Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 671 καιρόφιλοι και 15 ερασιτέχνες μετεωρολόγοι σε εγρήγορση

Πα09222017

Last updateΠε, 21 Σεπ 2017 6pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Εκτακτα δελτία

Εκτακτα δελτία

Εκτακτα δελτία

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών τις επόμενες ημέρες λόγω των ισχυρών ανέμων

xartis-epikindinotitas-anemon-15me18-08-2017

Λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που αναμένονται τις επόμενες ημέρες στην ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιών σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Συγκεκριμένα από σήμερα έως και την Παρασκευή 18 Αυγούστου , οι άνεμοι στο Αιγαίο αναμένονται να αγγίξουν τα 8 Μποφώρ. Στην ανατολική ηπειρωτική χώρα (από ανατολική Θεσσαλία και νοτιότερα , ανατολική Στερεά Ελλάδα - Εύβοια , ανατολική Πελοπόννησος) οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση έως και τα 7 Μποφώρ για τις επόμενες ημέρες. Σημαντική επισήμανση για την ένταση των ανέμων πως και τις νυχτερινές ώρες θα πνέουν σε αρκετές περιοχές από μέτριους έως πολύ ισχυρούς.

Αντίστοιχα και στη δυτική Ελλάδα οι βόρειοι - βορειοδυτικοί άνεμοι θα φτάσουν τα 4-5 Μποφώρ.

Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Διατηρούνται οι υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου και το Σάββατο 1η Ιουλίου- Αναλυτική πρόγνωση - Χάρτες

heatwave-kafsonas

 

Σε κλοιό ισχυρού καύσωνα βρίσκεται η χώρα μας από την μεταφορά των πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική στην κατώτερη τροπόσφαιρα και ο νέος μήνας , ο Ιούλιος δείχνει τα πραγματικά καλοκαιρινά του δόντια. Σε μερικές πόλεις της Ελλάδας όπως και εντός της Αθήνας το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας που καταγράφηκαν από τους αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς:
Ελευσίνα:  45,3C  (EAA)
Λάρισα:      44,7C
Ασπρόπυργος: 44,6C (EAA)
Σπάρτη:      44,4C (EAA)
Άγιοι Θεόδωροι (Κορινθία) 44,1C (ΕΑΑ)
Λαμία:         43,6C

Ακόμα και μέσα στην Αθήνα η θερμοκρασία έφτασε τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου στη Ν.Φιλαδέλφια και το Θησείο.


Για το Σάββατο 1η Ιουλίου ο καιρός θα είναι αίθριος σε όλη τη χώρα. Στο Ιόνιο το μέτριο βορειοδυτικό ρεύμα θα συνεχίσει να διατηρεί τη θερμοκρασία στα όρια του καύσωνα τις περιοχές της δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων νήσων , όπως αντίστοιχα και στο Αιγαίο.
Στις ηπειρωτικές περιοχές και συγκεκριμένα στον κάμπο της Θεσσαλίας , το θερμόμετρο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένεται να φτάσει τοπικά τους 43 με 45 βαθμούς Κελσίου κυρίως στη Λάρισα , τη Καρδίτσα και τον Βόλο.
Στη Στερεά Ελλάδα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν κυρίως στο κεντρικό και ανατολικό κομμάτι της , με το θερμόμετρο να φτάνει τοπικά τους 42 με 44 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι και το απόγευμα.
Στη Πελοπόννησο οι περιοχές που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου θα είναι η Σπάρτη , πιθανώς η Καλαμάτα , το Άργος και το Ναύπλιο , όπου δεν αποκλείεται να φτάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου. 
Στη Μακεδονία οι μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου θα σημειωθούν στα κεντρικά και ανατολικά ενδοηπειρωτικά τμήματα.

Οι θερμές αέριες μάζες θα διατηρηθούν μέχρι και την Κυριακή το μεσημέρι με το θερμόμετρο να φτάνει τοπικά τους 42 με 44 βαθμούς Κελσίου σε Θεσσαλία , Στερεά Ελλάδα , τη Μακεδονία και τη Πελοπόννησο.


Από τη Κυριακή το απόγευμα και από τα δυτικά θα ξεκινήσει η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας με την (επικίνδυνη για τα δάση) ενίσχυση των δυτικών ανέμων και μέχρι τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα της. Έως και την Κυριακή όμως μπορούμε να πούμε πως οι υψηλές θερμοκρασίες θα κάνουν την ατμόσφαιρα πραγματικά καυτή σε αρκετές πεδινές περιοχές της ανατολικής και κεντρικής ηπειρωτικής Ελλάδας.Παρατίθενται οι προγνωστικοί χάρτες των μέγιστων θερμοκρασιών κατά προσέγγιση σε Ελλάδα και Αττική.

 

 

prognostikos-xartis-thermokrasias-ellada-01-07-2017prognostikos-xartis-thermokrasias-attiki-01-07-2017

Έκτακτο δελτίο καιρού για το νησί της Λέσβου.Από τα ξημερώματα της Πέμπτης 15-6-17 αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο νησί.

multistorm

 

 

Απότομη αλλαγή του καιρού θα έχουμε στο πολύπαθο νησί της Λέσβου από τα ξημερώματα της Πέμπτης 15-6-17, με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές.Η αλλαγή του καιρού ευτυχώς δεν έχει μεγάλη διάρκεια και ήδη από τις βραδυνές ώρες της Πέμπτης θα έχουμε βελτίωση του καιρού.Αναλυτικά στις μεγαλύτερες πόλεις του νησιού θα έχουμε τις εξής καιρικές συνθήκες.

Για την πόλη της Μυτιλήνης προβλέπεται.

Τετάρτη  14-6-2017

Σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις.Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΔκές διευθύνσεις ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφώρ  τοπικά και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 βαθμούς η ελάχιστη έως 32 βαθμούς η μέγιστη τοπικά.


Πέμπτη  15-6-2017

Βροχές και καταιγίδες από τις πρωινές ώρες τοπικά ισχυρές.Από το απόγευμα αναμένεται βελτίωση του καιρού.Οι άνεμοι θα πνέουν από  ΒΔκές διευθύνσεις ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφώρ  τοπικά και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 βαθμούς η ελάχιστη έως 31 βαθμούς η μέγιστη τοπικά.

Για την πόλη της Καλλονής προβλέπεται.

Τετάρτη  14-6-2017

Σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις.Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΔκές διευθύνσεις ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφώρ  τοπικά και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 βαθμούς η ελάχιστη έως 32 βαθμούς η μέγιστη τοπικά.


Πέμπτη  15-6-2017

Βροχές και καταιγίδες από τις πρωινές ώρες τοπικά ισχυρές.Από το απόγευμα αναμένεται βελτίωση του καιρού.Οι άνεμοι θα πνέουν από  ΒΔκές διευθύνσεις ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφώρ  τοπικά και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 βαθμούς η ελάχιστη έως 31 βαθμούς η μέγιστη τοπικά.

Για την πόλη της Αγιάσου προβλέπεται.

Τετάρτη  14-6-2017

Σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις.Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΔκές διευθύνσεις ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφώρ  τοπικά και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 βαθμούς η ελάχιστη έως 27 βαθμούς η μέγιστη τοπικά.


Πέμπτη  15-6-2017

Βροχές και καταιγίδες από τις πρωινές ώρες τοπικά ισχυρές.Από το απόγευμα αναμένεται βελτίωση του καιρού.Οι άνεμοι θα πνέουν από  ΒΔκές διευθύνσεις ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφώρ  τοπικά και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 βαθμούς η ελάχιστη έως 26 βαθμούς η μέγιστη τοπικά.

Για την πόλη του Πολιχνίτου προβλέπεται


Τετάρτη  14-6-2017

Σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις.Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΔκές διευθύνσεις ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφώρ  τοπικά και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 βαθμούς η ελάχιστη έως 32 βαθμούς η μέγιστη τοπικά.


Πέμπτη  15-6-2017

Βροχές και καταιγίδες από τις πρωινές ώρες τοπικά ισχυρές.Από το απόγευμα αναμένεται βελτίωση του καιρού.Οι άνεμοι θα πνέουν από  ΒΔκές διευθύνσεις ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφώρ  τοπικά και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 βαθμούς η ελάχιστη έως 30 βαθμούς η μέγιστη τοπικά.


Για την πόλη του Πλωμαρίου προβλέπεται.

Τετάρτη  14-6-2017


Σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις.Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΔκές διευθύνσεις ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφώρ  τοπικά και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 βαθμούς η ελάχιστη έως 31 βαθμούς η μέγιστη τοπικά.


Πέμπτη  15-6-2017

Βροχές και καταιγίδες από τις πρωινές ώρες τοπικά ισχυρές.Από το απόγευμα αναμένεται βελτίωση του καιρού.Οι άνεμοι θα πνέουν από  ΒΔκές διευθύνσεις ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφώρ  τοπικά και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 βαθμούς η ελάχιστη έως 30 βαθμούς η μέγιστη τοπικά.

Μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά την πορεία των καταιγίδων εδώ  http://www.meteoclub.gr/ergaleia/doppler-radar

 

 

Προγνωστικός χάρτης μέγιστων θερμοκρασιών - Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

 

 

 

Παρατίθενται οι χάρτες μεγίστων θερμοκρασιών για τη Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

 

 

 

xartis-ellada-02-07-2017

 

 

 

xartis-attiki-02-07-2017

Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες στη βόρεια Ελλάδα - Χάρτης - 14/06/2017

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ελλάδας τις αμέσως επόμενες ώρες και μέσα στη νύχτα της Τετάρτης 14/06 , με βροχές και τοπικές καταιγίδες όπου δεν αποκλείεται στη κεντρική και ανατολική Μακεδονία αλλά και τη Θράκη να είναι ισχυρές με πιθανή χαλαζόπτωση. Τα φαινόμενα μέσα στη διάρκεια της νύχτας προς το ξημέρωμα της Πέμπτης θα μετατοπιστούν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και σιγά σιγά θα εξασθενήσουν.

Για το νησί της Λέσβου ο καιρός αναμένεται να επιδεινωθεί τις πρωινές ώρες της Πέμπτης με σποραδικές καταιγίδες που γρήγορα θα μετατοπιστούν προς τη Τουρκία.

Παρατίθεται ο χάρτης επικινδυνότητας για τις επόμενες ώρες:

xartis-epikindinon-kairikon-fainomenon-14-06-2017

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων - Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Ραγδαία μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από αργά το βράδυ του Σαββάτου προς το ξημέρωμα της Κυριακής στο μεγαλύτερο μέρος των ηπειρωτικών περιοχών. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει περίπου 24 ώρες όμως όπως δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία , χρίζει μίας ιδιαίτερης προσοχής.

Συγκεκριμένα από τη νύχτα του Σαββάτου , περιμένουμε μεταβολή του καιρού από τη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία) με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι έντονες με πιθανή χαλαζόπτωση. Προς το ξημέρωμα της Κυριακής και τις πρωινές ώρες , τα ίδια φαινόμενα θα μετατοπιστούν σταδιακά προς τις νότιες ηπειρωτικές περιοχές επηρεάζοντας τη Θεσσαλία , μέρος της Ηπείρου , τη Στερεά Ελλάδα και αρκετά τμήματα της Πελοποννήσου. Εκτός της κακοκαιρίας θα μείνουν οι νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου , όμως τα νησιά του Ιονίου φαίνεται πως και αυτά θα επηρεαστούν από σποραδικές καταιγίδες από τη δυτική Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο.

Από τη νύχτα της Κυριακής τα φαινόμενα θα περιοριστούν σημαντικά ενώ λίγες σποραδικές καταιγίδες θα παραμείνουν σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας.


Για την Αττική περιμένουμε από τις πρωινές ώρες λίγες νεφώσεις που πολύ γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές στα δυτικά - βορειοδυτικά τμήματα ενώ θα ενταθούν απότομα και θα σημειωθούν καταιγίδες , κατά τόπους ισχυρές με πιθανή χαλαζόπτωση. Τα φαινόμενα το μεσημέρι θα επεκταθούν και στα κεντρικά τμήματα της Αττικής , πολύ πιθανόν και εντός του λεκανοπεδίου. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι η δυτική / κεντρική και βόρεια Αττική. Από αργά το απόγευμα και προς τη νύχτα τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν νοτιότερα με λίγες σποραδικές καταιγίδες εντος του Σαρωνικού κόλπου και σταδιακά θα εξασθενήσουν.


Για τη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα καταστεί ήδη πολύ άστατος με βροχές και καταιγίδες , κατά τόπους ισχυρές με πιθανή χαλαζόπτωση. Ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας , ενώ η βελτίωση αναμένεται από τις βραδυνές ώρες και μετά.Παρατίθεται ο χάρτης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για τη Κυριακή:
xartis-epikindinon-kairikon-fainomenon-11-06-2017

 

Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)