Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 200 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πα04262024

Last updateΠε, 25 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Ποδαρικό με καταιγίδες σε κεντρική + βόρεια Ελλάδα τον Αύγουστο - Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας 01 έως 03/08/2014

Ποδαρικό με καταιγίδες σε κεντρική + βόρεια Ελλάδα τον Αύγουστο - Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας 01 έως 03/08/2014

Καλοκαίρι δίχως μελτέμι...
 
keravnos-thalassa
 
Διαδοχικά κύμματα αστάθειας δέχεται από τα μέσα του Ιουλίου η χώρα μας , ενδεικτικό της χαρακτηριστικής απουσίας των ετησίων ανέμων (μελτέμια) στο Αιγαίο όπου λειτουργούν ως "εμποδιστές" των ασταθειών , μόνο που φέτος η έναρξη τους έχει καθυστερήσει ...αρκετά με αποτέλεσμα οι ευεργετικές -για το καλοκαίρι- βροχές να χαρίζουν ανάσες δροσιάς στη βόρεια Ελλάδα.
Αντίθετα η αυξημένη υγρασία , η ζέστη και η έλλειψη του λεγόμενου "φυσικού κλιματιστικού" του Αιγαίου στα νότια κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική με εμφανή την αίσθηση της δυσφορίας.
 
Τις τελευταίες 2 εβδομάδες στα Βαλκάνια οι έντονες καταιγίδες δημιουργούν κατά τόπους προβλήματα , όπως πριν μερικές ημέρες στη Ρουμανία με αρκετές ζημιές και πλημμύρες.
 
Στην ανάλυση θα περιγράψουμε τον καιρό της Παρασκευής και του Σαββατοκύριακου στη χώρα μας , που όπως δείχνει δεν θα είναι και ο καλύτερος για τα κεντρικά και βόρεια:
 
 500hpa-01-08-2014
Βαρομετρικό χαμηλό ανώτερης τροπόσφαιρας προερχόμενο από την Ιταλία - Αδριατική θάλασσα θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα Βαλκάνια και τη χώρα μας , με έντονο χαρακτηριστικό αυτού του καλοκαιρινού μπουρινιού κυρίως τη Παρασκευή και το Σάββατο. Από τη Κυριακή στα ηπειρωτικά / βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά καθώς το χαμηλό απομακρύνεται και εξασθενεί σημαντικά στα βόρεια Βαλκάνια.
 
Αναλυτικά:
Παρασκευή 01/08/2014:

Καλός και ηλιόλουστος ο καιρός προβλέπεται στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.

Στη βόρεια Ελλάδα από τις πρωινές ώρες θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις και θα σημειωθούν στη κεντρική Μακεδονία βροχές , ίσως και λίγες μεμονωμένες καταιγίδες. Από το μεσημέρι και μετά, στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα (Κεντρική Στερεά Ελλάδα , Θεσσαλία , Ηπειρος , Δυτική / Κεντρική / Ανατολική Μακεδονία, Θράκη) ο καιρός θα επιδεινωθεί σημαντικά και θα ξεκινήσουν απότομα βροχές και καταιγίδες με τοπικά έντονο χαρακτήρα. Πιθανότατα στη Θεσσαλία και κεντρική / ανατολική Μακεδονία να συνοδεύονται και από χαλάζι αλλά και δυνατούς ανέμους. Προς τις βραδυνές ώρες τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν περισσότερο προς τη Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία αλλά και τη Θράκη όπου θα συνεχίσει να βρέχει με -ενδεχομένως- δυνατή ένταση , με τη συνοδεία ηλεκτρικών εκκενώσεων.
Στη Πελοπόννησο θα υπάρχουν τοπικά αυξημένες νεφώσεις , περισσότερο στο βόρειο τμήμα το μεσημέρι και το απόγευμα.
 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις με ένταση 3-4 μποφώρ και στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις με μέγιστη ένταση τα 5 μποφώρ.
 
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα και δεν θα ξεπεράσει τους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου. Στους 31 με 32 βαθμούς στην ανατολική / νότια χώρα.
 
Σάββατο 02/08/2014:

Παραμένει ο βελτιωμένος καιρός στη νότια Ελλάδα με ηλιοφάνεια.
 
Στην υπόλοιπη χώρα , τα υπολείμματα της αστάθειας θα παραμείνουν και αυτά με αποτέλεσμα να έχουμε ξανά άστατο καιρό σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές κυρίως της βόρειας και ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας.
Συγκεκριμένα από τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στη κεντρική και ανατολική Μακεδονία , τις Σποράδες και ίσως την ανατολική Θεσσαλία. Περαιτέρω πύκνωση νεφώσεων με βροχές ή και καταιγίδες περιμένουμε το μεσημέρι στον ηπειρωτικό άξονα (Δυτική - Κεντρική Μακεδονία , Ηπειρο , Θεσσαλία , Κεντρική / Ανατολική Στερεά Ελλάδα / Ευβοια) , όπου τα φαινόμενα τοπικά ίσως να είναι έντονα. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές , ενώ μόνο μερικά μεμονωμένα φαινόμενα θα παραμείνουν στη κεντρική Μακεδονία.
 
Οι άνεμοι θα στραφούν από βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο , με ένταση έως τα 4 , πιθανώς και τα 5 Μποφώρ , ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
 
Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.
 
Κυριακή 03/08/2014:
Τέλος για τη Κυριακή ο καιρός θα είναι λίγο παραπάνω βελτιωμένος σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Το μεσημέρι θα σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στον ηπειρωτικό κορμό της Πίνδου και τη κεντρική Μακεδονία.
 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο από βόρειες - βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 4 Μποφώρ. Αντίστοιχα με την ίδια ένταση διεύθυνση και στο Ιόνιο.
 
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο , θα φτάσει τους 32-33 βαθμούς στα βόρεια , κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά , ενώ στη νότια Ελλάδα θα φτάσει τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.
 
Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)
 

Σχόλια   

 
+2 #1 Alexander13 31-07-2014 23:46
καλη επιτυχια στελιο
Παράθεση
 
 
#2 Teometeo 02-08-2014 08:33
Πολύ καλή ανάλυση,ευγε Στέλιο
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση