Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 90 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Σα05112024

Last updateΠα, 10 Μαϊ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Πρώτη φθινοπωρινή κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 19-20/09/2019

Πρώτη φθινοπωρινή κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 19-20/09/2019

kataigida-keravnoi-euvoia

Η πρώτη σοβαρή μεταβολή του καιρού που θα επηρεάσει γενικότερα την ηπειρωτική Ελλάδα ως προς τα καιρικά φαινόμενα , μας έρχεται από τα βορειοδυτικά με πολλές βροχές και καταιγίδες αλλά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας με νέα ενίσχυση των βοριάδων.


gfs z500 mslp eu 6-20-09-2019

gfs T850 eu 9-20-09-2019



Όπως βλέπουμε στον χάρτη ο αντικυκλώνας στη βορειοδυτική Ευρώπη προκαλεί την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών από τη βόρεια Ευρώπη και σε συνδιασμό με το επιφανειακό αβαθές βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία προς το Ιόνιο πέλαγος θα προκαλέσει την αλλαγή του καιρού από την Πέμπτη το απόγευμα έως και το Σάββατο το πρωί , αρχικά με βροχές και καταιγίδες στη δυτική - βορειοδυτική και βόρεια Ελλάδα και έπειτα στα κεντρικά , μέρος των ανατολικών και νότιων ηπειρωτικών περιοχών. Παράλληλα οι ψυχρές αέριες μάζες της βόρειας Ευρώπης θα διελαύνουν από την Παρασκευή έως και τη Δευτέρα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με εξαίρεση τα νοτιοανατολικά και θα ρίξουν τον υδράργυρο περίπου 8 με 10 βαθμούς Κελσίου.
Αισθητό θα είναι το κρύο το Σαββατοκύριακο και την Δευτέρα σε αρκετές κεντρικές και βόρειες ηπειρωτικές περιοχές τη νύχτα και νωρίς το πρωί με αυξημένη πιθανότητα οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίες νωρίς το πρωί να είναι μονοψήφιες.

Λιγότερη έως καμία επιρρόη θα έχει η κακοκαιρία της Πέμπτης / Παρασκευής στα ανατολικά - νοτιοανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα με ελαφριά πτώση της θερμοκρασίας αλλά με αρκετό αέρα.

Αναλυτικά ο καιρός για την Πέμπτη - Παρασκευή 19 - 20/09/2019

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019:

ellada-19-09-2019a



Αραιές νεφώσεις θα επικρατούν από νωρίς το πρωί στο βόρειο Ιόνιο , τη δυτική και κεντρική Μακεδονία με αρκετή ηλιοφάνεια.

Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα υπάρξει βαθμιαία μεταβολή του καιρού από τα βορειοδυτικά με γρήγορη πύκνωση των νεφώσεων και βροχές αρχικά στο βόρειο Ιόνιο , την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία και μέσα στο απόγευμα έως και τις πρώτες βραδυνές ώρες ο καιρός θα επιδεινωθεί στην κεντρική - ανατολική Μακεδονία , τη Θεσσαλία και μέρος της Θράκης με βροχές και καταιγίδες , όπου τοπικά θα είναι ισχυρές. Ενδέχεται τις νυχτερινές ώρες να σημειωθεί και χαλαζόπτωση στη Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία.

ellada-19-09-2019b


Τα φαινόμενα τις νυχτερινές ώρες προς το ξημέρωμα της Παρασκευής θα μετατοπιστούν νοτιότερα και θα επηρεάσουν τη Στερεά Ελλάδα / Εύβοια και την Πελοπόννησο με βροχές και λίγες σποραδικές καταγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα (Κυκλάδες , Ανατολικό Αιγαίο , Δωδεκάνησα , Κρήτη) ο καιρός καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας θα είναι αίθριος με ηλιοφάνεια.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ. Στο Αιγαίο αρχικά από μεταβλητές διευθύνσεις και από αργά τη νύχτα βορειοανατολικοί έως 4-5 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη βόρεια Ελλάδα.


Αττική:

Ηλιοφάνεια προβλέπεται έως και τις πρώτες απογευματινές ώρες. Τοπικά χαμηλές νεφώσεις αναμένονται αργά το απόγευμα στα νότια/νοτιοανατολικά - δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού. Αυξημένη υγρασία τις νυχτερινές ώρες.

Οι άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις έως 4 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία από 24 έως 30 βαθμούς Κελσίου.


Θεσσαλονίκη:

Λίγες αραιές νεφώσεις αναμένονται έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες. Βαθμιαία ο καιρός το απόγευμα θα καταστεί αρκετά άστατος και θα εκδηλωθούν αρχικά βροχές περιμετρικά του νομού και μέχρι τις πρώτες βραδυνές ώρες θα εκδηλωθούν καταιγίδες μέχρι αργά τη νύχτα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ και από τη νύχτα βόρειοι με τάση ενίσχυσης στα 5-6 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει το μεσημέρι τους 30-31 βαθμούς Κελσίου. Πτώση κατά τη διάρκεια των φαινομένων τη νύχτα.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019:

ellada-20-09-2019


Κακοκαιρία θα επικρατήσει στα ηπειρωτικά και κυρίως από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα τις πρωινές έως και τις απογευματινές ώρες με βροχές και λίγες σποραδικές καταιγίδες στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά , ενώ περισσότερες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη δυτική Θεσσαλία , κεντρική και δυτική Στερεά Ελλάδα , βόρεια - κεντρική και δυτική Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου πελάγους.

Νεφελώδης θα είναι ο καιρός τις πρωινές ώρες στη βόρεια Ελλάδα με βροχές στη κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Σταδιακή βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι και μετά με επικράτηση ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ. Από το μεσημέρι και μετά θα υπάρχει σημαντική ενίσχυση των βοριάδων στα 5-6 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις αρχικά έως 5 Μποφόρ με τάση ενίσχυσης κατά τη διάρκεια της ημέρας στα 7 Μποφόρ και κυρίως το απόγευμα και τη νύχτα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση περίπου 4 έως 6 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια. Αισθητό κρύο τη νύχτα στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα.


Αττική:

Νεφελώδης αναμένεται να είναι ο καιρός το πρωινό της Παρασκευής. Μέσα στις πρωινές έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα εκδηλωθούν βροχές στη δυτική και βόρεια Αττική. Σποραδικές καταιγίδες το μεσημέρι πιθανότατα στα δυτικά και νοτιοδυτικά του νομού ενώ στα υπόλοιπα τμήματα θα επικρατήσει αυξημένη συννεφιά με κατά τόπους βροχές μικρής έως μέτριας έντασης. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση με επικράτηση μερικής συννεφιάς.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 Μποφόρ καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στα ανατολικά του νομού από 6 έως 7 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.


Θεσσαλονίκη:

Νεφελώδης και τοπικά βροχερός καιρός αναμένεται στη συμπρωτεύουσα τις πρώτες πρωινές ώρες. Από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν νοτιότερα και ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες - βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 6 Μποφόρ με εξασθένηση της έντασης τους το μεσημέρι και το απόγευμα.

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση θα κυμανθεί από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.


Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης




Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση