Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 184 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πα04262024

Last updateΠε, 25 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Εισβολή επιθετικής πολικής μάζας ψύχους στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες - Ανάλυση της πρώτης φάσης της κακοκαιρίας - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 04-06 Ιανουαρίου 2017

Εισβολή επιθετικής πολικής μάζας ψύχους στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες - Ανάλυση της πρώτης φάσης της κακοκαιρίας - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 04-06 Ιανουαρίου 2017

polar-attack



Κακοκαιρία διαρκείας με ακραία φαινόμενα και λευκό φινάλε από την Τετάρτη και από τα δυτικά της χώρας. Στην παρούσα πρόγνωση θα αναλυθεί η πρώτη φάση της κακοκαιρίας μέχρι την Παρασκευή. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως μετά από αρκετά χρόνια θα υπάρχει η πιθανότητα χιονοπτώσεων ενδεχομένως ακόμη και σε πεδινά τμήματα της δυτικής Ελλάδας.
Πιο αναλυτικά όπως εξηγήσαμε και σε προηγούμενη ανάλυση σημαντική κακοκαιρία είναι προ των πυλών και από τα βορειοδυτικά αρχικά με ισχυρούς νοτιάδες νοτιοδυτικούς ανέμους και βροχές σε όλη τη χώρα, τοπικά έντονες στα ηπειρωτικά τμήματα και στα νησιά του Αιγαίου , ενώ χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στα ορεινά και ημι-ορεινά της βόρειας χώρας. Από την Πέμπτη το βράδυ και από τα βόρεια πολύ ψυχρές μάζες πολικής προέλευσης θα προελάσουν σταδιακά σε όλη τη χώρα τις επόμενες μέρες.
Το παρόν κύμα κακοκαιρίας θα είναι εξαιρετικά έντονο και ενδέχεται να σημειωθούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά τμήματα που σίγουρα θα δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα καθώς θεωρείται βέβαιη η εμφάνιση του ολικού παγετού με το θερμόμετρο να φτάνει αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν.

Ας αναλύσουμε την επερχόμενη κακοκαιρία μέσα από παραμετρικούς χάρτες του αριθμητικού μοντέλου GFS.

500hPa-anim-03-01-2017
gfs z500 mslp eu 15-03-01-2017

Στο παραπάνω Animation και για το επόμενο διάστημα των 150 ωρών , μπορείτε να παρατηρήσετε την κυκλοφορία των ατμοσφαιρικών πιέσεων στη στάθμη του επιπέδου της θάλασσας αλλά και στη στάθμη των 5500μ. / 500hPa. Κομμάτι του πολικού στροβίλου, το οποίο βρίσκεται στη Σκανδιναβία με προέκταση ως και τη Ρωσία - Σιβηρία , βρίσκει πρόσφορο έδαφος να κατηφορήσει κατά πλάτος της κεντροανατολικής Ευρώπης με πιθανό τον εγκλωβισμό και την παράταση του ψύχους και των φαινομένων στη χώρα μας , αρχής γενομένης από τα Θεοφάνεια έως και τις 10 Ιανουαρίου. Η εμμονή των αντικυκλωνικών πιέσεων στη δυτική και βορειοδυτική Ευρώπη από τον περασμένο Νοέμβριο , δημιουργεί για άλλη μία φορά ιδανικές συνθήκες κατάβασης πολικών αερίων μαζών σε συνδιασμό με τον εμποδισμό της γενικότερης κυκλοφορίας των χαμηλών πιέσεων στον βόρειο Ατλαντικό ωκεανό. Ο αντικυκλώνας στα δυτικά - βορειοδυτικά της Ευρώπης επιλέγει το σωστό Timing να δημιουργήσει σφήνα εξαναγκάζοντας τον πολικό αεροχείμαρρο να μεταβληθεί σε άξονα από βορρά προς νότο , επιλέγοντας για μια ακόμα φορά την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Η σημαντικότητα του εν λόγω συστήματος αφορά τόσο στον συνδιασμό εμφάνισης επιφανειακού βαρομετρικού συστήματος , αρχικά στον κόλπο της Γένοβας έπειτα στην Αδριατική θάλασσα και τέλος στη Μαύρη θάλασσα. Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει τον εγκλωβισμό των πολικών αερίων μαζών για αρκετές ημέρες.


Το εν λόγω σύστημα σπανίζει στις χώρες των Βαλκανίων λόγω των -ασυνήθιστα- πολικών θερμοκρασιών που εμφανίζονται κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα (θερμοκρασίες που προβλέπεται να καταγραφούν στις ελάχιστες τιμές έως και τους -15 / -20 βαθμούς Κελσίου ως απόλυτες τιμές).  Δεν είναι σπάνιο σύστημα για τις χώρες της ανατολικής / βορειοανατολικής Ευρώπης , όπως τη Ρουμανία , την Ουκρανία , την Μολδαβία , την Λευκορωσία και την Πολωνία.


850hpa-meteociel-03-01-2016

Οπως βλέπετε στο παραπάνω Animation για την στάθμη των θερμοκρασιών στη στάθμη των 850hPa (1500 μέτρα υψόμετρο) , η συμπαγής αρκτικής προελεύσεως αέρια μάζα διαγράφει μια νοητή τροχιά από τη Σκανδιναβία , προς όλες τις χώρες της κεντροανατολικής Ευρώπης και τέλος στα Βαλκάνια.


gfs T850 eu 14-03-01-2017

500hPa-temp-03me09-01-2017

Εδώ βλέπουμε την θερμοκρασία του πυρήνα του αυλώνα καθώς αποκόπτεται και εισέρχεται από την Σκανδιναβία , στην κεντροανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια , με εμφανή την παραμονή της πολικής αέριας μάζας για αρκετές ημέρες.



Στα παρακάτω διαγράμματα επιλέξαμε 8 περιοχές της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκο μοντέλο μεσοπρόθεσμων προγνώσεων καιρού , για να παρατηρήσουμε πως η ψυχρή εισβολή πρόκειται να συμπεριφερθεί και που θα εστιαστούν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η μέτρηση της θερμοκρασίας αφορά τη στάθμη των 850hPa.

Αθήνα
ecmwf-ensembles-03-01-2017a-athens



Θεσσαλονίκη
ecmwf-ensembles-03-01-2017a-thesaloniki-sos


Αλεξανδρούπολη
ecmwf-ensembles-03-01-2017a-aleksandroupoli

Φλώρινα
ecmwf-ensembles-03-01-2017a-florina



Ηράκλειο Κρήτης
ecmwf-ensembles-03-01-2017a-iraklio


Καλαμάτα
ecmwf-ensembles-03-01-2017a-kalamata


Μυτιλήνη
ecmwf-ensembles-03-01-2017a-mitilini



Πάτρα
ecmwf-ensembles-03-01-2017a-patra


Ας δούμε αναλυτικά τη πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Παρασκευή.


Τετάρτη 04-Ιανουαρίου-2017 

Επιδείνωση του καιρού περιμένουμε από αύριο Τετάρτη 04-Ιανουαρίου-2017 με βροχές στα δυτικά και τοπικές καταιγίδες όπως επίσης και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι νεφελώδης με τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά. Ταυτόχρονα η άνεμοι θα ενισχυθούν και θα φτάσουν τα 5-6b από νοτιοδυτική κατεύθυνση στο Ιόνιο κυρίως στα νότια τμήματα και στο Αιγαίο ελαφρώς πιο ενισχυμένοι 6-7b. Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από -5c έως 10c στα κεντρικά από -2c έως 13c και από 5c έως 15c στα νότια. 
map1

Πέμπτη 05-Ιανουαρίου-2017

Περεταίρω επιδείνωση του καιρού θα έχουμε την Πέμπτη με πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά. Πιο αναλυτικά από το πρωί θα αρχίσουν εκ'νέου βροχοπτώσεις στα βορειοδυτικά ενώ οι περιοχές των Δωδεκανήσων και του ανατολικού αιγαίου θα επηρεάζονται από βροχές και καταιγίδες τοπικά έντονες. Στα βόρεια σταδιακά από το μεσημέρι θα αρχίσουν χιονοπτώσεις τοπικά έντονες στα ορεινά και ημιορεινά που σταδιακά θα επεκταθούν σε όλη τη βόρεια Ελλάδα και σε πεδινά υψόμετρα. Οι βροχές προς το βράδυ στα δυτικά θα ενταθούν και θα επεκταθούν σε όλο το Ιόνιο και τις δυτικές περιοχές από βορρά νότο και δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικά έντονες καταιγίδες στις παραθαλάσσιες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές κατευθύνσεις ισχυροί έως πολύ ισχυροί 6-7b στο νότιο Ιόνιο και 7-8b στο αιγαίο, αλλά από το μεσημέρι και από το βόρειο ιόνιο θα αλλάξουν σταδιακά κατεύθυνση σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως από το απόγευμα και από τα βόρεια και θα κυμανθεί στα βόρεια από -6c έως 11c στα κεντρικά από 0c έως 13c και στα νοτιοδυτικά τοπικά 14-15c λόγω κυρίως τον νοτιάδων και στα νότια τμήματα από 7c έως 16c. 
map2

Παρασκευή 06-Ιανουαρίου 2017

Το χαμηλό θα επηρεάσει με ακραία καιρικά φαινόμενα όλη τη χώρα από τη βόρεια Ελλάδα με κάθετη πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας που όμως σταδιακά θα περιορισθούν και θα αποκτήσουν τοπικό χαρακτήρα από το βράδυ. Στα βόρεια από τις πρώτες πρωινές ώρες θα σημειώνονται πολύ έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά ενώ μέχρι τις πρωινές ώρες θα επεκταθούν και σε μηδενικά υψόμετρα πρόσκαιρα όμως αφού θα περιορισθούν από νωρίς το μεσημέρι. Χιονοστρώσεις ενδέχεται να σημειωθούν σε αρκετές περιοχές συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης νωρίς το πρωί.

Οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα περιορισθούν στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη όπου θα συνεχιστούν και εκεί όμως πρόσκαιρα αφού σταδιακά μέχρι το απόγευμα θα περιορισθούν στα ορεινά και θα έχουν τοπικό χαρακτήρα θα σημειωθούν αξιόλογες χιονοστρώσεις σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Θράκης.
Στην κεντρική Ελλάδα οι χιονοπτώσεις θα αρχίσουν από νωρίς το πρωί και θα είναι τοπικά έντονες σε αρκετές περιοχές ακόμη και σε περιοχές της Θεσσαλίας με μηδενικό υψόμετρο, χιονοστρώσεις θα σημειωθούν σε αρκετές περιοχές στις υπόλοιπες πεδινές παραθαλάσσιες περιοχές θα έχουμε βροχές ή χιονόνερο στην ανατολική Στερεά - Εύβοια θα σημειώνονται βροχές στα πεδινά και χιονόνερο και χιόνι προς το τέλος της μέρας αλλά στις ορεινές - ημιορεινές περιοχές θα σημειώνονται χιονοπτώσεις από νωρίς προς το βράδυ οι χιονοπτώσεις στα πεδινά θα ενταθούν.  
Στα δυτικά θα σημειώνονται βροχές χειμερινού τύπου με τις χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν αρκετά χαμηλά σε κάποιες περιοχές της δυτικής Ελλάδας ακόμη και με υψόμετρο από 100μ και πάνω. Υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικού χαρακτήρα χιονοπτώσεις σε περιοχές της κεντρικής δυτικής χώρας με μηδενικό υψόμετρο (σε περίπτωση υποτροπής του καιρού ενδέχεται πρόσκαιρα να σημειωθούν και χιονοστρώσεις εκεί).
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις 7-8b και τοπικά στα ανοιχτά 9b , στο Αιγαίο αρχικά θα πνέουν νοτιοδυτικοί αλλά προς το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς από τα βορειοδυτικά εντάσεως 6-7b και τοπικά στα ανοιχτά 8b έως το κεντρικό Αιγαίο (στο νότιο τμήμα του αιγαίου θα συνεχίσουν να πνέουν δυτικοί) . Την ίδια μέρα όμως και από τα ανατολικά θα αλλάξουν ξανά κατεύθυνση ενισχυόμενοι από βορειοανατολικές κατευθύνσεις 7-8b και τοπικά στο κεντρικό αιγαίο 9b μέχρι το κεντρικό Αιγαίο , τα νότια τμήματα θα εξακολουθήσουν να επηρεάζονται από δυτικούς ανέμους εντάσεως 7-8b.
Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν νέα κάθετη πτώση και στα βόρεια θα αγγίξουν τους -16c έως 2c στα κεντρικά από -11 έως 8c και τοπικά στην Αττική τους 10c στα νότια τμήματα πρόσκαιρα όμως και στη νότια Ελλάδα τους -5c έως 14c και στα νησιά του νότιου Αιγαίου από 7c έως 14c κυρίως λόγω των δυτικών ανέμων.
map3

Όλα τα στοιχεία δείχνουν εκ'νέου πτώση της θερμοκρασίας από το Σάββατο και περιορισμό των χιονοπτώσεων στα ανατολικά προσήνεμα και την Πελοπόννησο - Κρήτη.
Θα αναλυθεί σε νέο άρθρο το δεύτερο "πολικό" μέρος της κακοκαιρίας αυτής καθώς τα χαρακτηριστικά της μελετούνται με ακρίβεια και προσοχή για το πως θα εξελιχθεί , όπως παράλληλα και έκδοση έκτακτου δελτίου. 



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ (ZEUS) , ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΟΥΡΤΟΥΛΑΚΗΣ (STELIOS_F)

Σχόλια   

 
+4 #1 Pindos man 04-01-2017 00:02
Συγχαρητηρια στους διαχειριστες,αψ ογη αναλυση και παρουσιαση!!!
Παράθεση
 
 
+3 #2 Aqualized 04-01-2017 00:04
ωραια δουλεια παιδια, μπραβο!
Παράθεση
 
 
+3 #3 ringo2 04-01-2017 00:07
συγχαρητηρια μαγκες πολυ ωραια δουλεια
Παράθεση
 
 
+3 #4 twoisland 04-01-2017 07:19
μπράβο ..εξαιρετική ανάλυση
Παράθεση
 
 
+2 #5 panos_sepolia 04-01-2017 09:07
μπραβο παιδια λεπτομερεις αναλυση, καλη επιτυχια !
Παράθεση
 
 
+2 #6 giann77 04-01-2017 10:05
Συγχαρητήρια για την παρουσίαση και λεπτομερή ανάλυση,καλή επιτυχία!
Παράθεση
 
 
+2 #7 snowlover 04-01-2017 11:36
Μπράβο, παίδες, εξαιρετική ανάλυση με πολύ σημαντική συνεισφορά από τους βοηθητικούς χάρτες που παραθέσατε.
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση