσε άπνοια και μηδενική αίσθηση του κρύου ενώ η χιονόπτωση σταδιακά δυνάμωνε. Το μέγεθος και το σχήμα νιφάδων ήταν ρυζιού. Ανεβαίνοντας προς Αθήνα, στην γέφυρα της Λαγουμιτζή, η ορατότητα άρχισε να περιορίζεται ενώ η άκρη της γέφυρας διαθέσιμη για τους πεζούς άρχισε και γινόταν ολισθηρή. Με βάση τα δεδομένα, δεν περίμενα τέτοια εξέλιξη, δηλαδή την προοπτική χιονόστρωσης. -6,5° στο πάχος στρώματος των 850 hPaκαι με την ψυχρή λίμνη να φεύγει με βορειοδυτική τροχιά δίνοντας χιονοπτώσεις στην Θεσσαλονίκη, προφανώς πιο ποιοτικές από της πρωτεύουσας.

 

Γύρω στις 21:00 πλέον οι χιονόπτωση στο Λεκανοπέδιο είχε αποκτήσει χαρακτήρα γενικευμένο, με τον ουρανό κατακόκκινο και τους ανέμους να έχουν στραφεί πλέον σε βόρειους. Η χιονόπτωση κάλυψε της γραμμές του τραμ (αυτό που είδα στο σταθμό της Συγγρού Φιξ, όπου εφάπτονται Συγγρού και Καλλιρόης και μισή ώρα αργότερα της προαναφερόμενης διακόπηκε η κυκλοφορία του τραμ. Στο οδόστρωμα και στα πεζοδρόμια άρχισε να δημιουργείται ένα λεπτό στρώμα χιονιού το οποίο κάποια στιγμή έφτασε τα 3 εκατοστά. Λίγα μεν αλλά το σκηνικό ήταν λυτρωτικό καθώς για πρώτη φορά από το 2008 η Αθήνα και τα προάστια ντύνονταν στα λευκά.

 

Γυρνώντας πίσω στην Καλλιθέα, παρατηρούσα ότι το χιόνι ήταν σε πιο πολύ και η χιονόστρωση είχε φτάσει ήδη στα 6 εκατοστά στο οδόστρωμα της οδού Δαβάκη. Μέσο όρο στα νοτιοδυτικά προάστια υπήρχε κάλυψη 5 εκατοστά, αλλά σε καθαρά μεγαλύτερη έκταση από τον χιονιά του 2004 ο οποίος είχε ευνοήσει μέχρι το Κέντρο της Αθήνας, αφήνοντας τα πεδινά των νοτίων προαστίων με μερική χιονοκάλυψη. Η απογοήτευση ήταν για τα εσωτερικά και τα βόρεια του νομού όπου η χιονόστρωση σε εκατοστά πιο λίγη από την προαναφερόμενη των νοτίων προαστίων.

 

Η επόμενη μέρα με την ηλιοφάνεια, έλιωσε το χιόνι, αφήνοντας σε σημεία 2-3 εκατοστά.
Να πούμε δυο κουβέντες για την Θεσσαλονίκη. Όπως προανέφερα, η ψυχρή λίμνη στο Αιγαίο, εκείνη την Δευτέρα, άρχισε να παίρνει Βορειοδυτική τροχιά, προς Θερμαϊκό και Συμπρωτεύουσα. Από τις αναφορές, υπήρχε μια καθυστέρηση έναρξης της χιονόπτωσης, παρόλο που οι συνθήκες ήταν ήδη έτοιμες. Η καθυστέρηση οφειλόταν στην πολύ ψυχρή αέρια μάζα που είχε εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη από της προηγούμενες μέρες.

 

Από τις φωτογραφίες των φίλων μας εκεί, ήταν σαφές πως η χιονοκάλυψη και η χιονόστρωση ήταν ανώτερη και δεν θεωρώ πως υπάρχουν περιθώρια σύγκρισης.

1  2

3  4

5
Ανακεφαλαίωση: Η Αριάδνη σίγουρα ήταν μια ιστορική κακοκαιρία με έμφαση και στο ψύχος και στις χιονοπτώσεις, επιλεκτική σε υπερβολικό βαθμό, ειδικά στην πρώτη φάση της. Και φυσικά νικήτριες στην υπόθεση χιονόπτωση ήταν οι Εύβοια και οι Σποράδες με έμφαση την Σκόπελο.

Επιμέλεια: Alexander Moria

Σχόλια   

 
#1 Pindos man 03-01-2018 15:50
Λόγο επιλεκτικότητα όπως ανέφερες και η Καρδίτσα είχε 60 πόντους χιόνι κ -17 (πεδινά αυτά).
Παράθεση
 
 
#2 Pindos man 03-01-2018 15:55
Επίσης λόγω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και με αρκετό υετό η Καρδίτσα δεχόταν χιόνι από 07/01 έως 16/01, αυτά.Ωραιο άρθρο!
Παράθεση
 
 
#3 Nick-Stormlover 04-01-2018 02:25
Πολύ ωραίο αφιέρωμα.Μπράβο !
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση