Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 102 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Δε05202024

Last updateΚυ, 19 Μαϊ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Νέα Ανεμοστρόβιλος στη βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Ανεμοστρόβιλος στη βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Οι ελληνικές «Βερμούδες»

Στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο κάθε χρόνο εμφανίζεται ένας ανεμοστρόβιλος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέφανος Κρίκκης This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009


Το ελληνικό «Τρίγωνο των... ανεμοστρόβιλων» αποτελεί η περιοχή της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, καθώς μια φορά τον χρόνο δημιουργείται εκεί ένας πανίσχυρος ανεμοστρόβιλος σπέρνοντας την καταστροφή στο πέρασμά του.

O χθεσινός ανεμοστρόβιλος που δημιουργήθηκε μέσα από ένα καταιγιδοφόρο νέφος ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς που καταγράφηκαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Τη στιγμή που χθες το πρωί τα μαύρα σύννεφα είχαν πυκνώσει πάνω από την Ηλεία, μεγάλες αέριες μάζες συσσωρεύονταν στον ουρανό της Νέας Μανωλάδας. Ο ανεμοστρόβιλος εκδηλώθηκε σε ύψος περίπου 2 χιλιομέτρων και οι αέριες μάζες που άρχισαν με ταχύτητα να περιδινίζονται εφόρμησαν από τη βάση του σύννεφου προς το έδαφος, αποκτώντας μορφή σιφωνιού.

Καθώς το τεράστιο σύννεφο που προκάλεσε την καταιγίδα βυθίστηκε περισσότερο προς τα κάτω, ο ανεμοστρόβιλος ορθώθηκε σ΄ αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «μέγιστο παράστημά του», αποκτώντας ύψος 1,5 χιλιομέτρου. Ήταν η στιγμή που στριφογύριζε με την ιλλιγιώδη ταχύτητα των 200 χιλιομέτρων. «Αμέσως καταλάβαμε ότι είχαμε να κάνουμε με ένα από τα πιο έντονα φαινόμενα που έχουμε καταγράψει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μιχάλης Σιούτας, που είναι δρ. μετεωρολόγος στο Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλονίκη και ο πρώτος επιστήμονας που ξεκίνησε να ερευνά τους ανεμοστρόβιλους στη χώρα μας.

Το θυελλώδες πέρασμα του ανεμοστρόβιλου διήρκεσε λίγα λεπτά και η έκταση στην οποία κινήθηκε δεν ξεπέρασε τα 7 χιλιόμετρα. «Διαφορετικά οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ πιο τραγικές καθώς θα μπορούσαμε να είχαμε τραυματισμούς ή ακόμη και το θάνατο κάποιου ανθρώπου», προσθέτει ο κ. Μ. Σιούτας ο οποίος υπενθυμίζει την περίπτωση του φοβερού ανεμοστρόβιλου που δημιουργήθηκε ξαφνικά το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου 2004 στη Μεθώνη Πιερίας. Είχε τόση δύναμη ώστε ανασήκωσε μια βάρκα μέσα από τη θάλασσα και την εκτόξευσε στην ακτή προκαλώντας τον θάνατο ενός 10χρονου παιδιού.

Εκρηκτικός συνδυασμός
Όμως αυτό που συμβαίνει στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο φαίνεται πως δεν έχει προηγούμενο στη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να χαρακτηρίζουν την περιοχή ως «Τρίγωνο των Βερμούδων». Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει εδώ και αρκετά χρόνια ο κ. Μ. Σιούτας και οι συνεργάτες του, καταδεικνύουν πως σε αυτή τη ζώνη υπάρχει ένας εκρηκτικός συνδυασμός μετεωρολογικών φαινομένων τα οποία, σε συνάρτηση με το γεωλογικό ανάγλυφο της περιοχής και τη γειτνίαση της ξηράς με τη θάλασσα, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες εμφάνισης ισχυρών ανεμοστρόβιλων.

«Είναι μια περιοχή όπου βρέχει συχνά και η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά», λέει ο Έλληνας ερευνητής. «Η διέλευση βαρομετρικών χαμηλών, η διαφορά στην πίεση, η σχέση της θάλασσας με την ξηρά αλλά και το γεγονός ότι η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας γίνεται από τα δυτικά δημιουργούν εκ πρώτης όψεως ένα εκρηκτικό μείγμα που ευνοεί την εμφάνιση των ακραίων αυτών φαινομένων». Μάλιστα, από την έρευνα των ειδικών έχει αποδειχτεί ότι οι ανεμοστρόβιλοι που δημιουργούνται αρχικά πάνω από τη θάλασσα (λέγονται σίφωνες στην περίπτωση αυτή) και στη συνέχεια εισβάλλουν στην ξηρά είναι και οι πιο επικίνδυνοι.

Η τραγωδία του 1934
Τέτοιο φοβερό περιστατικό είχε συμβεί τον Οκτώβριο του 1934 όταν ένας μεγάλος ανεμοστρόβιλος που δημιουργήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Ιθάκης εισήλθε στην Αιτωλοακαρνανία στην περιοχή του Αστακού και προκάλεσε το θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 40. Στη Δυτική Πελοπόννησο, οι ανεμοστρόβιλοι εκδηλώνονται σχεδόν πάντα ύστερα από έντονη βροχόπτωση ή καταιγίδα, η καταστροφική τους μανία ξεθυμαίνει το αργότερο σε 10- 15 λεπτά και η απόσταση που διανύουν συνήθως δεν ξεπερνάει τα 10 χιλιόμετρα.

ΣΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Ο ανεμοστρόβιλος είχε ύψος 1.500 μέτρων και στριφογύριζε με 200 χιλιόμετρα την ώρα

Δύο νεκροί και καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πάνος Θεοδωρακόπουλος

ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από ισχυρούς ανέμους στην Ηλεία, ενώ σοβαρές ζημιές προκάλεσε ανεμοστρόβιλος στην περιοχή Βάρδας και Νέας Μανωλάδας, όπου ξεριζώθηκαν δέντρα, καταστράφηκαν καλλιέργειες, κατέρρευσαν στέγες κι έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων.

Ελάχιστα λεπτά μετά την εκδήλωση του ανεμοστρόβιλου και ενώ η ένταση των ανέμων ήταν ισχυρή, ένας νεαρός Βούλγαρος έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, καθώς επιπλέον, σύμφωνα με την Τροχαία, είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα. Το αποτέλεσμα ήταν να προσκρούσει το αυτοκίνητο στο στηθαίο του δρόμου και να σκοτωθούν επιτόπου οι δύο επιβάτες του, ενώ ο τρίτος ανασύρθηκε βαριά τραυματισμένος.

«Ήταν πρωτοφανές», λέει ο δήμαρχος Βουπρασίας Ηλείας Αντώνης Σερέτης. «Όλα έγιναν μέσα σε δευτερόλεπτα.

Φάνηκε ένα μαύρο σύννεφο και νιώσαμε τράνταγμα και βοή, όπως σε μεγάλο σεισμό». Ο δήμαρχος αναφέρει ότι «είχε ευτυχώς τελειώσει λίγο νωρίτερα η μαθητική παρέλαση. Αν είχε συμβεί το καιρικό φαινόμενο νωρίτερα, ίσως είχαμε θύματα». «Όσοι ήμασταν στον δρόμο ψάχναμε να βρούμε καταφύγιο. Ήταν σα να γινόταν σεισμός», περιγράφει ο κ. Ανδρέας Τσίρος, πρόεδρος των εμπόρων της περιοχής.
ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση