Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 194 καιρόφιλοι και 2 ερασιτέχνες μετεωρολόγοι σε εγρήγορση

Πα03292024

Last updateΠε, 28 Μαρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Στατιστικά σταθμών Κλιματικά δεδομένα Πειραιά (Ε.Μ.Υ) και άλλα.

Κλιματικά δεδομένα Πειραιά (Ε.Μ.Υ) και άλλα.

 
 
Pic Pireas
 
Άποψη του Πειραιά.


Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ο σταθμός του Πειραιά λειτούργησε πλήρως από το 1956 ως το 2010 ενώ για κάποιες μετεωρολογικές παραμέτρους υπάρχουν στοιχεία ακόμα και από την δεκαετία του 30.

 

Παρακάτω βλέπουμε τα στοιχεία του σταθμού της Ε.Μ.Υ στον Πειραιά για την νεότερη περίοδο 1981-2010.Παρατηρούμε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αύξηση των μέσων ελάχιστων τιμών (αλλά και των μέσων μέγιστων).Ειδικά οι καλοκαιρινές μέσες ελάχιστες φτάνουν ακόμα και τους 25 βαθμούς Κελσίου στον Πειραιά και πρόκειται για τις υψηλότερες μέσες ελάχιστες στην επικράτεια κατα την διάρκεια του καλοκαιριού σύμφωνα με το αρχείο της Ε.Μ.Υ. Κάτι τέτοιο μάλλον συμβαίνει λόγω της θέσης του Πειραιά στον αστικό ιστό της Αθήνας , την εγγύτητα του στη θάλασσα, την πυκνή του δόμηση και κυρίως εξαιτίας της απόγειας αύρας κατά την διάρκεια των θερινών νυκτών, η οποία μεταφέρει όλη την εκπεμπόμενη θερμότητα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας προς τις ακτές.Η μεγαλύτερη μέση ελάχιστη στον σταθμό του Πειραιά σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2010 με 27.81 βαθμούς Κελσίου ,τιμή η οποία είναι ρεκόρ υψηλότερης μέσης ελάχιστης όλων των εποχών σύμφωνα με τους σταθμούς της Ε.Μ.Υ.

 

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει ο μέσος ετήσιος υετός  ο οποίος είναι ένας από τους χαμηλότερους στην επικράτεια με λιγότερο από 340 χιλιοστά ετησίως. Σε συνάρτηση μάλιστα με την μέση ετήσια θερμοκρασία η οποία διαμορφώνεται στους 19.35 βαθμούς Κελσίου ο Πειραιάς φαίνεται πως έχει τα χαρακτηριστικά ενός ζεστού και ημίξηρου κλίματος (BSh κλίμα κατά την κλιματική ταξινόμηση Köppen). Κάτι τέτοιο για τον σταθμό του Πειραιά επιβεβαιώνεται εξάλλου και από τον κλιματικό Άτλαντα της Ελλάδας που έχει εκδώσει η Ε.Μ.Υ. Σύμφωνα μάλιστα με τον συγκεκριμένο κλιματικό Άτλαντα της Ε.Μ.Υ ο Πειραιάς είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που εμφανίζει αυτόν τον τύπο κλίματος.

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1981 2010

 

Σε ότι αφορά τα στοιχεία της πλήρους χρονοσειράς για την περίοδο 1956-2010 παρατηρούμε ξανά τις πολύ υψηλές μέσες ελάχιστες θερμοκρασίες που φαίνεται να έχει διαχρονικά ο Πειραιάς το καλοκαίρι και οι οποίες διαμορφώνονται σταθερά πάνω από 24 βαθμούς Κελσίου για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και είναι από τις υψηλότερες της ηπειρωτικής Ευρώπης.
 
Παρόλα αυτά, το ρεκόρ υψηλότερης ελάχιστης θερμοκρασίας στην ηπειρωτική Ελλάδα και ηπειρωτική Ευρώπη σημειώθηκε στις 27 Ιουνίου 2007 με 35.9 βαθμούς στο μετεωρολογικό σταθμό του Ε.Α.Α στην Μονεμβασιά!Ενώ ταυτόχρονα είναι η μόνη περιοχή της ηπειρωτικής Ευρώπης που το θερμόμετρο δεν έχει πέσει κάτω από 1.5 βαθμό σε ολόκληρη την μετεωρολογική ιστορία της. Επιπρόσθετα η Μονεμβασιά καταγράφει κατά μέσο όρο 133 τροπικές νύχτες, τις περισσότερες στην ηπειρωτική Ευρώπη ενώ επίσης είναι η μόνη περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας που ανήκει στη ζώνη ανθεκτικότητας φυτών 11a. Η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε χιονόστρωση στη Μονεμβασιά ήταν το 1942 (σε μεγάλο υψόμετρο στο Κάστρο).

 

35.9 MONEMVASIA

 
Σε ότι αφορά τον Πειραιά παρατηρούμε επίσης πως οι μέσες ελάχιστες θερμοκρασίες το χειμώνα είναι οι υψηλότερες από όλους τους σταθμούς της Αττικής σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ ενώ η μέση ετήσια θερμοκρασία διαμορφώνεται στους 19 βαθμούς Κελσίου. Αντίστοιχα για ολόκληρη την χρονοσειρά ο μέσος ετήσιος υετός στον Πειραιά παραμένει ξανά σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια και για ολόκληρη την χρονοσειρά.Το πιο υετοφόρο έτος για τον Πειραιά ήταν το 1975 με 541,7 χιλιοστά ενώ ακολουθεί το 2002 με 495,2 χιλιοστά.Το πιο άνομβρο έτος αντίθετα ήταν το 1989 με μόλις 113,7 χιλιοστά. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως ο Πειραιάς για ολόκληρη την περίοδο 1956-2010 δεν έχει καταγράψει ποτέ ελάχιστη θερμοκρασία κάτω των 20 βαθμών Κελσίου για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.Το ρεκόρ απόλυτα ελάχιστης θερμοκρασίας στον σταθμό του Πειραιά για τον Ιούλιο σημειώθηκε την 1η Ιουλίου 1969 με 20 βαθμούς ακριβώς ενώ για τον Αύγουστο το αντίστοιχο ρεκόρ σημειώθηκε στις 16/08/1968 πάλι με 20 βαθμούς ακριβώς.

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1956 2010

 

Παρακάτω τα νεότερα κλιματικά δεδομένα του ΙΜΣ του Πειραιά για τη περίοδο 2009-2021.

 

Piraeus 2009-2022

 

Πάντως σε ότι αφορά ολόκληρη την επικράτεια ο σταθμός του Ε.Α.Α στη Λίνδο είναι ο θερμότερος, κυρίως λόγω των θερμών καταβατικών ανέμων που πνέουν μεγάλο μέρος του έτους στην περιοχή. Ταυτόχρονα η Λίνδος είναι η θερμότερη περιοχή κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την γεωγραφική Ευρώπη. Πέρα όμως από τη γεωγραφική Ευρώπη, είναι εντυπωσιακό οτι η Λίνδος καταφέρνει και ξεπερνάει σε μέση ετήσια θερμοκρασία μετεωρολογικούς σταθμούς στα Αφρικανικά Κανάρια Νησιά, στο Τέλ Αβίβ, στο Κάιρο, στη Μπραζίλια, στο Πορτ Σάιντ, στις ακτές της Κεντρικής Φλόριντα, στη βόρεια και νότια Οκινάουα καθώς και σε προάστια της μητροπολιτικής Ταϊπέι! Παρακάτω μια σύγκριση των κλιματικών δεδομένων της Λίνδου με τον θερμότερο μετεωρολογικό σταθμό στα Κανάρια Νησιά (Νότια Τενερίφη).

 

LINDOS 2014-2021

 

ΛΙΝΔΟΣ-ΤΕΝΕΡΙΦΗ
 
ΠΗΓΕΣ
-Ε.Μ.Υ - ΔΝΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩN
- ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ε.Μ.Υ) 

Σχόλια   

 
+3 #1 ringo2 21-07-2016 21:34
συγχαρητηρια ωραιο αρθρο
Παράθεση
 
 
+2 #2 Zeus 22-07-2016 21:32
Πολύ ωραίο και το άρθρο και οι πληροφορίες εξαιρετικά σπάνιες. Μία ερώτηση έχω όμως. Τα τέρμα δεξιά κουτάκια που αναφέρονται στο ΕΤΟΣ αφορούν τις μέσες τιμές όλων των ετών σε κλίμακα ενός έτους;
Παράθεση
 
 
+1 #3 Alexandros-Filadelfeia 22-07-2016 23:41
Zeus για τις θερμοκρασίες είναι ο μέσος όρος των μέσων μηνιαίων τιμών ενώ για τον υετό είναι το άρθροισμα του μέσου υετού ανα μήνα.Τα δίνω κατά το παράδειγμα αρκετών μετεωρολογικών υπηρεσιών παγκοσμίως.
Παράθεση
 
 
#4 δ 08-01-2019 20:03
Πού θα βρούμε αρχείο χιονοπτώσεων Πειραιά; Ειδικά για τις χρονιές που το έστρωσε;
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση