Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 237 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Τε05082024

Last updateΤρ, 07 Μαϊ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Νέα Καιρός Vs Covid-19

Καιρός Vs Covid-19

covid 19

Μέσα από αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να αγγίξουμε το ιό Covid-19 ή αλλιώς κορονοϊό , καθώς επίσης θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πως μπορεί να επιδράσει ο καιρός στην εξάπλωση της επιδημίας και κατ΄επέκταση πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα διαγνώστηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2020 στη Θεσσαλονίκη.Από τότε μέχρι και τις 11 Απριλίου στις 18:00 το απόγευμα στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 2081 επιβεβαιωμένα κρούσματα 93 νεκροί , ενώ σε ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνομένοι 75 συμπολίτες μας.

 
diagrama-4


Στο παραπάνω διάγραμμα μπορούμε να δούμε ακριβώς αυτό για το οποίο μιλάνε τις τελευταίες μέρες οι λοιμωξιολόγοι για την περίφημη επιπέδωση της καμπύλης κρουσμάτων.Από ότι φαίνεται λοιπόν υπάρχει μια ομαλότητα στην καμπύλη των κρουσμάτων και θεωρητικά αν συνέχιζε η καμπύλη στις επόμενες μέρες του Απριλίου θα παρατηρούσαμε ότι θα άρχιζε η φθίνουσα πορεία της.Όλα αυτά όμως με την προυπόθεση ότι θα ίσχυαν οι ίδιες συνθήκες από τις 15 Μαρτίου μέχρι σήμερα.Δηλαδή να εφαρμόζουμε όλες τις οδηγίες των ειδικών λοιμωξιολόγων και της Πολιτικής προστασίας που έχουν δωθεί.Τώρα νομίζω οι περισσότεροι από εμάς έχουμε καταλάβει ότι τα μέτρα πάρθηκαν τη σωστή στιγμή και κυρίως τηρήθηκαν από τους πολίτες της χώρας.Δεν χρειάζεται να γίνει αναφορά στο τι γίνεται σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία ,η Ισπανία , η Αγγλία ή Αμερική και Τουρκία.

Καιρός vs Covid-19:

Ας δούμε τώρα πως επηρεάζει ο καιρός την εξάπλωση του ιού.Ας ξεκινήσουμε από το τι έχει πει ο πλέον αρμόδιος επί του θέματος ο Κος Τσιόδρας σε μία από τις καθημερινές του ενημερώσεις για την πορεία του ιού στη χώρα μας :

«Υπάρχουν ορισμένα επιστημονικά δεδομένα που λένε ότι οι αναπνευστικοί ιοί, και οι κοροναϊοί, το καλοκαίρι υποχωρούν. Ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά με χαμηλά ποσοστά υγρασίας, αφού έχουν ένα περίβλημα από λίπος που ενισχύει τη δράση του στο νερό. Επίσης, άλλες αναλύσεις εκτιμούν ότι με τη βροχή τα σταγονίδια του ιού πέφτουν πιο εύκολα από την ατμόσφαιρα» τόνισεχαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ωστόσο πως «δεν ξέρουμε για τον κοροναϊό τι θα γίνει το καλοκαίρι». «Ελπίζουμε ότι θα μειωθεί η διασπορά και η επιβίωσή του στο περιβάλλον».

Τώρα τίθεται το ερώτημα αν έχουν γίνει μελέτες που να συσχετίζουν τον καιρό με την εξάπλωση του covid-19. Παρόλο λοιπόν το ότι πρόκειται για νέο ιό υπάρχουν δύο σενάρια στο κατά πόσο επηρεάζει ή όχι.

1ο Σενάριο :

Σύμφωνα με τον Dr. Christian Bréchot, Πρόεδρο του GVN και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα.

«Η έρευνα που διεξήγαγε ο Δρ. Ο Mohammad M. Sajadi και ο Anthony Amoroso και δείχνουν ότι συνολικά, οι ανθρώπινοι κοροναϊοί (HCoV-229E, HCoV-HKU1, HCoV-NL63 και HCoV-OC43) παρουσιάζουν ισχυρή χειμερινή εποχικότητα από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο και είναι μη ανιχνεύσιμοι τους καλοκαιρινούς μήνες σε εύκρατες περιοχές.

Βάσει της ανάλυσης και υποθέτοντας ότι ο ιός δεν συνεχίζει να μεταλλάσσεται, αναμένουμε ότι το COVID-19 θα μειωθεί σημαντικά στις πληγείσες περιοχές πάνω από τον 30ο Βόρειο Παράλληλο τους επόμενους μήνες, ωστόσο, ο ιός θα μπορούσε να επιβιώσει σε χαμηλά επίπεδα σε τροπικές περιοχές και να αρχίσει και πάλι να αυξάνεται στα τέλη του φθινοπώρου και του ερχόμενου χειμώνα στις εύκρατες περιοχές.Με βάση τα στοιχεία που έχουμε τεκμηριώσει μέχρι τώρα, φαίνεται ότι ο ιός έχει έναν δυσκολότερο χρόνο διάδοσης μεταξύ ανθρώπων σε θερμότερο, τροπικό κλίμα.Αυτό δείχνει ότι μόλις οι μέσες θερμοκρασίες αυξηθούν πάνω από 12 βαθμούς Κελσίου και πάνω (54 βαθμούς Φαρενάιτ και πάνω ), ο ιός μπορεί να είναι πιο δύσκολο να μεταδοθεί, αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι υπόθεση που απαιτεί περισσότερα δεδομένα.

2ο Σενάριο:

Ο Mare Lipsitch, καθηγητής επιδημιολογίας , δημοσίευσε πρόσφατα μια ανάλυση στην οποία είπε ότι ο θερμότερος καιρός "πιθανότατα" δεν θα καταστείλει σημαντικά την εξάπλωση της ασθένειας.

Ειδικότερα είπε: «Η υγρασία είναι ένας γνωστός παράγοντας στην εξάπλωση άλλων αναπνευστικών ασθενειών όπως η γρίπη, η οποία ευδοκιμεί στον κρύο, ξηρό αέρα. Από τη δική μου γνώση δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες για το ρόλο της υγρασίας για κοροναϊούς ή άλλους αναπνευστικούς ιούς εκτός από τη γρίπη».

Στη μελέτη οι ερευνητές πρότειναν ότι η μετάδοση είναι δυνατή σε πολλά διαφορετικά κλίματα και ανέφεραν τη Σιγκαπούρη ως κατάλληλο παράδειγμα. Η Σιγκαπούρη βρίσκεται κοντά στον ισημερινό και έως τις 11 Μαρτίου είχε αναφέρει περισσότερες από 170 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις. Οι συντάκτες της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόνο οι καιρικές συνθήκες (δηλ. η αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας καθώς πλησιάζουν οι ανοιξιάτικοι και οι καλοκαιρινοί μήνες στο βόρειο ημισφαίριο) δεν θα οδηγήσουν απαραιτήτως σε μειώσεις των περιπτώσεων χωρίς την εφαρμογή εκτεταμένων παρεμβάσεων δημόσιας υγείας.

Συμπέρασμα:

Από τα παραπάνω μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν καταλήξει στο αν θα βοηθήσουν οι καλύτερες καιρικές συνθήκες στην ανακοπή της εξάπλωσης του ιού..Αν ρίξουμε μια ματιά στους πίνακες με τα κρούσματα και τους θανάτους σε όλο τον πλανήτη θα διαπιστώσουμε ότι για παράδειγμα στην Αφρική τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην βόρεια Αφρική και σε χώρες όπως η Αίγυπτος ,η Αλγερία ,η Τυνησία και το Μαρόκο που έχουν περίπου τις ίδιες καιρικές συνθήκες με την Ελλάδα αυτήν την εποχή.Αντίθετα θα δούμε σε χώρες της κεντρικής Αφρικής και κοντά στον Ισημερινό τα κρούσματα είναι σχεδόν μηδενικά ή πολύ λίγα.

Εδώ βέβαια τίθεται το ερώτημα κατά πόσο έιναι αξιόπιστα τα συστήματα υγείας των χωρών αυτών και κατά πόσο γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι στα ύποπτα κρούσματα. Αν πάρουμε σαν δεδομένο ότι οι κορονοϊοί γενικότερα δεν έχουν μεγάλη ευκολία μετάδοσης σε ζεστά περιβάλλοντα μάλλον τα πράγματα στη χώρα μας θα πάνε ακόμα καλύτερα τις επόμενες εβδομάδες

Άποψη :

Λοιμωξιολόγοι δεν είμαστε αλλά,

1) Από αυτά που έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής από επιστήμονες και έρευνες

2) Από την εξέλιξη του καιρού η οποία διαφαίνεται μέσα στον Απρίλιο

3) Από τις μέσες θερμοκρασίες που επικρατούν Απρίλιο και Μάιο στη χώρα μας

4) Από τη συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στα μέτρα

Υποθέτουμε ότι κάπου αρχές με μέσα Μαίου θα αρχίσει σταδιακά ή άρση των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας.Αυτό δε σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να κυκλοφορούμε ασύστολα.Θεωρούμε ότι έτσι σταδιακά όπως πάρθηκαν τα μέτρα έτσι σταδιακά θα αρθούν.Μην ξεχνάμε ότι η οικονομία έχει υποστεί πλήγμα κυρίως στην εστίαση και στο εμπόριο, όμως υπάρχει και ο μεγαλύτερος τροφοδότης της Ελληνικής οικονομίας που είναι ο τουρισμός και θα πρέπει με κάποιο τρόπο να λειτουργήσει από τον επομένο κιόλας μήνα.

Πηγές

https://eody.gov.gr/

https://www.news247.gr/

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση