Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 212 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Πα04262024

Last updateΠε, 25 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Εγκυκλοπαίδεια Σχηματισμός - Τύποι νεφών

Σχηματισμός - Τύποι νεφών

Σχηματισμός νεφών

 

Παρακάτω θα αναλύσουμε το πως σχηματίζεται ένα σύννεφο απο την αρχή μέχρι το τέλος καθώς και τους τύπους των νεφών που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, για να ξέρετε τι καιρό θα κάνει τις επόμενες ώρες στη περιοχή σας.

Τα σύννεφα αποτελούνται απο ορατά υδροσταγονίδια ή παγοκρυστάλλους τα οποία αιωρούνται στην ατμόσφαιρα σε απειροελάχιστο μέγεθος.

drop cloud ccn

Το μέγεθος των υδροσταγονιδίων είναι περίπου 0,02 χιλιοστά και είναι δυσδιάκριτα εως αόρατα στην ατμόσφαιρα, όμως όταν υπάρχει η συνύπαρξη δισεκατομμυρίων υδροσταγονιδίων ή παγοκρυστάλλων στον περιβάλλοντα χώρο, τότε το σύννεφο αρχίζει και γίνεται ορατό στην ατμόσφαιρα.

Η συμπύκνωση ενός συννέφου γίνεται όταν μια μάζα αέρα / υδρατμών ψύχεται απότομα κατα τη διάρκεια της ανύψωσης του απο την επιφάνεια της Γης.Υπάρχουν πολλοί τρόποι συμπύκνωσης υδρατμών ώστε να δημιουργηθεί ένα ή πολλά σύννεφα.


1.Κατά το πέρασμα θερμών ή ψυχρών μετώπων. (Μετωπικά νέφη)

frnt1 41

 

 

2.Οταν ο άνεμος πνέει απο την μια πλευρά ενός βουνού , ψύχεται απότομα καθώς ακολουθεί την ανοδική πορεία του.Σαν αποτέλεσμα έχει να εμφανίζονται σύννεφα απο την άλλη πλευρά του βουνού. (Ορογραφικά νέφη)

org1 100 2977b

 

 

3.Απο τα ανοδικά ρεύματα σε περιπτώσεις θερμής επιφάνειας της Γης (Ασταθή νέφη)

 

 

 

enw77b2 100 2739

Τύποι νεφών

Σε αυτό το κομμάτι θα αναλύσουμε τους τύπους των συννέφων και σε ποίες κατηγορίες κατατάσσονται.

1. Υψηλό στρώμα

Στο υψηλό στρώμα εμφανίζονται τα νέφη σε ύψος 6.000 μέτρων και άνω.Λόγω του μεγάλου ύψους τα υδροσταγονίδια παγώνουν και μετατρέπονται σε κρυσταλική μορφή γνωστή ώς "παγοκρύσταλλα".

Στη κατηγορία αυτή εμφανίζονται τα εξής σύννεφα :

100 2607 Θύσσανοι - Cirrus (Σίρους - Ci).

Οι θύσσανοι συνήθως εμφανίζονται σε ύψος 8.000 μέτρων και άνω και το σχήμα τους είναι σαν λευκά νήματα ή σαν προεκτάσεις λευκών μαλλιών, θυμίζουν μάλιστα και ιστό απο αράχνη.Αποτελούνται απο παγοκρύσταλλα και εμφανίζονται κατα κόρον σε αίθριο καιρό ή μετά από 24-48ώρες κατά το πέρασμα ενός μετώπου.Οι θύσσανοι προμηνύουν αίθριο καιρό κυρίως.

 

100 3076 Θυσσανοστρώματα - Cirrostratus (Σιροστράτους - Cs)

Τα θυσσανοστρώματα εμφανίζονται σε ύψος 7.000 - 10.000μέτρων και αποτελούνται απο παγοκρυστάλλους.Το σχήμα τους μοιάζει σαν ένα τεράστιο λεπτό πέπλο που εκτείνεται σε μεγάλη έκταση.Το φώς του Ηλιου γίνεται θολό ενώ όταν τα θυσσανοστρώματα γίνονται πιό πυκνά προμηνύουν βροχή μέσα στις επόμενες 15 με 20 ώρες.

 

100 1713 Θυσσανοσωρείτες - Cirrocumulus (Σιροκούμουλους - Cc)

Οι θυσσανοσωρείτες εμφανίζονται και αυτοί σε ύψος 7.000 - 10.000 μέτρων και αποτελούνται απο παγοκρυστάλλους.Το σχήμα τους είναι σφαιρικό και διάσπαρτο στην ατμόσφαιρα θυμίζοντας μικρά κομματάκια απο βαμβάκι.Οπως και στα άλλα υψηλά νέφη, έτσι και οι θυσσανοσωρείτες δεν δημιουργούν σκιά και η εμφάνιση τους προμηνύει επερχόμενο θερμό μέτωπο ή πιθανή βροχή μέσα στις επόμενες 20 ώρες.

 

2. Μεσαίο στρώμα

Στο μεσαίο στρώμα τα νέφη εμφανίζονται μεταξύ 2.000 - 6.000 μέτρων , τα σύννεφα αποτελούνται απο παγοκρυστάλλους και απο υδροσταγονίδια.Ας δούμε αναλυτικά τους τύπους των νεφών.

Υψιστρώματα - Altostratus (Αλτοστράτους - As)

Τα υψιστρώματα εμφανίζονται σε ύψος 3.000 - 5.000 μέτρων και χαρακτηρίζονται απο το τεράστιο πέπλο που σχηματίζεται σε μεγάλη έκταση.Είναι σχεδόν ίδια με τα θυσσανοστρώματα μόνο που το χρώμα τους είναι πιό σκούρο γκρίζο.Μερικές φορές μαζί με τα υψιστρώματα συνοδεύονται και νέφη "στρωμάτων".Ο σχηματισμός τους προέρχεται απο το πέρασμα θερμού μετώπου και προμηνύει πιθανή βροχή στις επόμενες 10 - 15ώρες.Συνήθως το φώς του Ηλιου ή της Σελήνης σχηματίζει μια άλω στα νέφη αυτά, δηλαδή ένα στεφάνι γύρω απο αυτά.

Υψισωρείτες - Altocumulus (Αλτοκούμουλους - Ac)

Οι υψισωρείτες εμφανίζονται σε ύψος 2.500 - 5.500 μέτρων και χαρακτηρίζονται απο τα διάσπαρτα κομμάτια "βαμβακιού" που σχηματίζουν.Μοιάζουν αρκετά με τους θυσσανοσωρείτες όμως το χρώμα τους είναι πιό σκούρο από αυτό των θυσσανοσωρειτών και το μέγεθος των νεφών είναι λίγο μεγαλύτερο και πιό πυκνό.Συνήθως τα σύννεφα αυτά προμηνύουν βροχή μετά απο 10 - 15 ώρες καθώς προπορεύονται απο ένα επερχόμενο ψυχρό μέτωπο ενώ εαν εμφανιστούν νωρίς το πρωί , είναι σημάδι θερμικής αστάθειας που μπορεί να καταλήξει σε μεσημεριανή ή απογευματινή μεμονωμένη καταιγίδα.

3. Χαμηλό στρώμα

Στο χαμηλό στρώμα τα σύννεφα εμφανίζονται σε ύψος 300 - 2000 μέτρων και αποτελούνται κυρίως απο υδροσταγονίδια.

Σωρείτες - Cumulus (Κούμουλους - Cu)

Οι σωρείτες εμφανίζονται σε ύψος 600 -1500 μέτρα και χαρακτηρίζονται από το πυκνό και ακανόνιστο σχήμα που έχουν.Μοιάζουν σα να είναι κομμάτια απο βαμβάκι ενω η κατακόρυφη ανάπτυξη τους εξαρτάται απο την αστάθεια στην ατμόσφαιρα.Υπάρχουν 3 είδη σωρειτών που εμφανίζονται στην ατμόσφαιρα και το κάθε είδος έχει ξεχωριστή σημασία.

3α. Cumulus Humilis(Χιούμιλις) = Σωρείτες κοντά στο έδαφος

Οι "χαμηλοί" σωρείτες συνήθως δείχνουν σημάδι για καλό και αίθριο καιρό.Ο σχηματισμός τους προέρχεται απο την άνοδο θερμών ρευμάτων απο την επιφάνεια της Γης ενώ εμφανίζονται επίσης μετά το πέρασμα ενός ψυχρού μετώπου κατα τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες της ημέρας.

3β. Cumuls Mediocris

3γ. Cumulus Fractus

3δ. Cumulus Congestus

Στρωματοσωρείτες - Stratocumulus (Στρατοκούμουλους - Sc)

Οι στρωματοσωρείτες εμφανίζονται σε ύψος εώς και 2.000 μέτρα από το έδαφος.Το σχήμα τους είναι ακανόνιστο όπως των σωρειτών ενώ αναμιγνύονται και στρωματοφόρα νέφη.Το χρώμα τους είναι σκούρο γκρίζο και συνήθως εμφανίζονται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας στην ατμόσφαιρα κατα τις βραδυνές και πρωινές ώρες, ενώ μπορούν να εμφανιστούν και κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν υπάρχει σκίαση από Υψιστρώματα ή Θυσσανοστρώματα, ακόμα και η παρουσία τους μπορεί να γίνει λίγο πρίν και μετά το πέρασμα ενός ψυχρού μετώπου.Τα σύννεφα αυτά απο μόνα τους μπορούν να δώσουν λίγα φαινόμενα όπως ψιχάλες ή λίγο χιονόνερο και κυρίως σε ορεινές περιοχές και λιγότερο σε πεδινές λόγω της ιδιαιτερότητας του σχηματισμού τους.

Μελανοστρώματα - Nimbostratus (Νιμποστράτους - Ns)

Τα μελανοστρώματα εμφανίζονται σε ύψος εώς και 2.000 μέτρα από το έδαφος και το σχήμα τους είναι απο λείο εώς μερικώς ακανόνιστο.Θυμίζουν αρκετά τους στρωματοσωρείτες όμως το χρώμα τους είναι αρκετά σκούρο γκρίζο και μπορούν να αποκρύψουν το φώς του Ηλιου.Τα μελανοστρώματα μπορούν να δώσουν φαινόμενα βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης πάνω από πεδιάδες , θαλάσσιες περιοχές ή ορεινούς όγκους.

Σχόλια   

 
#1 Penteli.nt 10-01-2017 23:14
Ευχαριστούμε Στέλιο. Ξεκιναμε απο τα βασικα.
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση