Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 210 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πε05022024

Last updateΤε, 01 Μαϊ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Νέα Φτελιά 700 ετών στην Αηδόνα Καλαμπάκας λύγισε και λαβώθηκε από τους ισχυρούς ανέμους

Φτελιά 700 ετών στην Αηδόνα Καλαμπάκας λύγισε και λαβώθηκε από τους ισχυρούς ανέμους

Αηδόνα:Όμορφο χωριό στη βόρεια πλευρά της Νεράιδας, σε υψόμετρο 850 μέτρα. Η εικόνα που παρουσιάζει κερδίζει αμέσως τον επισκέπτη, με την πλακόστρωτη πλατεία της, την επιβλητική πέτρινη εκκλησία της αγίας Παρασκευής και το περίτεχνο καμπαναριό. Ιδιαίτερο αξιοθέατο της Αηδόνας είναι η αιωνόβια φτελιά ,καραγάτσι, απέναντι από την πλατεία, που έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης. Η τεράστια φτελιά, το μοναδικό διατηρητέο μνημείο της φύσης στη Θεσσαλία, με ζωή 700 χρόνων λύγισε από τους ισχυρούς ανέμους των τελευταίων ημερών και ένα μεγάλο κομμάτι της έπεσε στο έδαφος.

    Στην Αηδόνα, στο δήμο Κλεινοβού στην επαρχία της Καλαμπάκας, η πελώρια φτελιά αποτελούσε για εκατοντάδες χρόνια το σήμα κατατεθέν της ευρύτερης περιοχής, αλλά και βασικός λόγος για να επισκεφθούν το χωριό αρκετοί ξένοι επισκέπτες. 
Η ηλικία του δένδρου αυτού, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της περιοχής κ. Ζαχαράκης, ξεπερνά τα 700 χρόνια. Σώθηκε από πολλές καταστροφές και δεινά που προκάλεσαν οι πόλεμοι στο πέρασμα των αιώνων, αλλά δεν κατάφερε να μείνει αλώβητη από τους ισχυρούς ανέμους των τελευταίων ημερών, που συμπαρέσυραν τη φτελιά και προκάλεσαν προβλήματα στους αγρότες της περιοχής.

    Από τους δυνατούς ανέμους, ένα μεγάλο μέρος του δένδρου (πάνω από 30 τόνους, σύμφωνα με τον δήμαρχο έσπασε και έπεσε στο έδαφος.
Πηγή http://elatipertouli.touristikosodigos.gr/

http://www.express.gr/