Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 205 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πα04262024

Last updateΠε, 25 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Express, αλλά επικίνδυνη κακοκαιρία -Πρόγνωση καιρού Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Express, αλλά επικίνδυνη κακοκαιρία -Πρόγνωση καιρού Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Screenshot 357

Καλησπέρα φίλες και φίλοι! Να ευχηθώ κι εγώ με τη σειρά μου χρόνια πολλά, με σοφή εξαργύρωση του χρόνου του νέου έτους και πρόοδο σε όλους τους τομείς της ζωής σας.
 
Ορεξάτο μπήκε το 2018 από καιρικής απόψεως καθώς ήδη από την δεύτερη ημέρα του κακοκαιρία επισκέφθηκε τη χώρα μας. Μετά από ένα σύντομο ολιγόωρο διάλειμμα μέσα στην Τετάρτη, νέα κακοκαιρία θα σαρώσει τη χώρα από τα ΒΔκά προς τα ΝΑκά, με δυνητικά επικίνδυνα φαινόμενα, παρά την μικρή της διάρκεια, η οποία θα περιοριστεί στο 24ωρο της Πέμπτης. Αιτία για την νέα αυτή επιδείνωση του καιρού θα είναι μια βίαιη αποκοπή ψυχρών μαζών μέσης τροπόσφαιρας στην περιοχή των Βαλκανίων ως αποτέλεσμα της περιστροφής των χαμηλών βαρομετρικών της Β-ΒΑκής Ευρώπης, οι οποίες με την είσοδό τους στην κεντροανατολική Μεσόγειο ενεργοποιούν το μηχανισμό της κυκλογένεσης (βλ. εικόνες 1, 2). Το χαμηλό αναμένεται να δημιουργηθεί και να ωριμάσει πάνω από τον ηπειρωτικό Ελλαδικό χώρο, με την είσοδό του στο Αιγαίο να κορυφώνει τη δυναμική του (εικόνα 3). Έτσι σε γενικές γραμμές την Πέμπτη στη χώρα μας αναμένονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη και πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά τμήματα και σε ημιορεινές περιοχές της ηπείρου, της Θεσσαλίας και της δυτικής Μακεδονίας, λόγω της σύντομης επιφανειακής ψυχρής μεταφοράς (εικόνα 4). Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τον καιρό της αυριανής ημέρας.

gfs-0-12

Εικόνα 1

 

zt500 web 6
 
Εικόνα 2
GFSOPIT12 24 1
 
Εικόνα 3

30-7GR

Εικόνα 4
Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018
 thu-4-jan-18
 
Από αργά το βράδυ της Τετάρτη οι νεφώσεις στο βόρειο Ιόνιο θα έχουν πυκνώσει σημαντικά και οι πρώτες βροχές και κάποιες διάσπαρτες καταιγίδες θα εκδηλώνονται. Προοδευτικά μέσα στη νύχτα, αναμένεται ένταση των φαινομένων και επέκταση αυτών Α-ΝΑκότερα, στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, σε Ήπειρο, κεντροδυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, κεντροδυτική Στερεά και Δ-ΒΔκή Πελοπόννησο. Πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα στο κεντρονότιο Ιόνιο και τα αντίστοιχα παράλια του ηπειρωτικού κορμού, όπου θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Το timing θα ευνοήσει την εκδήλωση χιονοπτώσεων σε όλα τα ορεινά των προαναφερθεισών περιοχών, άνω των ~1500 μέτρων σε Στερεά και Πελοπόννησο, και άνω των 1000 στα βόρεια ορεινά. Στη ΒΔκή Μακεδονία όπου η ψυχρή μεταφορά θα είναι ταχύτερη, αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις άνω των 600-700 μέτρων. Δείξτε προσοχή! Το πρωινό θα βρει τα φαινόμενα (βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές) να έχουν επεκταθεί σε όλα τα ηπειρωτικά πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (όπου αναμένονται ασθενείς βροχές και χιονοπτώσεις, καθώς και στα νησιά του Αιγαίου, πλην Δωδεκανήσων. Αναμένεται σημαντική βάθυνση του συστήματος με την είσοδό του στο Αιγαίο, οπότε οι καταιγίδες στα κεντρικά και νότια τμήματα αυτού θα έχουν αρκετά έντονο, έως επικίνδυνο χαρακτήρα. Τα υψόμετρα χιονοπτώσεων θα έχουν κατέλθει λίγο ακόμη στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά (ενδεικτικά: 1200 m.). Μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα έχουν περιοριστεί αυστηρά εντός του Αιγαίου (με καταιγίδες και στο βόρειο Αιγαίο), εκτός ίσως της ΝΑκής Στερεάς, της Εύβοιας και των Σποράδων, όπου το βόρειο ρεύμα θα προκαλεί ορογραφικά ασθενή φαινόμενα βροχών και χιονιού, σε υψόμετρα άνω των 1000 μέτρων για λίγο. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά αναμένονται μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Το απόγευμα και το βράδυ ο καιρός θα μετατοπίζεται ολοένα και πιο ΝΑκά, καθώς θα απομακρύνεται το σύστημα, με τις ανατολικές Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα να "παίζουν μπάλα" μέχρι αργά το βράδυ. 
 
Ο βαθμός επικινδυνότητας της κακοκαιρίας αυξάνεται δραματικά αν συνυπολογίσουμε και τους ανέμους που θα πλήξουν τις θαλάσσιες (και όχι μόνο) περιοχές κατά τη διέλευση του συστήματος (εικόνα 5). Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα είναι ΒΔκοί με εντάσεις στα 8-9 bf με σημαντική εξασθένιση το απόγευμα και το βράδυ. Αντίθετα, οι αρχικά Ν-ΝΔκοί άνεμοι στο Αιγαίο, εντάσεων 6-7 bf, θα στραφούν μέσα στο μεσημέρι σε Β-ΒΔκούς ξεπερνώντας τα 9 bf, και αγγίζοντας τα 10 bf Κοντά στο κέντρο του συστήματος. Δείξτε λοιπόν την δέουσα προσοχή!
 
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές στα ηπειρωτικά. Από το απόγευμα οι ΒΔκοί άνεμοι θα κάνουν πιο έντονη την αίσθηση του κρύου.

collage

Εικόνα 5

* * * 
Επιμέλεια: Μιχαήλ Καρδαμάκης (michail)

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση