Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 139 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Δε05202024

Last updateΚυ, 19 Μαϊ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Νέα Καιρική Ανασκόπηση 2007

Καιρική Ανασκόπηση 2007

Το 2007 ήταν μια χρονιά που πιστεύω ότι οι περισσότεροι δεν θα θέλουν να θυμούνται ή δύσκολα θα ξεχάσουν.Η χρονιά περιείχε αρκετά ακραία καιρικά χαρακτηριστικά όπως η παρατεταμένη ανομβρία το πρώτο τρίμηνο του 2007 ,το καλοκαίρι με τις υψηλές και ακραίες (με αρκετά ρεκόρ) τιμές θερμοκρασίας σε συνδιασμό με τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Πάρνηθα - Πεντέλη, και τις εξίσου μεγαλύτερες καταστροφές στο νομό Ηλείας , στην Εύβοια αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας,  θρηνόντας δεκάδες νεκρούς.
 
Το τελευταίο τρίμηνο του 2007 ήρθε για να επουλώσει τις πληγές που άφησε η παρατεταμένη ανομβρία του προηγούμενου διαστήματος δίνοντας σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας , αρκετά ποσά βροχόπτωσης "καλύπτοντας" την προηγούμενη περίοδο ανομβρίας.Ομως το ζητούμενο δεν είναι αυτό.Το γεγονός οτί η χρονιά περιείχε αρκετά ακραία χαρακτηριστικά , ίσως μας προβληματίσει για το άμεσο μέλλον, καθώς εάν τέτοια ακραία χαρακτηριστικά συνέβησαν με τέτοια ευκολία, πολύ πιθανόν να επαναληφθεί το ίδιο και χειρότερα. 
 
Πάμε να δούμε σε γενικές γραμμές τι προέκυψε  αυτή τη χρονιά... 
 
Ιανουάριος 2007
 
Το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ξεκίνησε με κακοκαιρία στην Ελλάδα.Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στη δυτική και βόρεια Μακεδονία (μέσα στη πόλη της Φλώρινας και της Καστοριάς) ενώ αρκετές χιονοπτώσεις δέχτηκαν τα περισσότερα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.Στις υπόλοιπες περιοχές σημειώθηκαν ασθενείς βροχές ή χιονόνερο οι οποίες είχαν παροδικό χαρακτήρα.Η θερμοκρασία κυμαινόταν σε καλές για την εποχή θερμοκρασίες, με σταδιακή άνοδο από τις 7/01/2007.
Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου επικράτησε "ανοιξιάτικος" καιρός με μικρή εξαίρεση στις 12-13/01/2007 οπού είχαμε μια σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και λίγες παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και κάποιες βροχές στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία.Σε γενικές γραμμές οι υπόλοιπες μέρες του δευτέρου δεκαημέρου υπήρχαν θερμοκρασίες αρκετά παραπάνω από την μέση κλιματική τιμή του μήνα καθώς και αρκετά καλές καιρικές συνθήκες.
Το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου δεν θύμιζε σε τίποτα χειμώνας , καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδιασμό με τους νότιους - νοτιοδυτικούς ανέμους έδινε την αίσθηση της άνοιξης και του απροσανατολισμού της εποχής.Η θερμοκρασία κυμαινόταν σε αρκετές περιοχές μεταξύ 20-25βαθμών κελσίου, και το άιτιο ήταν οι θερμές αέριες μάζες που επισκέφθηκαν τα βαλκάνια από την βόρεια Αφρική.Οι τελευταίες 2-3 ημέρες του Ιανουαρίου έληξαν με απότομη πτώση της θερμοκρασίας φέρνοντας το θερμόμετρο σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.
 
Φεβρουάριος 2007 
  Ο Φεβρουάριος ξεκίνησε τις πρώτες 2 ημέρες με καλές καιρικές συνθήκες, όμως γρήγορα ψυχρές αέριες μάζες από την βορειοανατολική Ευρώπη, επιρρέασαν σε σημαντικό ποσοστό την Ελλάδα, με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας , βόρειους ανέμους και  αρκετές χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε αρκετά πεδινά μεταξύ 4-5 Φεβρουαρίου.Οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν από τις 6 Φεβρουαρίου και μετά με άνοδο της θερμοκρασίας , νότιους - νοτιοδυτικούς ανέμους.
Το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου ξεκίνησε με κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας με βροχές και καταιγίδες στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα αλλά και στη συνέχεια και στα ανατολικά και νότια τμήματα (9-11/02/2007). Η αιτία ήταν το βαρομετρικό χαμηλό (1005mb) από την Ιταλία που διέσχυσε τον Ελλαδικό χώρο δίνοντας αρκετά καλά ποσά βροχόπτωσης στις περισσότερες περιοχές.Κάποια γενικευμένα φαινόμενα παρέμειναν εώς το τέλος του δευτέρου δεκαημέρου στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα με επιπλέον ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Το τρίτο δεκαήμερο επικράτησε άστατος καιρός με βροχές και χιόνια στα ορεινά σε κεντρική και νότια Ελλάδα, καθώς και πτώση της θερμοκρασίας εξαιτίας των πολύ ισχυρών βορείων ανέμων.Οι τελευταίες 5-6ημέρες κύλησαν με σχετικά καλό καιρό εκτός από 27-28/02 οπού υπήρχαν βροχές σε δυτική κεντρική και νότια Ελλάδα, καθώς και χαμηλές θερμοκρασίες στη βόρεια Ελλάδα.
 
Μάρτιος 2007 
 
Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου ξεκίνησε με καλές για την εποχή θερμοκρασίες και αρκετά ανοιξιάτικο καιρό χωρίς κάποιο αξιοσημείωτο φαινόμενο.
Το δεύτερο δεκαήμερο ξεκίνησε με κρύο και ισχυρούς βόρειους ανέμους και βροχές στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας εώς τις 13/03/2007 , έπειτα επικράτησαν καλές καιρικές συνθήκες στις περισσότερες περιοχές.
Το τρίτο δεκαήμερο ξεκίνησε με ισχυρή διαταραχή (Μετεωρολογική βόμβα - 993mb) προερχόμενη από την Ιταλία στο διάστημα 21-23/03 φέρνοντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε δυτική κεντρική και βόρεια Ελλάδα.οπού επίσης σημειώθηκαν και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου , της δυτικής Μακεδονίας και της βόρειας Θεσσαλίας.
 
24/03/2007 : Εναρξη λειτουργίας του Meteoclub 
Μια μέρα μετά την παγκόσμια ημέρα Μετεωρολογίας εγκαινιάστηκε η έναρξη της ιστοσελίδας Meteoclub.gr που αφορά την πρόγνωση καιρού , την ενημέρωση αλλά και την άμεση ανταλλαγή απόψεων για τις καιρικές συνθήκες σε πραγματικό χρόνο.Η προσπάθεια έγινε αμέσως αποδεκτή απο εκατοντάδες επισκέπτες επιλέγοντας τον συγκεκριμένο ιστοχώρο για την ενημέρωση του καιρού.
 
Απρίλιος 2007 
 
Ο Απρίλιος ξεκίνησε με καλές καιρικές συνθήκες σε όλη την Ελλάδα εώς τις 3/4.Μετά τις 4 του μήνα βροχές και καταιγίδες είχαν τα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας εώς τις 6 του μήνα.Από τις 7 εώς τις 10 του μήνα επικράτησαν σε γενικές γραμμές καλές καιρικές συνθήκες και άνοδο της θερμοκρασίας.
Το δεύτερο δεκαήμερο του Απρίλη επικράτησαν καλές καιρικές συνθήκες με μοναδική εξαίρεση τα μισά του μήνα οπού είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες  και σποραδικές βροχές στο διάστημα 15-17/04.
Το τρίτο δεκαήμερο του Απρίλη επικράτησαν πολύ καλές καιρικές συνθήκες και ανοιξιάτικος καιρός σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.Αρκετές περιοχές της δυτικής Ελλάδας φλέρταραν με τους 30βαθμούς κελσίου ενώ μεταξύ 25-26/04 σημειώθηκαν σποραδικές βροχές στη δυτική - κεντρική και βόρεια Ελλάδα με συνοδεία λάσπης!!!
 
Μάιος 2007
 
Ο μήνας Μάιος ξεκίνησε με βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας ενώ κάποιες καταιγίδες σημειώθηκαν στη νότια Ελλάδα.Ο καιρός βελτιώθηκε από τις 5/5 και μετά με σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας με θερμές άεριες μάζες από την Αφρική.
Το δεύτερο δεκαήμερο κύλησε με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες ξεπέρασαν σε αρκετές περιοχές τους 30c στις μέγιστες τιμές,  και καλές καιρικές συνθήκες εώς τις 18 του μήνα οπού στο διάστημα 18-22/05 αρκετές βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας ενώ σημειώθηκε και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.
Το τρίτο δεκαήμερο του Μαϊου είχε αρκετές βροχές και καταιγίδες σε δυτική - κεντρική και βόρεια Ελλαδα με έντονο χαρακτήρα.Καταστροφές προκλήθηκαν στη δυτική Ελλάδα απο έντονη χαλαζόπτωση και στη κεντρική πελλοπόνησο έντονη καταιγίδα που προκάλεσε το πνιγμό 11 περίπου ανθρώπων μετά την υπερχείληση του ποταμού Λούσιου.
 
Ιούνιος 2007 
 
Ο μήνας ξεκίνησε με καλές καιρικές συνθήκες για την εποχή.Τρείς ημέρες έκαναν την εξαίρεση μεταξύ 4-6 Ιουνίου με μπόρες σχεδόν σε όλο τον ηπειρωτικό άξονα της Ελλάδας.Βελτίωση παρουσίασε ο καιρός από τις 7 Ιουνίου και μετά με σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας.
Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό πέρα της σταδιακής ανόδου της θερμοκρασίας σε υψηλά επίπεδα.
Το τρίτο δεκαήμερο , ήταν η περίοδος των ρεκόρ θερμοκρασιακά.Στις 26/06 σημειώθηκαν πανελλαδικά αρκετά θερμοκρασιακά ρεκόρ, καθώς μια πολύ θερμή αέρια μάζα από τη βόρεια Ευρώπη, μετακινήθηκε βορειοανατολικά πρός τα βαλκάνια φέρνοντας ακραίες θερμοκρασίες για τον Ελλαδικό χώρο.Στις ηπειρωτικές περιοχές τα περισσότερα θερμόμετρα έγραψαν πάνω από 44 βαθμούς κελσίου ενώ χαρακτηριστικό είναι το ρεκόρ των 45,6 βαθμών της Ελευσίνας , της Ν.Φιλαδέλφιας με 46,2c , του Θησείου με 44,8 , όπως επίσης και του Μενιδίου (Αχαρναί) με 44,4c.
Aυτές οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες συνέβαλαν επιπλέον και σε μια ανυπολόγιστη καταστροφή που προκλήθηκε στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας την 28η του μήνα.Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα ελατοδάσους και πεύκων έγιναν στάχτυ, αρκετά ελάφια πέθαναν και το οικολογικό σύστημα στην Πάρνηθα αποσταθεροποιήθηκε.Παρόμοια καταστροφή προκλήθηκε την ίδια χρονική περίοδο και στο νότιο Πήλιο οπού χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους έγινε στάχτυ.
 
Ιούλιος 2007
 
Ο καιρός ξεκίνησε με καλές συνθήκες και θερμοκρασίες για την εποχή.Στα μέσα του πρώτου δεκαημέρου κάποιες βροχές σημειώθηκαν στα βόρεια της χώρας.
Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου περιείχε μελτέμια και ξηρές καιρικές συνθήκες.
Το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου επέφερε τον δεύτερο κατα σειρά καύσωνα στην Ελλάδα που είχε περισσότερη διάρκεια με θερμοκρασίες άνω των 38βαθμών κελσίου, ενώ ακραίες τιμές σημειώθηκαν στις 25-26 Ιουλίου στα ηπειρωτικά της χώρας με 42-44 βαθμούς κελσίου.
 
Αύγουστος 2007 
 
Καλές καιρικές συνθήκες επικράτησαν σε όλη τη χώρα εώς τις 4/08.Επειτα ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν στη κεντρική Θεσσαλία και Μακεδονία με συνοδεία χαλαζόπτωσης , οπού προκάλεσαν καταστροφές κυρίως στο νομό Σερρών, Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης.Στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα ήταν πιο ασθενή ενώ το χαρακτηριστικό ήταν η βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας μέχρι και 15 βαθμούς από τη Θεσσαλία και άνω.
Το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου επικράτησαν καλές καιρικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, ενώ το αξιοσημείωτο ήταν το μελτέμι που κάθε χρόνο τέτοια εποχή συνήθως επιρρεάζει την Ελλάδα.Στις 16 Αυγούστου μεγάλη πυρκαγιά έκαψε δασική έκταση στη Πεντέλη, σαν αποτέλεσμα της παρατεταμένης ανομβρίας στο νομό Αττικής.
 Δυστυχώς η επικαιρότητα του καλοκαιριού στράφηκε κατα κόρον στις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν μεγάλο μέρος της Πελλοπονήσου αλλα και άλλων περιοχών, και έτσι στις 23 Αυγούστου ξεκίνησε μια μαρτυρική πυρκαγιά από τον Ταϋγετο κατακαίγοντας χωριά με την βοήθεια του μελτεμιού αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν.Στις 24 Αυγούστου δεκάδες εστίες φωτιάς διαπέρασαν χωριά και δασικές εκτάσεις στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας, σκορπώντας τον πανικό , την καταστροφή και τον θάνατο σε δεκάδες συνανθρώπους μας, ενώ μια μεγάλη εστία φωτίας ξεκίνησε ταυτόχρονα και στο Αλιβέρι (Εύβοιας).
 
  Σεπτέμβριος 2007
 
Δυο διαφορετικές εικόνες είχε η Ελλάδα τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη.Βροχές και αρκετή δροσιά στη βόρεια Ελλάδα και καύσωνας στη νότια Ελλάδα.Στις 2 και 3 του μήνα έντονες βροχές και καταιγίδες έκαναν την εμφάνιση τους στη Πελλοπόνησο και την δυτική Ελλάδα, αλλά και μέσα στην Αθήνα σημειώθηκαν κάποιες ασθενείς βροχές κυρίως στα δυτικά του νομού.Επειτα η θερμοκρασία έπεσε σημαντικά σε ολόκληρη τη χώρα, με ανεκτές για την εποχή θερμοκρασίες, αλλά και ισχυρά φαινόμενα σε δυτική Ελλάδα, Μακεδονία και Ηπειρο στο διάστημα 5-7 του μήνα.
Το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη κύλησε με αρκετά καλές θερμοκρασίες και επίσης καλές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη τη χώρα.Το τρίτο δεκαήμερο η κεντρική Θεσσαλία και η Μακεδονία είχε ισχυρές βροχές μεταξύ 19-20 του μήνα. Τις υπόλοιπες ημέρες υπήρχε εναλλαγές συννεφιάς με βροχή και ηλιοφάνεια, εκτός από την 27η Σεπτέμβρη που είχαμε συνθήκες έντονης καταιγίδας σε δυτική Στερεά Ελλάδα , Πελλοπόνησο , Ηπειρο και Μακεδονία.
 
Οκτώβριος 2007
 
Ο μήνας Οκτώβριος ήταν και ο μήνας που έσπασε σε αρκετά σημεία τα ρεκόρ της ανομβρίας του καλοκαιριού.Μέσα σ'αυτά τα ρεκόρ ήταν και η Αθήνα η οποία έκλεισε 128 ημέρες ή αν θέλετε 4μήνες ανομβρίας την 12η του Οκτώβρη.
Το πρώτο δεκαήμερο ξεκίνησε με ασταθείς συνθήκες στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας με βροχές και καταιγίδες στα δυτικά - κεντρικά και βόρεια τμήματα της Ελλάδας.Ενα μικρό διάλειμμα μεταξύ 5-7 Οκτώβρη και στη συνέχεια βροχές στα δυτικά - κεντρικά και βόρεια της χώρας πάλι.
Στο δεύτερο δεκαήμερο αρκετές βροχές επιρρέασαν σημαντικό κομμάτι της χώρας όπως η Αθήνα , οι Κυκλάδες , τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη , μετά απο την παρατεταμένη ανομβρία.Επειτα οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν μέχρι και τις 20 του μήνα.
Το τρίτο δεκαήμερο ξεκίνησε με βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αλλά και πτώση της θερμοκρασίας στα όρια του χειμώνα κυρίως στη βόρεια χώρα.Ισχυρή έντασης καταιγίδα ξέσπασε στην Αθήνα και κυρίως στα ανατολικά της πόλης με συνοδεία χαλαζόπτωσης την 20η ημέρα του μήνα αλλά και πολύ ισχυρούς νοτιάδες.Τα φαινόμενα συνεχίστηκαν στο ίδιο μοτίβο μέχρι και τις 23 του μήνα στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.Μικρή βελτίωση παρουσίασε ο καιρός από 25 εώς 27 του μήνα , οπού μετά σημειώθηκαν εκ νέου βροχές και καταιγίδες κυρίως στη βόρεια Ελλάδα εώς τις 30/10.
 
Νοέμβριος 2007 
 
 Φθινοπωρινό εώς χειμωνιάτικο ήταν το σκηνικό από την αρχή του μήνα.Βροχές και λίγες καταιγίδες σημειώθηκαν στη βόρεια Ελλάδα που γρήγορα επεκτάθηκαν και στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας.Αξιοσημείωτη ήταν η πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια της χώρας φτάνοντας ακόμα και τους 5 βαθμούς κελσίου.Από τις 6 εώς τις 10 του μήνα επικράτησαν σχετικά καλές καιρικές συνθήκες με χαμηλές θερμοκρασίες.
Κακοκαιρία επικράτησε από τις 10 του μήνα και μετά με βροχές και χιόνια στα ορεινά της βορείου και κεντρικής Ελλάδας, ενώ στην υπόλοιπη χώρα σημειώθηκαν καταρρακτώδεις βροχές με συνοδεία θυελλωδών νοτίων ανέμων στα νότια πελάγη (οπού έπειτα στράφηκαν σε δυτικούς - βορειοδυτικούς με ριπές εώς και 11μποφόρ ) και θυελλώδη βοριά στη βόρεια χώρα οπού η ένταση έφτανε τα 10μποφόρ τοπικά.Η αιτία ήταν μια "μετεωρολογική βόμβα - 988mb) που επιρρέασε την Ελλάδα.Στη συνέχεια το δεύτερο δεκαήμερο κύλησε με σποραδικές βροχές και καταιγίδες στα περισσότερα τμήματα της χώρας και με νότιους ανέμους(Ειδικά στις 17 Νοέμβρη οπού σημειώθηκε ισχυρή καταιγίδα στην Αττική με συνοδεία χαλαζόπτωσης).
Το τρίτο δεκαήμερο ήταν σε γενικές γραμμές ήπιο σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, με εξαίρεση την 26 Νοέμβρη οπού είχαμε ισχυρούς νοτιοδυτικούς ανέμους.
 
Δεκέμβριος 2007 - Επίλογος
Ο τελευταίος μήνας του 2007 , μας επιφύλαξε αρκετές εκπλήξεις.Χιόνια σημειώθηκαν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα μέσα του μήνα κυρίως στη κεντρική και βόρεια - βορειοανατολική Ελλάδα.Φυσικά δεν έλειψε η καλοκαιρία που επικράτησε σε όλη την Ελλάδα στο διάστημα 19 - 25 Δεκεμβρίου.Κλείνοντας, ο μήνας τελείωσε με μουντό καιρό και τοπικές βροχές την τελευταία ημέρα του χρόνου στη νότια Ελλάδα, που γρήγορα επιρρέασε τα δυτικά και κεντρικά τμήματα της χώρας.
 
Συνοπτικά το 2007 ξεκίνησε με σημαντικές απώλειες βροχόπτωσης στα περισσότερα σημεία της Ελλάδας, με την κορύφωση της ανομβρίας το καλοκαίρι, οπού σε συνδιασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες (ρεκόρ) για την εποχή, σημειώθηκαν εκατοντάδες πυρκαγιές.Οι τελευταίοι 4μήνες του χρόνου έφεραν μια ισορροπία στο μέσο όρο συνολικής βροχόπτωσης του έτους.
Το 2008 ας ελπίσουμε οτί η ισορροπία στο κλίμα θα επικρατήσει , έτσι ώστε να μην αντικρύσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα ή ακραίες τιμές θερμοκρασίας.
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση