Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 169 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Πα04262024

Last updateΠε, 25 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Εγκυκλοπαίδεια Βαρόμετρο και καιρός

Βαρόμετρο και καιρός

Η μονάδα μέτρησης mmHg εχει καταργηθεί και την βαρομετρική πίεση πια την μετράμε σε hpa .

Mια μέση τιμή της βαρομετρικής πίεσης στο επίπεδο της θάλασσας σε περίοδο που δεν έχουμε κάποιο αντικυκλώνα (βαρομετρικο υψηλό) η καποια υφεση (βαρομετρικο χαμηλο ) ειναι 1013,25 hpa .
H βαρομετρική πίεση πέφτει 1 hpa κάθε 8,3 μέτρα ύψος.
Η πίεση δεν έχει σχέση αν έξω υπάρχει ηλιοφάνεια ή συννεφιά ,παρά αν στην χώρα μας έχουμε έλευση αντικυκλώνα που τις περισσότερες φορές αλλά όχι πάντα συνεπάγεται με καλοκαιρία ,η βαρομετρικού χαμηλού που συνεπάγεται με κακοκαιρία τότε υπάρχουν μεταβολές στην βαρομετρική πίεση ,και σε περιπτώσεις θερμικών καταιγίδων που έχει σκαμπανεβάσματα.
Μια μέρα με κακοκαιρία μπορεί η πίεση να ειναι ανεβασμένη να είμαστε στα κράσπεδα κάποιου αντικυκλώνα και να επιρεαζόμαστε με ανέμους και βοριάδες συνήθως και να έχουμε τον χειμώνα χιονοπτώσεις ,και να έχουμε βαρομετρική πίεση 1028 hpa και να έχει άσχημο καιρό ,μόνο όταν είμαστε στο κέντρο του αντικυκλώνα η πίεση μπορεί να είναι και 1030-1040 hpa και να έχει γενικά ασθενείς ανέμους και καλοκαιρία , αλλά υπάρχουν και αβαθείς αντικυκλώνες που μπορεί να είμαστε στο κέντρο του και η πίεση να ειναι 1020 hpa και να έχει καλό καιρό .Άρα σημαντικό είναι να βλέπουμε τους χάρτες επιφανείας με τις ισοβαρείς καμπύλες για να ξέρουμε την θέση ενός αντικυκλώνα στην περιοχή μας.
Τώρα οι ελεύσεις βαρομετρικών χαμηλών στην χώρα μας έχει πιο ενδιαφέρον εκεί η βαρομετρική πίεση μπορεί να φτάσει και τα 970 hpa στην χώρα μας σε πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, και πάντα συνοδευόμενο με άσχημες καιρικές συνθήκες με βροχές ,καταιγίδες και χιόνια τον χειμώνα .
Άρα με ενα σκέτο βαρόμετρο χοντρικά το μόνο που μπορείς να καταλαβεις είναι το τι γίνετε και το τι θα γίνει τις επόμενες 24 ώρες και θελει παρατήρηση ,καταγραφή και εμπειρία για να βγάλεις ενα γενικό πόρισμα για το τι μέλει γεναίσθε .
Π.χ μπορεί να βλέπεις την πίεση να πέφτει να έρχετε ενα βαρομετρικό χαμηλό με τροχιά από Σικελία νότια Πελλοπόνησο -Κρήτη -Δωδεκάνησα με ψυχρό ή θερμό μέτωπο ή και με συνεσφιγμένο από το κέντρο του χαμηλού και νότια ,αποτέλεσμα από Αττική και πάνω να μας πιάσει μόνο ισχυρός νοτιο-νοτιοανατολικός άνεμος, η πίεση σε πτώση και να μην έχουμε φαινόμενα δηλαδή βροχή-καταιγίδα -χιόνια τον χειμώνα.Και στις περιοχές που ανέφερα παραπάνω να έχουν έντονα ως επικίνδυνα φαινόμενα .
Απλά λέω ένα παράδειγμα ότι όταν πέφτει πάντα η πίεση υπάρχουν περιπτώσεις να μην έχουμε φαινόμενα (βροχές ,καταιγίδες,χιόνια ),Αν όμως η έλευση χαμηλού έχει τροχιά κεντρική Ιταλία -Ιόνιο -Στερεά -Εύβοια-ανατολικό Αιγαίο τότε αυτές οι περιοχές θα έχουν πολλά φαινόμενα.
Μεγάλη σημασία έχει και εκεί να βλέπουμε τους χάρτες επιφανείας με τις ισοβαρείς καμπύλες και τις μετωπικές επιφάνειες ,να βλέπουμε σε τι διάταξη ως προς το κέντρο του χαμηλού είναι τα μέτωπα .
Συνήθως τα καλοκαίρια που δεν έχουμε πολλές ελεύσεις βαρομετρικων χαμηλών από την χώρα μας γιατί περνάνε σε πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη έχουμε συνήθως πιο σταθερές πιέσεις ,αλλά επειδή η βαρομετρική πίεση έχει σχέση και με την θερμοκρασία το καλοκαίρι όταν έρχετε από Αφρική μια θερμή αέρια μάζα (καύσωνας) θα παρατηρήσεις οτι η πίεση θα πέφτει και αυτό θα οφείλετε όχι στην έλευση κάποιου βαρομετρικού χαμηλού ,αλλά λόγω της ξαφνικής διαφοράς της θερμοκρασίας,o ζεστός αέρας σαν ελαφρύτερος έχει ανοδικές κινήσεις και έτσι το βαρόμετρο δίνει πτωτική πορεία.

Ένας από τους πιο αξιόπιστους για μένα προγνωστικούς χάρτες επιφανείας με ισοβαρείς καμπύλες ,και διάταξη μετωπικών συστημάτων είναι από το Μet-office.


 

Δημήτρης Παπαγεωργίου

Αθήνα-Περιστέρι

http://users.otenet.gr/~meteo/index.html

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση