Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 158 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Σα04272024

Last updateΠα, 26 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Διάφορα νέα Διψούν οι ταμιευτήρες νερού

Διψούν οι ταμιευτήρες νερού

Καμπανάκι χτυπούν οι επιστήμονες για τη χαμηλή στάθμη σε Μαραθώνα, Υλίκη, Μόρνο και Εύηνο. Δεν βοήθησαν ούτε οι βροχές που έπεσαν τους τελευταίους μήνες του 2008

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών βρίσκονται τα υδάτινα αποθέματα της χώρας, με τις ποσότητες νερού που εντοπίζονται αυτή τη στιγμή στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ να είναι μειωμένες κατά σχεδόν 39% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Διψούν οι ταμιευτήρες νερού

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανεπαρκείς ποσότητες ύδατος, ενώ, όπως φαίνεται, οι αυξημένες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2008 δεν στάθηκαν ικανές να αναπληρώσουν τη χαμηλή στάθμη των αποθεμάτων. Η λειψυδρία είναι ένα πρόβλημα που, όπως όλα δείχνουν, θα μας απασχολήσει για καιρό...

Μείωση
Είναι χαρακτηριστικό πως στις 12 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους το συνολικό απολήψιμο απόθεμα στους ταμιευτήρες του Μαραθώνα, της Υλίκης, του Μόρνου και του Εύηνου ξεπερνούσε κατά τι τα 472 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ στις 12 Ιανουαρίου του περσινού έτους το ποσό αυτό υπερέβαινε τα 773 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αλλωστε, η ποσότητα του νερού που διατίθεται στην παρούσα φάση είναι και η μικρότερη που έχει καταγραφεί μετά το 1995.

Την ίδια στιγμή, στοιχεία που συνέλεξαν ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καταδεικνύουν ότι ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος του 2008 ήταν το ίδιο ή και περισσότερο βροχεροί σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2007.

Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις της Αμαλιάδας, της Αμφίκλειας και της Αρτας, περιοχές στις οποίες οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Αστεροσκοπείου κατέγραψαν ύψη βροχής έως και 23% μεγαλύτερα από εκείνα που είχαν καταγραφεί έναν χρόνο πριν.

Αλλωστε, σε αρκετές περιοχές της χώρας κατεγράφησαν σημαντικά ύψη βροχής, όπως στη Στενή Ευβοίας, με αποκορύφωμα τον Δεκέμβριο, οπότε στην περιοχή μετρήθηκαν 426 χιλιοστά, ενώ σημαντικός ήταν και ο συνολικός αριθμός ημερών βροχής.

Παράλληλα, οι χιονοπτώσεις σε ημιορεινές περιοχές της Βορείου Ελλάδας -όπως στη Μακεδονία, την Ηπειρο και τη Θεσσαλία- που ξεπέρασαν σε ύψος τα 25 εκατοστά έδωσαν ελπίδες για αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας.

Εξηγώντας επιστημονικά την αντίφαση που προκύπτει, η κ. Μαίρη Μιμίκου, καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Υδάτινων Πόρων, επισημαίνει πως τα αποτελέσματα των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων που σημειώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας θα φανούν στον τομέα των υδάτινων αποθεμάτων σε περίπου ενάμιση χρόνο και σε περίπτωση που τα φαινόμενα συνεχιστούν με αυξημένους ρυθμούς. Αυτή τη στιγμή θεωρείται ότι το νερό έχει απορροφηθεί από το έδαφος, αλλά δεν έχουν ακόμη γεμίσει οι ταμιευτήρες.

Η ίδια τονίζει πως στην παρούσα φάση τα αποθέματα νερού είναι χαμηλότερα από τα περσινά, καθώς καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει η στάθμη από την οποία ξεκινά η κάθε υδρολογική χρονιά.

«Ο χειμώνας του 2005 ήταν πολύ υγρός, με αποτέλεσμα, όταν ξεκίνησε το υδρολογικό έτος του 2006, να έχουμε αποθέματα ρεκόρ που ξεπέρασαν το 1 δισ. κυβικά μέτρα», σημειώνει. «Το 2006, όμως, ήταν άνυδρη χρονιά και στο τέλος του χρόνου η στάθμη είχε πέσει πολύ χαμηλά. Ετσι, ξεκινήσαμε με πολύ λίγα αποθέματα νερού. Πολύ απλά, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό ότι, αν μια χρονιά είναι καθοδική σε προσφορά και την επόμενη η ζήτηση είναι ίδια, τότε δημιουργείται ζήτημα. Πολύ περισσότερο τώρα που η κατανάλωση αυξάνει χρόνο με τον χρόνο».

Λύση
Η κ. Μιμίκου επισημαίνει πως «εάν η χρονιά συνεχίσει όπως πάει και λόγω της κλιματικής αλλαγής εξακολουθήσουν να μειώνονται τα χιόνια και οι βροχές και κυρίως οι χιονοπτώσεις, τότε θα έχουμε πρόβλημα», ενώ ξεκαθαρίζει πως η επίλυση του ζητήματος είναι θέμα καθαρά διαχειριστικό.

«Εάν δεν αλλάξουν οι πολιτικές στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τότε ως μόνη λύση για να αναστραφεί η κατάσταση διαφαίνεται η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής, δηλαδή η αύξηση της τιμής του νερού. Η εμπειρία που έχουμε από την περίοδο κατά την οποία είχαν εφαρμοστεί αντίστοιχα μέτρα δείχνει πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση κατά 25-30%».

πηγή:v4.ethnos.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση