Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 142 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Σα04272024

Last updateΠα, 26 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Διάφορα νέα Η Θεσσαλία στο έλεος της λειψυδρίας

Η Θεσσαλία στο έλεος της λειψυδρίας

Η Θεσσαλία στο έλεος της λειψυδρίας
Ο Πηνειός αδειάζει, οι βρύσες «στερεύουν», οι καλλιέργειες ξεραίνονται

 

Δραματικές –για πολλούς πρωτοφανείς– είναι οι συνέπειες της παρατεταμένης λειψυδρίας στον κάμπο της Θεσσαλίας, τόσο στο περιβάλλον όσο και στην αγροτική παραγωγή, δικαιώνοντας όσους χρόνια τώρα μιλούσαν για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων στη διαχείριση των υδάτων, και στην «πολιτική» των καλλιεργειών. Ομως η κατασπατάληση του αγαθού συνεχίστηκε, οι γεωτρήσεις ολοένα βάθαιναν, ο πόλεμος όμορων νομών μαινόταν.

Σήμερα, λόγω της μείωσης της στάθμης του νερού στον Πηνειό, καταστρέφεται η χλωρίδα και η πανίδα, εντείνεται η ρύπανση. Τι πιο ενδεικτικό της κατάστασης; Λόγω της μακροχρόνιας ξηρασίας παρουσιάζονται ρωγμές σε κατοικίες και, βέβαια, δυσχεραίνεται όχι μόνο η άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων με καλλιέργειες, αλλά και η ύδρευση ολόκληρων χωριών.

Οι αγρότες στη Θεσσαλία βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας τον Πηνειό να αδειάζει και τις καλλιέργειές τους να ξεραίνονται. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ» ο νομάρχης Καρδίτσας, κ. Φώτης Αλεξάκης, τέτοια ανομβρία είχε να εμφανιστεί στην περιοχή από το 1960, ενώ σύμφωνα με τους αγρότες «μπορεί κανείς να περπατήσει μέσα στην κοίτη του ποταμού χωρίς καθόλου να βραχεί».

Στην αρχή του καλοκαιριού «είχαν συσσωρευτεί 19.000.000 κυβικά μέτρα νερό στους 13 ταμιευτήρες όπου κατά τη διάρκεια του χειμώνα συγκεντρώνεται νερό από το ποτάμι. Μέρα τη μέρα όμως μας σώνονται οι ταμιευτήρες», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Λαδόπουλος, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, του οργανισμού που είναι υπεύθυνος για να «μοιράσει» αυτό το νερό. Ομως και το φράγμα του Σμοκόβου, και η λίμνη Πλαστήρα, από όπου αρδεύεται η Καρδίτσα, έχουν φέτος τη χαμηλότερη στάθμη υδάτων. Κατά μέσο όρο, ετησίως, στη λίμνη Πλαστήρα εισέρχονται 133 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, φέτος όμως ήταν μόνο 60 εκατ. κυβικά. Αντίστοιχα, στο φράγμα Σμοκόβου η ετήσια ποσότητα που συγκεντρώνεται είναι 105 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, φέτος όμως η ποσότητα περιορίστηκε στα 22 εκατ. κυβικά. Οι αριθμοί αυτοί τα λένε όλα.

Πρώτα η ύδρευση

Οπως υπογραμμίζει ο νομάρχης Καρδίτσας, τα νερά της Λίμνης Πλαστήρα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω για άρδευση. «Προτεραιότητά μας είναι η ύδρευση και κατόπιν η άρδευση, αλλά και η προστασία των οικοσυστημάτων», λέει.

Η μείωση των βροχοπτώσεων και κατά συνέπεια των αποθεμάτων νερού θέτει παράλληλα ένα επιτακτικό ζήτημα στην υδροδότηση πολλών χωριών στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Οι Δήμοι Κρανώνος και Νίκαιας, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον Πηνειό, έχουν έρθει αντιμέτωποι με τη λειψυδρία.

Παράλληλα, πολλοί γεωργοί καταφεύγουν στην εκμετάλλευση υδάτων αμφιβόλου ποιότητας. Συγκεκριμένα, πολλοί χρησιμοποιούν νερό από επεξεργασμένα λύματα βιομηχανιών και βιολογικών καθαρισμών για πότισμα. «Οταν έχεις χάσει χρήματα πολλών ετών, τρέμεις για την επόμενη καταστροφή!» λένε οι ίδιοι. Το μέγεθος της καταστροφής αναμένεται να καταγραφεί στα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας νέο κύκλο αγροτικών διεκδικήσεων.


πηγή==>www.news.kathimerini.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση