Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 169 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Σα04272024

Last updateΠα, 26 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Αττική Αλλαγή του καιρού – Χιονοπτώσεις και σε Αθήνα-Περιγραφή κακοκαιρίας Τετάρτη 28 έως Σάββατο 31/12/2016

Αλλαγή του καιρού – Χιονοπτώσεις και σε Αθήνα-Περιγραφή κακοκαιρίας Τετάρτη 28 έως Σάββατο 31/12/2016

cold thermometer

Όπως παρακολουθούμε εδώ και μέρες , αλλά δεν μπορούσαμε να διατυπώσουμε μια πιο σίγουρη γνώμη μέχρι τα στοιχεία να γίνουν περισσότερο αξιόπιστα,
μια δυνατή αλλαγή στον καιρό της χώρας μας θα επέλθει από την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου με κύρια χαρακτηριστικά το ισχυρό κρύο που θα συνοδεύεται από χιονοπτώσεις και πολύ ισχυρούς έως και θυελλώδεις βόρειους-βορειοανατολικούς ανέμους.
Η παγωνιά θα είναι έντονη σε όλη τη χώρα , αλλά οι χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν κυρίως από τη Μαγνησία και νοτιότερα, τη Λήμνο, πιθανώς τη Χίο , την κεντρική και ανατολική Στερεά (και Αττική), την Ανατολική Πελοπόννησο, την Εύβοια, τη Σκύρο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Η παγωνιά θα κρατήσει πολλές μέρες , τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου και θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσοχή, καθώς θα σημειώνεται πολύ ισχυρός παγετός τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Οι χιονοπτώσεις φαίνεται να κρατούν μέχρι Σάββατο 31/12 , αλλά κρατάω μια επιφύλαξη λόγω της χρονικής απόστασης.
Σχετικά με την περιοχή της Αττικής από  την Τετάρτη 28/12 θα αρχίσουν οι χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά-ημιορεινά και πολύ γρήγορα θα κατέβουν σε χαμηλότερα υψόμετρα.
Οι πρώτες νιφάδες θα κάνουν την εμφάνιση τους στην Αθήνα-Πειραιά από την Πέμπτη τα ξημερώματα-πρωί , ενώ από εκεί και μετά ό,τι πέφτει θα είναι χιόνι.

Χιονόστρωση θα σημειώνεται από τα 150-200 μέτρα και πάνω , ενώ στα χαμηλότερα θα έχουμε χιονοστρώσεις κατά περιόδους στις γνωστές επιφάνειες, πεζούλια, αυτοκίνητα, ηλιακούς κτλ.
Λόγω της διάρκειας της κακοκαιρίας δεν αποκλείω να έχουμε και πιο καλές χιονοστρώσεις στις χαμηλότερες περιοχές κυρίως λόγω κάποιων παροδικών εξάρσεων στο πέρασμά της και των ισχυρών ανέμων που σε κάποια προσήνεμα σημεία θα έχουν σαν αποτέλεσμα να συσσωρεύεται περισσότερο χιόνι.
Από αργά το Σάββατο και μετά τα φαινόμενα φαίνεται να εξασθενούν.

Μεγάλη προσοχή θα χρειαστούν οι αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες των περιοχών που θα πληγούν, αλλά και γενικά σε όλη τη χώρα λόγω της παγωνιάς και του παγετού που θα εκδηλωθεί.
Τεράστια προσοχή θα χρειαστεί στο οδικό δίκτυο , λόγω του χιονιού και του πάγου που θα καλύπτουν τμήματα του αλλά και στην καθημερινή και πεζή μετακίνησή μας.

Ας δούμε τώρα πού οφείλεται αυτή η κακοκαιρία με απλά λόγια και δυο χάρτες.
Αρχικά διακρίνουμε τις ψυχρές αέριες μάζες που εισβάλλουν στον ελλαδικό χώρα (γαλάζιο και μπλε χρώμα) από την περιοχή της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

ψυχρή εισβολή
Το επιφανειακό ψυχρό μέτωπο που κινείται προς τη χώρα μας από τα ανατολικά-βορειοανατολικά είναι ένα ψυχρό μέτωπο της πίσω πόρτας (back door cold front) . Ο όρος  ψυχρό μέτωπο της πίσω πόρτας χρησιμοποιείται για να δείξει ότι με το πέρασμα αυτού του μετώπου οι ψυχρές αέριες μάζες δεν εισβάλλουν από τα βορειοδυτικά ή βόρεια
όπως συμβαίνει σε ένα τυπικό ψυχρό μέτωπο , αλλά από τα βορειοανατολικά . (Δημήτρης Ζιακόπουλος – Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ «η γνώση»).

Μπαίνοντας η ψυχρή αέρια μάζα στο χώρο του Αιγαίου τα κατώτερα στρώματά της εμπλουτίζονται με υδρατμούς-υγρασία και θερμότητα (καθώς έχουμε ανάμειξη ψυχρού και θερμού αέρα ακριβώς πάνω από τη θάλασσα), με αποτέλεσμα ο αέρας να γίνεται ελαφρύτερος, να ψύχεται καθώς ανέρχεται , κάτι που προκαλεί συμπύκνωση των υδρατμών και τη δημιουργία  νεφών κατά μήκος της πορείας του, που κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες πυκνώνουν και ξεκινούν οι χιονοπτώσεις στις περιοχές που ταξιδεύουν.
Το παραπάνω φαινόμενο είναι γνωστό και ως lake effect snow ή αλλιώς στην περίπτωσή μας Aegean effect snow .
Η όλη δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο δημιουργεί χαμηλό βαρομετρικό (κυκλογένεση) πλησίον της Ρόδου το οποίο και προκαλεί βορειοανατολικούς ανέμους  που επανατροφοδοτούν με υγρασία και νέφη , όπως εξηγήσαμε πριν τα ανατολικά προσήνεμα (εκεί που κατευθύνεται, «χτυπάει » πρώτα ο αέρας).

χαμηλό

Αυτός είναι και ο λόγος που με αυτού του είδους τις ψυχρές εισβολές επηρεάζονται οι περιοχές που αναφέραμε στην αρχή , τα λεγόμενα ανατολικά προσήνεμα.
Σταδιακά το χαμηλό κινείται πιο ανατολικά , προς Κύπρο, εξασθενεί και τελικά διαλύεται.

Πιστεύω να πήρατε μια γεύση και μια ιδέα για το πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία που αναμένουμε ,πάντα βάσει των τωρινών στοιχείων, ενώ θα υπάρχουν και ενημερωτικά άρθρα για ό,τι νεότερο.

Καλά να περνάτε!

Γιώργος Πατσουλάκης (snowlover)

Σχόλια   

 
+3 #11 crazyweather 26-12-2016 21:12
Καλή επιτυχία
Παράθεση
 
 
+3 #12 okyallos69 26-12-2016 22:03
Συμφωνω απολυτα, καλη επιτυχια.
Παράθεση
 
 
+1 #13 κατσουνης 27-12-2016 15:35
πολυ καλη αναλυση γιωργο μπραβο
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση