Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 257 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Σα05182024

Last updateΠα, 17 Μαϊ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας, Κυριακή 22/02/2015. Επιστροφή σε φθινοπωρινό μοτίβο του καιρού!

Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας, Κυριακή 22/02/2015. Επιστροφή σε φθινοπωρινό μοτίβο του καιρού!

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ - Κυριακή 22 Φλεβάρη 2015
Επιστροφή για τους νοτιάδες, τις βροχές και τις καταιγίδες!
 
Αισίως, έληξε ενα μακρύ χρονικό διάστημα, στο οποίο η χώρα μας βρισκόταν στον ψυχρό τομέα της Ευρωπαικής ηπείρου, δεχόμενη διαδοχικές ψυχρές εισβολές από τα βορειοανατολικά της Ευρώπης. Διαδοχικοί χιονιάδες επηρέασαν τον καιρό της χώρας μας μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του μήνα, κρατώντας τη θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα, και δίνοντας παγερούς βοριάδες στα πελάγη και αρκετά χιόνια στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας! Μετά λοιπόν από αυτό το παρατεταμένο διάστημα βαρυχειμωνιάς (θα έλεγε κανείς...), όλα δείχνουν πως επιστρέφουμε για τα καλά σε φθινοιπωρινό καιρικό μοτίβο, και ο καιρός θα καταστεί αισθητά πιο μαλάκός τις επόμενες ημέρες, εν αντιθέσει με το αμέσως προηγηθέν διάστημα.
 
Αιτία της αλλαγής αυτής του καιρού, θα είναι η αλλαγή της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας, που θα πυροδοτήσει εκ νέου την ζωνική κυκλοφορία. Αυτό σημαίνει πως η Ατλαντική ροή, όντας ιδιαίτερα ενισχυμένη τις τελευταίες ημέρες, θα συνεχίσει να περιορίζει σημαντικά τον Αζορικό αντικυκλώνα στα δυτικά κράσπεδα της Ιβηρικής χερσονήσου και στην περιοχή των νήσων Αζόρων και του κεντροανατολικού Ατλαντικού, και παράλληλα θα ευνοήσει την διείσδυση βαθέων βαρομετρικών χαμηλών στην Γηραιά ήπειρο από τα βορειοδυτικά. Συγχρόνως, υπό κατάρρευση νοτιότερα με συνεχή εξασθένηση βρίσκεται ο αντικυκλώνας στην  ανατολική-νότιοανατολική Ευρώπη, ο οποίος ευθύνεται και για τον άιθριο καιρό των τελευταίων ημερών στη χώρα μας, εξωθώντας παράλληλα και την ψυχρή λίμνη που μας επηρέασε μέσα στην εβδομάδα, να κινηθεί προς τα ανατολικά τμήματα της Μεσογείου και προς τη Μέση Ανατολή. Αναλυτικοί είναι οι επόμενοι χάρτες, της κυκλοφορίας που λαμβάνει και θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες στην Ευρώπη.
 
Η κατάσταση την παρούσα στιγμή έχει ως εξής:
 
trexousa-katastasi-20-02-15
 
 
H ισχύς της Ατλαντικής ροής, η παρουσία του ενισχυμένου Αζορικού και η συνδρομή του πολικού στροιβίλου, θα οδηγήσουν σε μια σκάφη (long wave trough) κύματος Rossby, και επομένως στην κάθοδο ενός αυλώνα, στην βορειοδυτική-δυτική Ευρώπη, όπως εξηγείται στην ακόλουθη εικόνα:
 
diadoxika-xamila-kiniseis-3o-10imero-flev
 
Σε ό,τι αφορά την αυριανή ημέρα, που μας αφορά στο προγνωστικό κομμάτι, διαφαίνεται ένα θερμό μέτωπο να επηρεάζει την περιοχή μας, ακολουθούμενο από ένα ψυχρό, πρις την αλλαγή της ημέρας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
 
Κυριακή 22/02/2015
 
Σύμφωνα με τον ακόλουθο χάρτη επιφανείας, μέσα στην Κυριακή, και από τις πρωινές μάλιστα ώρες, αναμένεται η διέλευση ενός θερμού μετώπου, κυρίως πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα, με κατεύθυνση από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά.
 
epifaneiakos-xartis-kinisi-pollon-metopon-kiriaki
 
Το μέτωπο αυτό, θα προκαλέσει την εκδήλωση βροχοπτώσεων αρχικά στην δυτική Ελλάδα, και στη συνέχεια και ανατολικότερα, ενώ η πύκνωση των νεφώσεων, από το μεσημέρι και μετά θα αρχίσει να δίνει φαινόμενα και στο σύνολο του Αιγαίου, πλην των πολύ νοτιοανατολικών τμημάτων.
 
ietos-kiriaki-apogevma
 
Αναλυτικότερα για τα διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας:
 
**Βόρειο Ιόνιο - Ήπειρος
 
Στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, γρήγορα από το απόγευμα του Σαββάτου και ύστερα αναμένεται σταδιακή αύξηση των νεφώσεων. Μέσα στο βράδυ θα αρχίσουν να εκδηλώνονται τα πρώτα φαινόμενα, τοπικού και ασθενούς χαρακτήρα αρχικά, τα οποία βαδίζοντας τις πρωινές ώρες της Κυριακής, θα αρχίσουν να εντείνονται στο Ιόνιο, και να αποκτήσουν σταθερο και συνεχόμενο χαρακτήρα. Οι βροχοπτώσεις, μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες φαίνεται να είναι σταθερού και αξιόλογου χαρακτήρα χωρίς όμως ιδαίτερα έντονες ραγδαιότητες, ενώ υπάρχει πιθανότητα και για τοπικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου πάνω από το 800-900 μέτρα υψόμετρο εως και τις μεσημβρινές ώρες, με τα υψόμετρα χιονόπτωσης να ανεβαίνουν κατά 100-200 μέτρα υψόμετρο από τις μεσημβρινές ώρες και ύστερα. Γενικά, αναμένονται αξιόλογα ύψη υετού και χιονιού στα ορεινά τμήματα και τα χιονοδρομικά της Ηπείρου.
 
Οι άνεμοι στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν θυελλώδεις στα 8 και 9 μποφόρ, από νότιες-νοτιοανατολικές διευθύνσεις.
 
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 εως 10οC στα πεδινά, ενώ στα ορενά οι ελάχιστες και μέγιστες τιμές θα είναι 1 και 4oC, αντίστοιχα.
 
**Νότιο Ιόνιο - Δυτική Στερεά - Δυτική Πελοπόννησος

Με κάποια μικρή χρονική καθυστέρηση αναμένεται να επακταθούν και τα φαινόμενα στο σύνολο της υπόλοιπης δυτικής ακτογραμμής και του Ιονίου. Μετά τα μεσάνυχτα,οι νεφώσεις που θα έχουν πυκνώσει αρκετά προς τις πρωινές ώρες, θα έχουν αρχίσει να δίνουν τα πρώτα ασθενή φαινόμενα, τα οποία βαδίζοντας προς τις μεσημβρινές ώρες, θα τείνουν να αποκτήσουν ολοένα και πιο αξιόλογη ένταση αλλά και διάρκεια. Μετά το μεσημέρι διαφαίνεται ένα γενικευμένο και αξιόλογο υετικό πέρασμα από την περιοχή χωρίς ιδιαίτερα υψηλές ραγδαιότητες ωστόσο, με πιθανότητα τοπικά να υπάρξουν και κάποια ηλεκτρικά, με τα φαινόμενα να έχουν κατά βάση ήπιες και αυξομειώμενες εντάσεις με συνέχεια. Προς το βράδυ ανάμένεται να εξασθενήσουν και να παρουσιάσουν παύση. Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν πάνω από τα 1.000-1.100 μέτρα στη δυτική Στερεά και στα 1.100-1.200 στην Πελοπόννησο στην αρχή της ημέρας, για να ανέλθουν τα υψόμετρα γρήγορα μέσα στην ημέρα στην Στερεά Ελλάδα πάνω από τα 1.300 και πάνω από τα 1.400-1.500 στην Πελοπόννησο εως το το τέλος της ημέρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις από νοτιοανατολικές διευθύνσεις στο Ιόνιο και τα παράκτια 8 και τοπικά 9 μποφόρ, δημιουργώντας τοπικά προβλήματα, ενώ στα ηπειρωτικά τμήματα θα αγγίζουν τα 7 και 8 μποφόρ κυρίως στα πιο δυτικά τμήματα, αλλά και στους προσκείμενους ορεινούς όγκους της νοτιοδυτικής Στερέας που βλέπουν προς τον Πατραικό κόλπο, εξαιτίας της ελεύθερης ροής στην ανώτερη τροπόσφαιρα και την έλλειψη ουσιαστικών εμποδίων στο νότιο-νοτιοανατολικά ορίζοντο από από θα πνεύουν οι άνεμοι!

Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 10 εως 13oC στα πεδινά τμήματα και 5-7oC στα ορεινά τμήματα οι ελάχιστες και μέγισες τιμές αντίστοιχα!

** Δυτική & Κεντρική Μακεδονία - Θεσσαλία
 
Νεφελώδης αναμένεται να ξεκινήσει η ημέρα στην ευρύτερη περιοχή, με τα όποια φαινόμενα εξαρχής να είνegklovismos-boreioditika-kiriaki-ksimeromataαι τοπικά και να πρόσκεινται στους ορεινούς όγκους. Δεδομένου της μορφολογίας της περιοχής, διαφαίνεται ότι η ψυχρή μάζα που θα εισβάλλει από τα βορειοδυτικά (βλ. διπλανή εικόνα τις θερμοκρασίες της κατώτερης τροπόσφαιρας και κάτωθι εικόνα, τα σημεία δρόσου, που δηλώνουν τον εγκλωβισμό των ψυχρών αερίων μαζών), θα εγκλωβιστεί ανατολικά της Πίνδου εως και το μεσημέρι της Κυριακής. Έτσι τα όποια φαινόμενα εκδηλώνονται εως τότε θα μεταφράζονται σε χιονοπτώσεις πάνω από τα 600-650 μέτρα στη δυτική Μακεδονία και στα 750μέτρα στη Θεσσαλία. Έτσι, υπάρχει πιθανότητα για πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις σε πόλεις της δυτικής Μακεδονίας όπως η Φλώρινα και η Καστορία, χωρίς ωστόσο να δείχνουν να έχουν ιδιαίτερη ένταση. Από τις μεσημβρινές ώρες, αναμένεται γενικευμένο κλείσιμο του καιρού, σταδιακή γενίκευση των φαινομένων σε ολόκληρα τα διαμερίσματα της δυτικής μακεδονίας και της θεσσαλίας και λίγο αργότερα και της κεντρικής Μακεδονίας. Τα φαινόμενα σε γενικές γραμμές θα είναι αξιόλογα,ενώ φαίνεται θα είναι πιο έντονα κυρίως σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας που βρέχονται από το θερμαικό κόλπο και στους νόμους Πιερίας - Κατερίνης - Πέλλας, όπου υπάρχει και η πιθανότητα να εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες. Τα υψόμετρα χιονόπτωσης από τα μεσημέρι και ύστερα θα ανέλθουν γύρω στα 750 στη δυτική και και κεντρική μακεδονία και στα 850μέτρα στη δυτική Θεσσαλία ,στον ορεινό όγκο της Πίνδου ,ενώ στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας θα εντοπίζονται κατά 200 υψηλότερα (ορεινά τμήματα νομών Λαρίσης και Μαγνησίας). 
 
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες-νοτιοανατολικές αγγίζοντας στα πελάγη και στα παράκτια τμήματα τοπικά και τα 6 μποφόρ ενώ στα ηπειρωτικά τμήματα οι εντάσεις θα κυμαίνονται γύρω στα 3-4 μποφόρ.
 
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 εως 12οC στα νοτιότερα πεδινά τμήματα,ενώ στα ορεινά και στα ημιορεινά από 0 εως 4oC, οι ελάχιστες και μέγιστες τιμές, αντίστοιχα!
 
 
dew-point-egklovismos-bdka
 
** Κεντρική και Ανατολική Στερεά - Εύβοια - Σποράδες
 
Το πέρασμα του θερμού μετώπου, θα επηρεάσει τις περιοχές της κεντρικής Στερεάς ήδη από τις πρωινές ώρες, μετά την δυτική Στερεά και την βορειοδυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα αρχικά θα είναι ασθενή, σταδιακά όμως θα εντείνονται και θα αποκτούν γενικευμένο χαρακτήρα. Μέχρι το μεσημέρι, θα σημειώνονται βροχοπτώσεις αξιόλογης έντασης και διάρκειας, οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι και την αλλαγή της ημέρας, με αυξομειώσεις στην ένταση. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μέσα στην Κυριακή στο ορεινά τμήματα με υψόμετρο άνω των 1.000 - 1.100 μέτρα τις πρωινές ώρες, με γρήγορη άνοδο όσο θα βαδίζουμε μέσα στην ημέρα, λόγω της κορύφωσης της θερμής μεταφοράς. Παράλληλα, στην ανατολική Στερεά, τα φαινόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν επίσης τις πρωινές ώρες, με ασθενή χαρακτήρα και σταδιακά να γενικεύονται κα θα απασχολήσουν και την Εύβοια αλλά και τα νησιά των Σποράδων, τις μεσημβρινές ώρες. Αξιόλογο θα είναι το υετικό πέρασμα μέσα στο μεσημέρι για τον ηπειρωτικό κορμό και την Εύβοια, όμως στις Σποράδες τα φαινόμενα αναμένεται να είναι πιο ασθενή κατά βάση (ομβροσκιά), χωρίς να αποκλείονται εξάρσεις.
 
Οι άνεμοι στον Κορινθιακό θα είναι ανατολικοί-νοτιοανατολικοί, ισχυροί, στα 4-5, τοπικά 6 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση τις βραδινές ώρες. Στον βόρειο Ευβοικό θα πνέουν νοτιοανατολικοί, κατά διαστήματα νότιοι, στα 4-5 μποφόρ.
 
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 2 έως τους 12οC στην κεντρική και ανατολική Στερεά, με τις ελάχιστες τιμές να καταγράφονται στις ορεινότερες περιοχές. Στην υπόλοιπη ανατολική Αττική και την Εύβοια θα κυμανθεί από 7 έως 13, και τοπικά 14οC, ενώ στις Σποράδες, θα είναι σε σταθερά επίπεδα, καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας, στους 12-14οC.

** Ανατολική Πελοπόννησος - Αττική
 
Η Πελοπόννησος θα βρίσκεται εντός της διαταραχής, ήδη από τα ξημερώματα της Κυριακής, σε ό,τι αφορά τα δυτικά τμήματά της. Άμεσα, τα ανατολικά τμήματα αυτής (Λακωνία - Αρκαδία - Αργολίδα - Κορινθία) θα επηρεαστούν με βροχοπτώσεις τοπικά ισχυρές, οι οποίες προς το μεσημέρι θα κινηθουν περαιτέρω ανατολικά. Μικρή η πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποια ηλεκτρικά κυρίως στην Λακωνία (σύνορα με Μεσσηνία), μετά το πέρασμα του μετώπου, λόγω της αστάθειας που θα επακολουθήσει. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν με αυξομειώσεις στην ένταση, μέχρι και τις ύστερες απογευματινές ώρες και το βράδυ, όταν τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στους ορεινούς όγκους.
 
Η ημέρα στην Αττική θα ξεκινήσει με νεφώσεις μεγάλων υψών, πυκνότερες κατά τόπους, οι οποίες θα πυκνώνουν όσο θα βαδίζουμε προς τις μεσημβρινές ώρες, όταν και θα ξεκινήσουν να σημειώνονται βροχοπτώσεις κυρίως στα δυτικά του νομού (σύνορα με Κορινθία - Σαλαμίνα - Αίγινα), που γρήγορα θα αποκτήσουν γενικό χαρακτήρα και θα αφορούν το σύνολο του νομού. Τοπικά και κατά περιόδους, τα φαινόμενα δεν αποκλείεται να έχουν ισχυρή ένταση. Οι βροχοπτώσεις θα είναι συνεχίες με αυξομειώσεις στην ένταση, ενώ όσο θα βαδίζουμε προς το βράδυ ο καιρός αναμένεται να καταστεί περισσότερο άστατος, με τα φαινόμενα να περιορίζονται εκ νέου στα δυτικά-βορειοδυτικά, πλησίον της Πάρνηθας, του Κιθαιρώνα, του όρους Πατέρας και των Γερανείων. Ήδη στην Αίγινα και στη νότια Σαλαμίνα, ο καιρός θα έχει βελτιωθεί, με περιορισμό ή και παύση των φαινομένων.
 
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες-νοτιοανατολικές διευθύνσεις, με ένταση στα 4-5, τοπικά προς το βράδυ στα 6-7 μποφόρ στο Σαρωνικό και στο νότιο Ευβοικό, με μικρή εξασθένηση το μεσημέρι. Παρόμοιες οι ανεμολογικές συνθήκες στον Αργολικό κόλπο.
 
Η θερμοκρασία στο νομό θα κυμανθεί από 6 έως 13οC στα δυτικά και βόρεια, από 8 έως 14οC στο Λεκανοπέδιο, ενώ στην ανατολική Αττική, θα φτάσει τους 15οC (πολύ τοπικά στα πολύ νοτιοανατολικά τμήματα), από τους 9οC τα ξημερώματα. Στα ορεινά τμήματα της κεντρικής και βορειοανατολικής Πελοποννήσου, νωρίς το πρωί η θερμορκασία θα πέσει στους 3-4οC, ενώ το μεσημέρι θα φτάσει μέχρι και τους 11-12οC στα παραθαλάσσια τμήματα.
 
** Ανατολική Μακεδονία - Θράκη - Νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου
 
Με καλό καιρό θα ξεκινήσει η ημέρα στην βορειοανατολική γωνιά της χώρας μας. Τοπικές συννεφιές, παροδικά αυξημένες θα συνθέτουν το καιρικό μοτίβο τις πρωινές ώρες. Σταδιακά όμως, η συννεφιά θα πυκνώνει από τα δυτικά-νοτιοδυτικά, και μέσα στο μεσημέρι, θα πρέπει να ξεκινήσουν ασθενείς βροχοπτώσεις, κυρίως πέριξ των ορεινών όγκων της ανατολικής Μακεδονίας και της Ροδόπης. Ασταθής θα καταστεί ο καιρός δηλαδή τις μεσημβρινές ώρες, ενώ μέσα στο απόγευμα, αναμένεται τα φαινόμενα να ενισχυθούν σημαντικά, και να αποκτήσουν ισχυρή, έως πολύ ισχυρή ένταση τοπικά, και να γενικευθούν σε στεριά και θάλασσα. Τονίζεται πως αναμένεται μέσα στις βραδινές ώρες να ενεργοποιηθεί το υετοφόρο τόξο Σαμοθράκης - Σάμου, αγγίζοντας και τις ακτές της κεντροδυτικής Θράκης, στο οποίο θα σημειωθούν αρκετά δυνατές βροχές και αξιόλογα ύψη υετού.
 
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί (βόρεια της Ίμβρου), ασθενείς, ως κατάλοιπο της διαταρχής που απασχόλησε τη χώρα μας στο διάστημα 17-19/02), ενώ γρήγορα θα σταφούν σε νότιους, ελαφρά νοτιοανατολικούς, ενισχυόμενοι σημαντικά, κα φτάνοντας τα 5-6, και τοπικά 7 μποφόρ.
 
Η θερμοκρασία νωρίς το πρωί θα καταφέρει να αγγίξει τους 0 έως -1οC, στα πολύ βόρεια τμήματα του Έβρου, και στις ορεινότερες περιοχές της υπόλοιπης Θράκης και ανατολικής Μακεδονίας, γρήογρα όμως θα ανέλθει στους 9-10οC στα παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας, και τους 12-13 στην Θράκη. Στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα επίπεδα των 8 έως 13 βαθμούς, τοπικά λίγο παραπάνω στις νοτιότερες περιοχές.
 
** Κυκλάδες - Κρήτη - Δωδεκάνησα

Νεφελώδης θα ξεκινήσει ο καιρός στην ευρύτερη περιοχή του νοτίου Αιγαίου, ενώ βαδίζοντας προς τις πρώτες μεσημβρινές θα αρχίσει να βρέχει στη δυτική Κρήτη και στους υπόλοιπους ορεινούς όγκους του νησιού, για να γενικευθούν τα φαινόμενα σταδιακά σε όλο το νησί, ενώ ταυτόχρονα, τα φαινόμενα θα επακταθούν και στην περιοχή των Κυκλάδων και προς το απόγευμα και στα Δωδεκάνησα. Υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες κυρίως στης δυτικές Κυκλάδες,όπου τα φαινόμενα θα έχουν και τον πιο αξιόλογο χαρακτήρα μαζί με τις ορεινές περιοχές της Κρήτης. Παρόλα ταύτα, αύριο μέχρι και νωρίς το βράδυ η περιοχή του Νοτίου Αιγαίου δε φαίνεται να δέχεται τόσο αξιόλογα φαινόμενα, όσο η υπόλοιπη χώρα. Στην Κρήτη πρόσκαιρα νωρίς το βράδυ ίσως ανοίξει ο καιρός για να ακολουθήσει το κύριο και σοβαρότερο κύμα επιδεινώσης στην ευρύτερη περιοχή με την αλλαγή της ημέρας. Χιονοπτώσεις μέτριας έντασης ίσως εκδηλωθούν κυρίως στους ορεινόυς όγκους του νησιού πάνω από τα 1.600, κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες-νοτιοανατολικές διευθύνσεις,στα 7 και τοπικά 8 μποφόρ κυρίως στο Καρπάθιο και στους νότιους ορεινούς όγκους της Κρήτης,όπου ο άνεμος δρα ως καταβάτης και επιταχύνει στους ορεινούς όγκους.

Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 11-17oC και 5-9oC στα πεδινά και ορεινά,οι ελάχιστες και μέγιστες τιμές αντίστοιχα!

*************************************************************************************

Ακολουθούν επεξηγηματικοί χάρτες της επικείμενης διαταραχής της Κυριακής:

Η θέση του χαμηλού το απόγευμα της Κυριακής, όπως εκτιμάται από το Αμερικανικό μοντέλο GFS. Το χαμηλό μέσα στην Κυριακή δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από τη θέση του, παραμένοντας στάσιμο, με κυρίως κέντρο στην γειτονική Ιταλία (Τυρηννικό πέλαγος). Από τις πρώτες πρωινες ώρες της Δευτέρας φαίνεται πως θα εκφυλιστεί η κακοκαιρία κινούμενη ανατολικότερα, και νέο κέντρο θα προκύψει στην νοτιοανατολική Ελλάδα.

thesi-xamilou-kiriaki-kinisi-deutera

Στον επόμενο χάρτη βλέπουμε την οριζόντια μεταφορά υγρασίας, η οποία λόγω των νότιας συνιστώσας ανέμων, θα είναι ιδιαίτερα έντονη, αυξάνοντας σε πολύ υψηλές τιμές την σχετική υγρασία σε όλη την επικράτεια. Επίσης, διακρίνεται στις κίτρινες περιοχές, η ορογραφική ανύψωση, δηλαδή, το γεγονός πως ο αέρας αναγκάζεται κινούμενος προς τους ορεινούς όγκους, να ανυψώνεται. Επομένως, ψύχεται καθώς ανέρχεται στην τροπόσφαιρα, και η σχετική υγρασία του αυξάνεται, οδηγώντας στο σχηματισμό νεφών και πιθανώς στην υετοποίηση. Μια από τις περιοχές που αναμένεται το φαινόμενο της ορογραφικής ανύψωσης, είναι η Μεσσηνία, όπως παρατηρείται και στον χάρτη, καθώς οι πνέοντες άνεμοι είναι νότιας-νοιοδυτικής συνιστώσας, και επομένως συναντούν τον ορεινό όγκο του Ταυγέτου.

 orizontia-metafora-igrasias-orografiki-anipsosi-kiriaki-apogevma

Στον επόμενο χάρτη, αποτυπώνονται τα ανοδικά ρεύματα αέρα, που προκαλούνται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η προαναφερθείσα ορογραφική ανύψωση, τις απογευματινές ώρες της Κυριακής.

anodika-revmata-aera-kiriaki-mesimeri

Ακολουθεί ένας εναλλακτικός χάρτης των μετωπικών υφέσεων και διαταραχών της κακοκαιρίας αυτής, όπως εκτιμούνται για την αυριανή ημέρα.

metopikes-ifesis-kiriaki-alt

Αξιόλογη θα είναι η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης για μια ακόμη φορά μέσα στον Φλεβάρη (βλ. 01/02/2015 το σοβαρό επεισόδιο αμμοθύελλας με τους θυελλώδεις νοτιάδες στην Αθήνα), λόγω των ευνοικών για την εκδήλωση του φαινομένου, συνθηκών.

metafora-skonis-kiriaki22flev15-logo-nd-anemon

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε πως οι δείκτες αστάθειας δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένοι για την αυριανή ημέρα παρά τα μεγάλα ποσά ενέργειας που μεταφέρει η διαταραχή, γεγονός που αιτιολογεί και τις επιφυλάξεις μας, σχετικά με την εκδήλωση ηλεκτρικών εκκενώσεων και καταιγιδών, στη διάρκεια των φαινομένων της Κυριακής. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, η αστάθεια που θα επιφέρει στην ατμόσφαιρα η διαταραχή αυτή, φαίνεται να ακολουθεί το πέρασμα του θερμού μετώπου που έχει αναλυθεί ανωτέρω, κάτι που είναι ευδιάκριτο και στο ακόλουθο διάγραμμα για την πόλη των Αθηνών (βλ. κόκκινη διακεκομμένη γραμμή στο τελευταίο πλαίσιο του διαγράμματος - απότομη αύξηση της γενικότερης αστάθειας στην ατμόσφαιρα), στα αριστερά, αλλά και στον χάρτη του παγκόσμιου μοντέλου GFS, για τον χαρακτηριστικό δείκτη αστάθειας Lifted Index (LI). Ως εκ τούτου, η Δευτέρα αλλά και η Τρίτη παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα για την εκδήλωση τοπικά ισχυρών και γενικευμένων καταιγιδών.
(** Στο διάγραμμα των Αθηνών μπορείτε να παρατηρήσετε και την πλεονάζουσα υγρασία {αναφορικά με αυτά που προαναφέρθηκαν} που θα έχει η ατμόσφαιρα, σε όλα τα επίπεδα [πράσινη περιοχή στο δεύτερο πλαίσιο από την κορυφή του διαγράμματος]**)

diagramma-athinas-kiriki-elleipsi-astatheias

astatheia-akolouthei-to thermo-metopo

 
 Με εκτίμηση: Μιχαήλ Καρδαμάκης (michail) & Νίκος Γκρίλλας (nickthunder)
 

Σχόλια   

 
+7 #11 sozoncreta 22-02-2015 11:16
ΩΡΑ ΗΤΑΝ ΕΥΓΕ ΠΑΙΔΕςςς ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΩ ΑΚΟΜΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΑ Η ..ΔΟΜΗ
Παράθεση
 
 
+3 #12 taygetos 22-02-2015 12:25
Φιλε Νίκο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ !!! Αψογη και συνάμα εκπαιδευτικού τύπου ανάλυση !!! ΕΥΓΕ
Παράθεση
 
 
+3 #13 meteorologos 22-02-2015 13:50
τέλεια πολύ καλη η αναλυση παίδες..καλη επιτυχια ;-)
Παράθεση
 
 
+3 #14 Con T.-Fthiotida 22-02-2015 15:10
Εξαιρετική ανάλυση, μπράβο σας..!!
Παράθεση
 
 
+2 #15 snowlover 22-02-2015 15:58
Μπράβο σας για τη συνεργασία ! Καλή επιτυχία!
Παράθεση
 
 
+1 #16 giannis_21 22-02-2015 18:39
Μπράβο και στους δύο για την πραγματικά εκπαιδευτική σας ανάλυση.
Παράθεση
 
 
#17 gpotamia 23-02-2015 00:18
Συγχαρητήρια,ει ναι ανάλυση υψηλού επιπέδου
Ευχαριστούμε
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση